Waarom vinden katten hun buik niet aangeraakt?

Het is een veel voorkomende val waar de meeste katteneigenaren minstens één keer in zijn gevallen: je kat rolt om en toont uitnodigend zijn donzige buik, dus natuurlijk reik je naar beneden om te verplichten met buikwrijven, alleen om tanden en klauwen tegen te komen!

Ieders voorkeuren veranderen soms, en de voorkeuren en antipathieën van je kat zijn geen uitzondering. Maar waarom hebben zoveel katten een hekel aan buikwrijven? Er is eigenlijk een goede reden waarom uw kat dit geprobeerde teken van genegenheid niet naar zijn zin zou kunnen vinden. Katten hebben zeer gevoelige haarzakjes op hun buik en de buik is ook een zeer kwetsbaar gebied.

Meer inzicht in deze feiten kan ons helpen begrijpen waarom het gedrag van onze kat zo snel kan veranderen als we ze gewoon een beetje kietelen willen geven, en hoe we de kattenbuik wrijven kunnen benaderen als je wilt slagen.

Redenen waarom katten niet van buikwrijven houden

Je kat ziet er misschien ver weg uit het wild, maar zijn overlevingsinstinct blijft sterk.

Moderne katten genieten van huiselijkheid en genieten van alle voordelen die gepaard gaan met een liefdevol huis, waaronder een volle voerbak en comfortabele bedden. Het natuurlijke instinct van hun voorouders is echter nog steeds sterk.

Oude wilde katten waren zowel jagers als prooien, verdedigden fel territorium en communiceerden met andere katten via houding, gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en geurmarkering. Een huiskat zal veel van deze gedragsaanpassingen behouden, of ze nu nodig zijn of niet.

1. Gevoelige haarzakjes

Het wrijven van je katten over een zeer gevoelige buik kan voor hen ongemakkelijker zijn dan plezierig.

Katten zijn behendige en sierlijke wezens, die een prachtig gevoel van ruimtelijk bewustzijn vertonen terwijl ze hun omgeving verkennen. Deze verhoogde gevoeligheid voor hun directe omgeving is deels te wijten aan supergevoelige haarzakjes op hun buik en staart.

Dit is een geweldige aanpassing voor het jagen in het wild. Deze haren zorgen ervoor dat uw kat zich altijd bewust is van wat er om hem heen is en dat het lichaam van uw kat altijd precies is waar hij het wil hebben.

Dit betekent echter ook dat de buik en staart van een kat erg gevoelig zijn voor aanraking, en wat voor ons een zachte aai lijkt, kan erg overstimulerend zijn voor een kat. De rush van sensatie wanneer je de maag van een kat streelt, kan ertoe leiden dat ze onmiddellijk in de defensieve modus springen, puur op instinct. Ze kunnen automatisch krabben of bijten in een poging om aan het vreemde gevoel te ontsnappen.

Lees ook: Waarom hebben katten staarten?

2. Bescherming van vitale organen

Katten willen instinctief de meest kwetsbare delen van hun lichaam beschermen, waaronder de buik.

Veel van de meest vitale organen van een kat, zoals hun lever, nieren en darmen, bevinden zich in hun buik. Wanneer hun maag wordt blootgesteld, is hun tolerantie voor elke waargenomen dreiging daarom erg laag. Een hand die naar dit kwetsbare gebied reikt, kan een instinctieve defensieve reactie veroorzaken, zelfs als ze weten dat je betrouwbaar bent.

Lees ook: Hebben katten smaakgevoel?

Waarom liggen katten op hun rug?

De lichaamstaal van een kat kan erg verwarrend zijn als je niet echt een kat bent. Waarom zou een kat op zijn rug gaan liggen en zijn buik blootleggen in een schijnbare uitnodiging als ze niet willen dat je hem aait? Dit lijkt een beetje oneerlijk! Het blijkt dat er enkele goede redenen zijn, waaronder de volgende:

1. Een goede stretch

Als je je kat op zijn rug ziet liggen, vraagt hij niet per se om buikwrijven.

Een kat die op zijn rug ligt met zijn buik bloot, kan gewoon genieten van een goede stretch en zonnebaden. Katten blijven graag warm en het blootstellen van hun buik aan de zon helpt de lichaamstemperatuur te handhaven. Katten zijn ook super flexibel en door hun stekels een goede stretch te geven, blijven ze behendig.

Het is ook niet ongewoon om een zwangere kat op zijn rug te zien liggen, een positie die helpt om de interne druk van de zwangerschap te verlichten. Het blootstellen van hun buik is niet noodzakelijkerwijs een uitnodiging aan hun eigenaren, het zijn gewoon katten die hun gebruikelijke zaken doen!

Lees ook: Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

2. Een defensieve houding

Wanneer ze worden bedreigd, rollen sommige katten op hun rug met hun tanden en klauwen in de aanslag.

Wanneer een kat op zijn rug ligt, legt hij inderdaad een kwetsbaar gebied bloot, maar hij is ook klaar voor actie. Vanuit deze positie kan een kat zijn favoriete wapen kiezen als hij wordt aangevallen: alle klauwen en tanden zijn klaar en kunnen onmiddellijk worden gebruikt om ze te beschermen. Katten kunnen deze houding aannemen wanneer ze zich bedreigd voelen, maar ze willen niet vluchten.

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Kan ik mijn kat leren om buikwrijven leuk te vinden?

Sommige katten tolereren zeer zachte en korte buikaaien van hun meest vertrouwde mensen.

Veel katten verdragen buikwrijven niet goed. Meestal is de beste manier om een kat te aaien een zachte wrijving rond de kin en wangen – deze gebieden bevatten geurklieren die een kat helpen je te markeren als betrouwbaar, veilig en vertrouwd. Als je kat niet dol is op een buikwrijving, is het meestal het beste om het niet te duwen, maar zijn voorkeuren te respecteren.

Als je echt die zachte buikvacht wilt strelen, begin dan heel langzaam. Benader je kat langzaam en rustig als hij op zijn rug ligt en lijkt ontspannen. Ga rustig naast ze zitten en geef ze wat langzame knipperingen terwijl je wacht tot ze weer ontspannen – dit is het katachtige equivalent van zeggen: “Ik hou van je.”

Begin met het zachtjes aanraken van een voorpoot en na verloop van tijd hun achterpoten en vervolgens de buik. Neem dit proces langzaam gedurende een paar weken en geef veel traktaties als beloning als ze de aanraking goed verdragen.

Een hekel hebben aan buikwrijven is een volkomen normaal gedrag bij katten, maar als uw kat een hekel heeft aan aanraking, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn. Ze kunnen pijn hebben, zich onwel voelen of gestrest zijn. Als uw kat negatief reageert op elke vorm van aaien, vooral als hij plotseling afkerig wordt van zijn gebruikelijke interacties, neem hem dan mee voor een controle bij een dierenarts.

Als medische aandoeningen zijn uitgesloten, kunnen de meeste dierenartsen u doorverwijzen naar een dierengedragsdeskundige om te werken aan eventuele stress of angsten die uw kat zou kunnen hebben over aanraking.

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

Laatste gedachten

Als je een gevoelige kat hebt, aai ze dan op minder gevoelige gebieden, zoals het hoofd en de kin.

Katten zijn mysterieuze wezens en het kan vaak lijken alsof ze gemengde signalen geven. Wanneer een kat zijn buik aan je blootstelt, is dit hoogstwaarschijnlijk geen uitnodiging om hem te aaien, eerder een kans voor hem om zich uit te strekken in de warme, of een defensieve houding als hij zich bedreigd voelt.

Een kat een buikwrijving geven kan eindigen in een ramp, omdat hun buikhaar supergevoelig is en het aanraken ervan vaak leidt tot een instinctieve reactie om hun kwetsbare buik te beschermen. De veiligste manier van handelen is om vast te houden aan de favoriete aaigebieden van uw kat, meestal de wangen, het hoofd en de rug.

Lees ook: Hebben katten gevoelens voor hun baasjes?

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of de maag van mijn kat pijn doet?

Katten met buikpijn zullen vaak erg stil zijn en zich verstoppen. Ze kunnen stoppen met eten en hebben braken of diarree. Ze kunnen huilen of janken en kunnen een vreemde houding aannemen om te proberen ongemak te verlichten, zoals zich uitstrekken met hun voorkant naar beneden en rug in de lucht.

Hoe zorg je ervoor dat een kat je zijn buik laat aanraken?

Katten houden er vaak niet van dat hun buiken worden aangeraakt, omdat ze daar erg gevoelig haar hebben en het een kwetsbaar gebied is. Als je echt hun buik wilt strelen, doe het dan heel langzaam, ga eerst rustig bij ze zitten en probeer een poot aan te raken voordat je hun buik streelt.

Is het goed om de buik van een kat aan te raken?

Veel katten houden niet van een buikwrijven, omdat ze daar zeer gevoelige haarzakjes hebben en de buik een kwetsbaar gebied is. Sommige katten zullen het tolereren, maar bij de meeste katten kun je het beste blijven aaien rond hun wangen en kin en langs hun rug.

Wat voelen katten als je over hun buik wrijft?

Katten hebben zeer gevoelige haarzakjes op de buik, dus vinden het waarschijnlijk erg stimulerend als je het haar daar wrijft. De meeste katten zullen negatief reageren op instinct, met klauwen of tanden, omdat ze een hekel hebben aan het gevoel.