Kunnen katten chocolade eten? Dierenarts beoordeelde feiten en veiligheidsgids

Katten zijn obligate carnivoren en hebben niets meer nodig dan hoogwaardige dierlijke eiwitten om hun hele leven gelukkig en gezond te blijven. Hoewel katten meestal kieskeurig zijn als het gaat om wat ze wel en niet zullen eten, worden ze soms nieuwsgierig en avontuurlijk. Je kat kan proberen frisdrank uit je glas te drinken of een erwt te plukken van de restjes op je bord. Maar wat als ze een stukje van je chocoladereep eten of een likje van je warme chocolademelk nemen? Kunnen katten veilig chocolade van welke aard dan ook eten?

Het korte antwoord is nee, katten mogen nooit chocolade eten en katteneigenaren moeten er alles aan doen om het van hen af te houden. Er is een verbinding gevonden in chocolade die giftig is voor katten, honden en andere dieren. Blijf lezen voor meer informatie.

kattenpootverdeler

Waarom chocolade giftig is voor katten

Chocolade bevat cafeïne en een verbinding genaamd methylxanthines theobromine, die verschillende bijwerkingen en zelfs de dood kan veroorzaken wanneer het in overmaat wordt geconsumeerd. Mensen kunnen deze verbindingen veilig metaboliseren, maar hetzelfde kan niet worden gezegd voor dieren zoals katten. Zodra deze verbindingen in het lichaam van een kat worden opgenomen, kan de toxiciteit snel optreden. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cafeïne en theobromine er meestal in zitten. Milde klinische symptomen van chocoladetoxiciteit omvatten:

 • Rusteloosheid
 • Gastro-intestinale nood
 • Diarree
 • Braken
 • Kwijlen
 • Verlies van eetlust
een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding credit: chie hidaka, Shutterstock

Als de toxiciteit overweldigend is of niet snel wordt behandeld, kunnen zich ernstigere bijwerkingen ontwikkelen, waaronder:

 • Overmatige dorst
 • Overmatig urineren
 • Overmatig hijgen
 • Verhoogde hartslag
 • Tremoren
 • Vangsten
 • Coma

Zelfs als uw kat geen tekenen van toxiciteit vertoont, moet u nog steeds onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts als u ziet dat ze chocolade van welke aard dan ook eten. Als er klinische symptomen optreden, ga dan rechtstreeks naar uw plaatselijke dierenkliniek voor noodgevallen.

Kunnen katten chocolade-ijs eten?

Nee, katten mogen geen chocolade-ijs eten, omdat het dezelfde verbindingen bevat als elke andere soort chocolade. Het is niet eens een goed idee om je kat één likje van je chocolade-ijs te laten eten, omdat je niet kunt weten hoeveel cafeïne of theobromine erin zit. Zelfs als chocolade niet slecht was voor katten, zijn ijs en andere zuivelproducten geen gezonde voedingskeuzes voor hen. Het eten van zuivel kan leiden tot een verstoorde buik en problemen met de spijsvertering. Katten hebben geen zuivel nodig om gezond te blijven, dus het is een goed idee om het ijs over te slaan en in plaats daarvan vlezige snack- en traktatieopties te kiezen.

garen kogelverdeler

Wat te doen als uw kat chocolade eet

Als u ziet dat uw kat elke vorm van chocolade in welke hoeveelheid dan ook eet, bel dan onmiddellijk uw dierenarts en / of de Pet Poison Helpline op +1 (855) 764-7661. Als er tekenen van toxiciteit optreden, is het een goed idee om naar de dichtstbijzijnde noodkliniek te gaan terwijl u belt. Er is geen tijd te verliezen.

dierenarts controleert bengaalse kat
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

Behandeling voor chocoladetoxiciteit bij katten

Als uw kat uiteindelijk chocoladetoxiciteit ontwikkelt, moet hij zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien om te bepalen of de behandeling levensvatbaar is. Als het niet te laat is of als de toxiciteit niet te ernstig is, kan uw dierenarts braken veroorzaken om te voorkomen dat de chocoladeverbindingen door het lichaam en de organen worden opgenomen. Vloeistoffen kunnen worden toegediend om het lichaam te helpen rehydrateren en de eliminatie van toxines te verbeteren. Medicijnen en andere procedures kunnen ook worden aanbevolen, afhankelijk van de ernst van de toxiciteit en de specifieke diagnose.

Chocoladetoxiciteit bij uw kat voorkomen

De enige manier om chocoladetoxiciteit bij uw kat te voorkomen, is door chocolade te allen tijde buiten hun bereik te houden. Zet al je chocoladeproducten in een kast, voorraadkast of koelkast in plaats van op een makkelijk toegankelijk schap. Geef je kat een traktatie van plakjes banaan, gesneden wortels of vers gekookte kip terwijl je geniet van een chocoladetraktatie, zodat ze niet in de verleiding komen om er iets van te eten. Als je een cacaoboom in je tuin kweekt, sta dan niet toe dat gevallen peulen op de grond blijven waar je kat ze kan pakken.

kat loopt op de keukentafel
Afbeelding credit: EkaterinaSid, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Tot slot

Katten mogen nooit chocolade eten omdat het meerdere verbindingen bevat die giftig voor hen zijn. Je kat komt misschien weg met het likken van een beetje chocolade, maar je moet altijd veilig zijn In plaats van sorry, en neem contact op met uw dierenarts als u de consumptie ziet gebeuren. Als u vragen of zorgen heeft over de toxiciteit van chocolade, neem dan contact op met een vertrouwde dierenarts om een consultafspraak te plannen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alexander Stein, Pixabay