Hoe een kat te wassen zonder kattenshampoo in 13 eenvoudige stappen

natte grijze tabby na bad

Katten staan bekend als kieskeurige trimmers en de meesten brengen vele uren door met likken en wassen van zichzelf om hun vacht in schone staat te houden. Bijgevolg hebben de meeste katten nooit van hun eigenaren nodig om ze te wassen, wat een geluk is omdat de meeste katten geen fans van de badkuip zijn!

Eigenaren van showkatten, of langharige katten die gevoelig zijn voor klitten en knopen, kunnen hun huisdieren regelmatiger wassen. Af en toe zal de van nature nieuwsgierige aard van katten hen tot kattenkwaad leiden en kunnen ze naar huis terugkeren met een gevaarlijke of onaangename stof op hun vacht die onmiddellijk moet worden verwijderd. Lees verder om erachter te komen wat de stappen zijn om uw kat in dit scenario veilig te wassen als u, zoals veel katteneigenaren, geen kattenshampoo in huis heeft.

Waarom zou een kat gewassen moeten worden?

Schotse tabbykat neemt een douche

Als uw kat iets gevaarlijks of onaangenaams op zijn vacht krijgt, was het dan zo snel mogelijk af.

Hoewel het ongebruikelijk is om katten wassen, zijn er verschillende redenen waarom ze een bad nodig kunnen hebben:

 • Ze hebben een onaangename substantie op hun vacht zoals motorolie, vet of vuil. Het is belangrijk om bepaalde stoffen af te wassen voordat de kat zichzelf probeert schoon te likken, vooral als ze giftig kunnen zijn. Het is van vitaal belang om advies in te winnen bij uw dierenarts als u denkt dat uw kat iets schadelijks op zijn vacht heeft.
 • Ze zijn zichzelf niet verzorgen goed vanwege gezondheidsproblemen zoals obesitas, artritis, of tandpijn.
 • Ze gaan naar een kattenshow en moet een ongerepte vacht vertonen.
 • Ze hebben jeukende huid als gevolg van allergieën, huidinfecties of parasieten zoals vlooien. Uw dierenarts kan u adviseren over de beste shampoo om de specifieke toestand van uw huisdier te helpen.

Voor de meeste van deze scenario’s is er tijd om een specifieke kattenshampoo te verkrijgen om ervoor te zorgen dat u een veilig en effectief product gebruikt voordat u uw kat wast.

Lees ook: De 6 beste vlooienshampoos voor katten

Veilige alternatieven voor Cat Shampoo

Kat schoonmaken met babydoekje

Gewoon water of een doekje voor huisdieren kan klein stof of vuil uit de vacht verwijderen.

In een meer urgente situatie waarin een stof zo snel mogelijk uit de vacht van uw kat moet worden verwijderd, maar u geen kattenshampoo in huis heeft, zijn er enkele veilige alternatieven die u kunt overwegen:

 • Gewoon warm water: Afhankelijk van wat u uit de vacht van uw kat probeert te wassen, is dit een zeer veilige methode. Een vochtig washandje kan worden gebruikt voor katten die een volledig bad weigeren. Gewoon water zal echter niet effectief zijn tegen olieachtige of kleverige stoffen en kan geuren niet goed verwijderen.
 • Doekjes voor huisdieren of babydoekjes: Deze kunnen handig zijn voor het verwijderen van gelokaliseerde pleisters uit de vacht van uw kat. Als u geen doekjes voor huisdieren in huis heeft, kunt u babydoekjes gebruiken, maar alleen als ze op waterbasis zijn. Gebruik nooit ontsmettende doekjes op uw huisdier.
 • Babyshampoo: De menselijke huid heeft een andere pH dan de kattenhuid, dus over het algemeen adviseren we om geen shampoo te gebruiken die is ontworpen voor mensen op uw huisdier, omdat dit irritatie en droogheid kan veroorzaken. Een kleine hoeveelheid ongeparfumeerde babyshampoo is echter prima te gebruiken als een eenmalige en heeft het voordeel dat het ook een “geen tranen” -formulering heeft, dus het zou de ogen van uw kat niet moeten irriteren als ze per ongeluk worden gespetterd.
 • Dawn afwasmiddel: Dawn-afwasmiddel wordt door veel rehabilitators van dieren in het wild gebruikt om olie uit bont en veren te verwijderen en kan ook spaarzaam worden gebruikt om olieachtige stoffen uit de vacht van uw huisdier te verwijderen. Vermijd het krijgen van zeep in de buurt van het gezicht van uw kat en gevoelige ooggebied.
 • Zeep: Zepen zijn uitstekend in het verwijderen van vett of kleverige materialen uit bont, maar controleer de ingrediënten zorgvuldig voor gebruik. Vermijd zepen die essentiële oliën bevatten, die giftig kunnen zijn voor katten.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

Stoffen om te voorkomen dat je een kat wast

Schots kitten neemt een bad

Hondenshampoos die bepaalde parasitaire middelen of essentiële oliën bevatten, mogen niet bij katten worden gebruikt.

Veel mensen raden aan om azijn te gebruiken als alternatief voor shampoo om katten te wassen, maar dit wordt door sommigen niet aanbevolen Dermatologen tenzij specifieke huidaandoeningen worden behandeld. Als u azijn gebruikt, zorg er dan voor dat het goed verdund is, zodat de sterke geur uw kat niet van streek maakt en het hun huid niet irriteert.

Wees voorzichtig voordat u hondenshampoo op uw kat gebruikt. SomHondenshampoos kunnen ingrediënten bevatten zoals insecticiden of essentiële oliën die veilig zijn voor honden, maar giftig voor katten, dus lees het etiket zorgvuldig.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

Eenvoudige stappen voor het wassen van een kat

kattenbad

Maak de vacht van uw kat nat tot op de huid voordat u de shampoo of zeep aanbrengt.

Als je eenmaal hebt besloten wat je gaat gebruiken om je kat mee te wassen, is het tijd om je klaar te maken om ze te wassen. Het is vaak handig om een extra paar handen te hebben om een kat te wassen, dus probeer wat hulp in te roepen van iemand die je kat goed kent en waar hij zich prettig bij voelt.

 1. Voorbereiding is de sleutel: Als uw kat sinds kittenkap niet regelmatig is gewassen, zal hij waarschijnlijk bezwaar maken (mogelijk vrij sterk). Verzamel alle items die je nodig hebt voordat je begint. Draag lange mouwen voor het geval uw kat u probeert te krabben en overweeg handschoenen en een schort (vooral als u iets onaangenaams van uw kat afwast).
 2. Maak de kamer klaar: Overweeg om wat kalmerende klassieke muziek te spelen en een feromoonproduct om je kat gerust te stellen.
 3. Bereid het bad voor: Het is gemakkelijker om een taillehoge gootsteen te gebruiken in plaats van over een badkuip te leunen om een kat te wassen. Het zal niet alleen vriendelijker zijn voor je rug en knieën, maar je zult ook meer controle hebben over je kat in een kleiner gebied zoals een gootsteen. Leg een handdoek of rubberen mat op de bodem van de gootsteen om uw kat wat grip te bieden en hem te helpen zich veiliger te voelen. Vul de gootsteen met drie tot vier centimeter warm water. Je kat zal in paniek raken als je hem probeert te laten zakken of in dieper water te dompelen.
 4. Knip de nagels van je kat om uw kansen om gekrabd te raken te verminderen.
 5. Laat je kat voorzichtig in de gootsteen zakken met één hand om zijn nek te stabiliseren en de andere om zijn lichaam zachtjes te omcirkelen zodat hij er niet uit kan springen.
 6. Gebruik een douchekop met laag vermogen of kopjes water, maak hun vacht geleidelijk nat, beginnend bij de staart en werkend tot aan het nekgebied. Giet of spuit geen water op het gezicht van uw kat. Als u een douchekop gebruikt, houd de spray dan dicht bij het lichaam van uw kat, omdat ze hier minder snel bezwaar tegen zullen maken.
 7. Gebruik het door u gekozen product (bijv. Babyshampoo of afwasmiddel) masseer zachtjes een kleine hoeveelheid in het vuile gebied van bont en schuim om de ongewenste stof te verwijderen.
 8. Spoel goed af met schoon water om alle resten van de reinigingsoplossing uit de vacht van uw kat te verwijderen.
 9. Veeg rond het gezicht, de ogen en oren van uw kat met een vochtige doek of watje.
 10. Verwijder met een handdoek voorzichtig zoveel mogelijk water uit de vacht terwijl uw kat nog in de gootsteen ligt en wikkel ze vervolgens in en droog ze voorzichtig in een tweede handdoek.
 11. Probeer hun vacht zoveel mogelijk te drogen, vooral bij kouder weer. Sommige katten tolereren een föhn op de laagste warmte- en snelheidsinstellingen.
 12. Borstel goed door de vacht, vooral voor langharige katten.
 13. Geef je kat veel lof en beloon hem met enkele van zijn favoriete lekkernijen om te proberen een positieve associatie te creëren met gewassen worden voor de toekomst.

Voor veel katten is dit misschien de eerste keer dat ze zijn gewassen en ze zijn er misschien niet erg blij mee. Maak het hele proces zo snel mogelijk om het stressniveau van uw kat te verminderen door voorbereid te zijn en alles wat u nodig hebt klaar te maken voordat u begint met het wassen van uw kat.

Lees ook: De 7 beste kattendoekjes voor huidschilfers en vuil

Laatste gedachten

Zelfs als u niet van plan bent om uw kat regelmatig te wassen, is het goed om wat kattenshampoo bij de hand te hebben voor noodgevallen.

Tenzij u dringend uw kat moet wassen omdat hij erin geslaagd is een onaangename of gevaarlijke stof op zijn vacht te krijgen, moet u een specifieke kattenshampoo kopen voordat u uw huisdier in bad doet. Gezien hun kieskeurige verzorgingsgewoonten hebben de meeste katten nooit een bad nodig, dus het is niet ongebruikelijk dat katteneigenaren worden geconfronteerd met een situatie waarin ze hun huisdier onmiddellijk moeten wassen, maar ze hebben geen kattenshampoo bij de hand.

Afhankelijk van de stof die u probeert te verwijderen, kunnen verschillende producten, waaronder babyshampoo en Dawn-afwasmiddel, eenmalig worden gebruikt of u kunt zelfs gewoon warm water gebruiken. Volg onze eenvoudige stappen hierboven om ervoor te zorgen dat het wassen van uw kat zo soepel mogelijk verloopt, en vergeet niet om hem veel lof, genegenheid en traktaties te geven om hem daarna te belonen.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

Veelgestelde vragen

Kan ik menselijke shampoo op mijn kat gebruiken?

De pH van de menselijke huid verschilt van die van katten, dus het wordt niet aanbevolen om shampoos te gebruiken die zijn ontworpen voor mensen op uw huisdier. In een dringende situatie is het veilig om unscente te gebruikend babyshampoo omdat ze zijn ontworpen voor de gevoelige, gevoelige huid.

Wat is de gemakkelijkste manier om een kat te wassen?

De belangrijkste dingen om te onthouden bij het wassen van een kat zijn om kalm te blijven en voorbereid te zijn. Veel katten vinden het niet bijzonder leuk om gewassen te worden, dus zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur klaar hebt voordat je begint. In plaats van over een groot bad te leunen, is het gemakkelijker om katten te wassen in een kleiner bad zoals het bijkeuken of de wastafel in de badkamer.

Gebruik warm water en giet voorzichtig kopjes water over het lichaam van uw kat of gebruik een douchekop onder lage druk. Tenzij het dringend nodig is om uw kat te wassen omdat ze een gevaarlijke of onaangename substantie op hun vacht hebben, is het altijd het beste om een specifieke kattenshampoo te gebruiken.

Nadat je de shampoo hebt ingezeept en goed hebt gespoeld, droog je je kat af met een handdoek of föhn op de laagste stand. Vergeet niet om altijd veel lof en beloningen te geven, zoals traktaties tijdens en na het bad.

Wat kan ik gebruiken om mijn kat schoon te maken als ik geen kattenshampoo heb?

Voor kleine gebieden vuil op de vacht kan een vochtig washandje, huisdierdoekje of babydoekje op waterbasis voldoende zijn om uw kat schoon te maken. Voor grotere gebieden van vachtbesmetting kunnen babyshampoo, Dawn afwasmiddel, ongeparfumeerde natuurlijke zepen of gewoon water allemaal eenmalig worden gebruikt. Zorg ervoor dat u de vacht van uw kat goed afspoelt om eventuele resten te verwijderen.

Bronnen weergeven