Siberian Munchkin Cat Mix: Foto’s, Info, Temperament &Traits

Hoogte: 7 – 12 inch
Gewicht: 9 – 20 pond
Levensduur: 10 – 18 jaar
Kleuren: Varieert sterk
Geschikt voor: Katteneigenaren op zoek naar een kleinere, aanhankelijke kat
Temperament: Speels, sociaal, aanhankelijk

Wanneer de meeste mensen zich een Siberisch-Munchkin-mix voorstellen, denken ze waarschijnlijk aan een harige kat met kleine poten. Dit zal echter niet altijd het geval zijn. In plaats daarvan kunnen deze katten er als gemengd ras heel anders uitzien. In feite zal in de meeste gevallen slechts ongeveer 25% van een nest korte benen hebben. Niet eens alle Munchkin-katten hebben korte poten.

Bovendien zullen alle andere eigenschappen ook in de lucht hangen. Deze katten kunnen lang haar hebben, maar ze kunnen ook korter haar hebben. Ze kunnen beide kleuren van hun ouder hebben. Hun temperament zal ook gedeeltelijk afhangen van de eigenschappen die ze van hun ouders erven.

Daarom hebben deze katten de neiging om te variëren Heel veel. Het hangt allemaal af van de eigenschappen die elk kitten van zijn ouders erft, wat onmogelijk te voorspellen is.

cat + lijnverdeler

Siberische Munchkin Kattenmix Kittens – Voordat je koopt…

3 kattenverdeler3 weinig bekende feiten over Siberische Munchkin-katten

1. Ze kunnen ongezond zijn

Over het algemeen zijn de meeste gemengde rassen gezonder dan een van hun ouders. Dit is wat we ‘hybride kracht’ noemen, en het gebeurt omdat de kittens een breder scala aan eigenschappen van hun ouders erven. Met andere woorden, ze hebben minder kans om negatieve eigenschappen te erven.

Dit is echter niet noodzakelijk het geval met dit ras. Dezelfde eigenschap die leidt tot kortere benen veroorzaakt direct verschillende gezondheidsproblemen. Daarom, katten van gemengd ras met kortere benen wil hetzelfde risico lopen op deze gezondheidsproblemen als hun Munchkin-ouders.

Siberische kat close-up
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

2. Ze zijn vrij zeldzaam

Sommige gemengde rassen zijn de afgelopen jaren van de grond gekomen. Dit is er echter niet een van. Munchkin-katten zijn ongezond en er is veel discussie over de vraag of ze zelfs als ras moeten bestaan. Daarom wordt het overbrengen van hun ongezonde eigenschappen naar andere rassen door velen afgekeurd.

Deze katten kunnen echter populair zijn bij katteneigenaren die de gevolgen voor de gezondheid niet begrijpen. Daarom produceren sommige fokkers ze nog steeds.

thematische pauze

3. Het kortbenige gen is dominant

Als een kat een enkele kopie krijgt van de eigenschap die ervoor zorgt dat deze katten korte poten hebben, dan hebben ze wil hebben korte benen. Dat betekent echter niet dat alle kittens van gemengd ras korte benen zullen hebben. Meestal heeft een munchkin-kat slechts één gen met korte poten. Daarom zal dit gen worden geërfd door ongeveer 25% van de kittens. Als de kat Twee genen, dan zal ongeveer 50% van het nest het erven.

Siberië en munchkin
De ouderrassen van Siberische Munchkin: Links – Siberisch (Just-Mila, Shutterstock); Rechts – Munchkin (Sviatoslav_Shevchenko, Shutterstock)

garen ball divider

Temperament &Intelligentie van de Siberische Munchkin Kattenmix

Het bepalen van het temperament van een kat van gemengd ras kan een uitdaging zijn. Temperament wordt gedeeltelijk bepaald door genetica. Wanneer u echter twee verschillende rassen mengt, hangt dit ervan af Heel veel over welke eigenschappen een bepaald kitten ontwikkelt. Bovendien verandert de omgeving ook het temperament van een kat en kunnen katten uit hetzelfde nest handelen erg verschillend van elkaar.

Meestal zijn deze katten behoorlijk extravert. Ze zijn zelfverzekerder dan andere katten, waardoor ze minder snel bang worden. Socialisatie is echter nog steeds vereist. Anders zullen deze katten niet zo extravert zijn als ze zouden kunnen zijn.

Ondanks hun (soms) kortere poten zijn deze katten vaak redelijk speels. Ze kunnen energiek zijn en kunnen hyper zijn dan de meeste katten. Daarom is het nuttig om klimstructuren en veel speelgoed te hebben.

Als de training vroeg begint, kunnen deze katten behoorlijk trainbaar zijn. Natuurlijk varieert het van kat tot kat, waarbij sommige veel trainbaarder zijn dan andere. Hoewel de intelligentie van de kat ertoe doet, is de oriëntatie van de kat op mensen (meestal) belangrijker. Katten zijn niet gemaakt om commando’s van mensen aan te nemen zoals honden dat zijn, wat betekent dat ze veel minder snel naar een commando luisteren.

De meeste van deze katten kunnen worden getraind om aan de lijn te lopen, wat erg helpful als je rekening houdt met hun energieniveau.

Zijn deze katten goed voor gezinnen? 👪

Dit gemengde ras kan goed zijn in gezinnen. Hun extraverte houding maakt ze perfect voor grotere gezinnen die vaak bezoekers hebben. In tegenstelling tot sommige rassen is het onwaarschijnlijk dat ze zich verbergen bij het geluid van de deurbel. Socialisatie doet er echter wel toe. Als je je kat in de buurt van veel mensen krijgt als ze jonger zijn, zullen ze eerder vreemden accepteren als ze ouder zijn.

Alle katten moeten als kittens aan kinderen worden voorgesteld, zelfs als je geen kinderen hebt. Kinderen gedragen zich heel anders dan volwassenen, wat onaangenaam kan zijn als een kat ze niet gewend is. Stel uw kat daarom voor aan alle soorten mensen, inclusief kinderen.

Deze katten werken ook het beste voor meer actieve gezinnen. Ze kunnen aanhankelijk zijn, maar ze staan ook bekend als behoorlijk actief.

Kan dit ras goed overweg met andere huisdieren?

Dit ras kunnen ga overweg met andere huisdieren, maar socialisatie is van vitaal belang. Ze zijn vaak extraverter en minder snel angstig dan andere rassen. Toch is dit niet altijd het geval. Als een kat niet op jonge leeftijd aan honden wordt voorgesteld, zullen ze later waarschijnlijk bang zijn voor honden.

Daarom, als u wilt dat uw kat extravert is in de buurt van andere huisdieren, zorg er dan voor dat ze zo vroeg mogelijk in de buurt van andere huisdieren komen. Zorg ervoor dat je ze ook aan veel soorten honden laat zien. Kleinere honden gedragen zich en zien er heel anders uit dan grote honden.

Dat gezegd hebbende, zal dit ras jachtinstincten hebben zoals elke andere kat. Daarom raden we niet aan om ze in de buurt van kleine huisdieren te hebben die op prooidieren kunnen lijken. Muizen, vogels en soortgelijke dieren kunnen deze instincten snel omdraaien, zelfs als uw kat in eerste instantie in orde lijkt.

kattengezichtsverdeler 2

Dingen om te weten bij het bezitten van een Siberische Munchkin-kattenmix:

Voedsel & Dieet Eisen

Deze katten hebben geen speciaal dieet nodig. Een gezond dieet is echter van vitaal belang om hen te helpen een gezond gewicht te behouden, vooral als ze korte benen hebben. Deze katten hebben de neiging om gewrichtsproblemen te hebben en extra gewicht maakt deze alleen maar erger. Bovendien kan obesitas ook leiden tot een hele reeks andere gezondheidsproblemen, zelfs als uw kat normale benen heeft.

Daarom is een van de belangrijkste aspecten van het voeren van dit gemengde ras het geven van de juiste hoeveelheid voedsel. Volg altijd de instructies op de tas. Als uw kat lijkt aan te komen, zelfs wanneer de instructies strikt worden opgevolgd, moet u mogelijk overschakelen op dieetvoeding. Je moet niet zomaar minder regelmatig voedsel voeren, wat kan leiden tot voedingstekorten.

Dieetvoeding is extra dicht om ervoor te zorgen dat uw kat de juiste voedingsstoffen consumeert terwijl hij minder calorieën binnenkrijgt.

Daarnaast, zorg ervoor dat je kat een op vlees gebaseerd voedsel van hoge kwaliteit krijgt. Voordat u een kat krijgt, moet u ervoor zorgen dat u het budget hebt voor kwaliteitsvoedsel. Hoewel goedkoper voedsel beschikbaar is, zijn ze meestal niet het beste voor de meeste katten.

Oefening 🐈

Deze katten hebben vaak veel energie, dus het is niet vaak een probleem om ze te laten sporten. Daarom is het jouw taak om hen te voorzien van voldoende speelgoed om hen te helpen voldoende te bewegen. Katten spelen in veel manieren, dus het hebben van speelgoed en speeltoestellen die deze modi aanmoedigen, is van vitaal belang.

Ten eerste zullen katten “jagen” als onderdeel van hun spel. De meeste kattenspeeltjes zijn gericht op dit soort spel en het is het type dat de meeste mensen herkennen. Anderen bestaan echter wel.

Klimmen is bijvoorbeeld een soort spel voor katten. Daarom raden we aan om te investeren in een goede klimstructuur. Meerdere klimstructuren kunnen beter zijn dan één grote, vooral als je een groter huis hebt.

Verstoppen en poepen is een vorm van spelen. Traditioneel speelgoed kan dit spel aanmoedigen, maar veel katten kunnen ook onze voeten aanvallen. Krabben is een andere vorm van spelen. Er zijn veel krabpalen en andere apparatuur beschikbaar. We raden aan om meerdere krabopties in verschillende posities in uw huis te hebben.

Opleiding 🧶

Deze katten kunnen zeer trainbaar zijn. Als u uw kat in deze categorie vindt, kan het nuttig zijn om hem regelmatig te trainen. Het helpt je kat mentaal gestimuleerd te houden en kan het leven met hen ook een beetje gemakkelijker maken.

We raden echter op zijn minst aan om deze katten te laten wennen aan een bench voor transport. Deze training maakt het transport naar de dierenarts veel gemakkelijker. Bovendien kan het de stress verlagen die ze voelen tijdens het transport, wat erg handig kan zijn als ze ziek zijn. (Het laatste wat je wilt doen is een zieke kat stressen.)

We raden ook aan om uw kat indien mogelijk aan de lijn te trainen. Deze katten kunnen erg actief zijn en wandelen kan erg nuttig zijn om hen te helpen wat energie eruit te halen. Daarom is het een handige skill als je kat het neemt. (Katten doen er meestal langer over om aan de lijn te trainen dan een hond, dus wees voorbereid op maanden werk.)

Grooming ✂️

Deze katten hebben geen aanzienlijke hoeveelheden verzorging nodig. Als ze langer haar hebben, moeten ze mogelijk af en toe worden geborsteld. Eén keer per week is vaak geschikt, tenzij uw kat bijzonder gevoelig lijkt voor klitten. Buiten dat zijn ze echter redelijk goed in het schoonhouden van zichzelf.

Wanneer de seizoenen veranderen, moet u mogelijk extra borstelen om extra verharing aan te kunnen. Dit hangt echter vooral af van je kat en het klimaat.

Als ze kortere poten hebben, raden we aan om een aantal katvriendelijke doekjes op stand-by te hebben. Hun kortere benen kunnen het moeilijker maken om bepaalde plaatsen op hun lichaam te bereiken om te reinigen. Daarom is het altijd nuttig om wat doekjes te hebben om hulp te bieden, maar niet alle katten met kortere poten hebben dit probleem.

Gezondheidstoestand 🏥

Ernstige aandoeningen


  • Hyperthyreoïdie

  • Artrose

  • Pectus excavatum

Als uw kat van gemengd ras geen korte benen heeft, zal deze waarschijnlijk erg gezond zijn. Deze katachtigen hebben minder kans om negatieve gezondheidskenmerken van beide ouders te erven, omdat het onwaarschijnlijk is dat hun ouders gezondheidsproblemen delen. Daarom zijn ze over het algemeen gezonder dan beide ouderrassen. Bovendien zijn Siberische katten landraskatten, wat betekent dat ze op natuurlijke wijze zijn geëvolueerd en dat ze meestal extreem gezond zijn.

Katten met korte benen zullen echter vatbaar zijn voor artrose. Hetzelfde gen dat ervoor zorgt dat deze katten kortere benen hebben, beschadigt ook hun gewrichten. Daarom alle katten met kortere benen zullen gewrichtsproblemen hebben – het komt met het territorium. Deze aandoening heeft deze katten een beetje controversieel gemaakt, omdat veel voorstanders van huisdieren geloven dat ze helemaal niet moeten worden gefokt.

Als u een kat met korte poten adopteert, wees dan voorbereid op gewrichtsproblemen. Deze problemen vereisen een continue behandeling en kunnen relatief vroeg toeslaan, wat leidt tot hoge dierenartsrekeningen. Deze katten zijn vaak ook duurder om te verzekeren vanwege hun slechte gezondheid.

kattenpootverdeler

Man vs. Vrouw

Dit ras varieert sterk tussen verschillende individuen. Daarom is het lang niet gestandaardiseerd genoeg om verschillen tussen geslachten te laten verschijnen. Deze katten worden meer beïnvloed door welke specifieke eigenschappen ze erven dan door hun geslacht.

Natuurlijk zullen de gebruikelijke geslachtsverschillen nog steeds bestaan. Vrouwelijke katten zullen bijvoorbeeld loops worden. Het steriliseren of castreren van uw kat lost veel van deze problemen op.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Siberische Munchkin gemengde katten kunnen veel variëren in hoe ze eruit zien. Deze katten kunnen elke eigenschap van beide ouders erven, waardoor ze moeilijk vast te pinnen zijn. Slechts 25% van deze katachtigen zal bijvoorbeeld korte benen hebben. Ze kunnen kort of pluizig haar hebben, afhankelijk van hun ouders en het beeld van de schattige, korte, donzige kat die de meeste mensen in hun hoofd hebben, is misschien niet wat ze in werkelijkheid krijgen.

Natuurlijk, voordat u een van deze katten koopt, moet u zich bewust zijn van hun potentieel voor gezondheidsproblemen. Alle katten met korte benen zullen zowat gewrichtsproblemen hebben. Daarom hebben mensen met kortere benen vaak hogere dierenartsrekeningen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Links – claudia125, Pixabay; Rechts – SV_zt, Shutterstock