Siberische katten kleuren: welke kleuren kunnen Siberische katten zijn?

Siberische katten staan bekend om hun opmerkelijke vermogen om te overleven en te gedijen in het Siberische klimaat. Met intense winters en barre weersomstandigheden is Siberië geen gemakkelijke plek om je thuis te maken, maar dit is precies wat deze katten deden.

Om deze hardheid te doorstaan, moet je aannemen dat de Siberische kat heeft zich zo goed aangepast dat hun lichamen het Siberische weer nogal comfortabel vinden. Dit ras is een natuurlijk ras dat formeel bekend staat als de Siberische boskat. Ze zijn gefokt om de lange winters te overleven en hebben dit honderden (misschien wel duizenden) jaren feilloos gedaan.

Hoewel ruw en taai aan de buitenkant, zijn deze katten lieve en knuffelige wezens!

Siberische kat buiten in de sneeuw

Wat is de oorsprong van de Siberische kat?

De Siberische kat komt erg mysterieus over. Dit is vaak het geval bij natuurlijke rassen omdat er geen exacte tijd is dat je kunt vaststellen dat hun ras ontstaat.

Ze zijn niet zoals veel door de mens gemaakte kattenrassen die we vandaag kennen en waar we van houden, slechts 50 tot 100 jaar geleden gefokt door selectief fokken. Deze door de natuur gemaakte katten zijn zelf ontstaan en aangepast.

Siberische katten waren eeuwenlang sterk aanwezig in Russische verhalen en sprookjes, waardoor hun mysterieuze erfenis verder werd versterkt. Er zijn verhalen over Siberische katten die de wacht houden over hun eigendom zoals een hond dat zou doen. Deze ongelooflijke katachtigen zouden iedereen beschermen die daar ’s nachts sliep.

Mensen vertrouwden en aanbaden deze katten diep en doken ze dienovereenkomstig. Dankzij hun liefde begonnen de Siberische boskatten mensen te vertrouwen en van hun gezelschap te genieten.

In de jaren 1990 reisde de Siberische kat eindelijk overzee en landde in de Verenigde Staten. Hier bloeiden deze katten op. Ze waren uniek en groot, maar toch zachtaardig en vriendelijk. Ondanks hun groot formaat, ze zijn wendbaar en speels. Ze zijn altijd down voor een goede knuffel (en we kunnen gewoon niet weigeren!). Amerikanen hielden van deze eigenschappen en al snel was de Siberiër een veelgevraagde toevoeging aan veel huisdierhuishoudens.

Siberische kat

Hoe ziet een Siberische kat eruit?

De Siberische kat staat bekend om zijn wilde, bijna verwilderde uiterlijk. Het zijn middelgrote tot grote katten, maar hun dikke, dichte vachten tellen soms op tot 2 pond aan hun totale gewicht. Hun dikke, semi-lange jassen draag ook bij aan hoe groot we ze vinden. Deze katten kunnen tot 20 pond wegen, waarbij vrouwtjes meestal kleiner zijn dan mannetjes.

Het zijn stevige katten die worden beschouwd als sterke jagers en beschermers. Hoewel ze tegenwoordig hun plek op de bank misschien meer beschermen dan hun huis tegen indringers, is deze kat nog steeds groter dan de meeste en kan hij erg intimiderend (en intimiderend mooi) zijn.

Siberiërs hebben een waterbestendige drievoudige vacht, inclusief een buitenste vacht gemaakt van waakharen, een middelste laag bestaande uit awn-haren en een zachte ondervacht.

De drie afzonderlijke lagen houden ze warm in de winter. In de zomer werpen ze het grootste deel van hun vacht af om een paar kilo af te scheren… RIP naar je bank, kleding en beddengoed.

Siberische kat buiten op het dek

Welke kleuren en patronen heeft de Siberische kat?

Siberische katten zijn om vele redenen prachtig, maar hun vacht veelzijdigheid is zeker een van de grote. Ze kunnen elk scala aan kleuren en patronen, waardoor ze uniek zijn omdat de ene Siberiër er meestal niet uitziet als een andere Siberiër. Ze zijn meer onderscheidend omdat ze geen rasspecifiek patroon of kleur hebben.

Enkele van de verschillende vachtkleuren en patronen die je op een Siberische kat kunt zien, zijn:

Degelijk

Een solide Siberische kat, ook bekend als “Selfs”, heeft één enkele kleur op hun vacht, van de punt van hun haar tot de wortel. Er zullen geen variaties of markeringen zijn op een solide Siberiër en hun gedurfde kleur zal door hun hele lichaam lopen. Zelfs hun neuzen en voetzolen zullen dezelfde kleur hebben als de rest van hun vacht.

De volgende kleuren komen vaker voor en zijn populairder bij het Siberische ras:

  • Zwart
  • Blauw
  • Room
  • Wit
  • Rood

Puntig

Een puntig, of Neva Masquerade, patroon op een Siberische kat is een prachtig gezicht. Dit patroon is vergelijkbaar met dat van een Siamees, waarbij het lichaam een roomwitte of beige kleur heeft en de punten (gezicht, oren, poten en staarten) een andere kleur hebben, meestal donkerder in tegenstelling tot hun lichaam.

Deze katten hebben felblauwe ogen en hun voeten kunnen donkerbruin, blauw of zelfs rood zijn. Wanneer deze kittens worden geboren, zijn ze bijna effen wit. Hun punten worden donkerder met elke voorbijgaande verjaardag. Je zou dus kunnen denken dat je een stevige witte Siberiër hebt, maar verrassing! Het puntenpatroon houdt aan.

tabby Siberische kat

Tabby

Tabby Siberiërs kunnen verschillende kleuren en patronen in hun vacht hebben, maar de gemakkelijkste manier om erachter te komen of de kat een Tabby is als je de iconische “M” -vorm kunt zien die hun perfect kostbare voorhoofden siert. Tabbies hebben meestal ringen op hun staart en rond hun borst (die kettingen vormen), evenals strepen op hun benen en vlekken op hun buik.

Verschillende vachtkleuropties voor een tabby Siberiër zijn:

  • Zwart / Bruin tabby: Dit is de klassieke tabby look en wordt geleverd in een reeks tinten zwart en bruin. Op een Siberische kat geeft de bruine tabby-vacht ze nog meer een wild uiterlijk, omdat ze veel gemakkelijker in het bos opgaan.
  • Gouden tabby: Wanneer ze in het licht worden gevangen, glinsteren deze katten bijna. Ze hebben een mooie gouden kleur, maar komen niet erg vaak voor. Ze variëren van een abrikozenkleur tot een strokleur.
  • Zilveren tabby: Zilveren tabbies hebben een witte ondervacht en zwarte of bruine punten. Hierdoor ontstaat een glimmend uiterlijk, vooral in de zon.
  • Blauwe tabby: Blauwe tabbies gebeuren wanneer de kat een verdund gen heeft op een rode of zwarte vachtkleur. Hun vachten zien er meer blauw of romig uit.
  • Schildpad tabby: Deze katten worden vaak liefdevol “torbies” genoemd en hebben een zilveren, blauwe of bruine vacht met rode vlekken.

 

Bicolor

Siberische katten met een bicolor jas hebben twee verschillende vachtkleuren. Ze zullen voornamelijk wit zijn met één andere kleur, vaak bruin, zilver of blauw. Bicolor Siberiërs zullen ook een duidelijke omgekeerde witte “V” op hun gezicht hebben. Hun borsten en poten zijn meestal wit, waarbij de bovenkant van hun rug een andere kleur heeft.

Rook

Rook Siberiërs hebben een unieke uitstraling die ze nog begeerlijker maakt. Deze katten zijn één effen kleur, maar met zilvergrijze vlekken over de hele vacht. De ondervacht heeft een lichte rokerige kleur, zoals blauw, crème, rood, zwart of Vos.

Dit geeft de kat een zeer rokerige uitstraling. Het lijkt erop dat hun haar aan de uiteinden dunner wordt. Maak je niet druk; het is nog steeds zo dik en weelderig als altijd!

Chinchilla

Chinchilla Siberische katten zijn schattige en lief uitziende katachtigen. Ze hebben een witte vacht met uiteinden van zwart of bruin. Dit geeft ze een lichtbruine, bijna bronzen look waardoor ze lijken te glinsteren.

Deze katten hebben ook donkere poten, benen, hoofden en ruggen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je een Siberische kat met dit patroon zult zien, maar als je dat doet, zorg er dan voor dat je een foto maakt. Deze katten zijn uiterst zeldzaam en zeer weinig Siberiërs eindigen met deze kleur en patroon.

Wideband

Breedband Siberische katten hebben een donkere kleur op hun haarschachten, waardoor de ondervachtkleur anders lijkt dan de buitenste vacht. Hun naam komt van de brede band op de ondervachtkleur die het grootste deel van de haarkleur van de kat in beslag neemt.

Zwarte en blauwe tabbies die als breedband worden beschouwd, hebben een roodbruine ondervacht waardoor de vacht goud lijkt. Rode tabbies zien er zilverrood uit omdat de ondervacht duidelijk donkerder is dan de rode buitenvacht. Effen gekleurde Siberiërs met een breedbandpatroon zien er bijna rokerig uit en zilveren tabbies worden bijna volledig wit.

tortie Siberische kat in Litter-Robot 4

Zorgen voor een Siberische kat

Ja, Siberische katten overleefden eeuwen alleen, zorgden voor zichzelf, beschermden hun families en pasten zich aan het barre weer aan. Ze hebben zeker geen mensen nodig om te overleven, maar toch kiezen ze ervoor om hun kostbare dagen bij ons door te brengen.

Om je Siberiër een leven te geven dat ze verdienen, houd je hem bezig met interactieve spelletjes, geef je hem voldoende beweging en goede voeding en houd je zijn kattenbak schoon met behulp van een zelfreinigende kattenbak.

Siberische katten zijn een prachtig ras dat moet worden gerespecteerd en geliefd in welk huis ze ook thuis noemen. Het maakt niet uit welke kleur je Siberische kat heeft, je zult halsoverkop verliefd op ze worden.