Redenen waarom mijn kat kan kwijlen

In tegenstelling tot sommige honden, kwijlen katten niet veel, en in feite, gaat het soms onopgemerkt (tenzij we hun kinnen krabben of een kleine vochtige plek vinden waar ze hebben gelegen).

Er zijn een aantal redenen waarom uw kat kan kwijlen, en die vallen in drie grote categorieën uiteen:

  • Pathologische aandoeningen die resulteren in ontstekingen, pijn of een onvermogen om te slikken.
  • Irritaties die de kat probeert “weg te spoelen”
  • Emotionele prikkels

Het meeste kwijlen gebeurt met tussenpozen en omvat slechts een kleine hoeveelheid speeksel. Als uw kat overmatig kwijlt, is het een goed moment om haar door uw dierenarts te laten onderzoeken. Sommige van deze oorzaken kunnen zeer ernstig zijn, en vroege opsporing is altijd het beste.

1. Gebitsaandoeningen en kattenkwijl

Er zijn bepaalde aandoeningen, zoals een gebitsaandoening, die irritatie van de mond veroorzaken. In die gevallen is kwijlen een poging om de irritatie in de mond of keel weg te nemen of te verzachten. Een gebitsaandoening is een veel voorkomende oorzaak van overmatig kwijlen. Maar liefst 85% van de katten ouder dan 3 jaar heeft een tand- of tandvleesaandoening. Het speeksel dat daarbij ontstaat kan bloedkleurig zijn of onaangenaam ruiken.

2. Ademhalingsaandoeningen en kattenkwijl

Sommige katten die last hebben van virale aandoeningen van de luchtwegen krijgen zweren in hun mond, wat resulteert in een verhoogde speekselvloed.

3. Mondkanker en kattenkwijl

Hoewel dit veel minder vaak voorkomt dan tandheelkundige of virale ontstekingen, ontwikkelen sommige katten mondkanker die kan voorkomen van het puntje van de tong tot achter in de keel. Deze aandoeningen resulteren in overmatig en aanhoudend kwijlen. Dit is een indicatie dat uw kat een volledig onderzoek door uw dierenarts moet ondergaan, met speciale nadruk op orale aandoeningen.

4. Vreemde voorwerpen en kattenkwijl

Minder vaak kan overmatig kwijlen het gevolg zijn van een vreemd voorwerp. Katten kunnen een grasspriet, een naainaald of een klein visgraatje inslikken en dit voorwerp kan vast komen te zitten in de mond of slokdarm. Ze kunnen met hun pootjes in hun bek gaan staan of proberen te braken, maar het komt erop neer dat slikken oncomfortabel is en dat de kat niet normaal zal slikken.

5. Angst en kattenkwijl

Sommige katten kwijlen als ze erg opgewonden, overstuur of angstig zijn. Misselijkheid en de angst die aan het braken voorafgaat, leiden vaak tot kwijlen. Bewegingsziekte kan een gevolg zijn van autorijden of angst. In beide gevallen stopt het over het algemeen aan het eind van de rit. Als uw kat kwijlt uit ongerustheid zal dit niet aanhouden.

6. Vreugde en kattenkwijl

Sommige katten kwijlen wanneer ze uiterst ontspannen zijn en ervan genieten geaaid of geknuffeld te worden. Dit is niet ongewoon en is slechts een fysiologische reactie op blijdschap. Evenzo kunnen sommige katten kwijlen als ze slapen, waarschijnlijk omdat ze zo ontspannen zijn. Zie het als die kleine natte plek die je op je kussen vindt na een goede slaap. Dit soort kwijlen is vaak een indicatie van een gelukkige kat.