Uw kat kan kattenacne hebben

Net toen je dacht dat het leven van een kat niet te verslaan was – toestemming om de hele dag te slapen, op hun gemak te verzorgen en high te worden van kattenkruid – zijn we hier om je een curveball te gooien: wist je dat veel katten last hebben van kattenacne? Bekijk hieronder onze tips over het herkennen, behandelen en voorkomen van kattenacne.

Wat is kattenacne?

Acne bij de kat ontstaat wanneer de haarzakjes verstopt raken met olie uit de talgklieren. Dit gebeurt bijna altijd op de kin van een kat of rond de mond. Sommige katten kunnen een keer in hun leven kinacne ervaren, terwijl anderen het continu hebben. Langharige kattenrassen zoals Perzen hebben meer kans op kinacne.

Hoe het te herkennen

kattenkin en snorharen - hoe kattenacne te herkennen

Wanneer uw kat ontspannen is, kantelt u zijn gezicht omhoog of krabt u zachtjes onder zijn kin zodat hij het optilt. Op het eerste gezicht kan de kin van uw kat er “vies” uitzien, alsof hij wordt gespot met kleine zwarte stippen tussen de kinharen. Net als bij mensen kan kattenacne zich presenteren als mee-eters of whiteheads. In meer ernstige gevallen meldt PetMD dat uw kat knobbeltjes, bloedende korsten, puisten, haaruitval, een ernstige roodheid van de huid kan ontwikkelen en pijn kan hebben , wat kan wijzen op steenpuisten en / of een bacteriële infectie.

Wat zijn de oorzaken kattenacne?

Voor de meesten van ons lijkt acne een pijnlijk menselijke aandoening. Dus waarom krijgen katten het? Dierenartsen hebben enkele veel voorkomende oorzaken van kattenacne geïdentificeerd, waaronder de volgende:

  • Bacteriële overbelasting door vuile voerbakken en/of waterbakken
  • Stress
  • Slechte verzorging
  • Voedselallergieën
  • Abnormale talgklieren
  • Onderdrukt immuunsysteem
  • Contactgevoeligheid/dermatitis

Hoe kattenacne te behandelen en te voorkomen

Maak de voer- en waterbakken van uw kat schoon en stop met het gebruik van plastic kommen

Zoals Dr. Justine Lee in de bovenstaande video uitlegt, is een van de meest voorkomende oorzaken voor kattenacne de bacteriële overbelasting in de plastic voedsel- en waterbakken van uw kat. Schakel over op glazen of keramische schalen. Je kunt ook overwegen om de kommen op te tillen, zodat de vacht op de kin van je kat niet in contact komt met het voedsel en water. Houd er ook rekening mee dat bacteriën nog steeds kunnen gedijen in niet-plastic kommen, dus zorg ervoor dat je de vaat van je kat regelmatig schoonmaakt, zoals je die van jezelf zou doen.

Overweeg doe-het-zelf behandelingen

Was de kin van uw kat een of twee keer per dag voorzichtig met een milde zeep of andere reiniger, zoals good ol ‘Stridex-pads, aanbevolen door uw dierenarts. Dr. Lee zweert ook bij het huismiddeltje van toverhazelaar. Bevochtig eenvoudig wattenbollen met het kruid en breng 1-2 keer per dag topisch aan.

Varieer het dieet van uw kat

Uw kat kan puistjes ervaren als gevolg van voedselallergieën, zoals tarwe, zuivel of bepaalde eiwitbronnen. Koop steekproefgroottes van verschillende brokjes en natvoermerken om erachter te komen of een bepaald ingrediënt de acne veroorzaakt.

Bezoek de dierenarts voor een sterkere behandeling

Gebruik nooit acnemedicijnen op recept voor mensen op uw kat. Als een geval van kattenacne niet kan worden opgelost met de hierboven genoemde huismiddeltjes, wilt u een afspraak maken met uw dierenarts voor verdere behandelingsopties. Uw dierenarts moet mogelijk antibiotica of medicinale doekjes en shampoos voorschrijven.

Kattenacne hoeft niet zo’n stressvolle beproeving te zijn als bijvoorbeeld toen je als tiener puistjes ervoer. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn voor uw kat, zult u vaak merken dat doe-het-zelfbehandelingen het probleem oplossen. Zoek bij twijfel veterinaire hulp.