Top 10 soorten wormen bij katten (met foto’s)

Schattige kat met wormen

Wormen zijn helaas een onvermijdelijk onderdeel van het leven van je kat. Een kleine wormenlast bij een kat veroorzaakt misschien niet al te veel schade, maar naarmate de wormen groeien of zich voortplanten en de wormlast toeneemt, kunnen ze uiterst schadelijke effecten hebben, waaronder ernstige ziekte en zelfs de dood.

Snel overzicht: Worminfectie bij katten

Ontwormen en het gebruik van parasietpreventie is belangrijk voor uw kat, niet alleen voor zijn gezondheid, maar ook voor die van andere dieren en uzelf en uw gezin. Sommige wormen zijn wat we zoönotisch noemen, wat betekent dat ze gemakkelijk van kat op mens kunnen worden doorgegeven.

Laten we een diepe duik nemen in wormen die onze katten beïnvloeden.

#1 Rondwormen

Rondwormen van een kat

Spoelwormen worden vaak doorgegeven van naar zogende kittens van de moederkat.

Rondwormen (Toxocara cati, Toxascaris leonina) komen veel voor bij katten. Ze danken hun naam aan de kenmerkende vorm van hun lichaam. Ze zijn lang en cirkelvormig, met twee puntige uiteinden. Hun eieren zijn microscopisch klein, dus kunnen niet met het blote oog worden gezien. De worm woont in de darmen van uw kat en de eieren worden uitgedeeld in de ontlasting.

Spoelwormlarven kunnen van de moeder aan de kittens worden doorgegeven wanneer ze van de koningin zogen. Veel soorten kleine zoogdieren en vogels kunnen worden geïnfecteerd met rondwormlarven. Dit soort dieren zijn meestal de typische prooi voor katten, dus wanneer de kat de prooi eet, raken ze geïnfecteerd.

Een andere manier waarop katten besmet raken, of opnieuw geïnfecteerd raken, is wanneer ze wormeieren in hun uitwerpselen in hun kattenbak uitdelen en het niet goed is schoongemaakt. De kat zal eieren van zijn poten in zijn mond overbrengen wanneer hij zichzelf verzorgt, dus kattenbakhygiëne is van het grootste belang.

Lees ook: Cat Darmparasieten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

#2 Lintwormen

Dipylidium caninum in het perianale gebied van de kat

Lintwormen zijn met het blote oog te zien wanneer ze door de ontlasting worden geleid.

De meeste eigenaren van gezelschapsdieren zullen er wel eens van gehoord hebben. Lintwormen (Dipylidium caninum, Taenia taeniaeformis) en hebben ze mogelijk ook gezien. Lintwormen klampen zich vast aan de binnenkant van de darmwand en ontwikkelen lange lichamen met onderscheidende segmenten. Het einde van de worm is waar de eierzak is.

Dit breekt af en wordt uit de kont van de kat gestoten. Het zijn deze segmenten die lijken op kleine rijstkorrels, die eigenaren meestal zien in de poep of fecaal materiaal van de kat dat aan hun vacht is vastgeplakt. Lintwormen hebben een tussengastheer in hun levenscyclus, wat enorm helpt bij hun vermogen om zich bij uw kat te vestigen. Katten krijgen lintwormen wanneer ze een vlo inslikken of een kleine zoogdiergastheer binnenkrijgen.

Lees ook: Waarom is mijn kat dun aan de achterkant?

#3 Haakwormen

Haakwormen

Vooral bij kittens kunnen haakwormen ernstige bloedarmoede en diarree veroorzaken.

Haakwormen (Ancylostoma spp, Uncinaria stenocephala) zijn kleinere wormen die zich vastklampen aan de darmwand en het bloed van de kat zuigen. Ze kunnen ernstige bloedarmoede en diarree veroorzaken, vooral bij jonge kittens of immunosuppressieve katten. Haakwormen vormen ook een zoönotisch risico voor de mens, omdat de larven onze huid kunnen binnendringen.

Lees ook: De 9 beste kattenvoer voor diarree

#4 Hartworm

Hartworm

Er is geen behandeling voor hartworm bij katten, dus het gebruik van een hartworm preventief is uiterst belangrijk.

Hartwormen zijn extreem gevaarlijk voor katten. Katten raken besmet door de beet van een geïnfecteerde mug. De wormbelasting is meestal slechts erg laag bij een kat, maar er zijn er maar één of twee nodig om ernstige problemen te veroorzaken. Hartwormziekte kan een plotselinge dood bij katten veroorzaken. Een groot nadeel voor katten is dat hartwormbehandeling niet geschikt voor hen is, dus preventie is de sleutel.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

#5 Zweepwormen

zweepworm

Zweepwormen zijn vernoemd naar hun zweepachtige vorm.

Zweepwormen (Trichuris vulpis, Trichuris serrata) komen minder vaak voor bij katten dan sommige van de andere wormen. Ze danken hun naam aan hun karakteristieke vorm, die letterlijk als een zweep is. Katten raken besmet door inname van een stof die besmet is met de larven of eieren van de zweepworm. Dit omvat verontreinigde grond, voedsel, water en ander dierlijk vlees of uitwerpselen. Zweepwormen verblijven in de darmen van katten.

Lees ook: Spijsverteringsstelsel van de kat: anatomie, ziekten, & Behandeling

#6 Maag Wormen

maagworm

Maagwormen worden doorgegeven aan andere katten via het braaksel van een geïnfecteerde kat.

Maagwormen (Ollanulus tricuspis, Physaloptera spp) worden het meest gezien bij buitenkatten en katten die in huishoudens met meerdere katten leven. Ze worden meestal verspreid door contact met het braaksel van een geïnfecteerde kat. Sommige katten vertonen helemaal geen symptomen; anderen braken met tussenpozen en zullen geleidelijk afvallen.

Lees ook: Maagkanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

#7 Longwormen

Longworm bij katten

Longwormen beginnen in de darmen van een kat, maar vinden uiteindelijk hun weg naar de longen.

Infectie met longwormen (Aelurostrongylus abstrusus, Capillaria aerophila) treedt op wanneer katten iets eten of drinken dat besmet is met het larvale stadium van de worm. De larven bewegen zich uit de darmen en vinden hun weg naar de longen door in de bloedbaan te reizen. In de longen ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen en leggen ze eieren. De eieren worden opgehoest of flauwgevallen in de uitwerpselen van de kat en ze blijven zich verspreiden.

Lees ook: Longkanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

#8 Leverbotten

leverbotten bij kat

Leverbotten beïnvloeden de lever, het galapparaat en de dunne darm van een kat.

Katten pikken meestal leverbotten op (Opisthorchis felineus) van een secundaire host. Een secundaire gastheer is een gastheer die de tussengastheer consumeert en vervolgens meestal door de kat wordt geconsumeerd. De kattenleverbot woont in water zoals meren of vijvers. Ze geven de voorkeur aan warmere klimaten. Een besmetting bij de kat beïnvloedt meestal de lever, het galapparaat en de dunne darm.

Lees ook: Leverfalen bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

#9 Blaaswormen

Pearsonema

Hoewel zeldzaam bij katten, kunnen blaaswormen symptomen veroorzaken die lijken op een blaasontsteking. Afbeeldingscredits

Blaaswormen (Pearsonema feliscati, Capillaria plica) zijn relatief zeldzaam bij katten. Ze veroorzaken ook zelden klinische symptomen, dus het blijkt moeilijk om ze te detecteren. Als er een grote wormbelasting is, kunnen katten tekenen van een klassieke urineweginfectie vertonen. Ze worden flauwgevallen tijdens het urineren.

Lees ook: Blaasstenen bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

#10 Oogwormen

oogwormen bij katten

Oogwormen kunnen in ernstige gevallen blindheid veroorzaken. Afbeeldingscredits

Oogwormen (Thelazia callipaeda) zijn een paar millimeter tot een centimeter lang en bewegen over het oppervlak van het oog zoals een slang over de grond zou doen. Er zijn er vaak honderden in het bindvlies en de conjunctivale zak als er een besmetting optreedt. Vliegen zijn meestal de tussengastheer – ze zetten de larven op de oogbol af wanneer ze op de kat landen.

Symptomen zijn onder meer tranende ogen die extreem jeuken, ontstoken bindvlies en af en toe in zeer slechte gevallen blindheid. De behandeling omvat meestal het fysiek verwijderen ervan, wat gebeurt onder zware sedatie of algemene verdoving.

Lees ook: Cat Eye-infecties: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Hoe u kunt zien of uw kat wormen heeft

zwakte bij kat

Katten met parasietinfecties hebben mogelijk geen symptomen of ernstige.

De symptomen van wormen die door uw kat worden weergegeven, variëren grotendeels, afhankelijk van het type worm dat ze aan boord hebben. Katten kunnen volledig asymptomatisch zijn of symptomen hebben die ernstig genoeg zijn tot het punt dat ze levensbedreigend zijn. De meest voorkomende tekenen staan hieronder vermeld. Deze worden over het algemeen geassocieerd met darmwormen omdat deze vaker worden gezien.

Het spreekt voor zich dat als u getuige bent van een van deze symptomen bij uw kat, zoek dan onmiddellijk veterinaire aandacht.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Behandeling voor wormen

Lintworm ontwormer tabletten

Verschillende wormen hebben verschillende medicijnen nodig om ze uit te roeien.

Het is altijd aan te raden om naar uw dierenarts te gaan voor advies over ontwormingsproducten. U kunt misschien sommige medicijnen zonder recept kopen bij drogisterijen, maar de beste producten op de markt zijn die welke door uw dierenarts zijn voorgeschreven. Het is zo belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwormingsbehandeling, voor u en uw kat. Sommige van de genoemde wormen komen zeer vaak voor.

Spoelwormen kunnen door de moedermelk van koningin tot kitten worden doorgegeven, dus het veiligste is om aan te nemen dat alle kittens besmet zijn en vanaf jonge leeftijd regelmatig moeten worden ontwormd. Dit betekent beginnen met de behandeling op de leeftijd van 3 weken en doorgaan om de twee weeks totdat de kittens 8 weken oud zijn. Ze moeten dan maandelijks worden ontwormd tot ze 6 maanden oud zijn.

Behandeling van volwassen katten hangt af van hun levensstijl. Als ze veel gaan jagen, is het aan te raden om ze elke maand te ontwormen, als ze binnen blijven en geen interactie hebben met andere dieren of jagen, is elke drie maanden voldoende.

Lintwormen treffen meestal alleen oudere katten, tenzij je een kat hebt met een grote vlooienlast. Het enige dat nodig is, is één geïnfecteerde vlo om naast een vlooienplaag een wormbesmetting te veroorzaken. Volwassen katten die niet naar buiten gaan of jagen, moeten om de drie maanden worden behandeld en katten die fervente ontdekkingsreizigers en jagers zijn, moeten elke maand worden behandeld.

Als uw kat vlooien heeft, is het belangrijk om een product te gebruiken dat actief is tegen dipylidium caninum, een soort lintworm die door vlooien wordt verspreid. Uw dierenarts weet welke u moet voorschrijven.

Lees ook: 5 Beste Kattenontwormers

Cat Worms: laatste gedachten

ontwormen van het kitten

Kittens hebben regelmatig ontworming nodig; uw dierenarts zal dit meestal doen wanneer uw kitten zijn boostershots krijgt.

Katteneigenaar zijn betekent dat je op een bepaald moment in het leven van je kat wormen tegenkomt. Als u niet proactief bent met de behandeling van uw kat, kan dit snel een zeer ernstig gezondheidsprobleem worden. Er zijn zeer goede ontwormingsproducten beschikbaar die zeer snel en effectief werken om uw kat van wormen te ontdoen.

Katten binnen houden en ze alleen gekookt voedsel geven (niet rauw) zal helpen bij het voorkomen van een wormbesmetting. Vlooienpreventie speelt ook een belangrijke rol. Het is altijd een goede gewoonte om uw kat regelmatig te ontwormen, ongeacht hun omstandigheden.

Lees ook: Hoe maak je de kont van een kat schoon in 6 eenvoudige stappen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende wormen voor katten?

Spoelwormen zijn de meest voorkomende darmparasiet die onze katten treft, met haakwormen, zweepwormen en lintwormen dicht achter ons.

Hoe weet ik wat voor soort wormen mijn kat heeft?

Sommige van de wormen zijn gemakkelijk te identificeren. Rondwormen hebben bijvoorbeeld het uiterlijk van spaghetti en lintwormsegmenten zien eruit als opgedroogde rijstkorrels. Haakwormen hebben een vergelijkbaar lichaam als de rondworm, maar ze hebben een opvallende haakvorm. Uw dierenarts kan u adviseren over het type infectie, zodat u weet waar u mee te maken heeft.

Zijn wormen pijnlijk voor katten?

Een wormenlast kan pijnlijk zijn voor katten. De wormen bewegen zich door het lichaam door door weefsels te migreren, dit veroorzaakt een lokale ontstekingsreactie, die pijn veroorzaakt. Vochtophoping als gevolg van verlies van eiwitten door de darm veroorzaakt een hangbuikbuik, wat ook uiterst ongemakkelijk is.