Waarom katten niet willen dat hun staart wordt aangeraakt

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Waarom houden katten er niet van als hun staart wordt aangeraakt

Kattenstaarten kunnen een beetje mysterieus zijn. Soms lijkt het alsof onze katten er de volledige controle over hebben en andere keren lijkt het alsof de katachtige staart een eigen wil heeft. Ik heb ook geleerd dat wanneer ik met mijn vingers over de rug van mijn kat ga, de aaitocht moet stoppen bij de basis van hun staart, of anders krijg ik een strenge blik en een geërgerde miauw. Hoewel dit niet voor elke kat geldt, zijn er zeker meer dan een paar katten die er niet tegen kunnen dat hun staart wordt aangeraakt.

Dus, waarom houden katten er niet van als hun staart wordt aangeraakt? De staart van een kat is zeer gevoelig omdat hij bestaat uit vele ligamenten, pezen, en zenuwen. Hoewel het een essentieel lichaamsdeel is dat katten helpt met hun evenwicht, beweging en communicatie, is het ook een van de meer kwetsbare delen van onze katten en veel katachtigen hebben een natuurlijke drang om het te beschermen.

Als je meer wilt weten over waarom katten niet willen dat hun staart wordt aangeraakt, en het algemene belang van de staart van je kat, lees dan verder!

Laten we beginnen!

Wat is de functie van een kattenstaart?

Het onderzoek en de studies die over huiskatten zijn gedaan zijn in de loop der jaren aanzienlijk toegenomen, vooral op het gebied van neurowetenschappen en gedrag, maar de staart heeft nooit deel uitgemaakt van die discussie tot vrij recent, ondanks het belang ervan.

Voordat we echt kunnen begrijpen waarom sommige katten er niet blij mee zijn dat hun staart wordt aangeraakt, moeten we eerst uitzoeken welke rol dit lichaamsdeel speelt in het dagelijks leven van onze katten.

Evenwicht

Katten staan bekend om hun acrobatische vaardigheden als het gaat om klimmen, sluipend achter prooien aan jagen, en het belangrijkste: van grote hoogten naar beneden springen en weer op hun voeten landen. Terwijl hun hele lichaam is ontworpen om hen verbazingwekkende evenwichtsvaardigheden te geven, speelt hun staart ook een cruciale rol in.

“Hun flexibele rug en het ontbreken van een echt sleutelbeen helpt hen te draaien, zodat ze in een positie zijn om op hun voeten te landen,” zegt Dr. Cottrell, DMV, een dierenarts in het Cat Hospital at Town in Baltimore, Maryland. “De staart helpt bij het uitlijnen van de poten en het lichaam als ze vallen, waardoor de kat horizontaal blijft,” voegt ze eraan toe. Hun staart dient ook als tegenwicht wanneer ze over smalle ruimtes lopen, zoals boomtakken en hekken.

Dit vermogen om zich in de lucht recht te trekken voor de landing is iets dat katten ontwikkelen als ze volwassen worden tijdens hun kittentijd. Hun binnenoor laat hen ook weten wanneer ze uit evenwicht zijn en op dat moment beginnen ze zich recht te zetten, te beginnen met hun hoofd, dan hun voorpoten, hun rug, en tenslotte hun staart.

Communicatie

Niet alleen dient de staart van uw kat hen terwijl ze jagen op opgezette muizen rond het huis, maar het is ook een belangrijk communicatiemiddel. De lichaams- en staarttaal van de katachtige maakt deel uit van de visuele signalen die een kat gebruikt om te communiceren met zijn soortgenoten.

Maar wat gebeurt er als ze moeten communiceren met hun baasjes? Welnu, volgens onderzoek gebruiken katten visuele en vocale signalen om met ons te communiceren, en miauwen ze vooral om onze aandacht te krijgen.

Hoewel hun vocalisatie voor ons is ontwikkeld, gebruiken ze nog steeds dezelfde fysieke signalen om ons te laten weten hoe ze zich voelen. Bijvoorbeeld, als je kat kwispelt met zijn staart als hij je stem hoort, kan dat een teken van erkenning en geluk zijn. Door de staarttaal van uw kat te bestuderen, kunt u hem beter begrijpen en op signalen letten die op de stemming van uw kat duiden.

Het is ook belangrijk om op te merken dat, hoewel hun staart hun innerlijke toestand kan onthullen, het uit de context halen van dit signaal ook misleidend kan zijn, dat is waarom Carlo Siracusa, van de Universiteit van Pennsylvania School of Veterinary Medicine, suggereert dat de staart alleen niet genoeg is en rekening houden met het hele lichaam effectiever is.

Hebben katten gevoel in hun staart?

Onze katten zenden visuele, vocale en olfactorische signalen uit naar ons en hun omgeving, maar ook aanraking kan een manier van communicatie zijn. De manier waarop ze reageren op onze aanrakingen kan afhangen van een aantal variabelen, zoals hun persoonlijkheid, de band tussen mens en kat, en hoe gevoelig een gebied is, wat kan leiden tot een positieve of negatieve reactie.

De reden waarom de staart van een kat zo gevoelig is, heeft te maken met het simpele feit dat het deel uitmaakt van het ruggenmerg, dat net als de hersenen deel uitmaakt van het centrale zenuwstelsel. Er zijn miljarden cellen, neuronen genaamd, die met elkaar verbonden zijn en die informatie doorgeven door middel van elektrische signalen.

Ik weet dat het misschien een beetje verwarrend klinkt, maar het is belangrijk om te begrijpen dat de informatie die deze zenuwen en specifiek de gevoelszenuwen naar de hersenen van uw kat sturen, onder meer sensaties van pijn, aanraking, temperatuur, smaak, gehoor, evenwicht, zicht en reuk omvat.

Het komt dus niet als een verrassing dat de reactie van je kat wanneer hun staart wordt aangeraakt intenser is, in vergelijking met andere gebieden zoals hun poten bijvoorbeeld.

Waarom vinden katten het niet leuk als hun staart wordt aangeraakt?

We hebben allemaal gevoelige plekken op ons lichaam, en die kunnen van persoon tot persoon verschillen, evenals de reactie die we hebben als we daar worden aangeraakt en hetzelfde geldt voor katten. Veel baasjes beweren dat hun katten het haten om langs hun staart geaaid te worden, dus wat hebben al deze kittens gemeen en wat kan zo’n negatieve reactie uitlokken?

1. Hun staarten zijn gevoelig

Er zijn sommige delen op het lichaam van een kat die ervoor zorgen dat ze gaan “spinnen” zoals een kinkrab, terwijl andere zelfs kunnen leiden tot een agressieve vergelding, zoals de staart. Deze gebieden zijn beide gevoelig, dus waarom leiden ze tot zulke tegengestelde reacties?

Zoals we hierboven vermeld hebben, is de staart van een kat het verlengde van zijn ruggengraat, waardoor het een zeer gevoelig gebied is. Deze gevoeligheid heeft niet alleen betrekking op fysieke aanraking, maar het is ook een teken van kwetsbaarheid. Zoveel zenuwen, spieren en kleine beenderen zijn daar met elkaar verweven, waardoor het een zeer kwetsbaar gebied is.

Om deze reden kunnen katten zeer beschermend zijn over hun staart, ervoor zorgend dat er geen schade aan zal komen, en slechts een simpele aanraking kan hen gemakkelijk ergeren en een defensieve reactie oproepen.

2. Het veroorzaakt Stress

Tenzij je het geluk hebt om de coolste en meest tolerante kat te hebben, denk ik dat velen van ons zullen toegeven dat onze katten gemakkelijk gestrest kunnen raken. Het kan zijn vanwege een noodzakelijk bezoek aan de dierenarts, of het simpele feit dat je hun favoriete deken hebt meegenomen omdat het eindelijk tijd was om het een goede wasbeurt te geven voordat de opgehoopte vacht veranderde in een andere kat!

Hoewel stressvolle situaties kunnen ontstaan is het onze taak om een omgeving te creëren waarin onze kitties kunnen gedijen en dat is meestal een veilige en stressvrije omgeving. Het aanraken van de staart van je kat kan hen gemakkelijk stress bezorgen omdat deze schijnbaar onschuldige handeling hen een onveilig gevoel kan geven.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het een ongewoon gebied voor hen is om aangeraakt te worden, aangezien dat niet iets is wat katten onderling cultiveren. Het grijpen van hun staart zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een zelfverdedigende reactie, en kan zelfs ernstige wrijving veroorzaken in jullie relatie.

3. Hun staart is in gevaar

Als katten niet graag gestrest zijn, willen ze zeker niet het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, en omdat hun staart kwetsbaarder is dan de rest van hun lichaam, kunnen ze alles wat in de buurt komt als een bedreiging ervaren.

Als je ooit in de onfortuinlijke positie bent geweest om per ongeluk op de staart van je kat te stappen, dan heb je waarschijnlijk gezien hoe snel ze in de vecht- of vluchtmodus gaan. Zelfs bij een simpele aanraking van dat lichaamsdeel, zullen sommige katten je aanvallen of van je wegrennen in een poging hun staart te verdedigen.

Welke geschiedenis er ook schuilgaat achter de staartverdediging van je kat, het is belangrijk om deze grens die ze hebben gesteld te respecteren.

4. Ze vertrouwen je niet (Sorry)

Katten staan erom bekend dat ze afstandelijker zijn, maar de meeste kattenouders zullen je vertellen dat om hun liefde en vertrouwen te winnen, je wat harder moet werken en niet simpelweg moet verwachten dat ze je aardig vinden. Dit is een van de redenen waarom ik zoveel van katten hou, en ik denk dat de relaties die ze met mensen opbouwen gebaseerd zijn op toestemming en persoonlijke ruimte.

Als je een vreemde bent voor een kat, is de laatste plaats waar ze zich door jou laten aaien natuurlijk hun staart, simpelweg omdat er geen vertrouwen tussen jullie was opgebouwd. Als je een nieuwe eigenaar bent, of als je gewoon voor een kat zorgt voor iemand anders, zijn er manieren om het vertrouwen van een kat te winnen en het kan wat werk van jouw kant vergen.

De eerste stap is om te leren hoe je een kat benadert en oplettend te zijn op wat hun lichaamstaal je vertelt, vooral tijdens het eerste proces. Laat de kat je eerst benaderen, je kunt je vingers uitsteken en ze eraan laten ruiken, als ze hun gezicht ertegenaan wrijven is dat een teken dat je hun kop kunt aaien.

Als je een kat aait is het geen goed idee om bij hun staart te beginnen en je op dat gebied te concentreren. Eerst de staart aaien kan afschrikwekkend zijn, zelfs voor een kat die het niet erg vindt dat haar staart geaaid wordt, en het kan het proces van hechting bemoeilijken.

De beste aanpak zou zijn om te werken aan je vertrouwen en ervoor te zorgen dat ze je aaien op meer “gewone” plaatsen eerst accepteren. Misschien als je met de tijd merkt dat je je katje langs hun lichaam aait, en langzaam de wateren op hun staart uitprobeert. zullen ze het accepteren, maar dat is nog steeds niet een gegeven.

Hoewel het niet aangeraakt willen worden een indicatie kan zijn van hun niveau van vertrouwen in jou, wil ik je erop wijzen dat zelfs als je kat al heel lang je metgezel is, ze het nog steeds kunnen haten als je hun staart aanraakt, en dat is helemaal prima!

5. Ze hebben een verwonding (oud of nieuw)

Er zijn vele verklaringen waarom je katje het niet leuk vindt als je hun staart aanraakt, en in de meeste gevallen is het niet iets waar je je zorgen over moet maken, tenzij het een teken is van een verwonding. Als uw kat overmatig beschermend is over hun staart, probeert deze te tijgeren, of ze zijn te agressief als u ze aanraakt, misschien hebben ze pijn.

Omdat de meeste staarten lang zijn en ze een vooruitstekend lichaamsdeel zijn, kunnen ze meer openstaan voor trauma en schade door ongelukken. Daarom is het belangrijk om goed op de bewegingen van de staart te letten. Lijkt hij ongewoon gebogen? Lijkt het alsof uw kat hem achter zich aan sleept? Misschien heeft u gemerkt dat uw kat moeite heeft met het bewegen van de staart.

In dat geval is een ritje naar de dierenarts noodzakelijk.

In andere gevallen kan je kat een oude verwonding hebben waardoor ze nerveus zijn om hun staart te laten aanraken. In deze gevallen kun je een “knik” in de staart voelen waar een oude breuk waarschijnlijk genezen is. Deze gebieden kunnen nog steeds oncomfortabel zijn voor katten, lang nadat ze genezen zijn!

6. Ze genieten er niet van

Soms kan het antwoord het meest voor de hand liggende zijn en terwijl wij hebben geprobeerd de mogelijke redenen te achterhalen waarom katten niet graag hebben dat hun staart wordt aangeraakt, hoeft er niet één te zijn.

Of het nu komt door hun overlevingsinstincten, biologische redenen of gewoon hun aaivoorkeur, het beste wat je als liefhebbende kattenouder kunt doen is de manieren van je katje respecteren. In plaats van uit te zoeken waarom je kat niet van deze benadering houdt, probeer uit te zoeken wat ze wel leuk vinden!

Waarom sommige katten graag over hun staart geaaid worden?

Zoals we allemaal weten is er altijd een uitzondering op de regel en terwijl de meesten van ons zich afvragen waarom katten er niet van houden dat hun staart wordt aangeraakt, zijn er ook die dat niet kunnen relateren.

Katten zijn uniek op hun eigen manier en hun individuele voorkeuren hebben invloed op de manier waarop ze geaaid willen worden. Bijvoorbeeld, één van mijn katten houdt ervan als ik de basis van zijn staart aai en de andere zal op de grond voor me neerploffen en eist buikmassage, zonder me aan te vallen!

Als je kat ervan geniet dat zijn staart wordt aangeraakt is dat helemaal prima, en het kan een teken van vertrouwen zijn! Het is een van de meest kwetsbare plekken op hun lichaam, dus je kunt het als een voorrecht beschouwen. Het is ook mogelijk dat de gevoeligheid van deze plek voor sommige katten een aangenamere sensatie geeft, terwijl het voor anderen meer aanvoelt als kietelen.

Wat het geval ook moge zijn, het belangrijkste is dat je meer gebieden hebt om je liefde voor je kat te tonen!

Hoe weet je of je kat het leuk vindt of het haat?

Voor sommige kattenouders is het gemakkelijk om te weten of hun dierbare pluizenheer ervan houdt om over zijn staart geaaid te worden of er een hekel aan heeft, en er zijn er die het niet zeker weten en te bang zijn om dit gebied te verkennen. De beste manier om er achter te komen is door het te proberen, maar het is belangrijk om het met zachte hand te doen en niet te overdrijven.

Als het humeur van je katje ten kwade verandert, kan dat een duidelijke aanwijzing zijn dat je op verboden terrein bent. Ze kunnen naar je sissen, je boos aankijken, en zelfs proberen je te bijten. Maar wat als de boodschappen die ze je sturen gemengd zijn? Nou, het antwoord kan in hun staart zitten!

Staart en Lichaamstaal

Als het gaat om het begrijpen van de lichaamstaal van uw kat, kan oplettendheid en geduld een enorm voordeel zijn. Het belangrijkste is dat u na verloop van tijd een wederzijds begrip voor elkaar kunt ontwikkelen, zoals John Bradshaw, de directeur van het Anthrozoology Institute aan de Universiteit van Bristol in Engeland, stelt: “veel katten en hun baasjes ontwikkelen geleidelijk een individuele “taal” die ze allebei begrijpen, maar die niet wordt gedeeld door andere katten of baasjes.”

Maar als een nieuwe kattenouder die op zoek is om het hart van hun kat te winnen, kunnen staartsignalen zeer nuttig zijn!

Positie van de staart

Het begrijpen van de lichaamstaal van een katachtige begint vaak met hun staart en de positie ervan, die veel kan vertellen over hoe het met ze gaat. Als je katachtige met een rechtopstaande staart loopt met een gebogen punt, is dat meestal een teken van geluk. In deze situaties ga ik soms met mijn vingers langs de ruggengraat van mijn katten en dan langs hun staart. Ik hou het altijd licht en kort, want ik heb gemerkt dat ze een korte aai over hun staart niet erg vinden.

Katten die bang zijn zullen hun staart meestal laag houden of tussen hun achterpoten stoppen. Als dit gebeurt omdat je dat gebied hebt geaaid, dan moet je proberen het te vermijden. Een boos katje daarentegen zal meestal zijn staart omhoog hebben staan en zijn rug hebben gebogen. Dit is een ander teken dat je moet stoppen en je kat wat ruimte moet geven.

Beweging van de Staart

Terwijl de positie van de staart van je kat kan helpen een paar van hun emoties te ontwarren speelt de beweging van de staart ook een sleutelrol. Let op de snelheid en de intensiteit van de beweging. Beweegt hij de punt of de hele staart? Het kan een ontspannen en bijna onmerkbare golf zijn, of het kan snel en abrupt zijn.

Als een van mijn katten op mijn schoot slaapt, heb ik de neiging hem hier en daar een paar willekeurige aaien te geven, maar ik heb gemerkt dat als ik hetzelfde met zijn staart doe, hij zal proberen die uit mijn handen te bewegen. De dreunende beweging die volgt vertelt me dat ik uit die buurt moet blijven.

De staart van je kat kan een veelheid aan verschillende bewegingen hebben er kunnen verschillende combinaties zijn, die van het ene op het andere moment veranderen, afhankelijk van hun stemming en de situatie. Met tijd en moeite, zul je in staat zijn om te begrijpen wat ze betekenen.

Timing

Beweging en positie alleen kunnen soms misleidend zijn, daarom is het belangrijk om de context te begrijpen. Bijvoorbeeld, terwijl uw kat misschien geniet van de manier waarop u hem aait en zelfs graag heeft dat zijn staart wordt aangeraakt, kan het een verkeerde beweging zijn terwijl hij aan het eten of slapen is.

Dat is waarom voordat je gaat voor de staart aaien zorg ervoor dat je kat zich veilig voelt, ze zijn ontspannen en klaar om uw vertoningen van genegenheid te ontvangen.

Hoe een kat te verzorgen die er niet van houdt dat hun staart wordt aangeraakt?

Het klinkt misschien als een domme vraag voor sommigen, omdat de meeste katten heel goed in staat zijn om hun eigen staart te verzorgen, maar langharige rassen zoals de Maine Coon of katten die een beetje “lui” zijn kunnen te maken krijgen met een paar obstakels.

Het belangrijkste wat je moet doen is je kat er rustig in laten komen. Zoek momenten dat je kat volledig ontspannen is en zorg dat ze zich op hun gemak voelen bij het idee van het borstelen, voordat je naar hun staart gaat. Als je bij de staart bent, vermijd dan knijpen in of trekken aan de staart en vacht, maar gebruik in plaats daarvan zachte bewegingen om te zien hoeveel aanraking ze kunnen verdragen.

Het kopen van een borstel van goede kwaliteit kan de perceptie van je kat over verzorging echt veranderen. Als uw kat zich ongemakkelijk voelt bij conventionele borstels, is een goed alternatief het verzorgen van huisdieren met handschoenen die u kunt vinden op Amazon, voor een meer zachte aanpak.

Vergeet niet om geduldig te zijn, prijs uw kat en geef ze een paar traktaties terwijl u hun staart borstelen, en zet dit proces in een positieve een!

Kunnen Katten Leven Zonder Staart?

Nu we het toch over staarten hebben, denk ik dat het belangrijk is katten te noemen die extreem korte staarten hebben of helemaal geen staart, of dat nu het kenmerk van hun ras is of het gevolg van een verwonding.

Staartloze Kattenrassen

Een van de meest populaire rassen die geen staart hebben is de Manx kat van het Schotse eiland Man. De belangrijkste eigenschap van dit ras, het ontbreken van een staart, ligt in een viertal, voor dit specifieke ras unieke, mutaties.

Volgens Leslie Lyons, een kattenexpert en geneticus aan de Universiteit van Missouri – Columbia, “waren de mutaties daar aanwezig, wat betekent dat alle Manxkatten afkomstig moeten zijn van staartloze katten op het eiland, die daar al honderden jaren leven.”

Hoewel staartloze rassen een meestal normaal leven kunnen leiden, zijn deze genen niet gunstig voor dit ras, omdat katten hun staart nodig hebben en de enige manier waarop het kan worden doorgegeven is als beide ouders staartloos zijn. Ondanks deze kleine eigenaardigheid, houden de Manx eigenaars van dit ras en beweren dat ze ook andere kattenkenmerken hebben verloren, “Een Manx kat zal met je gaan wandelen,” evenals, “de meeste katten haten water, maar Manx katten houden van zwemmen.”

Een ander staartloos ras is de Japanse Bobtail, die minder kans lijkt te hebben op gezondheidsproblemen dan het Manx ras. Volgens onderzoek, “komt de korte staart van de kat voort uit een natuurlijke genetische mutatie. De eigenschap is recessief; als twee katten met korte staarten paren, zullen hun kittens dat ook hebben.”

Hoewel beide rassen of gelijksoortige rassen als staartloos worden beschouwd, hebben ze nog steeds een kleine bult waar de staarten zouden moeten zitten en die plek is zeer gevoelig. Een paar jaar geleden hadden mijn ouders het geluk een prachtige Mekong Bobtail kat te adopteren, en één ding was zeker vanaf de eerste dag, hij houdt er niet van dat iemand zijn staart aanraakt.

Katten Die Hun Staart Verloren

Het is erg jammer wanneer een kat zijn staart verliest, maar het is iets dat kan gebeuren. Je hebt misschien een kat die zijn staart verloor voordat hij geadopteerd werd, of het gebeurde tijdens jouw zorg. Ongelukken gebeuren en katten die vrij naar buiten kunnen lopen nog meer kans op een verwonding of een infectie die kan leiden tot staartverlies.

Beschadiging aan de staart van uw kat kan ernstige zenuwschade veroorzaken. Volgens dierenartsen, “omdat het ruggenmerg zo hoog eindigt, moeten zenuwen die het ruggenmerg verlaten om controle en gevoel te geven aan de staart, achterpoten, urineblaas, dikke darm, en anus lange takken uitsteken om hun bestemming te bereiken.”

Wat belangrijk is om te onthouden is dat, hoe klein het trauma ook is, als u merkt dat de staart van uw kat hangt, of als de beweging abnormaal lijkt, u hem naar de dierenarts moet brengen.

Sommige verwondingen genezen misschien helemaal vanzelf, en je zult je katje gewoon in de gaten moeten houden en veilig moeten houden voor hun kat-maatjes tijdens het genezingsproces. Wat je ook doet, het is belangrijk om je kat veilig te houden!

Afsluitende gedachten

Het is ongelooflijk hoe ingewikkeld katten zijn gebouwd en zelfs iets schijnbaar eenvoudigs als een staart heeft werkelijk complexe structuur en functies!

Als kattenouder denk ik dat het belangrijk is om hun pluizige staarten te waarderen, wetende dat elke staartflik een betekenisvol gebaar kan zijn, dat wanneer ze springen het hen helpt in evenwicht te blijven, en onthoud dat als je ze moet aanraken, wees voorzichtig.

Vertel ons nu, heb je je ooit afgevraagd, waarom houden katten er niet van als hun staart wordt aangeraakt en hoe voelen jouw katten zich als hun staart wordt geaaid?