Vergeten katten hun baasjes en missen ze ze?


Omdat katten onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn, zouden veel mensen zeggen dat ze niet eens zo dol zijn op hun eigenaren. Sommigen zullen onmiddellijk antwoorden ja Op de vraag: Vergeten katten hun baasjes?

Daar ben ik het niet mee eens. Katten herinneren zich ons misschien, maar dit kan afhangen van onze relatie met hen en van enkele aanvullende factoren.

Het is dus mogelijk dat je kat je niet vergeet, zelfs als ze een tijdje van je gescheiden zal zijn.

Laten we eerst eens kijken naar wat algemene informatie over het geheugen van de kat.

Cat’s Geheugen

Vrouw aait kattenhoofd

Katten worden al vele jaren gedomesticeerd, maar ze hebben nog steeds een sterk overlevingsinstinct. Dit betekent dat ze altijd op zoek zijn naar bescherming, voedsel en water.

Uw kat zal dus onmiddellijk onthouden waar haar voedsel- en waterbakken zijn, en ze zal dit zowel op korte als op lange termijn onthouden. Omdat jij de persoon bent die haar voorziet van essentiële dingen voor haar om te overleven, zal je kat je waarschijnlijk niet vergeten.

En als er een emotionele band is tussen jullie twee, is de kans nog groter dat je kat je zal onthouden zelfs als ze ergens anders gaat wonen!

Kortetermijngeheugen

Dankzij het kortetermijngeheugen kunnen we bepaalde informatie onthouden die iemand ons urenlang heeft verstrekt.

Katachtigen gebruiken dit type geheugen voor het oplossen van problemen. Sylvain Fiset en François Doré [1] voerde een onderzoek uit naar de duur van het werkgeheugen van katten voor verdwijnende objecten.

Studieresultaten toonden aan hoe katten een kort geheugen hebben wanneer een object voor hen verborgen is, maar naarmate er meer seconden verstreken, begonnen ze te vergeten waar het object verborgen was.

Volgens Sarah Davis, Het kortetermijngeheugen van katten kan tot 16 uur duren, maar alleen als het gaat om informatie die gunstig voor hen is.

Katachtigen hebben een zeer goed kortetermijngeheugen, vooral in vergelijking met andere dieren, waarvan het kortetermijngeheugen gemiddeld 25 seconden duurt.

Langetermijngeheugen

Katten kunnen zich sommige ervaringen, mensen en dingen heel lang herinneren. Net zo goed als ze zich plezierige momenten zullen herinneren, zullen ze ook onaangename ervaringen niet vergeten.

Herinneringen die katachtigen opslaan in hun langetermijngeheugen zijn hoogstwaarschijnlijk dingen en mensen die direct van invloed zijn op hun behoeften, zoals voedsel, water, gevoelens van troost, liefde en steun – eigenlijk alles wat met hun overleving te maken heeft.

Hoewel katten informatie tot 10 jaar kunnen bewaren, zijn ze meestal selectief over de dingen die ze willen onthouden.

Dus, vergeten katten hun baasjes?

Je kat zal je eerder onthouden als je haar goed behandelt en als ze je ziet als de persoon die haar veilig, beschermd en geliefd houdt.

Toch zullen katten zich ook mensen herinneren die hen slecht behandelden. Dit is de reden waarom katachtigen met traumasymptomen het moeilijk zullen hebben om mensen te vertrouwen – omdat ze in het verleden een slechte ervaring hebben gehad.

Missen katten hun baasjes als ze weg zijn?

kat die voor de slaapkamerdeur zit

Je kunt verwachten dat je hond opgewonden bij de voordeur staat te wachten, met zijn staart kwispelt en je likt zodra je het huis binnenstapt.

Het is duidelijk dat een hond dit doet om zijn baasje te laten zien dat hij hem gemist heeft. Aan de andere kant zullen katten dit soort gedrag waarschijnlijk niet vertonen.

Dit kan ertoe leiden dat veel mensen denken dat katten eigenlijk irrelevant zijn over onze afwezigheid. Merken ze het wel als we weg zijn? Missen katten hun baasjes?

Matilda Eriksson en haar medewerkers [2] onderzocht of er een verandering is in het gedrag van katten wanneer hun baasjes een bepaalde periode weg zijn.

Studieresultaten toonden aan dat katten het prima vonden om alleen te zijn, maar ze vertoonden nog steeds enkele gedragsveranderingen. Katten die langere tijd alleen werden gelaten, vertoonden een verhoogd niveau van sociaal contact met hun mensen.

Dit betekent dat katten hun baasjes nodig hebben en ze missen als ze weg zijn, vooral voor wat langere tijd.

Natuurlijk kunnen katten geen woorden gebruiken om hun emoties met ons te delen, maar we kunnen hun lichaamstaal lezen om hun gevoelens te raden.

Wat te doen voor een kat om je in haar geheugen te houden?

Vrouw die een savannekat vasthoudt

Een kat gelukkig en tevreden houden lijkt niet zo moeilijk, toch? Haar voedsel, water en speelgoed geven zou genoeg moeten zijn.

Nou, niet bepaald. Elke kat is anders. Als je er zeker van wilt zijn dat je kat je altijd zal onthouden, moet je haar behoeften herkennen, en de dingen die ze leuk vindt, evenals de dingen waar ze geen fan van is.

Je kunt bijvoorbeeld denken dat je kat het niet leuk vindt dat je haar knuffelt, maar misschien doe je dit gewoon niet op de juiste manier. Lees ons artikel over de kattenprikkaart om succesvol te worden in het knuffelen van uw kitten!

Je kat heeft zowel fysieke als mentale stimulatie nodig. Dit betekent dat je haar moet voorzien van interactief speelgoed, evenals een aantal mooie hoge kattenbomen en krabpalen.

Het belangrijkste van alles, geef je kat je aandacht en je tijd. Ze lijken misschien afstandelijk en onafhankelijk, maar katten hebben hun mensen nodig om zich veilig en geliefd te voelen.

Als je dit doet, zal je kat je niet vergeten, ongeacht hoe ver weg en hoe lang je van haar verwijderd bent!

Vergeten oudere katten hun baasjes?

vrouw knuffelt met haar kat

Veel mensen zullen een slechter geheugen hebben naarmate ze ouder worden. Hetzelfde kan gebeuren met katachtigen.

Sommige oudere katten kunnen last hebben van Cognitieve disfunctie van katten, een ziekte die vergelijkbaar is met de ziekte van Alzheimer bij de mens.

Lilach Zadik-Weiss en zijn medewerkers [3] Leg uit hoe deze ziekte gedragsveranderingen bij katten veroorzaakt, zoals desoriëntatie en verandering in sociale interactie met mensen. Sommige katten herkennen hun baasjes misschien niet.

Deze ziekte treft meestal katten ouder dan 11 jaar. Helaas is er geen behandeling voor dit type geheugenverlies bij katachtigen.

Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kat zo comfortabel mogelijk te houden. Geef haar bijvoorbeeld enkele medicijnen die door uw dierenarts zijn voorgeschreven en zet haar op een dieet met veel antioxidanten die haar hersenfunctie zullen verbeteren.

Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat je kat voldoende rust heeft en er voor haar zijn als ze niet meer in staat is om de kattenbak te gebruiken of zichzelf te verzorgen.

Conclusie

vrouw huisdieren kat

We kunnen niet echt de gedachten van onze katten lezen en vertellen welke dingen ze zich precies zullen herinneren.

Ik ben er echter zeker van dat katten hun eigenaren niet vergeten, vooral als ze sterke, emotionele banden met hen aangaan.

Als u echt om uw kitten geeft en veel tijd met haar doorbrengt, zal ze deze herinneringen niet vergeten.

Dus, wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je altijd in de gedachten van je kat bent? Speel met haar, geef haar wat buikwrijven, koop haar favoriete traktaties en zorg ervoor dat ze perfect comfortabel en veilig is in je huis.

Op deze manier, zelfs als je een tijdje gescheiden bent, zal je kat je zeker herkennen de volgende keer dat jullie elkaar zien!

Verwijzingen:

[1] Fiset, S, Doré, FY. Duur van het werkgeheugen van katten (Felis catus) voor verdwijnende objecten. Anim Cogn 9, 62–70 (2006). DOI, geraadpleegd op 11 mei 2023.

[2] Eriksson M, Keeling LJ, Rehn T (2017). Katten en eigenaren hebben meer interactie met elkaar na een langere periode van scheiding. PLoS ONE 12(10): DOI, Geraadpleegd op 11 mei 2023.

[3] Zadik-Weiss L, Ritter S, Hermush V, Asher N, Avital A, Or R. Feline cognitieve disfunctie als model voor de ziekte van Alzheimer in het onderzoek naar CBD als een potentiële behandeling – een verhalende beoordeling. J Cannabis Res. 2020 dec 17;2(1):43. DOI, geraadpleegd op 11 mei 2023.