Skip to Content

Kunnen katten havermelk drinken? Door dierenarts beoordeelde feiten en veiligheidsgids

Hoewel we proberen een actiever leven te leiden en slimmere voedselkeuzes te maken, is het soms gemakkelijk om te vergeten dat dezelfde overwegingen niet van toepassing zijn op huisdieren. Havermelk is een perfect voorbeeld. De vezel- en vitaminerijke vervanging voor koemelk kan wonderen voor ons doen, maar het is nauwelijks een verstandig hoofdbestanddeel in het dieet van onze kat. Hoewel katten tot op zekere hoogte havermelk kunnen drinken, heeft het geen gezondheidsvoordelen voor hen.

Is havermelk slecht voor je kat? We zullen uitleggen of een paar slokjes zorgen moeten baren, zodat je de beste beslissing kunt nemen voor kattenvrienden.

cat + lijnverdeler

Kunnen katten havermelk drinken?

Havermelk is over het algemeen veilig voor katten om te drinken, hoewel er geen reden is om gewoon water in hun dieet te vervangen. De romige plantaardige drank, gemaakt van haver gedrenkt in water en gezeefd, heeft weinig ingrediënten die onveilig zijn voor uw kat om te consumeren.

Haver is over het algemeen een gezond voedingsmiddel. Ze hebben een royaal eiwit- en onverzadigd vetgehalte in vergelijking met andere niet-zuivelmelkvariëteiten, met overvloedige vezels, antioxidanten en diverse vitamines en mineralen die een goede orgaanfunctie ondersteunen. Na het mengen en persen komen veel van de originele haver in havermelk terecht om hun indrukwekkende voedingsvoordelen te bieden.

Koolhydraten en katten

Havermelk heeft een hoog koolhydraatgehalte. Een kopje bevat ongeveer 16 gram koolhydraten, veel meer dan de 3-4 gram eiwit en 5 gram vet. Hoewel dat zou kunnen werken voor mensen, een omnivore soort die het grootste deel van zijn calorieën uit koolhydraten zou moeten halen, komt het niet overeen met katten, een groep obligate carnivoren.

Katten consumeren voornamelijk eiwitten en vetten, waarbij koolhydraten slechts ongeveer 12% of minder van hun natuurlijke dieet innemen. Ze hoeven geen tonnen koolhydraten in te nemen en hun lichaam verwerkt ze niet zo efficiënt als eiwitten en aminozuren.

havermelk in een glas op houten tafel
Afbeelding credit: Naumenko, Shutterstock

Is havermelk schadelijk voor katten?

Haver ondergaat een enzymatische verwerking wanneer producenten ze mengen in havermelk. Zetmeel wordt omgezet in eenvoudige suikers, waardoor de havermelk een zoetere smaak krijgt. Tegelijkertijd zijn deze voorverteerde koolhydraten beter bruikbaar voor katten zodra ze de dunne darm bereiken, omdat katten geen amylase in hun speeksel hebben om zetmeel uit rauwe haver af te breken.

Gezonde katten kunnen verwerkte koolhydraten zonder veel problemen verteren en gebruiken, en er is weinig verband tussen een koolhydraatrijk dieet en diabetes mellitus ondanks de hogere glucose-inname. De belangrijkste risicofactoren voor diabetes bij katten zijn de lage activiteitsniveaus en overeten die obesitas veroorzaken, niet hoeveel havermelk ze drinken. Een koolhydraatarm dieet is ideaal voor katten met diabetes, maar een zeldzame smaak van havermelk zal waarschijnlijk geen nadelige effecten op de lange termijn hebben.

Maagklachten

Hoewel ze misschien goed zijn om in beperkte hoeveelheden in te nemen, kunnen te veel koolhydraten uw kat nadelig beïnvloeden, waardoor inefficiënte eiwitvertering, verminderde fecale pH en veranderde darmbacteriekolonies ontstaan. Omdat katten de opname van koolhydraten in de dunne darm niet zullen verhogen ondanks hogere niveaus, kunnen ze in de darmen blijven hangen en microben een substraat geven waarop ze kunnen gedijen. GI-problemen kunnen het gevolg zijn, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en braken.

zieke kat
Afbeelding Credit: Flickr

Hoe zit het met havermelk met suiker?

De toegevoegde verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, zout en smaakstoffen in vooraf gemaakte, in de winkel gekochte havermelk vormen de problemen waarmee katten te maken kunnen krijgen door te veel te drinken. Naast de onmiddellijke maagklachten die kunnen optreden, kan overmatige suikerinname verder van invloed zijn op diabetes, hartgezondheidsproblemen en gewichtstoename.

Gelukkig hebben kunstmatige zoetstoffen, met name xylitol, niet het toxische effect op katten dat ze op honden hebben. Hoewel er minder reden tot bezorgdheid is als uw kat per ongeluk een smaak heeft, kunnen ze nog steeds een negatieve reactie hebben op uw gearomatiseerde havermelk.

Hoeveel havermelk kunnen katten hebben?

Als je kat per ongeluk in je havermelk komt, zou er niet veel reden moeten zijn om je zorgen te maken. Je kunt je kat zelfs af en toe wat voeren als hij er een smaak voor krijgt.

Havermelk kan de volledige dagelijkse koolhydraatinname van een volwassen kat vervullen zonder in de buurt te komen van hun andere voedingsbehoeften, dus je moet ze maar af en toe een paar rondjes geven. Als u dit doet, zorgt u ervoor dat ze hun koolhydraatbehoeften niet overschrijden terwijl ze hun normale kattenvoer eten. Als uw havermelk conserveermiddelen, zoetstoffen en andere additieven bevat, wilt u misschien op veilig spelen en voorkomen dat u het helemaal aanbiedt voor het geval er een kans is dat het niet overeenkomt met de maag van uw kat.

Of uw kat nu gezond is of niet, Er is niet veel reden om ze havermelk te geven. De beperkte voedingsvoordelen hebben niet meer impact dan hun meer uitgebalanceerde kattenvoer, dus je zult hun dieet niet noodzakelijkerwijs verbeteren door ze een hoeveelheid havermelk te geven. Bovendien missen katten de zoetheidsgevoeligheid om een voorkeur te hebben voor suikerhoudende dranken. Het maakt ze waarschijnlijk niet uit of je havermelk of gewoon water in hun kom doet, dus waarom zou je het verspillen aan hun ongeraffineerde smaakpapillen?

vegan havermelk in een glazen kan
Image Credit: Sea Wave, Shutterstock

Tekenen dat uw kat te veel havermelk heeft gedronken

Haver in een gemengde melkvorm is beter verteerbaar voor katten dan rauwe granen, maar ze kunnen er nog steeds moeite mee hebben als ze te veel drinken. Braken en diarree zijn duidelijke tekenen van nood. Anders kan het een uitdaging zijn om te zien of uw kat een bijwerking heeft. Als u zich zorgen maakt of uw kat te veel havermelk heeft gedronken, let dan op de gebruikelijke tekenen van een gezondheidsprobleem, zoals:

  • Luide vocalisatie
  • Ongepaste evacuatie rond het huis
  • Beschermende gewoonten, zoals opkrullen of verbergen

Let op ongewoon gedrag gedurende enkele uren nadat uw kat havermelk heeft ingenomen en bel uw dierenarts voor advies wanneer uw kat tekenen van ongemak vertoont.

Is havermelk beter dan koemelk voor katten?

Katten stoppen meestal met het produceren van lactase na het spenen, waardoor ingenomen lactose zich opbouwt en fermenteert in hun darmen. Omdat het lactosevrij is, heeft havermelk niet hetzelfde effect als zuivelmelk, die in overmaat ernstige diarree kan veroorzaken. Hoe dan ook, noch haver noch zuivelmelk is een gezonde vervanger voor gewoon water in het dieet van uw kat.

3 kat face divider

Conclusie

Havermelk heeft een aantal gunstige aspecten die uw kat kunnen helpen, maar de voedingsbalans maakt het geen praktisch alternatief voor hun reguliere voedsel en water. Terwijl je ze vezels en koolhydraten geeft, missen ze de eiwitten en vetten die hun lichaam verlangt. Blijf bij uw door de dierenarts goedgekeurde dieet en reserveer havermelk voor uw plezier.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Alter-ego, Shutterstock