Mogen katten pindakaas eten?

Fijne Pindakaas Liefhebbersdag! Velen van ons (en onze honden) kunnen geen genoeg krijgen van deze kleverige, plakkerige, heerlijke spread. Maar misschien heb je een ander harig familielid opgemerkt dat rond je PB &J snuffelt. Kunnen katten pindakaas eten? We zullen eens kijken waarom uw kat waarschijnlijk niet zou moeten genieten.

Mogen katten pindakaas eten?

Grijze en bruine Maine Coon-kat die zijn mond likt - kunnen katten pindakaas eten?
Foto door Lina Angelov op Unsplash

Het goede nieuws is dat de ASPCA pindakaas niet vermeldt als giftig voor katten. Pindakaas heeft echter niet veel voedingswaarde voor katten, plus het kan leiden tot obesitas en andere negatieve bijwerkingen als het te vaak wordt geconsumeerd.

Katten hebben geen pindakaas nodig

Als je een pindakaasliefhebber bent, ben je je er waarschijnlijk goed van bewust dat de spread rijk is aan vetten, eiwitten en koolhydraten, samen met zout en zelfs suiker. Je kat heeft het niet echt nodig enig van deze ingrediënten. Natuurlijk heeft ze een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en sommige vetten. Maar ze is een carnivoor, wat betekent dat ze dierlijk eiwitten en vetten.

Dus wanneer, als dat ooit gebeurt, kunnen katten pindakaas eten? Een voorproefje van pindakaas hier en daar zal je kat waarschijnlijk niet ziek maken of tot obesitas leiden. Als u bijvoorbeeld uw kat medicatie moet geven, kunt u overwegen pindakaas te gebruiken voor de oude verborgen piltruc.

Te veel pindakaas kan je kat ziek maken

Zoals elk voedsel dat rijk is aan onnodige voedingsstoffen voor het kattendieet, is er het potentieel voor katten om ziek te worden van het eten van te veel pindakaas. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat uw kat een allergische reactie op pindakaas zal hebben zoals sommige mensen, is het goed om op de hoogte te zijn van hoe negatieve reacties eruit kunnen zien. Deze omvatten:

  • Gastro-intestinale symptomen zoals braken, diarree of gas
  • Meer ernstige reacties zoals ademhalingsmoeilijkheden, netelroos, jeuk en zwelling

Als u merkt dat uw kat ernstige allergische reacties ervaart, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts voor medische behandeling.

Pas op pindakaas in ongediertebestrijdingsproducten

Dit geldt zowel voor honden- als kattenouders: sommige ongediertebestrijdingsproducten bevatten pindakaassmaken als een vorm van aas. Een populair rodenticide-aas komt bijvoorbeeld in speciaal geformuleerde blokken die een pindakaassmaak hebben om muizen en ratten aan te trekken en te elimineren.

Nest-Robot resident dierenarts Dr. Justine Lee herinnert ons eraan dat maart poison prevention awareness month is. Dr. Lee heeft zelfs geschreven over de top 10 vergiften die katten in de nooddierenarts doen belanden, waaronder rodenticiden.

Als uw huisdier al een neus (en de smaakpapillen) voor pindakaas heeft, wees dan vooral voorzichtig met het vinden van pindakaas rodenticiden met pindakaassmaak—buiten en binnen.

Mogen katten pinda’s eten?

gepelde pinda's - kunnen katten pinda's eten?
Foto door Tom Hermans op Unsplash

We hebben vastgesteld dat pindakaas uw kat geen voedingswaarde biedt. Hoe zit het met pinda’s? Het is niet verwonderlijk dat de voedingswaarde van pinda’s ook weinig voordeel oplevert voor uw kat. Nogmaals, pinda’s hebben de neiging om rijk te zijn aan eiwitten en vetten, maar niet het soort dat uw kat nodig heeft.

Bovendien pinda’s kunnen verstikkingsgevaar opleveren voor uw kat. Als u uw kat een pindasnack wilt toestaan, zorg er dan voor dat de pinda’s klein, ongezouten en suikervrij zijn. Last but not least, zorg ervoor dat je toezicht houdt terwijl je kat pinda’s eet.

Als kattenouder is het niet meer dan logisch om je op Peanut Butter Lovers’ Day af te vragen: kunnen katten pindakaas eten? Nu weet je dat terwijl katten kunnen eet pindakaas, ze Niet eet er veel van.