Skip to Content

Waarom katten graag op papier zitten: top 7 redenen

Katten zijn ongetwijfeld wezens van comfort. Ze houden van zachte, donzige bedden en dekens en zijn vaak te zien genesteld op een gezellige plek. Ze rusten echter ook graag op meer ongewone objecten zoals een stuk papier, boek of tijdschrift. Sterker nog, katten lijken graag op papier te zitten wanneer ze de kans krijgen!

Katten houden ervan om zich te verstoppen, te spelen en te slapen in kartonnen dozen en papieren zakken. Als huisdierouders vinden we dit eigenzinnige gedrag meestal vertederend, zij het een beetje vreemd. Waarom zitten katten dan eigenlijk graag op papier? We zullen nu alle mogelijke redenen bespreken.

Lees ook: Waarom houden katten zoveel van papier als zij?

Waarom zitten katten graag op papier?

Hoewel katten dol zijn op traditionele comfortabele dekens en bedden, lijken ze echt van papier te houden. Je ziet ze misschien willekeurig op een stuk papier zitten of ze komen op je schoot en zitten op een boek of tijdschrift dat je aan het lezen bent.

Het is niet alleen papier dat ze leuk vinden; Ze houden ook van karton. Ik weet zeker dat veel eigenaren vergelijkbare ervaringen hebben als de mijne. Ik koop voor mijn kat een heerlijk bed en in plaats van te houden van het nieuwe bed dat ik heb gekocht, houden ze van de kartonnen doos waarin het is geleverd. Katten vinden eindeloos vermaak en comfort in zoiets eenvoudigs als een kartonnen doos.

Het is een vergelijkbare situatie met papieren zakken. Ik ben vaak thuisgekomen en heb een boodschappentas neergezet om er later achter te komen dat mijn kat zich er een beetje thuis in heeft gemaakt. Het spreekt voor zich dat als katten iets kunnen vinden om te onderzoeken en in te passen, ze dat ook zullen doen!

Lees ook: Waarom zitten katten op pleinen?

Maar waarom is dit, waarom zouden katten papier of karton kiezen om op te zitten in plaats van een warm, gezellig bed? Daar zijn een paar redenen voor.

#1 Warmte

Een kartonnen doos biedt uw kat een warme, veilige plek om zich te verstoppen.

Papier en karton zijn isolatiematerialen en houden veel meer warmte vast in vergelijking met beton, staal en andere harde oppervlakken. Katten, afkomstig uit wilde katten in de woestijn, houden van warmte en warmte. Als iets warmte isoleert en warm blijft, is de kans groot dat je kat erop zit.

Dit zou de reden kunnen zijn waarom we onze katten op papier en karton kunnen zien zitten. Ze kunnen het gewoon een warm oppervlak vinden om op te zitten. Veel buitenkatten kunnen kartonnen dozen zoeken om in te slapen om ze wat warmte en beschutting te geven tegen koud weer. Katten vinden temperaturen onder de 45 F te koud en ze zullen warmte zoeken als de temperatuur lager is dan dit.

Lees ook: Waarom houden katten ervan om te zonnebaden?

#2 Nieuwsgierigheid

Katten zijn zeer nieuwsgierige wezens en zullen alles onderzoeken wat nieuw is in hun huis. Dit kan het geval zijn met een nieuw boek, tijdschrift, vellen papier of een kartonnen doos. Als je ziet dat je kat een nieuw voorwerp zoals papier onderzoekt en er zelfs op zit, kan het zijn dat ze proberen te achterhalen wat het is.

Lees ook: Waarom zitten katten op laptops?

#3 Het markeren van hun territorium

Katten communiceren door geurmarkering, door feromonen op voorwerpen te wrijven. Dit is normaal kattengedrag. Feromonen zijn chemische boodschappen die ze achterlaten voor andere katten en om zichzelf veiliger te laten voelen in hun huis. Ze detecteren deze feromonen met behulp van hun vomeronasale orgaan. Katten zullen regelmatig geurmarkeringen (met hun geurklieren) rond hun huis om hun territorium te markeren, vooral als ze een nieuw object in huis opmerken.

Als je merkt dat je kat zijn gezicht van een nieuw boek, tijdschrift, papier of karton wrijft, markeert hij waarschijnlijk zijn geur op het object. Ze kunnen dit ook doen door op het stuk papier te kneden, vaak aangeduid als ‘koekjes maken’.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

#4 Krassen

Katten houden ervan om te krabben en ze moeten dit doen als onderdeel van hun normale kattengedrag. Ze krassen op veel verschillende oppervlakken en dit vervult een paar functies. Katten krabben om hun nagels te slijpen, maar ze doen dit ook om feromonen van hun voetzolen af te zetten en hun territorium te markeren.

Als er een nieuw stuk papier of karton is weggelaten, kunnen ze hierop gaan zitten en krassen om het materiaal te testen als een potentieel krasmateriaal. Ze kunnen er ook hun geur op deponeren.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten aan meubels krabben

#5 Spelen

Het geritsel van een papieren zak kan leuk en opwindend zijn voor je kat om mee te spelen.

Katten kunnen extreem speels zijn, vooral kittens en jongere katten. Ze worden gezien spelen met de meest willekeurige objecten en dit omvat stukjes papier. Wees niet verbaasd als je ziet dat je kat een stuk papier onderzoekt en er vervolgens mee gaat spelen. Papieren zakken en kartonnen dozen provide eindeloze uren plezier voor speelse katten.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

#6 Proberen aandacht te krijgen

Katten zitten soms op papier of een boek als ze dichter bij je proberen te komen en je aandacht zoeken. Bijvoorbeeld wanneer je een boek zit te lezen en je kat springt op en gaat op het boek zitten.

Ze bedoelen niet per se om op het boek te gaan zitten, maar om dichter bij je te komen moeten ze wel en zit het boek hen gewoon in de weg. Dus de volgende keer dat je merkt dat je kat op het papier van een boek, tijdschrift of krant in je handen zit, kan je kat je aandacht zoeken.

#7 Op zoek naar verborgen ruimtes

Katten houden van kartonnen dozen en papieren zakken. Ze houden misschien van het geluid van het papier, spelen ermee of ze houden gewoon van de verborgen ruimte die het biedt. Katten voelen zich graag geborgen en veilig en verborgen kleine ruimtes als deze bieden dat.

Ik raad zelfs aan om kartonnen dozen met dekens te voorzien om te gebruiken als verborgen bedden voor katten. Deze kunnen op vloerniveau worden geplaatst, maar ook hoger op planken. Dit komt omdat katten zich veiliger voelen vanaf een hoogte.

Lees ook: 7 redenen waarom je kat zich verstopt en hoe je kunt helpen

Waarom houdt mijn kat niet van papier?

Papieren zakjes van het winkelen zijn nieuwe, onbekende items in de omgeving van uw kat, waardoor ze interessant zijn voor uw kat.

Hoewel veel katten om de hierboven genoemde redenen van papier houden, is dit niet bij elke kat het geval. Sommige katten houden misschien niet van de textuur en het gevoel van papier, karton, enz., En geven de voorkeur aan zachtere texturen zoals een wollige deken.

Papier (vooral papieren zakken) kan een geluid maken als katten ze onderzoeken. Bepaalde katten zullen angstig of angstig zijn voor geluiden en houden om deze reden niet van papier.

Papier en karton dat nat is geworden wordt drassig en katten zullen dit vaak ongemakkelijk en koud vinden. Als u kartonnen dozen gebruikt als verborgen bedden voor uw katten, gooi ze dan weg als ze nat of vuil worden.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

Is papier gevaarlijk voor mijn kat?

Veel katten houden van papier, of het nu een normaal stuk papier, een papieren zak of een kartonnen doos is. Maar is het schadelijk voor katten? Het meeste papier is onschadelijk, maar vermijd papier of karton waar mogelijk schadelijke verf / kleurstof / parfum of lijm aan vastzit. Verwijder ook alle nietjes die zichtbaar zijn, vooral in een krant.

Sommige katten versnipperen papier en spelen ermee. Dit is OK zolang ze het papier niet eten. Als ze papier of karton eten terwijl ze het versnipperen, kan dit mogelijk een obstructie (verstopping) in hun maagdarmkanaal veroorzaken.

Dit zou een veterinaire behandeling vereisen en kan zelfs een operatie vereisen. Kittens en jonge katten kunnen papier eten uit nieuwsgierigheid, maar het kan ook een teken zijn van pica bij oudere katten. Als uw kat regelmatig voorwerpen eet die ze niet zouden moeten eten, bezoek dan uw dierenarts voor advies en een klinisch onderzoek. Vermijd het weglaten van papier als uw kat geneigd is om het op te eten.

Lees ook: Waarom houden katten van kreukelige dingen? 6 redenen waarom!

Katten en papier: laatste gedachten

Katten wrijven hun feromonen vaak op nieuwe items in hun omgeving, inclusief papier dat ze vinden.

Veel katten houden gewoon van papier. Of het nu gaat om een papieren zak, een kartonnen doos, een vel papier of een krant, veel katten hebben hun redenen om van papier te genieten. Dit kan om vele redenen zijn, waaronder het feit dat papier een geweldige isolator is voor warmte, het kan speelmogelijkheden bieden, dozen bieden perfecte schuilplaatsen of je kat probeert misschien je aandacht te trekken terwijl je geniet van een boek.

Er zijn tal van redenen voor dit kattengedrag, die allemaal onschadelijk zijn. Voor katteneigenaren is het enige woord van waarschuwing om papiermateriaal te vermijden als uw kat het probeert te eten. Zorg ervoor dat het papier geen schadelijk materiaal bevat (bijv. lijm) en verwijder ook eventuele nietjes voordat je je kat ermee laat spelen.

Lees ook: Wat te doen als je kat een vreemd voorwerp inslikt

Veelgestelde vragen

Waarom zitten katten graag in dingen?

Katten zitten vaak graag in papieren zakken of kartonnen dozen. Dit kan zijn omdat ze zich graag verstoppen als ze zich angstig of een beetje onzeker voelen. Het kan ook zijn dat ze aan het spelen zijn of gewoon op zoek zijn naar een warme plek om te zitten.

Waarom zit mijn kat op mijn notitieboekje?

Katten zitten graag op papier omdat het een isolerend materiaal is dat warm blijft. Het kan ook zijn dat je kat op je notitieboekje zit zodat hij dichter bij je kan zijn, en hij op zoek is naar je aandacht.

Waarom ligt mijn kat op mijn spullen?

Je spullen zullen naar je ruiken end uw kat kan zich veiliger voelen als hij op deze voorwerpen zit met uw vertrouwdheid met uw geur. Ze kunnen zelfs hun eigen geur op de voorwerpen markeren door hun gezicht ertegenaan te wrijven.

Waarom zitten katten graag op karton?

Katten zitten graag op karton omdat het warm blijft en warmte isoleert. Kartonnen dozen bieden vaak gezellige schuilplaatsen voor katten en ze spelen ook graag in dozen.