Robenacoxib voor katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

Robenacoxib voor katten is de generieke naam voor Onsior, een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) medicijn dat door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij katten. In dit artikel leert u wat robenacoxib is, hoe het werkt, wanneer het wordt gebruikt, veiligheidsproblemen en bijwerkingen, en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Robenacoxib voor katten

Medicatie Type:

Niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID)

Formulier:

Orale tabletten, oplossing voor injectie

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Katten van 4 maanden en ouder en met een gewicht van ten minste 5,5 pond (2,5 kilogram) of meer

Algemene namen:

Robenacoxib

Beschikbare doseringen:

Gearomatiseerde tabletten in 6 milligram zijn goedgekeurd voor katten; de maten van 10 milligram, 20 milligram en 40 milligram zijn alleen goedgekeurd voor gebruik bij honden en mogen niet bij katten worden gebruikt. De tabletten worden niet gescoord en mogen niet worden gesplitst. Injecteerbare oplossing van 20 milligram/milliliter in injectieflacons van 20 milliliter, meestal alleen gebruikt in de veterinaire praktijk.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten moeten bij kamertemperatuur worden bewaard en worden beschermd tegen vocht.

Over Robenacoxib Voor Katten

Onsior (robenacoxib) is de eerste en enige door de FDA goedgekeurde NSAID voor gebruik bij katten.

Onsior is de merknaam voor robenacoxib, een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) geproduceerd door Elanco Animal Health. Het is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten om pijn en ontsteking te verlichten bij katten die sterilisatie,castratie of orthopedische chirurgische ingrepen ondergaan.

Robenacoxib, in de coxib-klasse van NSAID’s, is wat bekend staat als een COX-2 selectieve NSAID. Er zijn twee cyclooxygenase (COX) enzymroutes in het lichaam, COX-1 en COX-2 genoemd. COX-1 is betrokken bij de normale fysiologische functie, vooral van de maag, nieren en bloedplaatjes. COX-2 is meer betrokken bij ontstekingen in het lichaam.

NSAID’s hebben de mogelijkheid om de COX-paden te blokkeren. Op deze manier kunnen ze ontstekingen en de pijn die ontsteking veroorzaakt verminderen. Denk aan wanneer je een NSAID zoals ibuprofen neemt. Het medicijn blokkeert delen van deze ontstekingsroute om zwelling en pijn te verminderen wanneer je je enkel hebt gerold of je rug hebt verstuikt door die doos kattenbakvulling van 50 pond op te tillen.

Maar er is een afweging in het blokkeren van de COX-paden. NSAID’s kunnen COX-2 blokkeren, wat pijn- en ontstekingsverlichting biedt, maar ze blokkeren ook COX-1, dat het lichaam eigenlijk nodig heeft om normaal te functioneren. Het is de blokkade van COX-1 die kan leiden tot zorgen zoals maagzweren, nierschade en problemen met normale bloedstolling.

Huisdieren zijn extreem gevoelig voor de effecten van NSAID’s, wat leidde tot de noodzaak om NSAID’s te onderzoeken die selectiever waren om ontsteking van de COX-2 enzymroute te blokkeren met behoud van zoveel mogelijk functie van de COX-1 enzymroute, waardoor bijwerkingen werden verminderd. Katten, nog meer dan honden, zijn gevoelig voor NSAID-effecten.

Robenacoxib is de eerste NSAID FDA-goedgekeurd voor gebruik bij katten en wordt beschouwd als een COX-2 selectieve (en COX-1 spaarzame) NSAID. Bij katten wordt het beschouwd als ongeveer 500 keer selectiever voor COX-2 versus COX-1.

Lees ook: Meloxicam voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Wat doet Robenacoxib voor katten?

Robenacoxib is gelabeld voor gebruik om postoperatieve pijn en ontsteking onder controle te houden, maar dierenartsen schrijven het ook voor voor andere pijnlijke aandoeningen, zoals een traumatisch letsel.

Bij katten wordt Onsior gelabeld voor controle van postoperatieve pijn en ontsteking geassocieerd met orthopedische chirurgie, ovariohysterectomie (sterilisatie) en castratie (castratie).

Wat het gelabelde gebruik betreft, is Onsior goedgekeurd voor gebruik tot drie dagen na deze chirurgische ingrepen. Het is belangrijk op te merken dat hoewel er enig risico op bijwerkingen is, zoals binnenkort zal worden besproken, robenacoxib een betere pijnverlichting bleek te bieden gedurende de eerste acht uur na de operatie in vergelijking met de pijnmedicatie buprenorfine.

Gezien het feit dat Onsior de enige door de FDA goedgekeurde NSAID is voor gebruik bij katten en de veiligste is die beschikbaar is, is het heel gebruikelijk dat dierenartsen robenacoxib ook voorschrijven voor andere aandoeningen die pijn en ontsteking veroorzaken, zoals een traumatisch letsel.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Bijwerkingen van Robenacoxib voor katten

Bijwerkingen zijn mogelijk met Robenacoxib, maar de risico’s zijn sterk verminderd in vergelijking met andere NSAID’s.

Hoewel robenacoxib zeer COX-2 selectief is, wat betekent dat het risico op bijwerkingen sterk is verminderd in vergelijking met het gebruik van andere NSAID’s, is het risico op bijwerkingen zeker nog steeds aanwezig.

Over het algemeen kunnen bijwerkingen die kunnen worden gezien met NSAID-medicijnen gastro-intestinale klachten, maagzweren, niertoxiciteit, levertoxiciteit en bloedingen omvatten.

Bij katten zijn de meest voorkomende bijwerkingen die door de fabrikant worden gemeld voorbijgaande, milde diarree en zachte ontlasting, verminderde eetlust, lethargie en braken.

Sommige complicaties van een chirurgische plaats of op de plaats van injectie van injecteerbare robenacoxib kunnen worden gezien, waaronder bloedingen en ontsteking.

Volgens een gecontroleerde veldstudie die de veiligheid van robenacoxib evalueerde, vertoonden gemiddeld ongeveer drie tot vier katten deze bijwerkingen, wat suggereert dat robenacoxib nog steeds goed wordt verdragen bij een meerderheid van de katten wanneer het op de juiste manier wordt gedoseerd.

Zeer zeldzame effecten die worden gemeld, zijn bloed in de urine, haaruitval, ademnood, incoördinatie en overlijden. Gevallen van overlijden worden verondersteld het vaakst verband te houden met nierfalen.

Het is ook belangrijk op te merken dat deze mogelijke bijwerkingen worden opgemerkt bij gezonde katten. Bijwerkingen kunnen waarschijnlijker zijn als een kat uitgedroogd is, op een diureticum (zoals furosemide voor hartaandoeningen), of heeft reeds bestaande nier-, hart- of leverdisfunctie.

Overdoses van NSAID’s kunnen het risico op ernstige bijwerkingen zoals maagzweren in het maagdarmkanaal, nier- en leverschade en bloedingen door veranderde bloedplaatjesfunctie verhogen.

Lees ook: Spijsverteringsstelsel van de kat: anatomie, ziekten, & Behandeling

Bij gezonde jonge katten resulteerden doses van zowel twee keer als vijf keer de gelabelde dosis injecteerbare robenacoxib niet tot significante bijwerkingen. Veiligheidsstudies, ook bij gezonde jonge katten, gegeven vijf keer de gelabelde dosis gedurende 30 dagen leidden ook niet tot over het algemeen significante effecten op de gezondheid of laboratoriumwerkparameters.

Behandeling van toxiciteiten of overdoses omvat vaak gastro-intestinale beschermende middelen om zweren te behandelen of te beschermen, diurese van de nieren met intraveneuze vloeistoffen en andere ondersteunende zorg indien nodig. Sommige gevallen kunnen ziekenhuiszorg vereisen.

Robenacoxib kan interageren met een paar verschillende soorten andere medicijnen. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn echter dat robenacoxib niet kan worden gegeven met andere NSAID’s (inclusief baby-aspirine) of een corticosteroïd (zoals prednisolon of budesonide).

Als meerdere NSAID’s samen worden gebruikt, of als NSAID’s en steroïden samen worden gebruikt, verhoogt dit het risico op toxiciteitseffecten, vooral van het spijsverteringskanaal, aanzienlijk.

Zorg er altijd voor dat u medicijnen bespreekt die uw kat gebruikt met uw dierenarts wanneer u het gebruik van robenacoxib overweegt.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van robenacoxib, als een overdosis wordt vermoed, of als er bezorgdheid is dat het mogelijk is gebruikt met een andere NSAID of een steroïde, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Robenacoxib voor katten dosering

Onsior is alleen geëtiketteerd voor gebruik gedurende maximaal drie dagen, met doses eenmaal per 24 uur

Onsior is alleen goedgekeurd voor gebruik bij katten van 4 maanden of ouder en weegt ten minste 5,5 pond. Volgens de fabrikant kunnen katten met een gewicht van minder dan 5,5 pond niet nauwkeurig worden gedoseerd met de orale tabletten, omdat de tabletten niet bedoeld zijn om te worden gesneden of verdeeld.

De gelabelde dosis van Onsior volgens de fabrikant is één tablet van 6 milligram voor katten met een gewicht van 5,5 tot 13,2 pond. Voor katten met een gewicht van 13,3 tot 26,4 pond worden twee tabletten gebruikt.

Onsior is alleen geëtiketteerd voor gebruik gedurende maximaal drie dagen, met doses eenmaal per 24 uur. De Onsior tabletten worden geleverd in blisterverpakkingen van drie tabletten in overeenstemming met deze gelabelde dosis.

Tabletten kunnen met of zonder voedsel worden gegeven, hoewel het geven zonder voedsel (of een zeer kleine hoeveelheid voedsel of een traktatie) kan helpen om de absorptie van de medicatie te verhogen.

Een injecteerbare vorm van het robenacoxib-merk Onsior is ook beschikbaar en het is heel gebruikelijk dat deze dosis wordt gebruikt in een veterinaire omgeving voorafgaand aan of tijdens een operatie indien van toepassing, om ervoor te zorgen dat pijnverlichting wordt geboden vóór het begin van het herstel.

Er zijn een paar off-label toepassingen voor robenacoxib, waaronder gebruik gedurende zes dagen voor acute pijn en tot 28 dagen voor chronische pijn. Naar verluidt tolereerden katten die aan artrose leden de juiste doses voor deze tijdsduur, inclusief sommige katten met chronische nierziekte, zonder merkbare bijwerkingen of veranderingen op laboratoriumwerkpanelen.

Bij elke NSAID moet langdurig gebruik worden besproken in termen van voordelen van pijn en ontstekingsverlichting die opwegen tegen de risico’s van bijwerkingen. Dit kan van kat tot kat verschillen en is een discussie die individueel moet worden gevoerd met een behandelende dierenarts.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Robenacoxib voor katten: laatste gedachten

Robenacoxib biedt goede pijnverlichting voor katten en wordt door de meeste katten goed verdragen.

Robenacoxib, de generieke naam voor het medicijn Onsior, staat bekend als het veiligste NSAID-medicijn dat beschikbaar is voor gebruik bij katten, met het laagste risico op bijwerkingen. Het is ook cruciaal gebleken voor het bieden van goede pijnverlichting voor katten, vooral na chirurgische ingrepen. Het wordt goed verdragen door een meerderheid van de katten wanneer het op de juiste manier wordt gedoseerd voor korte periodes, vooral bij jongere, gezonde katten.

Bijwerkingen kunnen echter optreden bij elke NSAID. Het nauwlettend volgen van uw kat tijdens het gebruik van robenacoxib en contact houden met uw dierenarts als er nadelige effecten worden waargenomen, zijn belangrijke overwegingen bij het gebruik ervan.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Veelgestelde vragen

Wat doet robenacoxib voor katten?

Robenacoxib is een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID). Het primaire doel is om pijn en ontsteking te verminderen door blokkade van de COX-2 enzymroute van ontsteking in het lichaam.

Het algemeen verkrijgbare merk robenacoxib, Onsior, is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten voor sterilisatie- en castratiechirurgische procedures, evenals orthopedische chirurgische procedures. Het wordt ook vaak gebruikt op een off-label manier voor katten die lijden aan andere, meestal kortdurende oorzaken van pijn en ontsteking, zoals van een klein letsel.

Wat zijn de bijwerkingen van Onsior voor katten?

Voor het merk Onsior somt de fabrikant de meest voorkomende bijwerkingen op, waaronder milde voorbijgaande diarree, zachte ontlasting, verminderde eetlust, lethargie en braken.

Over het algemeen kan elke NSAID-medicatie bijdragen aan bijwerkingen zoals GI-overstuur, maagzweren, niertoxiciteit, levertoxiciteit en bloedingen.

De waarschijnlijkheid van deze effecten kan variëren, afhankelijk van hoe selectief de NSAID-medicatie is voor het blokkeren van de inflammatoire COX-2-route in het lichaam versus de beschermende COX-1-route. Effecten kunnen ook afhangen van de gevoeligheid van een kat voor het medicijn en andere gezondheidsproblemen die er zijn. Robenacoxib wordt beschouwd als de veiligste NSAID om te gebruiken bij katten, naar verluidt 500 keer selectiever in het blokkeren van COX-2 en meer spaarzaam van de beschermende COX-1-route.

Hoe lang duurt robenacoxib?

Robenacoxib wordt meestal eenmaal daags gedoseerd. Na orale toediening worden piekbloedconcentraties in ongeveer 30 minuten bereikt, wat betekent dat het een vrij snel begin van actie heeft. Volledige effecten zijn meestal verdwenen voor zowel de injecteerbare als de orale vorm na een periode van 24 uur.

Als u denkt dat uw kat zich nog steeds ongemakkelijk of pijnlijk voelt voordat 24 uur is verstreken na de laatste dosis, vooral na een chirurgische ingreep, zou het geven van meer robenacoxib niet geschikt zijn. In dit geval is het het beste om contact op te nemen met uw dierenarts om te zien of een extra pijnmedicatie kan worden geadviseerd.

Hoe geef je een kat robenacoxib?

Robenacoxib kan met of zonder voedsel worden gegeven. De biologische beschikbaarheid, of de hoeveelheid geneesmiddel die door het lichaam wordt geabsorbeerd, is echter vrij lager wanneer deze met een grote hoeveelheid voedsel wordt gegeven. Indien mogelijk is het het beste om te proberen het te geven met slechts een zeer kleine hoeveelheid voedsel of een traktatie. Dit moet ten minste 30 minuten voorafgaand aan een volledige maaltijd zijn, of ongeveer twee uur erna.

Als tekenen van spijsverteringsstoornissen optreden wanneer robenacoxib op een lege maag of met slechts een kleine hoeveelheid voedsel wordt gegeven, kan het meer worden gegeven op het moment van een maaltijd als dit helpt om bijwerkingen te verminderen.

Onsior merktabletten mogen niet worden gesplitst of geplet, omdat dit van invloed kan zijn op de dosering van medicatie die uw kat absorbeert, wat mogelijk minder effectief is.

Omdat tabletten in hun geheel moeten worden gegeven, omvatten sommige methoden om toe te dienen het verbergen van de tablet in een kleine hoeveelheid voedsel of het inbrengen in een traktatie die is ontworpen om medicatie toe te dienen (zoals een Greenies Pill Pocket).

Als dit niet werkt omdat uw kat rond de tablet eet of het uitspuugt, moet het mogelijk rechtstreeks via de mond worden toegediend, een proces dat vaak “pilling” wordt genoemd. Over het algemeen houdt dit in dat u de mond van uw kat opent, de tablet achter in de mond steekt en de mond sluit totdat uw kat deze doorslikt.

Soms wordt dit proces gemakkelijker gemaakt met behulp van een apparaat dat een “pillenpopper” of “pilling gun” wordt genoemd, dat in de mond van uw kat kan worden ingebracht in plaats van uw vingers te gebruiken.

Zelfs als uw kat de tablet niet alleen in voedsel of een traktatie zal innemen, kan directe orale toediening soms gemakkelijker en minder verwerpelijk voor uw kat worden gemaakt door er een kleine hoeveelheid voedsel of traktatie omheen te doen.

Als de tablet direct op zichzelf wordt gegeven, is het raadzaam om dit op te volgen met één tot twee milliliter water om ervoor te zorgen dat de tablet zich een weg baant door de slokdarm naar de maag.

Zorg er na het toedienen voor dat je de keel van je kat masseert, lof geeft en een soort hoogwaardige traktatiebeloning.

Als u specifieke vragen heeft over het toedienen van een medicijn aan uw kat, inclusief andere strategieën met moeilijke katten, zorg er dan voor dat u contact opneemt met het kantoor van uw dierenarts voor aanvullende tips.