Hoe verontschuldig je je tegenover een kat?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Hoe verontschuldig je je tegenover een kat

Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat de meesten van ons zich schuldig hebben gemaakt aan het trappen op de staart of poot van onze kat. Er zijn ook momenten waarop we hen onrecht hebben aangedaan zonder het te beseffen tot we de koude schouder kregen.

Dus, wat moet een kattenouder doen in deze situaties? Moeten we op onze knieën vallen en smeken om vergeving? Zal een kaart en een doos met vis traktaties genoeg zijn?

Hoe verontschuldig je je tegenover een kat? Geef je kat wat tijd om te kalmeren, verontschuldig je dan zachtjes terwijl je langzaam naar ze knippert. Vergeet niet je kat te prijzen en beloon hem met snoepjes of kattenkruid. Samen wat tijd doorbrengen, met veel aaien en spelletjes, zou uw kat moeten kalmeren.

Als je op zoek bent naar manieren om het goed te maken met je beledigde kat, bekijk dan onze lijst met nuttige tips over hoe je je kat je excuses kunt aanbieden.

Laten we beginnen!

Hoe kan je zien dat een kat beledigd is?

Ik zal eerlijk zijn en je vertellen dat ik me schuldig heb gemaakt aan het af en toe trappen op mijn kat. Natuurlijk is het altijd een ongelukkig ongeluk, maar mijn twee pluizenbollen lijken altijd uit het niets voor me te verschijnen. Er is meestal geen tijd om me terug te trekken en mijn voet belandt op hun staart of poot. Deze actie wordt gevolgd door een schreeuw van beide kanten, met als gevolg dat mijn kat van me wegrent. De eerste keer rende ik in paniek achter ze aan en toen gingen ze onder het bed liggen, met wijd open ogen en beledigd!

In deze gevallen is het meestal duidelijk of een kat beledigd is. Je onder je bed verstoppen, je ontwijken, of zelfs je omdraaien om je te krabben en naar je te sissen zijn normale uitingen van frustratie en ergernis, tenzij ze te lang duren.

Maar als de reden achter hun aanstoot niet gewoon een misstap is, dan kan het zijn dat je kat zich voor je verstopt op hun favoriete plekje, zoals onder dekens of op het bovenste aanrecht in je keuken. Anderen kunnen mokken en passief reageren op uw uitingen van liefde. Het is ook heel goed mogelijk dat uw kat in een andere kamer gaat janken om zijn angst of ongerustheid te tonen.

Hoe verontschuldig je je tegenover een kat?

Er kunnen nog onaangenamere demonstraties zijn van hoe ze zich voelen, door toiletverrassingen achter te laten direct in de hitte van het incident of je vindt ze veel later op onverwachte plaatsen. Volgens onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd, hebben katten die een betere band hebben met hun baasjes een ontspannen persoonlijkheid en plassen ze minder snel op ongepaste plaatsen.

Sommige katten kunnen andere slechte gewoonten ontwikkelen die worden aangewakkerd door hun constante gevoel van angst of vrees. Een onschuldige handeling zoals het kneden en bijten van hun dekens kan gemakkelijk uitgroeien tot een buitensporig en dwangmatig gedrag om met de stress om te gaan.

The Journal of Feline Medicine & Surgery, gepubliceerd in mei 2018, suggereert dat “Katten, net als mensen, meer dan één emotie tegelijk kunnen ervaren of snel kunnen schakelen tussen emotionele motivaties, en dit bemoeilijkt de identificatie nog meer.” Dit betekent dat katten beledigd kunnen raken door meer complexe kwesties die zich in een relatie kunnen voordoen, dus het is belangrijk om te weten hoe je je kat excuses moet aanbieden.

Oorzaken van Feline Wrok

Katten kunnen hun negatieve gevoelens projecteren door zich te gedragen. Ze kunnen nog steeds boos op je zijn omdat je op ze afstapt of het probleem kan het gebrek aan aandacht zijn. Dit kan een veelvoorkomend probleem zijn voor kattenouders die veel verantwoordelijkheden hebben en niet genoeg tijd.

Soms ligt de wortel van het probleem in het feit dat sommige kattenouders denken dat omdat katten zo onafhankelijk zijn, ze geen aandacht nodig hebben, dus worden ze genegeerd.

Dan zijn er weer situaties waarin een kat in een angstige situatie wordt gegooid. Bijvoorbeeld, als een kat ziek is, of ze hebben een aandoening, dan worden ze gebombardeerd met constante dierenartsbezoeken en medicatie.

Een kat is zich er niet van bewust dat deze bezoeken en medicijnen voor hun eigen bestwil zijn en omdat het een onaangename situatie is, kunnen ze de eigenaar gaan zien als iets dat hen angst en vrees bezorgt.

Er zijn katten die niet van veranderingen houden, als u verhuist kunt u merken dat uw kat tekenen van ongelukkig gedrag vertoont. Volgens een studie van de Ohio State University, “is de kans groot dat de kat zich ziek gedraagt door de stress veroorzaakt door veranderingen in zijn omgeving.” Een andere kat mee naar huis nemen kan er ook voor zorgen dat uw kat zich beledigd en verraden voelt door u, vooral als ze zien dat uw aandacht uitgaat naar de kat-stranger. Een nieuwe partner kan ook een soortgelijk effect hebben, of een kleine verandering zoals het weggooien van hun favoriete deken of bed.

Elke kat is anders en hoewel sommige makkelijk in de omgang zijn, zijn er ook die van stabiliteit en routine houden. In elk geval is het belangrijk om aandacht te besteden aan je kat en eventuele overtredingen te voorkomen, maar zelfs als je het verprutst is het cruciaal dat je leert hoe je een kat vertelt dat het je spijt en hoe je je op de juiste manier verontschuldigt.

Lees de lichaamstaal van uw kat

Gedrag en lichaamstaal van katten zijn hier al een paar keer eerder aan de orde geweest en het is altijd belangrijk om dit onderwerp te noemen. Door uw kat te observeren weet u niet alleen hoe hij zich voelt, maar kunt u ook de eerste tekenen van ongemak herkennen en zo voorkomen.

Let op hun staart: Als u de meest nauwkeurige indicator van de stemming van een kat nodig heeft, dan is het de staart wel! Een rustige staart, liggend, of omhoog wijzend is een teken van tevredenheid. Maar als u uw kat overdreven ziet kwispelen en met zijn staart ziet slaan, is hij waarschijnlijk geïrriteerd of zelfs boos. Een opgezwollen staart en een gebogen rug is een teken van een bange kat die agressief kan worden. Een staart laag op de grond, of verborgen onder de achterpoten, kan ook een teken van angst zijn.

Oren en Ogen: Deze twee kenmerken zijn ook zeer expressief. Gewoonlijk zijn oren die ontspannen zijn en omhoog wijzen een teken van een kalme kat, maar als ze plat tegen hun kop liggen betekent dat dat ze bang of zelfs boos zijn. Op dezelfde manier leggen sommige verslagen uit dat “de ogen belangrijk zijn bij het signaleren van emoties, waarbij het vernauwen van de ogen geassocieerd lijkt te worden met positieve emotionele communicatie bij een reeks diersoorten”.

In principe, als de blik van je kat kalm en ontspannen is, de ogen zijn half open, dan heb je niets om je zorgen over te maken. Maar als je verwijde pupillen ziet (tenzij het erg donker is) met de ogen wijd open, dan kan het ook zijn omdat ze bang zijn.

Hoe verontschuldig je je tegenover een kat?

Hun algemene lichaam en houding: Het is vrij gemakkelijk om een ontspannen poesje te herkennen, er zijn geen gespannen spieren of een vreemde houding. Als een kat boos of bang is, dan wordt hun hele lichaam hard als een rots. In sommige gevallen zullen ze hun rug krommen en hun vacht opblazen om groter en intimiderender te lijken. Sissen, ontblote tanden, naar voren wijzende snorharen zijn ook duidelijke indicatoren van een ongelukkig katje.

Oké, hoe bied ik mijn kat mijn verontschuldigingen aan?

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat verontschuldigen moeilijk is, er is moed voor nodig om toe te geven dat we fout zaten. De meeste mensen zijn er bang voor, en sommigen vermijden het, ook al is de taal meestal begrijpelijk voor beide partijen en zou het dingen makkelijker moeten maken. Maar hoe zeg je sorry tegen een kat? Wees gerust, zelfs als jij en je harige opperheer een andere taal spreken, kun je nog steeds je meningsverschil op een volwassen en liefdevolle manier oplossen.

1. Begrijp wat je fout hebt gedaan

Om vergeving vragen, maar het niet echt menen of niet begrijpen waarom je je in de eerste plaats verontschuldigt, is meestal niet aan te raden, of je het nu doet tegen een medemens of een katachtige metgezel.

Het is belangrijk om te bepalen wat je fout hebt gedaan en waarom je katje beledigd is, zodat je kunt voorkomen dat je dezelfde fout herhaalt. Maar het kan je ook helpen bij je aanpak.

Katten zijn gevoelig voor geluiden, sommige onderzoekers suggereren dat hun gehoor gevoeliger is dan dat van honden. Het is ook zeer waarschijnlijk dat ze onze toon begrijpen, afhankelijk van de zachtheid of hardheid van onze stem. Dus, als je niet eerlijk bent met je verontschuldiging of je komt onverschillig over, kan je katje zijn vertrouwen in je verliezen.

2. Timing is het halve werk

Als je je hebt gerealiseerd dat je je kat onrecht hebt aangedaan, haal dan even adem. Kijk naar je kat en let op tekenen van boosheid of angst. Misschien is het een goed idee om ze wat ruimte te geven voordat je ze benadert. Als je het overhaast, zou je ze nog meer kunnen laten schrikken of ze zullen je uiteindelijk gaan krabben.

Natuurlijk is het ook belangrijk om de tijd niet te lang voorbij te laten gaan zonder te handelen, omdat ze dan kunnen denken dat je ze negeert. Als je merkt dat je kat zich meer ontspannen gedraagt, hun oren zijn niet naar achteren gedraaid, en hun spieren zijn niet gespannen, dan kun je je slag slaan.

Als je merkt dat je kat je ontwijkt en zich voor je verstopt, gebruik dan je zachte toon om naar ze te roepen. Prijs ze en geef ze een veilig gevoel. Een traktatie kan hen ook opbeuren, en als ze nog steeds niet naar buiten komen om het te halen, laat het dan ergens in de buurt liggen. Geef ze de ruimte en de tijd, en vraag af en toe of ze zich beter voelen.

3. Benader uw kat voorzichtig

Het zien van je kat in nood kan een automatische reactie bij je oproepen, maar het is belangrijk om op dat moment kalm te blijven. Ren niet op je kat af terwijl je schreeuwt dat het je spijt, want dat zal het tegenovergestelde effect hebben. Let in plaats daarvan op hun reactie en kom voorzichtig en langzaam naar ze toe.

Als je kat achteruit en weg van je loopt, denk er dan aan om ze niet achterna te lopen en ze zeker niet in de hoek te drijven! Geef ze in plaats daarvan wat ruimte en een paar minuten de tijd om op zichzelf te zijn. Deze kleine actie klinkt misschien alsof je je kat negeert, maar in werkelijkheid zal dit hen laten zien dat je het niet kwaad bedoelt.

Als je ze wat tijd en ruimte hebt gegeven, geef ze dan aandacht. Kijk hoe ze reageren, als ze positief tegenover je aanpak staan, laat ze dan je hand zien en laat ze aan je ruiken. Vergeet ook niet om op hun niveau te gaan zitten, dan kom je minder bedreigend over. Zoals altijd, houd je stem zacht en aangenaam, ontspan je blik, en knipper langzaam naar ze om ze te laten zien dat je in vrede komt. Een kat die ontspannen is zal dat meestal beantwoorden door langzaam te knipperen of te spinnen.

4. Spreek tegen Uw Kat

Volgens sommige onderzoekers in Japan, hebben katten het vermogen om verschillende woorden te herkennen, zoals verschillende voedingsmiddelen en hun eigen naam. Dus, aangezien katten erg gevoelig zijn voor hun naam, gebruik het om hun aandacht te trekken. Na de grote schok die ze hebben gehad, zou het horen van hun eigen naam hen moeten afleiden en terugbrengen naar de realiteit.

Zoals eerder vermeld zijn katten goed in het verstaan van onze toon, aangezien hun gehoor gevoelig is. Vermijd luid geschreeuw of paniekerige kreten en gebruik in plaats daarvan een hoge toon om hen te roepen. Of dat is wat Dr. Uri Burstyn, een dierenarts uit Vancouver, Brits Columbia, zou adviseren. Als je kat je al een tijd ontwijkt, dan is uitschelden wel het laatste wat je wilt doen. Katten reageren niet goed op een dergelijke behandeling, in plaats daarvan is positieve bekrachtiging de sleutel tot het terugwinnen van hun hart.

Het helpt ook als je baby talk gebruikt om je katje te laten weten dat je van ze houdt en dat het je spijt. Volgens professor Bjarne O. Braastad van de Noorse Universiteit voor Levenswetenschappen, zijn katten ontvankelijker voor onze baby-talk stem, suggereert dat “Dieren die leven met mensen hebben de neiging om hun baby-gedrag te gebruiken tegenover mensen omdat ze vinden dat het werkt.” Dus, door het woord ‘het spijt me’ steeds weer op die toon te zeggen, kunnen ze in zekere zin ook de betekenis erachter leren. Als het weer gebeurt, kunnen ze het woord sorry herkennen, en je misschien sneller vergeven.

Of je katje nu een fractie van een seconde boos op je is geweest of hun houding ten opzichte van jou is veranderd door grotere veranderingen, zoals uitstapjes naar de dierenarts, medicatie, verhuizing, etc. je moet altijd je zachte stem gebruiken om ze zich geliefd te laten voelen. Reageer op hun gemiauw en geef ze het gevoel dat hun aanwezigheid ertoe doet. U zou niet in stilte leven met de mensen met wie u uw huis deelt, dus waarom zou u dat wel doen met uw pelsbaby?

5. Aai je kat

Vocaal zijn over je liefde is niet de enige manier om je kat zich veilig te laten voelen. Nadat je je hebt verontschuldigd en een meer ontspannen sfeer hebt gecreëerd, zou het goed zijn om het water te testen door je hand te laten zien. Ruiken ze het en laten ze zich door je wrijven? Nou, dan kun je het beter doen. Als ze naar je sissen of je krabben, dan is dit een duidelijk teken dat ze meer ruimte en tijd nodig hebben.

Katten kunnen zich ook beledigd voelen of dat je ze onrecht hebt aangedaan als je ze negeert of ze niet genoeg tactiele aandacht geeft. De meeste katten vinden het fijn om aangeraakt te worden, vooral waar hun gezichtsklieren zich bevinden, zoals de basis van hun oren, hun wangen, en onder hun kin. Natuurlijk, als je een katachtige metgezel hebt die er een hekel aan heeft om geaaid te worden, dan is dit misschien niet belangrijk voor je, maar de meeste kittens houden van een goede wrijfbeurt.

Dus, als je eenmaal hebt vastgesteld dat je kat niet boos is, en ze laten je dichtbij genoeg komen om geaaid te worden, begin dan met hun hoofd. Krab achter de oren, en ga dan langzaam naar de rug. Als je kat op de grond valt en je zijn buik laat zien, doe dan voorzichtig wat je gezegd wordt!

Nachtelijke knuffels of op de bank zitten terwijl je je kat aait zijn ook essentieel voor de dagelijkse routine van een kat. Deze kleine momenten zullen een sterke band tussen jullie creëren. Je moet proberen om het voor je kat erg moeilijk te maken om boos te blijven op hun favoriete mens.

6. Speel met je kat

Zoals eerder vermeld, zijn er kattenouders die misschien onder de indruk zijn dat katten onderhoudsarme huisdieren zijn. Meestal denken jonge en onervaren baasjes dat dit waar is, en in zekere zin lijken katten minder veeleisend. Katten hoeven niet dagelijks uitgelaten te worden zoals honden bijvoorbeeld en ze brengen het grootste deel van hun tijd slapend door, maar ze hebben wel dagelijks speeltijd nodig.

Hoe verontschuldig je je tegenover een kat?

Het is belangrijk dat de omgeving waarin uw kat leeft hem tot op zekere hoogte activiteiten biedt die hij in het wild ook zou doen, of op zijn minst een simulatie van die activiteiten. Een van deze activiteiten is jagen. Spelen met je kat, vooral met een speeltje dat aan een touwtje hangt, helpt ze in hun jagersmodus te komen.

Deze stap is een geweldige manier om je relatie met je kat te herstellen. Een goede jachtsessie zal ze afleiden van het incident, en het zal ze laten zien dat je om ze geeft. Het is een hechtingsmoment, waarin uw kat al zijn jagersenergie loslaat, dus als ze klaar zijn, zullen ze niet alleen moe, ontspannen en klaar om te slapen zijn, maar ook dankbaar.

Mijn favoriete manier om de jacht te simuleren is met een goede speelsessie met behulp van Da Bird die je hier op Amazon kunt bekijken. Deze tip is ook geweldig voor die kattenouders die het grootste deel van de dag weg zijn. Uw kat brengt al die uren door wachtend op uw terugkeer, en als u hen enkel een aai geeft en dan verder gaat met uw dag, dan zullen zij zich buitengesloten voelen. Samen spelen zal jullie relatie en vertrouwen onderhouden en de angst van je kat verminderen.

7. Behandel uw kat (binnen redelijke grenzen)

Als je al het bovenstaande hebt gedaan en je voelt nog steeds dat je kat het koud heeft, dan is het laatste antwoord op je vraag over hoe je een kat excuses kunt aanbieden, traktaties! Natuurlijk moeten we je erop wijzen dat het te vaak geven van traktaties gewichtsproblemen kan veroorzaken, dus gematigdheid is de sleutel.

Hoe zeg je sorry tegen een kat

Met traktaties kom je niet ver als dat de enige stap is die je neemt om je met je kat te verzoenen. Het is belangrijk voor werkende ouders om zich een bepaalde hoeveelheid tijd per dag op hun kat te richten en ze te laten zien dat je van ze houdt. Traktaties of een catnip spray kunnen geweldige manieren zijn om ze een emotionele boost te geven, maar je moet er ook werk van maken.

Het gebruik van traktaties kan ook een geweldige manier zijn om je excuses aan hen aan te bieden. In zekere zin kan het hen afleiden van de schrik die ze hadden en hen iets aangenaams aanbieden om de slechte ervaring te vergeten. Maar als traktaties alles zijn wat je hebt, dan zou je wel eens langer dan een paar minuten in de kou kunnen blijven staan.

Hoe verontschuldigen katten zich?

Nu we het hebben gehad over onze kant van het verhaal, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe onze harige opperheren zich verontschuldigen als ze de slechteriken zijn. Sommigen van ons zullen het misschien niet opmerken, maar katten vragen om vergeving als ze iets slechts hebben gedaan, zoals ons krabben of agressie vertonen.

Hoe je excuses aanbieden aan je kat

De reden waarom het een onopgemerkte actie is, is dat katten zich meestal verontschuldigen door zich over ons heen te wrijven. Ze zullen ook hun staart op een vriendelijke manier omhoog houden, zoals ze doen als ze hun moeder begroeten. In sommige gevallen likken ze ons zelfs of beginnen ze ons te verzorgen, dit kan ook gebeuren nadat ze ons gebeten of gekrabd hebben.

Natuurlijk weten katten misschien niet echt waarom we van streek zijn, of waarom we ons verdrietig voelen, of zelfs of het door hen komt, maar ze kennen gevoelens als ze die zien. Mariah Galvan en Jennifer Vonk van de Oakland Universiteit in Rochester, Michigan, VS ontdekten dat “wanneer de katten geconfronteerd werden met een lachende eigenaar, ze significant meer geneigd waren om ‘positief’ gedrag te vertonen, zoals spinnen, wrijven of op de schoot van hun eigenaar zitten.” Hun onderzoek probeerde ook aan te tonen dat katten niet onverschillig staan tegenover onze gevoelens. Alsof we dat nog niet wisten van onze metgezellen!

Voelen Katten zich schuldig?

Mensen houden ervan om dieren te vermenselijken en hun eigen emoties en wereldbeeld op andere soorten te projecteren, en het kan soms schattig zijn, maar het kan ook misleidend zijn. Het is belangrijk om onze katachtige metgezellen te begrijpen voor wie ze zijn en hen geen eigenschappen toe te dichten die niet bij hen horen.

Katten hebben gevoelens, maar ze zijn niet zoals de onze. Dat betekent niet dat ze minder zijn, maar denken dat wij hetzelfde zijn maakt ons een beetje lui en minder oplettend. Als onze katten iets doen wat wij verkeerd vinden, zoals aan de bank krabben of onze favoriete vaas kapot maken, associeer je hun gezichtsuitdrukking misschien met schuldgevoel, maar dat is het niet.

Je kat weet dat je zult reageren op hun “slechte” gedrag, vooral als ze het eerder hebben gedaan, dus zijn ze bang. Ze begrijpen waarschijnlijk niet dat wat ze deden slecht is, of waarom we ons er precies aan ergeren. Maar onze katten zullen twee en twee bij elkaar optellen, wat betekent dat iets breken gelijk staat aan een uitbrander.

Dit poesje weet zeker dat ze iets stouts gedaan hebben!

Dit kan er ook toe leiden dat katten zich beledigd of gefrustreerd voelen. Dit is de reden waarom, wanneer we sommige van hun gedragingen “slecht” vinden, we positieve bekrachtiging moeten gebruiken om ze te laten stoppen. Zoals vermeld in een Journal of Veterinary Behavior, “Positieve bekrachtigingstraining met katten is een nuttig hulpmiddel voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken.” Dus, door te schreeuwen en eng te kijken veranderen we hun gedrag niet, maar duwen we ze alleen maar weg.

Afsluitende gedachten

Katten kunnen heel stoer doen, leren jasje, een sigaret tussen hun begroetende tanden en zo, maar we weten dat ze diep van binnen gevoelige harige zielen zijn. Het simpele feit dat ze zich beledigd, verdrietig of boos kunnen voelen als we ze onrecht hebben aangedaan is bewijs genoeg!

Als we een fout hebben gemaakt, dan moeten we geen spijt voelen, maar in plaats daarvan moeten we proberen het goed te maken. Door spijt te hebben van een actie hebben we gewoon medelijden met onszelf, maar wat we zouden moeten doen is prioriteit geven aan de gevoelens van de harige vriend die we hebben gekwetst.

Het goede nieuws is dat we het goed kunnen maken en met een paar spelletjes, veel goede knuffels, en liefdevolle aandacht, zou alles weer normaal moeten worden. Wie wist dat katten zo gul waren?

Hoe zeg je sorry tegen je kat? Smeek je ze met open blikjes van hun lievelingseten of met een heleboel speeltjes? Vertel ons je eigen geheim en help andere kattenouders die het ook zo moeilijk hebben met hun overstuur katje!