Doodt koud weer vlooien op katten? Dit is wat de wetenschap zegt (door de dierenarts goedgekeurd advies)

Sterven vlooien in de winter of koud weer? Volgens Athens Animal Wellness Center1, vlooien kunnen tot 5 dagen overleven bij temperaturen zo laag als 46 graden Fahrenheit. Dat betekent dat tenzij u uw huis op temperaturen onder de 50 houdt, de vlooien op uw kat niet snel zullen afvallen, vooral omdat uw kat ze lekker geroosterd houdt. Tenzij je ze kwijtraakt, kunnen vlooien tot 40 eieren per dag leggen, wat snel sneeuwballen in een zeer groot en zeer jeukend probleem.

De vlooien buiten zullen in minder dan een week sterven als ze geen gastheer vinden, dus je hebt alleen de vlooien binnen om mee om te gaan. Dat gezegd hebbende, veel vlooien zullen hun weg naar binnen vinden tijdens het vroege winterweer door een ritje op uw huisdieren te maken.

De winter kan lokale vlooienpopulaties verminderen, maar het kan een plaag niet genezen. Voor meer informatie over hoe u kunt helpen om van de vlooien van uw kat af te komen en ze weg te houden, bent u bij ons aan het juiste adres. Lees hieronder verder voor specifieke behandelings- en preventiestrategieën die u vandaag nog bij u thuis kunt toepassen.

kat face divider 2

Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Je hebt eerst wat pure Castiliaanse zeep of kattenshampoo, heet water en een fijntandige vlooienkam nodig die geschikt is voor de vacht van je kat. Begin met het normaal uitborstelen van de vacht en dompel je kam vervolgens in heet zeepsop. Door je kat te borstelen met dit hete zeepsop, worden zowel de vlooien als hun eieren eruit getrokken en gedood.

Als dat niet helemaal werkt, moet je misschien je spel verbeteren met enkele zwaardere behandelingsopties. Laten we hieronder eens kijken welke u kunt gebruiken om vlooien voor uw kat te bestrijden en hoe goed ze werken.

Vlooienbehandeling opties:

  • Topische medicatie: Dit zijn zeer effectieve inschenkingsmedicijnen die op de achterkant van de nek van uw kat worden aangebracht, waar ze het niet kunnen likken. Deze behandelingen duren meestal een maand en zijn effectief tegen vlooien, eieren en larven.
  • Orale medicatie: Orale anti-vlooienmedicatie voor katten is ook beschikbaar. Ze beginnen met het doden van volwassen vlooien 30 minuten na inname en doden ongeveer 90% van de vlooienpopulatie na 4-6 uur. Herbesmetting is mogelijk omdat vlooieneieren in de omgeving kunnen achterblijven, dus herhaalde behandelingen en diepe reiniging van het huis zijn nodig.
  • Vlooienbanden: Dit zijn passieve accessoires die anti-vlooienmedicijnen langzaam verspreiden in de vacht van uw kat en de olieklieren van hun huid.

Topische medicatie is 100% de meest effectieve manier om de vlooien op uw kat te doden. Het is vrij goedkoop, gemakkelijk aan te brengen en begint snel te werken. Als uw kat het hanteren gewoon niet tolereert, kunt u proberen orale medicijnen te verbergen in een smakelijke traktatie of een andere snack.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock

Hoe vlooien in uw huis te voorkomen en af te schrikken

Het afschrikken van vlooien is de meest effectieve manier voor uw kat om in de eerste plaats geen vlooien te krijgen, maar het werkt na de behandeling net zo goed. Je huis schoonhouden is de beste manier, maar er zijn een paar specifieke dingen die je moet proberen die de kans op een nieuwe vlooienplaag drastisch verminderen door je beste harige katachtige vriend te teisteren.

Vlooienpreventie Tips:

  • Was alle beddengoed en stoffen waarmee uw kat regelmatig contact heeft nadat u ze voor vlooien hebt behandeld. Gebruik heet zeepwater voor wasbare items en een stoomreiniger voor bekleding.
  • Stofzuig elke dag met een HEPA-geclassificeerde stofzuiger, met speciale aandacht voor tapijten en spleten.
  • Als het praktisch is, overweeg dan om je tapijten kwijt te raken – het zijn in feite gigantische vlooienbossen waar ze in kunnen rondhangen totdat ze een gastheer kunnen vinden. Zorg er anders voor dat je ze na elke goede stofzuiger met stoom reinigt.
  • Beperk hoe vaak je kat naar buiten gaat om vlooien weg te houden.
  • Houd je gras gemaaid, want vlooien houden van lange, onverzorgde gazons.

3 kattenverdelers

Conclusie

Helaas voor jeukende katten is gewoon wachten op de winter om hun vlooien te doden geen goede oplossing. Katten zijn vrij goed in het plukken van af en toe een vlo, maar ernstige gevallen kunnen orale of actuele medicatie vereisen. Na het behandelen van uw kat, behandel uw huis om vlooien voorgoed weg te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Vera Larina, Shutterstock