Veroorzaakt kattenvoer met vissmaak hypothyreoïdie? Door dierenarts goedgekeurde feiten

Net als mensen en honden kunnen katten last hebben van hypothyreoïdie, hoewel het vrij zeldzaam is. Deze endocriene ziekte is voornamelijk te wijten aan de afname van de afscheiding van schildklierhormonen, die bij een tekort een onbalans veroorzaken in de verschillende functies van het lichaam van de kat.

Hoewel sommige katteneigenaren zich zorgen kunnen maken over het mogelijke verband tussen kattenvoer met vissmaak en hypothyreoïdie, Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het een oorzakelijke factor is. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar studies die een verband suggereren tussen kattenvoer met vissmaak en hyperthyreoïdie bij katten 1.

Laten we dus eens kijken naar de rol van de schildklier bij katten, hypothyreoïdie versus hyperthyreoïdie en of kattenvoer met vissmaak een factor speelt.

Notitie: Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, is het altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen, die een juiste diagnose kan stellen en geschikte behandelingsopties kan aanbevelen.

kat face divider 2

Wat doet de schildklier bij katten?

De schildklier produceert een hormoon dat essentieel is voor het reguleren van het metabolisme van het lichaam van uw kat. Om het schildklierhormoon te maken, heeft het jodium nodig, dat via hun dieet aan uw kat wordt verstrekt.

Als dit hormoon in te lage hoeveelheden wordt geproduceerd, begint het lichaam de gevolgen te ondervinden. Deze endocriene ziekte wordt hypothyreoïdie genoemd.

Amerikaanse korthaar kat liggend op de grond
Afbeelding credit: Apisit Hrpp, Shutterstock

Wat is hypothyreoïdie bij katten?

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklieren, gelegen in de nek, niet genoeg schildklierhormonen produceren. Deze spelen een cruciale rol bij het reguleren van het metabolisme en de groei. Daarom, wanneer ze ontbreken, kan de algehele gezondheid van de kat negatief worden beïnvloed. Hypothyreoïdie kan aanwezig zijn bij de geboorte (aangeboren) of verworven. De meest voorkomende verworven oorzaak is wanneer een kat hyperthyreoïdie heeft en een behandeling heeft die het probleem ‘overcorrigeert’, waardoor ze hypothyreoïdie krijgen.

Dit type endocriene ziekte is echter vrij zeldzaam bij katten.

Hoe hypothyreoïdie bij katten te herkennen

Katten met aangeboren of verworven hypothyreoïdie kunnen de volgende symptomen vertonen:

 • Gewichtstoename
 • Lethargie
 • Droge huid
 • Haaruitval
 • Gebrek aan eetlust
 • Doffe vacht
 • Schilferige huid

3 kat face divider

Wat is hyperthyreoïdie bij katten?

Aan het andere uiterste, wanneer de klieren te veel schildklierhormoon produceren, gaat het hele lichaam van de kat in overdrive en kan het moeite hebben om bij te blijven. Dit kan leiden tot complicaties in verschillende systemen:

Dit kan leiden tot complicaties in verschillende systemen:

 • Nieren
 • Hart
 • Gespierd
 • Neurologisch
 • Dermatologisch
 • Digestief

Dit wordt hyperthyreoïdie genoemd en het is de meest voorkomende endocriene ziekte bij katten. Het wordt gekenmerkt door een teveel aan schildklierhormonen in het bloed en door een abnormale vergroting van de schildklier.

dierenarts die birma kat vasthoudt
Afbeelding credit: Elpisterra, Shutterstock

Wat het onderzoek zegt over de oorzaken van hyperthyreoïdie bij katten

Volgens de American Animal Hospital Association (AAHA) is het moeilijk om zeker te weten wat hyperthyreoïdie bij katten veroorzaakt, maar een studie uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science &; Technology van de American Chemistry Society, suggereerde een verband tussen deze endocriene ziekte en kattenvoer met vissmaak.

De onderzoekers evalueerden monsters van kattenbloed en kattenvoer met vissmaak en identificeerden derivaten van polychloorbifenylen en polybroomdifenylethers die mogelijk verband houden met hyperthyreoïdie bij katten. Ze concludeerden dat “de bijproducten die op hoge niveaus in de bloedmonsters van de katten werden gedetecteerd, waarschijnlijk afkomstig waren van vissmaak [cat] eten.”

Bovendien keken onderzoekers in een andere studie naar de medische dossiers van ongeveer 100 katten met hyperthyreoïdie en vergeleken ze met 163 controlekatten (katten zonder hyperthyreoïdie). De studie was bedoeld om te bepalen of omgevings- of voedingsfactoren een rol speelden bij de ontwikkeling van hyperthyreoïdie bij katten. De onderzoekers ontdekten dat “katten die de voorkeur geven aan het eten van bepaalde smaken ingeblikt kattenvoer [fish or liver and giblets flavors] kan een significant verhoogd risico op hyperthyreoïdie hebben.”

Daarom, hoewel deze studies geen definitief bewijs zijn dat voedsel met vissmaak kan bijdragen aan de ontwikkeling van hyperthyreoïdie bij katten, is het waarschijnlijk het beste om andere voedselopties voor uw geliefde katten te kopen als u eenopnieuw bezorgd over hun schildklierfunctie.

3 kat face divider

Tips voor het verzorgen van een hypothyreoïdiekat

Als uw katachtige metgezel hypothyreoïdie heeft, kunt u hun kwaliteit van leven helpen verbeteren met de volgende tips. Dat gezegd hebbende, zorg ervoor dat u eerst een nauwkeurige diagnose van uw dierenarts krijgt, omdat dit type endocriene aandoening zeldzaam is bij katten:

 • Volg het behandelplan van uw dierenarts: Dit type behandeling is gericht op het herstellen van normale bloedspiegels van schildklierhormonen. Dit wordt meestal gedaan door het geven van een orale schildklier medicatie supplement, hetzij in vloeibare of tablet vorm.
 • Controleer het gewicht van uw kat: Hypothyreoïdie kan leiden tot overmatige gewichtstoename, dus het is essentieel om het gewicht van uw kat te controleren en hun dieet indien nodig aan te passen. Uw dierenarts kan u helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid en het juiste type voedsel voor uw huisdier.
 • Speel met je kat: Oefening kan uw huisdier helpen een gezond gewicht te behouden en zijn algehele gezondheid te verbeteren. Moedig uw kat aan om te spelen en doe regelmatig activiteiten met hem, zoals het gebruik van interactief speelgoed of het achtervolgen van een laserpointer.
kat springt en speelt met een touw en een elastiekje
Image Credit: ketlit, Shutterstock

kattenpootverdeler

Waar het op neer komt

Hoewel er enig wetenschappelijk bewijs is dat suggereert dat kattenvoer met vissmaak het risico op hyperthyreoïdie bij katten kan verhogen, is er momenteel geen verband tussen deze voedselsmaak en hypothyreoïdie. Inderdaad, de oorzaken van hypothyreoïdie bij katten zijn voornamelijk gerelateerd aan een aangeboren afwijking of een verworven vorm die meestal iatrogeen is en gerelateerd is aan de behandeling van hyperthyreoïdie.

Gelukkig kan deze zeldzame endocriene aandoening bij katachtigen meestal worden behandeld met geschikte orale schildkliermedicatie. Katten met hypothyreoïdie moeten een dieet van hoge kwaliteit krijgen zoals aanbevolen door hun dierenarts, maar of het vissmaak heeft of niet, lijkt niet uit te maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Okssi, Shutterstock