Waarom likt mijn kat aan de vloer?

Onze katten kunnen vreemde, dwaze en soms ronduit bizarre gedragingen vertonen. In veel gevallen is hun vreemde gedrag een van de vele dingen die hen zo verdomd schattig maken!

Maar andere keren kan het gedrag zo vreemd lijken dat we achterblijven om uit te zoeken wat er aan de hand is en wat onze katten beweegt. Dit is vooral waar als het gaat om de vreemde dingen die katten likken. Terwijl honden bekend staan om het likken van alles wat ze kunnen vinden, is het katachtige likken een beetje zeldzamer.

Maar toch, we hebben eigenlijk geschreven veel geschreven over katten die likken die ramen, muren, douchegordijnen, mensen, en alles daar tussenin likken.

Maar vandaag gaan we een grote likkende kat vraag aanpakken.

Waarom likken katten de vloer? Het exacte antwoord zal per kat verschillen, maar het is waarschijnlijk dat katten genieten van de smaak, textuur, of temperatuur van de vloer. Dit is vooral het geval als er water op de vloer ligt, want katten houden van unieke waterbronnen. Hoewel zeldzaam, kan het in sommige gevallen gerelateerd zijn aan een aandoening genaamd pica.

We zullen elke verklaring nader bekijken, maar laten we eerst een paar dingen ophelderen om er zeker van te zijn dat we allemaal op dezelfde bladzijde zitten.

Het materiaal van de vloer is belangrijk

De vraag over likken aan de vloer is wat moeilijker te beantwoorden dan de meer specifieke vragen die ik krijg. Dat komt omdat er een enorme variëteit aan vloertypes is die katten kunnen besluiten te likken. Van vinyl en beton tot hardhout en marmer, er zijn gewoon te veel specifieke vloerscenario’s om in één artikel te behandelen.

Maar dat betekent niet dat we het opgeven om dit vreemde likgedrag uit te leggen!

In plaats daarvan zullen we een beetje moeten generaliseren over het type vloer waar uw kat aan likt. Ik zal nog steeds een aantal van de meest voorkomende vloermaterialen noemen zoals ze zijn gerelateerd aan elke uitleg, maar hou dit in gedachten als we gaan!

Reden 1: De vloer smaakt lekker

Als uw kat bijzonder voedsel gemotiveerd is, kan dit een van de meer waarschijnlijke redenen zijn.

Immers, alles wat valt, valt op de grond. Het is gewoon de zwaartekracht in actie en hoewel je kat misschien geen natuurkunde begrijpt, zal hij snel doorhebben dat de vloer vol zit met interessante smaken uit de wereld van de mens!

Maar wat als je kat de vloer likt buiten van de keuken waar misschien niet veel eten valt?

In die gevallen kan het aan het materiaal liggen waarvan de vloer is gemaakt – vooral als het een soort plastic is! Veel soorten plastic bevatten dierlijke producten zoals gelatine en rundvet.

Hoewel hij het specifiek heeft over plastic zakken, geldt het punt van dierenarts Arnold Plotnik ook voor andere soorten plastic: “De meest logische reden die ik heb gehoord is echter dat katten graag aan plastic zakken likken of eten omdat gesmolten dierlijk vet (ook wel ’talg’ genoemd) wordt gebruikt bij de fabricage van sommige plastic zakken, en dat sommige katten de geur kunnen waarnemen en van de smaak genieten.”

Deze interesse in plastic zou kunnen verklaren waarom zoveel katten zo verdomd geïnteresseerd lijken in plastic zakken. Of het nu is om er in te gaan zitten of er zelfs op te plassen vanwege de ongewone mix van dierlijke en chemische geuren!

Maar het hoeft niet alleen maar plastic te zijn. Met zoveel soorten vloerbedekking, kunnen er allerlei dierlijke verbindingen zijn die onze katten opsnuiven. Er is ook een kans dat er lang geleden iets gemorst is dat de krachtige neus van onze kat nog steeds detecteert.

En met een reukzin die 9-16 keer sterker is dan de onze, hebben we geen schijn van kans om uit te vinden precies wat het is dat onze katachtige vrienden ruiken (en proeven)!

Reden 2: Katten houden van de textuur en de temperatuur

Het lijkt erop dat veel katten gewoon genieten van de specifieke textuur en temperatuur van sommige materialen en oppervlakken. Het meest voorkomend is dat katten graag likken aan gladde oppervlakken… je weet wel, zoals vloeren!

We hebben de liefde voor textuur behandeld in verschillende likken artikelen, inclusief uitleg waarom katten ramen en zelfs jaloezieën likken. Maar het is zeker ook van toepassing op de meeste vloeren.

Er valt ook veel voor te zeggen dat katten ook van de temperatuur van de vloer houden. Vooral tegelvloeren kunnen veel koelte vasthouden en kunnen een heel andere temperatuur hebben dan de rest van het huis. Deze unieke temperatuur kan interessant zijn voor onze zeer nieuwsgierige katachtige vrienden.

Vaak kunnen er een heleboel grijze gebieden zijn tussen de verschillende redenen. Bijvoorbeeld, een kat kan de vloer zijn gaan likken vanwege een interessante geur of smaak, maar uiteindelijk genieten van de interessante temperatuur en textuur van de vloer en blijven likken lang nadat die geur is verdwenen.

Reden 3: Het is een andere waterbron (en katten vinden dat leuk)

Hoewel het niet voor elk type vloer zal gelden, is het mogelijk dat je kat een unieke waterbron heeft ontdekt op je keuken- of badkamervloer. Dit is vooral het geval in de badkamer waar een stomende douche bijna overal water kan achterlaten- inclusief de vloer.

Katten houden van interessante en gevarieerde waterbronnen en terwijl wij als kattenouders dit uit de eerste hand hebben gezien, is het ook bevestigd door verschillende onderzoeken, waaronder een zeer interessant onderzoek van Royal Canin. Maar dit is niet alleen omdat onze katten dom zijn. Katten hebben een instinctieve drang om waterbronnen te vinden die waarschijnlijk veiliger zijn. Dit betekent dat bewegend water, dat niet stilstaat of stagneert, de voorkeur heeft van onze katachtige vrienden.

Oké, het water op de vloer stroomt niet echt als een kabbelend beekje, maar het is nog steeds gemakkelijk voor onze katten om te zien dat dit water vers is en het krijgt bonuspunten voor het feit dat het een unieke locatie is.

Dit is ook een grote factor voor katten die graag aan douchegordijnen likken, maar net als in dat scenario, kan het een combinatie zijn van smaak, textuur, en een interessante waterlocatie.

Reden 4: Het zou Pica gerelateerd kunnen zijn

Pica is een aandoening waarbij katten non-food items eten.

Wat heeft dat met likken te maken?

In veel gevallen kan pica beginnen als likken en uiteindelijk overgaan in eten. Of in het geval van vloeren, kan het moeilijk of onmogelijk zijn voor een kat om daadwerkelijk te eten de vloer, zodat de pica zich manifesteert als likken in plaats daarvan.

Het materiaal gaat hier veel uitmaken, en we bespraken in een vorig artikel hoe katten die aan beton likken meer kans hebben op pica dan andere vormen van kattenlikken. Het is nog steeds mogelijk, maar als je kat aan een houten, tegel of plastic vloer likt, dan is pica iets minder waarschijnlijk.

Wat pica zo moeilijk en verwarrend maakt om te begrijpen is dat er verschillende onderliggende aandoeningen kunnen zijn die het gedrag veroorzaken. Een van de meest voorkomende oorzaken is bloedarmoede (vooral in het geval van beton) maar dat is echt het topje van de ijsberg. In andere gevallen kan er een psychologische reden zijn die katten ertoe dwingt niet-voedingsvoorwerpen te eten, of eraan te likken.

Als je een plotselinge obsessie ziet met het likken van de vloer, dan is het de moeite waard om een onderzoek in te plannen bij je dierenarts. Zeker als je naast de nieuwe likgewoonten ook andere gedragsveranderingen ziet.

Reden 5: Ze houden van je aandacht

Hoewel jouw aandacht misschien niet verklaart waarom katten start het likken van de vloer, kan het helpen verklaren waarom sommige katten het gedrag voortzetten.

Bedenk eens wat u doet als uw kat de vloer begint te likken?

Lach je, praat je tegen ze of aai je ze zelfs? Misschien neem je een snelle video?

Voor onze katten, is dat allemaal aandacht en ze genieten ervan!

Onze katachtige vrienden zullen heel snel leren dat wanneer ze de vloer likken, ze aandacht van jou krijgen! Dus wat misschien begon als een kans om wat water op te scheppen van een unieke plaats, kan doorgaan als een manier om je aandacht te krijgen. Nogmaals, dit verklaart niet waarom katten er in de eerste plaats mee beginnen, maar het kan zeker genoeg zijn om sommige katten gemotiveerd (en aan het likken) te houden.

Reden 6: Je kat verveelt zich en likken is leuk

Het kan echt zo simpel zijn.

Hoewel het gemakkelijk kan zijn om likken als een raar gedrag te zien, verzorgen katten meestal 5 uur per dag, wat betekent dat ze een groot deel van hun wakkere uren aan het likken zijn! Ook al is likken meestal gereserveerd voor onze katten, het is niet dat gek om je voor te stellen dat ze het doen met andere objecten zoals de vloer.

Maar niet alleen genieten sommige katten gewoon van de ervaring van het likken, het kan ook een kalmerend gedrag zijn.

Misschien heb je dit eigenlijk al eerder gezien als je kat ooit in een of ander klein conflict is geweest- vooral met een andere kat. Zoals Cats International uitlegt, “Tijdens een sociaal conflict, bijvoorbeeld, kan een getreiterde kat twijfelen of hij moet wegrennen van zijn aanvaller of moet blijven staan en vechten. In plaats daarvan vertoont de kat een derde, niet gerelateerd gedrag, zoals borstelen. Dit is een normale activiteit die katten als kalmerend en geruststellend ervaren.”

Ze leggen verder uit dat dit verdringingsgedrag uiteindelijk een gewoonte kan worden die ze in elke soort stressvolle situatie gebruiken. Maar uw kat hoeft niet volledig gestrest te zijn om deze gewoonte op te pikken, in plaats daarvan moeten ze het gewoon associëren met gevoelens van ontspanning.

Hoewel dit een van de meer onwaarschijnlijke verklaringen is, is het zeker een mogelijkheid!

Het is waarschijnlijk geen Pruritus

Als je op Google hebt gezocht naar een oplossing voor het vloer likken mysterie, dan heb je waarschijnlijk al een paar mensen of forums gezien die suggereren dat pruritus in het spel zou kunnen zijn. Pruritus is de medische term voor extreme jeuk en kan veroorzaakt worden door een hele reeks aandoeningen, van vlooien en parasieten tot allergieën en huidinfecties. Als pruritus erg genoeg is, kan het ertoe leiden dat katten zich overmatig gaan krabben of likken.

Na een decennium in de veterinaire sector gewerkt te hebben, was een van de meest voorkomende oorzaken van pruritus die ik zag, oormijt. Als de infectie erg genoeg was, zou alleen al het aanraken van het oor de kat doen reageren door steeds maar weer aan de achterkant van hun oor te krabben.

Maar wat heeft dit te maken met het likken van de vloer?

Het idee is dat katten met erge pruritus misschien niet alleen zichzelf likken, maar ook de vloer in een poging om verlichting te krijgen. Hoewel dit mogelijk is, is het waarschijnlijk niet waarschijnlijk en als uw kat die kriebel die je waarschijnlijk al gemerkt hebt!

Dus sluit pruritus niet helemaal uit, maar het zou niet boven aan de lijst van verklaringen moeten staan.

Moet je je zorgen maken over je kat die de vloer likt?

In de meeste gevallen is er waarschijnlijk niet veel om je zorgen over te maken, maar als je ooit is het altijd de moeite waard om naar de dierenarts te gaan.

Als uw kat geobsedeerd lijkt door het likken van de vloer of als het gedrag een groot deel van de dag in beslag neemt, dan is het zeker de moeite waard om naar de dierenarts te gaan. Zeker als het gedrag plotseling is begonnen.

Als je een specifieke verklaring kunt vinden dan zal het veel makkelijker zijn om het gedrag te stoppen. Weet je, als je kat geobsedeerd is door het oplikken van de smaak van kalkoenbouillon, dan wordt het tijd om te stoppen met het morsen van kalkoenbouillon op de vloer!

Maar het is niet altijd zo gemakkelijk, dus als je ooit onzeker bent of je zorgen maakt, is het altijd de moeite waard om met je dierenarts te praten!

Hoe stop je je katachtige vriend van het likken van de vloer?

Hoewel het likken van de vloer meestal geen probleem is, tenzij er een onderliggende medische aandoening in het spel is, kunt u dit gedrag toch willen ontmoedigen. Als u de reden weet waarom uw kat de vloer likt, zal dat het natuurlijk gemakkelijker maken.

Maar zelfs als je dat niet weet, zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

Breng meer tijd door met spelen

Veel van de verklaringen voor het likken van de vloer kunnen vallen onder de categorie verveling of rusteloosheid. Zelfs dingen als het genieten van de smaak en textuur van de vloer suggereren een zekere mate van verveling en hoewel sommige kattenouders misschien een beetje sceptisch zijn over het verband tussen spelen en het likken van de vloer, zullen katten die niet genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgen eerder overgaan tot vreemd gedrag.

Dus overweeg om 15 minuten interactief spelen per dag in te lassen en kijk of je kat de vloer blijft likken!

Houd de vloer schoon en leid het gedrag om

Als je kat ontdekt heeft dat er lekkernijen en geurtjes op de vloer zijn (meestal in de keuken), dan is de kans veel groter dat hij herhaaldelijk op die plekken zal gaan kijken. Het schoon en voedselvrij houden van deze gebieden zal uw kat na verloop van tijd ontmoedigen, maar sommige katten zullen nog steeds hun vloer blijven likken, zelfs als de kans klein is dat ze iets lekkers vinden.

Dat is waarom omleiding een geweldige aanvulling is op elke gedragsaanpassing! In dit geval, overweeg kattenkruid of traktaties op een meer geschikte plaats te leggen en moedig katten aan om in plaats daarvan daar te verkennen!

De vloer slecht laten smaken zal waarschijnlijk niet goed werken

De vloer vies laten smaken zou natuurlijk een goede manier kunnen zijn om het gedrag te stoppen, maar het zal niet gemakkelijk zijn om een hele vloer te bedekken met iets dat vies smaakt. Je wilt je kat ook niet blootstellen aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen die giftig voor ze kunnen zijn. Concentreer u in plaats daarvan op het achterhalen van de motivatie en het bijsturen van het gedrag.

Afsluitende gedachten

Sommige katten likken rare dingen.

Hoewel likken van katten misschien ongewoon lijkt als je bedenkt dat katten 5 uur per dag aan het verzorgen (en likken) zijn, lijkt het niet zo verwonderlijk dat ze hun tong op iets anders dan hun vacht richten.

Vooral als er een interessante smaak of een nieuwe waterbron beschikbaar is! Dan zijn er katten die likken rustgevend vinden, vooral als het gaat om gladde oppervlakken.

Echter, in zeldzame gevallen is het likken van de vloer meer dan gewoon dom kattengedrag en kan het daadwerkelijk een reden tot zorg zijn. Dit is vooral waar in het geval van likken aan beton, wat meestal in verband wordt gebracht met pica.

Hoewel ik hoop dat er geen medische problemen in het spel zijn, zou ik graag horen welke reden het beste verklaart waarom uw kat de vloer likt!