Hoe een agressieve kat te kalmeren

Een katachtige vriend kan veel liefde en gezelschap aan je leven toevoegen, vooral als je een pittige kat hebt. Maar als uw kat de neiging heeft om agressief te worden, kan dit u doen afvragen wat u vervolgens moet doen, zelfs als u een ervaren kattenverzorger bent. Vraagt u zich af hoe u een agressieve kat kunt kalmeren? Lees dan verder.

Dus, wat betekent het als je kat agressief wordt? Agressief gedrag heeft altijd een reden, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan wat je kat je probeert te vertellen met zijn of haar reactieve gedrag.

Lees meer over enkele van de redenen waarom uw kat agressief kan worden en hoe u agressie in de kiem kunt smoren!

Inzicht in agressie bij katten

Agressief gedrag bij katten kan voortkomen uit milieuproblemen, maar het kan ook een indicatie zijn van gezondheidsproblemen. Ongeacht de exacte redenen, agressief gedrag wordt meestal op dezelfde manier uitgedrukt. Agressie bij katten omvat sissen, grommen, swatting, bijten, blootgestelde klauwen, een open mond of een stijve houding.

De lichaamstaal van een kat kan ook wijzen op mogelijke tekenen van aankomende agressie. Als de oren van uw kat bijvoorbeeld naar achteren worden gedrukt of afgeplat, hun snorharen naar voren zijn gekanteld of schuin naar voren zijn gericht, of hun staart trilt of borstelig is, kan dit wijzen op een mogelijke agressieve uitbarsting. Dit gedrag kan gericht zijn op een persoon, een andere kat, een ander dier of een object in de buurt.

Is het normaal dat mijn kat agressief is?

Een belangrijk ding om te begrijpen als het gaat om agressieve reacties bij katten is dat dit gedrag niet altijd wijst op een onderliggend probleem. Agressie kan een natuurlijk gedrag van het ras van uw kat zijn, waardoor het een volkomen normale reactie is op predatie, speelsheid en sociale conflicten. Wanneer katten echter agressie beginnen te vertonen tegenover mensen of consequent tegenover andere dieren, zou de frequentie van agressie problematisch gedrag vormen.

Agressie bij katten is het tweede meest voorkomende gedragsprobleem bij katachtigen. Het bepalen van de oorzaak van het agressieve gedrag is belangrijk omdat het je kan helpen beslissen of de agressie normaal is of niet. Wanneer uw kat agressief gedrag vertoont, neem dan de tijd om de situatie te evalueren die de gedragsuitbarsting in de eerste plaats heeft veroorzaakt.

Besteed aandacht aan op wie of wat de agressie is gericht, wanneer en waar het is gebeurd en wat er vlak voor de uitbarsting plaatsvond. De enige manier om te weten of uw kat normale of abnormale agressie vertoont, is door de oorzaak ervan te begrijpen. Alleen dan kunt u het rootprobleem oplossen. (Of bekijk het advies van een dierenarts over hoe je agressie bij katten in de eerste plaats kunt voorkomen!)

5 redenen waarom katten zich agressief gedragen

Als uw kat plotseling tekenen van agressief gedrag vertoont en dat gedrag is niet van karakter, zoek dan naar mogelijke oorzaken. Als er geen duidelijke oorzaken zijn voor het vreemde gedrag van uw kat, moet u uw huisdier naar de dierenarts brengen, zodat de dierenarts alle onderliggende medische oorzaken kan uitsluiten.

Zodra uw kat door de dierenarts is geruimd en een schone gezondheidsverklaring heeft gekregen, kunt u beginnen na te denken over andere mogelijke oorzaken voor de agressiviteit van uw kat. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom uw kat zich agressief gedraagt!

1. Onderliggende gezondheidstoestand

Een aantal medische aandoeningen kan ervoor zorgen dat katten agressief worden. Wanneer een kat pijn heeft, zullen ze vaak beginnen uit te halen naar mensen, andere dieren of objecten in hun buurt.

Onderliggende gezondheidsproblemen die bijdragen aan agressief gedrag kunnen ziekten zoals epilepsie, artritis, tandziekten, trauma en vele anderen omvatten. Maar zoals eerder vermeld, als de dierenarts uw kat opruimt en verifieert dat een onderliggende oorzaak niet de reden is achter het gedrag van uw huisdier, kunt u de volgende mogelijkheden overwegen.

2. Andere katten

Het is niet ongebruikelijk dat katten niet goed samenwonen. Dit kan territoriale competities, incompatibele temperamenten, een gebrek aan socialisatie of het gevolg zijn van het gevoel overbevolkt te zijn. Wanneer katten zich geïntimideerd of geprovoceerd voelen door andere katten, is het normaal dat ze in de aanvalsmodus gaan. Zorg ervoor dat uw kat zich op zijn gemak voelt bij andere katten in huis.

3. Onveilige omgevingen

Wanneer katten zich bedreigd voelen, zullen ze op scherp staan, waardoor ze zich vaak gedragen. Uw kat kan gestrest zijn en het gevoel hebben dat er geen veilige plek voor hem of haar is om te ontspannen. Katten hebben hun tijd alleen nodig. Als zodanig is het belangrijk voor hen om rustige plaatsen te hebben, zoals kattenappartementen, hoge planken of een speciale kamer voor hen om te ontspannen.

4. Angst

Angstagressie treedt op wanneer een kat een bedreiging in zijn of haar omgeving waarneemt. Het gaat vaak gepaard met defensief gedragvior. De bedreiging kan een persoon, dier, object of geluid zijn, maar ongeacht de exacte dreiging, katten hebben meer kans om agressief te worden wanneer ze het gevoel hebben dat ze niet aan de waargenomen dreiging kunnen ontsnappen.

Defensieve tekens zijn een gehurkte houding, afgeplatte oren, een weggestopte staart, pupilverwijding of een voorkeur voor afstand. Katten kunnen ook tekenen van agressie vertonen, zoals sissen, spugen, grommen, swatten, bijten of krabben.

5. Frustratie

Omgeleide agressie is de term die wordt gebruikt om katten te beschrijven die gewelddadig handelen als gevolg van het niet kunnen bereiken van het object van hun frustratie. Een binnenkat die bijvoorbeeld een andere kat in de tuin ziet, kan zeer reactief worden omdat de binnenkat geen interactie heeft met de buitenkat. Frustratiegerelateerde agressie kan ook optreden over eenvoudige dingen, zoals niet genoeg voedsel of aandacht krijgen en de toegang tot een favoriete plek in huis worden ontzegd.

Eenvoudige manieren om een agressieve kat te kalmeren

Ervoor zorgen dat uw kat voldoende ruimte heeft op een veilige plek waar uw kat kan ontspannen, is een van de beste manieren om een agressieve kat te kalmeren. Er zijn echter een paar andere manieren om je harige vriend op zijn gemak te stellen. Als je de vraag stelt: “Wat kun je een kat geven om hem te kalmeren?” hebben we je gedekt. Hier zijn een paar tips om je kat kalm, koel en verzameld te houden!

Kat pheremones

Vraag uw dierenarts over het kopen van feromonen, die kunnen helpen bij het verminderen van kattenangst en stressgerelateerd gedrag. Kattenferomonen worden verkocht als muurplug-ins, sprays, doekjes of als onderdeel van een kattenhalsband. (Nest-Robot resident dierenarts Dr. Justine Lee is een grote fan van het gebruik van Feliway voor agressieve katten.)

Kruiden

Kruiden zijn een geweldige, volledig natuurlijke manier om je kat op zijn gemak te stellen. Dingen zoals kattenkruid, valeriaanwortel en zilveren wijnstok zijn stimulerende middelen voor katten – na de eerste opwinding kunnen deze kruiden uw kat een kalmerend gevoel geven.

Andere natuurlijke remedies

Bach Rescue Remedy Pet is een natuurlijk stress- en spanningsverlichtingsproduct dat wordt geleverd in de vorm van een vloeistof. Het is een combinatie van vijf natuurlijke bloemessenties die samenkomen om stress en angst voor uw kat te verlichten. Dit is een geweldige optie wanneer u hulp nodig heeft bij het kalmeren van uw kat tijdens het reizen, tijdens stressvolle gebeurtenissen of in situaties met harde geluiden.

Kalme reactie

Uw reactie op de agressie van uw kat is net zo belangrijk als het bepalen van de reden voor de agressie. Vermijd elke vorm van fysieke straf of geschreeuw, omdat het de angst of angst van een kat kan vergroten, waardoor de agressie uiteindelijk verergert.

Positieve bekrachtiging

Wanneer je kat gekalmeerd is, benader hem dan vanaf de zijkant zodat je minder bedreigend bent en bied hem positieve bekrachtiging zoals traktaties of kattenkruid. Voedseltraktaties zijn een uitstekende manier om niet-agressief gedrag te versterken. Als je te maken hebt met kat-op-kat agressie, scheid ze dan en herintroduceer ze langzaam met positieve bekrachtiging.

Wees proactief met je agressieve kat

In de meeste gevallen kan negatief gedrag worden opgelost, vooral als je het vroeg oploopt. Je kat laten steriliseren of castreren kan ook agressie verminderen. In sommige gevallen kunnen deze procedures een groot aantal negatieve gedragingen volledig elimineren.

Wat er ook gebeurt, zorg ervoor dat uw katten hun eigen veilige plek hebben om rond te hangen, te ontspannen en rustige tijd alleen door te brengen. De Litter-Robot Cat Silo is een unieke ontsnapping voor uw kat, maar hij is vermomd als een elegant meubelstuk voor uw huishouden, zodat het niet uitsteekt.

Dit meubelstuk kan een veilige en overdekte ruimte bieden voor uw kat om in rond te hangen, en het is klein genoeg zodat het perfect naast een stoel of bij de bank past. Dit multifunctionele meubelstuk is de perfecte aanvulling op elk huis. Bovendien zal uw kat het op prijs stellen om zijn of haar eigen ruimte te hebben om in rond te hangen!

Als je je afvraagt hoe je een agressieve kat kunt kalmeren, volg dan de bovenstaande tips. Praat met uw dierenarts of een dierengedragsdeskundige voor verder advies.