Skip to Content

Somalische kattenpersoonlijkheid: hoe handelen Somalische katten?

Als je een Somalische kat ziet, zie je hun dikke, vosachtige vacht en statuur. Er is iets wilds aan het uiterlijk van de Somalische kat dat is zowel intrigerend als intimiderend.

Hoewel deze katten eruit zien alsof ze gemakkelijk voor zichzelf kunnen zorgen als ze onbeheerd worden achtergelaten, hunkeren ze eigenlijk naar aandacht en tijd die ze met hun mensen doorbrengen.

Als het gaat om het adopteren van een kat of kitten, is het altijd belangrijk om te overwegen wat je van de relatie verlangt. Wil je een zelfstandige kat? Woon je in een rustige omgeving, of zijn er mensen die vaak komen en gaan? Hoe vaak ben je thuis? Reis je veel?

Geen van deze vragen zal u naar de perfecte kat leiden, maar ze zullen u helpen begrijpen wat voor soort persoonlijkheid u zoekt in uw huisdierhuishouden. Als je het idee van een beste vriend leuk vindt die felheid uitstraalt, maar liever altijd aan je zijde staat, overweeg dan om de Somalische kat aan je lijst toe te voegen.

Somalische kat die opzij ligt

Oorsprong van de Somalische kat

De Somaliër is een zeldzame kat die niet zo gewild is als je zou denken. Ja, deze katachtigen zijn ongelooflijk mooi en vorstelijk, maar ze zijn niet een van de meer populaire rassen.

Dat heeft niets te maken met hun persoonlijkheden, maar eerder met de actieve vraag naar hen als ras. Als je het geluk hebt om een Somalische kat te adopteren, zul je waarschijnlijk een rij mensen rond je deur zien hangen die wachten om je nieuwe vriend een gastvrij huisdier te geven.

De Somalische is de langharige versie der Abessijnse kat, en er wordt gedacht dat ze zijn ontstaan als gevolg van een introductie tot het recessieve langhaargen toen andere katten fokten met Abessijnen. Het lange haar op deze katten was erg aantrekkelijk en fokkers erkenden dat er mensen geïnteresseerd konden zijn in het uiterlijk van de Somaliër.

Rond 1965 begonnen fokkers de Somali als ras te ontwikkelen en richtten zich op het dominant maken van het lange haar. Het resultaat is de kat die we nu kennen en liefhebben als de Somaliër. Ze kregen de naam ter ere van het geografische gebied waar de Abessijnse kat vandaan kwam (het huidige Ethiopië).

Hoe ziet de Somalische kat eruit?

Van de Somalische kat is bekend dat hij een vrij atletische bouw heeft die lang en mager is. Ze zijn sterk en gespierd, hoewel dit enigszins verborgen is onder hun lange haar. Deze katachtigen zijn krachtig en ze weten het.

Je kunt zien hoe ze lopen en zichzelf dragen waartoe ze in staat zouden kunnen zijn. (Dat wil zeggen, heel hoog springen, langer achter speelgoed aanjagen dan je voor mogelijk houdt en je veel liefde geven.)

Wat het meest opvalt aan de Somaliërs zijn hun weelderige lokken en hun grote ogen en oren die altijd alert lijken. Hun jassen zijn extreem vol, met plukjes haar rond hun oren die hun grootte overdrijven. Hun staart valt ook op, want het is zeer vosachtig, vooral met betrekking tot de kleur.

De kleuren van de Somalische kat zijn echt uniek. Ze zijn er in rood, rossig, reekalf en blauw, met donkergekleurde banden van bont rond lichter gekleurde banden, zodat het tikken duidelijk en gelijkmatig is. Dit geeft deze katachtigen de illusie van een halo rond hun lichaam.

Somalische kat die uit raam kijkt met gordijnen

De persoonlijkheid van een Somalische kat

Als je op zoek bent naar een kat met een grote persoonlijkheid, kun je dat vinden in het Somalische ras. Deze katachtigen staan bekend als onstuimig en brengen veel energie naar het huishouden. Ze zijn niet overdreven luid, maar ze zijn non-stop.

Ze houden graag dingen in beweging en genieten met volle teugen van hun leven. Ze zijn niet erg relaxt… tenzij ze dat willen. Deze kleine avonturiers gaan het liefst van de ene interesse naar de andere.

Somalische katten zijn intelligent en kunnen veel kattenkwaad uithalen als ze zich vervelen. Ze zullen manieren vinden om rond te snuffelen in elke centimeter van uw huis. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling, zelfs als dat betekent dat ze commotie moeten creëren en duivelse (maar leuke) plannen moeten leiden.

Voordat je een Somaliër krijgt, moet je ervoor zorgen dat je genoeg tijd en energie hebt om voor deze kat te zorgen. Ze willen hun beste leven leiden en ze willen dat je je beste leven leidt – dus als je het er onderling over eens bent dat een gezelschap zal werken, heb je een beste vriend voor het leven gemaakt.

Speels en energiek

De Somaliër is een geanimeerde kat die van speeltijd en interactie houdt. Ze zijn in staat om zichzelf te vermaken, maar ze geven de voorkeur aan een vriend om mee te spelen. Ze maken hun mensen graag aan het lachen en kunnen begrijpen wat hun mensen voelen. Op deze manier zijn ze opmerkelijk intuïtief en goed in het aanvoelen van iemands humeur.

Alles je doet met je Somalische zal als een spel voor hen zijn. Als je was opvouwt, kunnen ze stoeien na een paar sokken die van het bed rollen. Ze zullen een bal door de gang rennen en deze honderd keer naar je terugbrengen, nooit vervelend. Ze houden ervan om veren en touwtjes na te jagen, dus wees voorzichtig bij het strikken van je schoenen of het bevestigen van je gordijnen.

Als je Somaliër niet genoeg speelgoed heeft om ze te vermaken, zie je misschien meer van hun ondeugende kant naar voren komen.

Avontuurlijk (en soms ondeugend)

Deze katten willen graag weten wat er aan de hand is en willen betrokken zijn bij al het drama – zelfs als dat drama gewoon toekijkt hoe je de puinhoop van speelgoed oppakt die ze hebben achtergelaten. Ze zullen observeren dat je alles netjes weglegt voordat je elk speeltje één voor één uittrekt en over de vloer verspreidt.

Als je een kast sluit waar ze geen kijkje in konden nemen, zullen ze een manier vinden om het te openen en te bekijken. Je kunt midden in de nacht rustig in je bed rusten, maar je Somalisch niet. In plaats daarvan springen ze van richel naar richel en vernietigen ze elk fotolijstje op hun weg.

Om dit onheil te bedwingen, moet je voldoende speelgoed hebben en kattenmeubels beschikbaar voor uw Somaliër. Als deze items in elke kamer zijn opgesteld, blijven ze zich vermaken terwijl ze door het hele huis reizen.

Somalische kat op plank naast raam

Mensgericht

De Somaliërs houden van hun volk en willen bij hen zijn. Ze zullen aan je zijde staan en je van kamer naar kamer volgen. Ze zijn graag betrokken, maar zijn niet overdreven dol op geknuffeld of vastgehouden worden. Terwijl ze bij je in de buurt willen zijn, geeft de Somaliër er de voorkeur aan om op de grond (of nabijgelegen richel) te zijn en de controle over hun eigen lichaam te hebben.

Dat gezegd hebbende, als ze besluiten om op je schoot te klimmen, maak er dan geen groot probleem van en geniet ervan zolang het kan! Als je in paniek raakt over de schattigheid, kunnen ze zich schamen en je in het stof achterlaten.

Ze nemen het goed op voor nieuwe mensen en, zoals we al hebben gezegd, genieten ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ze zullen veel optredens maken terwijl uw gasten op bezoek komen, strijdend om ieders aandacht en gelach van de menigte.

Is de Somalische kat sociaal?

De Somalische kat is erg sociaal en doet het het beste in een huis waar de hele tijd iemand in de buurt is. Als je niet in staat bent om vanuit huis te werken, kun je overwegen om je Somalische een harige metgezel te nemen. Ze doen het goed met zowel katten als honden en andere kleine huisdieren, zolang er maar een goede introductie is.

Als je een deel van de druk van jezelf wilt wegnemen om entertainment voor je Somaliër te bieden, kan een andere Somalische kat echt helpen. Ze kunnen met elkaar spelen en de hele dag heen en weer praten. Je hoeft je geen zorgen te maken als ze eenzaam zijn, want ze zullen elkaar hebben! En wie wil er nu niet twee van deze prachtige katten in huis?

Is de Somalische kat aanpasbaar?

De Somaliër doet het goed in verschillende omgevingen, waardoor ze zeer aanpasbare katten zijn. Ze genieten ervan om te zijn waar hun mensen zijn, of dat nu op een boerderij is, in een appartement in NYC of in een busje (van tijd tot tijd aan de lijn lopen). Als ze bij de mensen zijn van wie ze houden, zullen ze gelukkig zijn.

Somalische kat die van bovenaf omhoog kijkt

Adopteren en verzorgen van een Somalische kat

Het is geen sinecure om de juiste balans te vinden tussen entertainment, genegenheid, spel en lichaamsbeweging voor je Somalische kat, maar het is altijd de moeite waard. Wanneer je van elke vezel van deze langharige katten houdt, zullen ze in ruil daarvoor diep van je houden.

Somaliërs houden ervan om schoon en comfortabel te zijn, dus het kan geen kwaad om een zelfreinigende kattenbak beschikbaar voor uw kat. Met Nest-Robot, je Somaliër heeft altijd een frisse plek om naar de wc te gaan, en je hoeft nooit te scheppen.

Bovendien, het knippen van hun nagels, het verzorgen van hun lange jassen vaak, en ze meenemen naar regelmatige dierenartscontroles kan ervoor zorgen dat uw Somaliër gelukkig en gezond is.

Weten wat je wilt van je gezelschap kan het gemakkelijker maken om te beslissen of de Somaliër het juiste huisdier voor je is. Als je wild en gek, liefdevol en leuk wilt, kan de Somalische kat je dat allemaal en meer bieden. De vraag is: ben je er klaar voor om het zelf te zien?