Slijpen of verzwakken krabpalen de nagels van een kat?

Maakt een krabpaal de nagels van een kat scherper of doffer?

Wij weten dat alle katten krabpalen nodig hebben om hun klauwen scherp te houden, hun territorium af te bakenen en zich eens goed uit te rekken.

Maar weet je precies hoe een krabpaal helpt om klauwen scherp te houden? Immers, als je een mes zou willen slijpen, zou je een ander metalen oppervlak gebruiken om dat te doen en zeker geen zachte bank of kattenboom.

Dus wat is hier aan de hand en slijpen krabpalen of eigenlijk de nagels van een kat dof maken?

Hoewel een krabpaal de nagels niet slijpt zoals we een mes zouden slijpen, verwijdert het gebruik van een krabpaal de buitenste laag van de klauw van een kat, waardoor er scherpere lagen onder zichtbaar worden. Dus in plaats van de bestaande klauw te slijpen, verwijdert het krabben doffe delen van de klauw om plaats te maken voor scherpere lagen.

Dat kan op het eerste gezicht een beetje verwarrend lijken, vooral als je bedenkt dat krabpalen een van de populairste en effectiefste alternatieven voor ontklauwen zijn, maar laten we eens nader bekijken wat hier aan de hand is en waarom krabben veel meer is dan alleen een manier voor katten om hun klauwen te scherpen.

Anatomie van een kattenklauw

Om te begrijpen hoe het krabproces de klauw van een kat beïnvloedt, moeten we eerst wat basisanatomie uit de weg ruimen. In tegenstelling tot onze eigen nagel, groeit een kattenklauw direct van het bot af en vormt meer een driedimensionale vorm – althans in vergelijking met de eenvoudige en platte structuur van onze eigen nagels.

Hoewel je dit al wist, is het waarschijnlijk niet iets waar je lang bij stil hebt gestaan. Maar die driedimensionale vorm is ook het geheim van scherpere klauwen, omdat de nagel van een kat daardoor in lagen kan groeien, de een op de ander.

Dus in plaats van het verscherpen van de bestaande klauw, wat katten echt aan het doen zijn is het verwijderen van de buitenste laag van de klauw om een scherpere laag eronder te onthullen.

Dit is vrij verbazingwekkend als je erover nadenkt en zeer anders dan hoe onze eigen nagels werken! Katten hebben in wezen een lopende band van scherpe klauwen klaar om te gaan, terwijl wij zitten opgescheept met slechts een klein nageltje!

Waarom krabben aan zachte dingen de klauwen scherp houdt

Zacht is natuurlijk een relatief begrip, maar de favoriete krabplekken van een kat zijn zeker zacht in vergelijking met metalen of granieten oppervlakken die in de mensenwereld meestal worden gebruikt om dingen scherp te maken.

Maar nu we weten hoe de lagen van een kattenklauw werken, zou het duidelijk moeten zijn waarom zacht het favoriete oppervlak is – om die toplaag te verwijderen, hebben katten iets nodig waar ze, letterlijk, hun klauwen in kunnen graven. Een harder oppervlak zou de klauw alleen maar afstompen en vergeleken met bijvoorbeeld uw bank zou een harder oppervlak niet zo effectief zijn bij het verwijderen van de toplaag van de nagel.

Tapijt, banken, kattenbomen en krabpalen daarentegen zijn perfect om die toplaag te strippen om de nieuwe scherpe laag eronder te onthullen. In het wild kan een boom ook werken, maar iets heel hards zoals metaal zou gewoon niet werken.

Kunnen krabpalen klauwen trimmen?

Onthoud dat katten een heel andere nagelvorm hebben dan wij. Als we denken aan het knippen van onze eigen nagels, hebben we het over een plat oppervlak. Maar bij kattenklauwen is er een 3-D vorm die een groot verschil maakt.

Wanneer krabpalen de toplaag verwijderen, en daaronder een scherpere klauw onthullen, verkorten ze ook de totale klauw. Het is niet precies wat je een trim zou noemen, maar het kan de klauw korter en dus beter hanteerbaar maken dan voorheen.

Hoe beschermen krabpalen het meubilair?

We weten nu dat krabpalen katten helpen om hun nagels zo scherp mogelijk te houden- dus waarom zouden we krabpalen aanraden als een manier om meubels te beschermen? Zou dat niet gewoon helpen katten efficiëntere vernielers van meubels te worden?

Krabpalen houden de klauwen niet dof, maar in plaats daarvan zijn ze ontworpen om katten een geschikt alternatief te bieden voor meubels. Bovendien helpt het verwijderen van de bovenste laag van de nagel niet alleen om de klauwen scherp te houden, maar zoals we net al zeiden, ook om ze niet te lang te laten worden.

Wanneer klauwen te lang zijn, zullen katten moeite hebben om ze terug te trekken en komen hun klauwen vast te zitten aan meubels of tapijt, gewoon door te lopen. Natuurlijk vervangen krabpalen niet volledig de noodzaak om de klauwen van uw kat te trimmen, maar ze helpen wel. Dus ook al houden de meeste katten er niet van om hun nagels te laten knippen of zelfs maar hun pootjes te laten aanraken, het trimmen van de nagels is nog steeds een noodzakelijk onderdeel van de kattenverzorging!

Krabben Katten Only Om hun klauwen te scherpen?

Krabpalen doen veel meer voor katten dan alleen hun klauwen scherpen. Krabben is ook de manier waarop katten hun territorium opeisen en dit is zo’n belangrijk onderdeel van het kat-zijn dat zelfs ontklauwde katten krabpalen nodig hebben!

Als katten krabben, markeren ze niet alleen zichtbaar hun territorium met hun klauwen, maar ze laten ook hun geur achter via speciale klieren in hun poten (katten hebben deze geurklieren ook op hun gezicht en kop).

Katten willen het beste territorium opeisen, dus krabben ze meestal het liefst aan gebieden die de meest interessante sociale geuren hebben. Tot grote frustratie van de meeste kattenouders betekent dat meestal gebieden zoals de woonkamer, waar niet alleen de geuren van de meeste mensen in huis hangen, maar waar ook de beste materialen zijn om aan te krabben. Daarom is het belangrijk om krabpalen op de juiste manier in sociaal belangrijke gebieden te plaatsen en niet verstopt in de garage of andere gebieden.

Bovendien geeft krabben katten de kans om hun lichaam volledig te strekken en een beetje katachtige yoga te beoefenen.

Omdat krabben over zoveel meer gaat dan alleen het scherp houden van de klauwen, is het belangrijk om te onthouden dat zelfs met trimmen uw kat nog steeds willen krabben. Dus hoewel het trimmen van de nagels deel uitmaakt van het beschermen van de meubels en het gezond houden van een kat, verwacht niet dat uw kat ooit zal stoppen met krabben!

Dus krabben is veel meer dan alleen de klauwen scherp en gezond houden!

Slotgedachten

Het lijkt in eerste instantie misschien een beetje onintuïtief, maar die krabpalen houden de klauwen van je kat helemaal niet dof!

In plaats daarvan houden ze de kattenklauwen scherp, maar ondanks het tegenstrijdige geluid van dat, zijn ze nog steeds een geweldig hulpmiddel voor het beheren van overmatig krabben aan meubels. Katten hebben de gewoonte om te krabben en zoals je hebt gezien doet dit eenvoudige gedrag heel veel voor katten!

Wat denk jij? Was je verbaasd te horen dat katten een lopende band van scherpe klauwen klaar hebben staan?