Skip to Content

5 redenen waarom je kat bang is voor iets dat je niet kunt zien


Waarschijnlijk is elke katteneigenaar dit scenario tegengekomen: je hebt een object in je huis verplaatst, een geluid gemaakt en je kat zien schrikken.

Katten kunnen vrij gemakkelijk bang worden. Elke vorm van verandering in je huis, een vreemde, een onweersbui… Deze en vele andere dingen kunnen je kat bang maken.

Maar het opmerken van je kat die bang is voor iets dat je niet kunt zien, kan ook behoorlijk beangstigend zijn voor mensen.

Mijn kat is bang voor iets wat ik niet kan zien; Is daar een verklaring voor?

Ja, er zijn vijf mogelijke verklaringen voor de plotselinge angst bij uw kitten. Laten we ze eens bekijken.

1. Iets nieuws om hen heen

Oranje tabby kat kijkt voorzichtig uit van onder schuilplaats

Katten houden van hun routine; Ze zullen er snel aan wennen dat je een tijdje op een dag van huis bent en ze zullen snel leren waar de plek is voor alle dingen in je huis.

Maar soms koop je misschien een nieuw object of meubelstuk. Denk je dat je kat dit niet zal merken? O ja, dat zal ze doen!

Het is niet zo dat katten bang zijn voor je nieuwe vaas, een tafel of een bank – Ze hebben gewoon wat tijd nodig om te wennen aan het nieuwe item in uw huis.

Mijn vriendin belde me een paar weken geleden en legde uit hoe haar kitten er plotseling zo bang uitzag, maar ze kon niet achterhalen waarom.

De avond ervoor hadden we een klein verjaardagsfeestje in haar appartement. Waar was haar kat bang voor? Het klinkt misschien bizar, maar – een ballon die er nog steeds was nadat het feest was afgelopen, maakte haar kitten eigenlijk zo bang!

Ja, veel katten zijn misschien bang voor ballonnen, omdat ze rare geluiden kunnen produceren en zelfs katachtigen aan roofdieren kunnen herinneren.

Je ziet dus misschien niets in haar buurt waar je kat misschien bang voor is, maar in haar kleine hoofdje is het anders.

2. Harde geluiden kunnen een trigger zijn

Je kunt niets vinden waardoor je kat er zo bang uit kan zien, maar jij wel hoor het?

Amerikaanse Academie van Huisartsen [1] legt uit hoe het gehoor van katten ongeveer vier keer gevoeliger is dan dat van mensen, wat betekent dat katten hogere frequenties kunnen horen dan mensen.

Veel katten zijn bang voor harde geluiden, zoals onweer of rotjes, maar ook geluiden in huis, zoals de stofzuiger.

Katachtigen houden van voorspelbare routines en genieten ook van rust en stilte. Dus elke afwijking hiervan kan ervoor zorgen dat ze zich bang en onzeker voelen.

Hoe herken je dat je kat bang is voor harde geluiden? Bekijk haar reactie nadat je de stofzuiger bent gaan gebruiken.

Volgens Del Ray Animal Hospital zal een bange kat meestal proberen zich te verbergen en haar oren terug te plaatsen. Ze kan ook enkele agressietekens vertonen, zoals sissen, gebogen ruggen of verwijde pupillen.

3. Aanwezigheid van een nieuwe mens

Zwart-witte kat in een papieren zak,

Woont u al langere tijd alleen met uw kitten en is uw partner nu bij u gaan wonen?

Of is er misschien een nieuwe baby in je huishouden?

Katten kunnen ook bang zijn voor nieuwe mensen. Het lijkt misschien alsof er niets in de buurt van je kat is waar ze bang voor zou kunnen zijn, maar misschien mis je de aanwezigheid van een ander mens in je huis.

Katten houden ervan dat dingen altijd hetzelfde zijn. Dit betekent niet dat ze uiteindelijk niet dol zullen worden op het nieuwe familielid, maar veel katten zullen in het begin bang zijn.

4. Trillingsgevoeligheid?

Ik geloof dat zowel mensen als dieren even bang zijn voor aardbevingen. Maar zou dit het antwoord kunnen zijn op de vraag waarom je kat bang is voor iets dat je niet kunt zien?

Sommige mensen geloven dat katten supergevoelig zijn voor trillingen – zozeer zelfs dat ze de aardbeving kunnen horen aankomen seconden voordat mensen het kunnen voelen.

De Seismological Society of America impliceert echter dat er nog steeds geen sterk bewijs is om deze bewering te bevestigen.

Omdat het niet mogelijk is om de angst van de kat te bevestigen als een signaal voor een aardbeving, zelfs voordat mensen het kunnen voelen , laat ik deze mogelijke reden achter met een vraagteken aan het einde.

5. Onderliggende gezondheidsproblemen

De bange tabbykat kromp naar het raam

In sommige gevallen wanneer het lijkt alsof je kat bang is voor iets dat je niet kunt zien Ze kan pijn hebben, waardoor ze er bang en gedesoriënteerd uitziet.

Katten zijn masters in het verbergen van hun pijn. Toen ze in het wild leefden, moesten ze dit doen om te overleven en er niet zwak uit te zien voor roofdieren.

Onze gedomesticeerde katachtigen hebben nog steeds een aantal van hun natuurlijke instincten, dus in veel gevallen Ze zullen niet snel laten zien dat er iets mis is met hen.

Je moet de signalen van hun gedrag lezen. Je moet niet denken dat je niet goed bent in het herkennen dat je kat ziek is , omdat de meeste katten op dezelfde manier zullen handelen.

Je zult het feit dat je je kat het beste kent moeten gebruiken om erachter te komen wat pijn bij haar veroorzaakt.

Gelukkig is uw dierenarts slechts één telefoontje verwijderd – dus dit is de persoon met wie u zou moeten praten, als u twijfelt of uw kat mogelijk een onderliggend gezondheidsprobleem heeft waardoor ze er bang uitziet.

Hoe een bange kat te helpen?

Wil je heel graag je bange kat helpen en haar niet meer onder je dekens zien verstoppen?

Er zijn manieren om haar te helpen, zonder haar extra te stressen. Allereerst – Je moet proberen te ontdekken wat je kat zo bang maakt.

Dit kan een uitdaging zijn, dus let op de kamer waarin je kat zich bevindt wanneer ze plotseling bang begint te kijken. Controleer of er nieuwe dingen om haar heen zijn, harde geluiden, etc.

Als het je lukt om de bron van angst te ontdekken, Dan moet u het uit de buurt van uw kitten verwijderen.

Als je kat zich verstopt op een plek die veilig voor haar voelt, moet je haar niet pushen om eruit te komen. Geef haar wat tijd en eenzaamheid; Ze komt naar buiten als ze er klaar voor is.

Je moet ook proberen je kat te laten wennen aan dingen die haar misschien bang maken – door haar er op een gecontroleerde manier aan bloot te stellen.

Hoe doe je dit? Als je merkt dat je kat bang is voor je vriend of je partner, moet je haar langzaam aan die persoon voorstellen.

Door dit te doen, wees bij je kat, zorg ervoor dat ze zich veilig voelt en vraag de andere persoon ook om met je samen te werken, om de kat voorzichtig te benaderen, omdat zelfs een vriendelijke houding een slechte optie kan zijn met bange katten. Na verloop van tijd zal je kat eraan wennen en zal haar angst vervagen.

Eindelijk Als niets uw geschrokken kat lijkt te helpen, moet u met de dierenarts praten. Hij zal nagaan of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn bij uw kat.

Indien nodig kunnen sommige kittens zelfs medicijnen krijgen tegen angst.

Conclusie

Jonge kat kijkt verbaasd en bang

Je zou kunnen denken dat er iets mis is met je kat , omdat ze bang lijkt te zijn voor iets dat je niet kunt zien.

Nou, er zijn een aantal dingen waar we niet eens op letten, maar ze kunnen behoorlijk beangstigend zijn voor katachtigen.

Angst voor ballonnen, stofzuigers of een mens kan grappig klinken; Toch kunnen al deze triggers erg stressvol zijn voor katten.

Ik hoop dat je je antwoord hebt gevonden en dat je nu in staat bent om je kat te helpen stoppen met bang zijn.

Als je meer wilt weten over de angsten van katten, bekijk dan ons artikel over zijn katten bang in het donker!

Verwijzingen:

[1] American Academy of Family Physicians: Respectvol omgaan met katten om angst en pijn te voorkomen. DOI, Geraadpleegd op 15 mei 2023.