Silver Vine voor katten: een alternatief voor kattenkruid

Grijze tabby kat spelen met zilveren wijnstok, een humoristisch en speels moment

Shutterstock.com

Bekend als het “Japanse kattenkruid”, is zilveren wijnstok het supergeladen alternatief voor kattenkruid waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Het veroorzaakt dezelfde hoofdwrijvende, omrollende, spinnende euforie als kattenkruid, maar is ook krachtiger en populairder.

Snel overzicht

01

Zilveren wijnstok veroorzaakt dezelfde opwinding en euforie als kattenkruid, maar de effecten zijn nog sterker.

02

De meeste katten reageren op zilverrank, vergeleken met slechts tweederde van de katten die reageren op kattenkruid.

03

Net als kattenkruid is zilveren wijnstok veilig voor katten en is het niet verslavend.

Ondanks de reputatie van kattenkruid, reageert slechts tweederde van de katten er daadwerkelijk op. Terwijl 80% van de katten reageert op zilveren wijnstok, inclusief 75% van de katten die niet reageerden op kattenkruid. Dus als je kat geen fan is van kattenkruid, is de kans groot dat ze zullen genieten van zilveren wijnstok.

Wat is Silver Vine?

Zilveren wijnstok (Actinidia polygama) is een klimplant die groeit in bergachtige gebieden in Oost-Azië en Rusland. Het produceert een soort kiwi’s, maar dankt zijn naam eigenlijk aan de prachtige zilverwitte uiteinden van zijn bladeren.

Zilveren wijnstok wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde om alles te behandelen, van ontsteking tot hypertensie. Maar het opmerkelijke effect op katten werd pas in 1704 vastgelegd door een Japanse botanicus genaamd E. Kaihara.

Het werd zo populair dat de reactie van katten op zilveren wijnstok is vastgelegd in de Japanse kunst en geschiedenis. Een traditioneel Japans schilderij uit 1859 toont een strijd tussen katten en muizen, waarbij de muizen zilveren wijnstok gebruiken om de katten te bedwelmen. Tot op de dag van vandaag is het een van de meest populaire kattentraktaties in Azië.

Omdat zilverrank echter alleen in bepaalde regio’s groeit, is het lastig om wereldwijd commercieel te produceren. Ondanks de voordelen verklaart dit waarschijnlijk waarom zilverrank in westerse landen minder bekend is dan kattenkruid. In feite toonde een onderzoek naar de responsiviteit van katten op zilveren wijnstok in 2017 aan dat 95% van de dierenartsen en 100% van de veterinaire technici in de VS en Australië zich niet bewust waren van zilveren wijnstok en het effect ervan op katten.

Hoe Silver Vine katten beïnvloedt

Als kattenliefhebber ben je waarschijnlijk bekend met het kattenkruideffect. Net als kattenkruid veroorzaakt de geur van zilveren wijnstok een onmiddellijke euforie bij katten, waardoor ze op de grond rollen, over hun hoofd wrijven, spinnen en miauwen. Hoewel zilverrank dezelfde effecten heeft als kattenkruid, is het over het algemeen krachtiger.

De effecten zijn zo kenmerkend dat het in Japan de bijnaam ‘Matatabi-dans’ krijgt. Matatabi betekent letterlijk “opnieuw reizen” in het Japans. Het wordt gebruikt als bijnaam voor zilveren wijnstok omdat het ervoor zorgt dat katten op de grond wiebelen!

Dus, waarom veroorzaken bepaalde planten deze euforische toestand bij katten? Het komt allemaal neer op chemie. Wanneer katten de chemicaliën (allomonen) opsnuiven die vrijkomen door planten zoals kattenkruid en zilveren wijnstok, stimuleert het de sensorische neuronen in hun neus.

Dit zet een reeks reacties op gang die leiden tot een afgifte van natuurlijke endorfines in de bloedbaan van uw kat. Deze endorfines werken in op de opioïde receptoren in de hersenen en veroorzaken het onmiddellijke gevoel van euforie en plezier – zoals een natuurlijke high. Maar maak je geen zorgen, noch kattenkruid noch zilveren wijnstok is verslavend.

We weten dat het belangrijkste actieve ingrediënt in kattenkruid een stof is die nepetalacton wordt genoemd. Onderzoek heeft echter aangetoond dat zilverrank niet alleen nepetalacton bevat, maar ook ten minste zes andere actieve verbindingen. Dit kan verklaren waarom zilveren wijnstok niet alleen krachtiger is dan kattenkruid, maar ook een grotere verscheidenheid aan katten aanspreekt.

De enige groep huiskatten die immuun lijken te zijn voor zilverrank zijn kittens jonger dan acht maanden en zwangere vrouwtjes. Niemand weet precies waarom dit is.

Silver Vine vs Kattenkruid

Afbeelding van Actinidia polygama, ook bekend als zilveren wijnstok, een plant die een speels en grappig effect op katten kan hebben wanneer ze ermee omgaan

Kattenkruid Zilveren Wijnstok
Wetenschappelijke naam Nepeta Cataria | Actinidia polygama |
Groeit in Azië, Afrika, Europa, VS Bergachtige gebieden van China, Japan, Korea en Rusland
Actieve componenten Nepetalactol Nepetalacton, actinidine, neonepetalacton, isoiridomyrmecine, iridomyrmecine, isodihydronepetalacton en dihydronepetalacton
Reactievermogen van katten 68% 80% (inclusief 75% van de katten die niet reageren op kattenkruid)
Gemiddelde lengte van efVruchteloos 5-15 minuten 5–30 minuten
Effecten Opwinding, speelsheid, hyperactiviteit, spinnen, miaowing, hoofd en kin wrijven, omrollen, kwijlen, snuiven, likken, rondrennen, met achterpoten lopen

Er zijn een paar andere planten die vergelijkbare effecten hebben als kattenkruid en zilveren wijnstok. Deze omvatten Tataarse kamperfoelie (Lonicera tatarica) en valeriaan (Valeriana officinalis).

Hoe Silver Vine te gebruiken

U kunt een reeks zilveren wijnstokproducten voor katten vinden in dierenwinkels en online winkels. Volgens studies is de krachtigste vorm van zilveren wijnstok het poeder dat wordt geproduceerd door het malen van de zilveren wijnstok fruit gallen – het is ook de vorm waar de meeste katten op reageren. Dus, als je silver vine nog niet eerder hebt geprobeerd, is silver vine poeder een goede plek om te beginnen. Om het te gebruiken, wrijf je gewoon een kleine hoeveelheid poeder op een speeltje of krabpaal.

Je kunt zilveren wijnstok kopen in een reeks andere formuleringen, van hele vruchten tot speelgoed, sprays en stokken. Als uw kat de voorkeur geeft aan de zilveren wijnstokjes, zorg er dan voor dat u ze goed in de gaten houdt. Hoewel de stokken een geweldige natuurlijke manier zijn om hun tanden schoon te maken, kunnen fragmenten afbreken en een verstikkings- of obstructierisico worden.

De effecten van zilverrank duren meestal slechts ongeveer een half uur. Na verloop van tijd worden sommige katten er minder reactief op. Het is dus een goed idee om zilveren wijnstokspeelgoed weg te leggen als je kat er klaar mee is en ze om de paar dagen eruit te halen als een speciale traktatie.

De voordelen van Silver Vine

Meer dan alleen een leuke activiteit, onderzoek toont aan dat het stimuleren van het reuksysteem (reukvermogen) van uw kat hun welzijn daadwerkelijk verbetert en stress vermindert. Wanneer katten last hebben van stress of verveling, kan dit leiden tot gedragsproblemen en lichamelijke ziekten zoals lagere urinewegaandoeningen en obesitas. Dit geldt met name voor katten die binnenshuis leven.

Dus, het stimuleren van het verbazingwekkende reukvermogen van uw kat met natuurlijke producten zoals zilveren wijnstok en kattenkruid is een briljante manier om het welzijn van uw kat te verbeteren en actief te houden. Het kan zelfs hun risico op bepaalde gezondheidsproblemen verminderen.

Maar zilveren wijnstok heeft nog een ander onverwacht gezondheidsvoordeel voor uw kat – het beschermt hen tegen insecten! Een recente studie wees uit dat nepetalacton (te vinden in zowel zilveren wijnstok als kattenkruid) een natuurlijk insectenwerend middel is.

De auteurs schrijven: “De wrijvende en rollende reactie brengt nepetalacton van de plantenbladeren over op het gezicht en hoofd van de kat, waar het fungeert als een muggenspray, waardoor eindelijk de waarschijnlijke biologische betekenis van dit raadselachtige katachtige gedrag wordt onthuld, voor het eerst waargenomen meer dan 300 jaar geleden”.

Het is dus mogelijk dat katten deze euforische reactie op bepaalde planten ontwikkelden om te profiteren van het natuurlijke insectenwerend middel!

Is Silver Vine veilig voor katten?

Speelse kat die er 'dronken' uitziet na het genieten van een zilveren wijnstok, een luchtige en vermakelijke scène.

Het is duidelijk dat zilveren wijnstok het potentieel heeft om u en uw kat veel plezier te bieden. Het kan zelfs helpen hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren (en hen te beschermen tegen insecten!). Maar de belangrijkste vraag die je moet weten is, is het veilig?

Ja, het goede nieuws is dat zilveren wijnstok erg veilig is voor katten. Volgens de Pet Poison Helpline en het Animal Poison Control Center zijn er geen meldingen geweest van toxiciteit of bijwerkingen van zilveren wijnstok bij katten.

Belangrijk is dat onderzoek aantoont dat ondanks het aanbieden van een indrukwekkende high, het niet verslavend is. Dit komt omdat zilverrank een afgifte van natuurlijke endorfines veroorzaakt. Het zijn deze natuurlijke endorfines die het opioïde systeem stimuleren, in tegenstelling tot externe drugs zoals morfine die verslavend kunnen zijn.

Het grootste risico voor uw kat van zilveren wijnstokken komt van het kauwen op zilveren wijnstokken. Het is mogelijk dat kleine stukjes afbreken en schade veroorzaken als ze worden ingeslikt, of het risico lopen te stikken. Zorg er dus voor dat u uw kat zorgvuldig in de gaten houdt rond zilveren wijnstokjes en gooi eventuele fragmenten weg die afbreken.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zilveren wijnstok is veilig voor katten?

Zilveren wijnstok is niet giftig, dus je kunt je kat niet echt te veel geven. U hoeft echter slechts een kleine hoeveelheid te gebruiken om een effect te produceren. U moet de instructies op de verpakking volgen, maar het is meestal ongeveer een kwart theelepel zilverstokpoeder.

Is zilveren wijnstok hetzelfde als kattenkruid?

Hoewel zilverrank hetzelfde effect heeft bij katten, is het een heel andere plant. Zowel zilverrank als kattenkruid bevatten de werkzame stof nepetalacton, die verantwoordelijk is voor het euforische effect. Maar zilverrank bevat ook minstens zes andere werkzame stoffen, wat verklaart waarom het niet alleen krachtiger is dan kattenkruid, maar ook een beroep doet op more katten.

Is zilveren wijnstok goed voor kattentanden?

Kauwen op zilveren wijnstokken kan helpen tandsteen te verwijderen en de tanden van uw kat schoon te houden. Zorg ervoor dat u uw kat zorgvuldig in de gaten houdt en verwijder eventuele kleine fragmenten die eraf vallen, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn voor uw kat om in te slikken.

Hoe vaak kan ik mijn kat zilveren wijnstok geven?

Omdat zilverrank niet giftig is, zult u uw kat niet schaden door hem vaak te geven. De effecten duren echter slechts ongeveer 30 minuten en sommige katten worden er na verloop van tijd minder gevoelig voor. Daarom werkt het meestal het beste om het om de paar dagen als traktatie te geven en het na elk gebruik weg te leggen.

Is zilveren wijnstok goed voor kattenangst?

Ja. Katten worden vaak angstig als ze niet genoeg omgevingsverrijking hebben. Onderzoek toont aan dat planten zoals zilveren wijnstok het welzijn van katten kunnen verbeteren en stress kunnen verminderen, vooral bij binnenkatten.