Lilac Tortoiseshell Cat: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Een schildpadkat onderscheidt zich door zijn vacht, die lijkt op het kleurenpatroon van een schildpad. De vacht is meestal een mengsel van zwart en oranje of bruin en rood bont.

Katten van verschillende rassen kunnen schildpadjassen hebben. Siamese, Amerikaanse kortharen, Perzen en Britse kortharen zijn enkele rassen waar schildpadkatten veel voorkomen.

Lila Tortoiseshell katten hebben een lichtpaarse tint aan hun gevlekte zwarte en oranje vacht. Ze komen minder vaak voor in vergelijking met andere Tortoiseshell-katten met donkerdere vachttinten. Schildpadkatten worden ook wel Torties genoemd.

cat + lijnverdeler

De vroegste records van lila schildpadkatten in de geschiedenis

Er is een geloof dat de Lilac Tortoiseshell-kat in de 16e eeuw vanuit Azië in Europa werd geïntroduceerd.

Schildpadkatten hebben een lange geschiedenis, zoals bewezen door hun aanwezigheid in oude legendes en volksverhalen uit culturen over de hele wereld. In Zuidoost-Azië bestaan ze al lang als een legende in de khmer oude cultuur, waar ze worden verondersteld te zijn ontstaan uit het bloed van een jonge godin. Volgens het volksverhaal werd de godin geboren uit een lotusbloem.

Deze katten zijn ook aanwezig in oude Keltische legendes, waar ze werden verondersteld een goed voorteken te zijn als ze in een huis werden gevonden. Deze betekenen dat Lilac Tortoiseshell-katten al zo lang bestaan als huiskatten, omdat ze geen ras zijn, maar eerder het resultaat van genetische mutaties die alledaagse katten beïnvloeden.

Hoe lila schildpadkatten populair werden

Sinds de oudheid worden schildpadkatten gezien als een teken van geluk en fortuin. Dit werd meestal toegeschreven aan mannelijke Torties vanwege hun zeldzaamheid.

In Japan geloven zeelieden dat schildpadkatten bescherming bieden tegen scheepswrakken en geesten, terwijl ze in Ierland geluk brengen. In de Verenigde Staten staan Tortoiseshell-katten bekend als geldkatten, waarvan wordt aangenomen dat ze geluk in huis brengen.

Het positieve bijgeloof dat aan Lilac Torties wordt toegeschreven, heeft ze bij veel mensen vertederd. Ook is hun unieke vachtkleuring aantrekkelijk en gewenst door velen.

Hoewel Tortoiseshell-katten niet bepaald zeldzaam zijn, zijn Lilac Torties dat wel, en meer nog mannelijke Lilac Torties. Deze zeldzaamheid maakt de kat een prijs onder kattenliefhebbers.

Lila Schildpad Kat Persoonlijkheid

In de Tortoiseshell-kattengemeenschap is ’tortitude’ een woord dat wordt gebruikt om te verwijzen naar een unieke persoonlijkheid die met deze katten wordt geassocieerd. Het komt voort uit de veronderstelling dat schildpadkatten meer houding hebben dan anderen, wat betekent dat ze agressiever, brutaler en onvoorspelbaarder zijn.

Een studie van de Universiteit van Californië-Davis uit 2016 waarbij 1200 katteneigenaren betrokken waren, onthulde dat de meesten hun Torties agressiever vonden dan katten met andere vachtkleuren. Er is echter geen genetisch verband tussen de schildpadkleur en het temperament van een kat.

Niet alle Lilac Torties vertonen ’tortitudeness’, en het is nauwkeuriger om iemands persoonlijkheid te bepalen op basis van hun ras en unieke gedrag.

kattenpootverdeler

Top 5 unieke feiten over de lila schildpadkat

Hier zijn vijf unieke feiten over de Lilac Tortoiseshell kat:

1. Ze zijn te vinden in verschillende rassen

Hoewel sommige mensen dat misschien denken, zijn schildpadkatten geen ras. In plaats daarvan is het een unieke classificatie voor katten met een vacht die lijkt op een schildpad. Vandaar dat deze katten in veel rassen te vinden zijn. Schildpadkatten worden geboren uit ouders die het recessieve gen dragen dat hen een unieke vacht geeft.

thematische pauze

2. Ze zijn meestal vrouwelijk

Ongeveer 99,9% van de Lilac Tortoiseshell-katten is vrouwelijk, waarbij slechts 1 op de 3.000 mannelijk is. Dit komt omdat de recessieve genen voor de oranje en zwarte schildpadjaskleuren op het X-chromosoom worden gevonden.

Vrouwelijke katten hebben twee X-chromosomen, dus het is mogelijk dat ze zowel zwarte als oranje kleuren op hun vacht hebben. Aan de andere kant hebben mannen slechts één X-chromosoom, dus ze kunnen er maar één hebben tussen oranje en zwart. In zeldzame gevallen kunnen mannelijke katten twee X-chromosomen naast hun Y-chromosoom hebben, waardoor het mogelijk is om beide schildpadkleuren te hebben.

thematische pauze

3. Mannelijke lila schildpadkatten zijn steriel

Mannelijke katten met een extra X-chromosoom naast de normale XY-chromosomen zijn vaak steriel. Dit komt door de chromosomale afwijking veroorzaakt door de aanwezigheid van twee X-chromosomen, die normaal bij vrouwen worden aangetroffen.

thematische pauze

4. Persoonlijkheden van schildpadkatten variëren

Omdat schildpadkatten worden gevonden in various rassen, hun persoonlijkheden variëren. De persoonlijkheid van een schildpadkat hangt af van zijn specifieke ras en niet van zijn vachtkleur. Niettemin worden schildpadkatten vaak gemeld als agressiever en actiever dan andere katten. Er is echter geen echt bewijs dat schildpadkatten zich anders gedragen dan andere katten van vergelijkbare rassen.

thematische pauze

5. Ze zijn ook bekend als verdunde onrechtmatige daden

Lila Tortoiseshell katten zijn ook bekend als Dilute Torties vanwege de bleke kleur op hun vacht. Traditioneel hebben schildpadkatten een zwarte en oranje of roodachtige vacht. Verdunde torties hebben blekere tinten, vaak in tinten blauw en crème. De paarsachtige tint van Lilac Tortoiseshell katten is bijzonder zeldzaam.

garen ball divider

Maakt een lilaschildpadkat een goed huisdier?

Een Lilac Tortoiseshell kat kan een goed huisdier zijn zoals elke andere huiskat. Maar net als bij anderen hangt dit af van het ras en uw persoonlijke voorkeuren in plaats van de vachtkleur.

Omdat er verschillende kattenrassen zijn met schildpad vachtkleuring, kunt u zowel actieve als rustige Lilac Torties vinden, afhankelijk van het ras waarvoor u gaat. Siamese Lilac Torties zijn bijvoorbeeld goede huisdieren voor gezinnen met kinderen, omdat ze speels, sociaal en liefdesinteractie zijn.

Dit is misschien niet het geval met een zachtaardige Perzische Tortie die de voorkeur geeft aan een rustigere omgeving. In dit geval zou een Perzische Tortie meer geschikt zijn voor gezinnen zonder kleine kinderen.

Dit geldt ook voor gezondheidszorg, verzorging en andere zorgpraktijken die variëren afhankelijk van het ras van de kat. Houd daarom het temperament, de aard en de eigenschappen van het ras van de Tortie in gedachten om een Lilac Tortoiseshell te vinden die een goed huisdier zal zijn.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Een Lilac Tortoiseshell kat is een zeldzame schoonheid, en veel kattenliefhebbers zouden graag een van hun eigen hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat het enige dat hen van andere katten scheidt, de unieke kleur van hun vacht is in plaats van hun aard. Dat is tenzij je een mannelijke Lilac Tortie tegenkomt wiens chromosomale afwijking gezondheidsrisico’s kan opleveren. In dit geval hebben ze speciale zorg nodig.

Let bij het krijgen van een Lilac Tortie kat op het ras om te zien of ze een goed huisdier voor je zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alina Vilchenko, Pexels