6 redenen waarom je Maine Coon je likt

Uw Maine Coon likt u, en u vraagt zich af of dit normaal gedrag is bij hen en wat het betekent?

U hoeft zich geen zorgen te maken; het is volkomen normaal voor een Maine Coon om hun mensen te likken als een teken van genegenheid en als een manier om zijn spanningen kwijt te raken.

In feite, met een aanleg voor likken – een eigenschap die meestal wordt geassocieerd met honden – misschien is het alleen maar treffend dat Maine Coons vaak worden bestempeld als de “honden van de kattenwereld”. Om te begrijpen waarom uw Maine Coon zo gul is met zijn tong, kunnen wij u een handje helpen en het mysterie ontrafelen.

1. HIJ TOONT ZIJN GENEGENHEID

Maine Coons zijn vriendelijke katachtigen die graag socialiseren met mensen en andere wezens. Ze zijn zelden afstandelijk en onvriendelijk, tenzij ze eerder ondergedompeld waren in een negatieve omgeving.

Zelfs de verlegen dieren hebben de neiging hun persoonlijkheid te tonen, samen met hun speelse aard en tomeloze energie, zodra ze zich bij u op hun gemak voelen.

De kans is groot dat u al heel wat tijd hebt doorgebracht in de omgang met uw zachtaardige Maine Coon. Naarmate uw genegenheid voor uw harige vriend groeit, zal uw Maine Coon ook zijn genegenheid voor u beginnen te ontwikkelen. (Liefde gaat immers twee kanten op.)

Typische manieren waarop een kat zijn gevoelens van toewijding toont aan zijn favoriete mensen zijn tegen je aan wrijven, spinnen, hun kwetsbare buik blootleggen en je overal volgen.

In tegenstelling tot het likken van hun eigen vacht om zichzelf te verzorgen en het likken van andere katten om een band met elkaar op te bouwen, is het veel minder gebruikelijk voor een kat om het haar of de huid van een mens te likken. Wanneer uw Maine Coon dit echter doet, kunt u fysiek voelen hoeveel hij van u houdt!

Als u zich afvraagt waarom uw kat u en alleen u likt, beschouw uzelf dan als de “uitverkorene”.

Hoewel Maine Coons de neiging hebben om de hele familie te omhelzen, tonen ze een sterkere genegenheid voor de persoon die voor hen zorgt.

Daarom kan een Maine Coon zich tegen de poten van iedereen in het gezin wrijven, maar slechts één bepaalde persoon uitkiezen om te smoren met speeksel!

Om dit hoofdstuk af te ronden, is het de moeite waard te vermelden dat mannelijke Maine Coons over het algemeen meer uitgaand zijn dan vrouwelijke. Daarom, als uw licker een mannetje is, zijn er nog minder redenen om bezorgd te zijn!

2. HIJ IS JE AAN HET VERZORGEN

Katten die familie van elkaar zijn of goed met elkaar kunnen opschieten hebben de neiging elkaar te verzorgen. Er is zelfs een wetenschappelijke term voor dit gedrag: allogrooming, of sociaal verzorgen.

Dit gebaar van genegenheid is meestal gericht op het hoofd en de nek, waar katten het liefst geaaid en gekrabd worden.

Dit zijn ook gebieden die moeilijk schoon te maken zijn zonder een maatje, wat op de een of andere manier logisch is waarom katten een vriendje zouden willen om te helpen.

Hoewel je misschien geen hulp nodig hebt bij het verzorgen, zal je Maine Coon het misschien toch doen, omdat hij het likken beschouwt als een activiteit die de hechting bevordert.

Om het nog positiever uit te drukken, uw kat ziet u als een goede vriend of zelfs als een familielid. Hij is u aan het verzorgen – of beter gezegd, probeert u te verzorgen.

Dit is heel duidelijk als u tongstrelingen over uw haar en hoofdhuid krijgt, maar soms kunnen ze ook op uw huid gericht zijn. Of je het nu leuk vindt of niet om bedekt te zijn met een laagje kattenspeeksel, je Maine Coon heeft zeker vriendelijke bedoelingen.

Als dat nog niet schattig genoeg is, het likken van je katachtige vrienden riekt naar verzorgend of opvoedend gedrag – net zoals hoe een moederpoes haar kittens schoonmaakt.

Het is zelfs mogelijk dat je Maine Coon je probeert te leren hoe je jezelf moet verzorgen!

3. HIJ MARKEERT ZIJN TERRITORIUM

In het wild likken katten elkaar om hun geur achter te laten op vrienden en familie. Door het uitwisselen van likken, ontwikkelen katten die bevriend zijn met elkaar een vertrouwde groepsgeur die dient als een middel tot identificatie.

Als ras staan Maine Coons bekend om hun hond-achtige loyaliteit aan hun eigenaars.

Wanneer u wordt besprenkeld met likken, toont uw Maine Coon zijn loyaliteit door zijn territorium af te bakenen en u te claimen als bondgenoot of deel van zijn familie.

Door dit te doen, geeft uw kat aan andere katten het signaal dat u “bij hen hoort”, dus wees niet verbaasd als andere katten zich terughoudender opstellen tegenover u.

4. HET IS HET LOSLATEN VAN ZIJN SPANNINGEN

Hoewel alle bovengenoemde punten op een positieve noot leunen, is deze eigenschap soms een reden tot bezorgdheid. Een Maine Coon kan likgedrag vertonen als reactie op stress of angst.

De activiteit van het likken maakt endorfine vrij, waardoor katten zich kunnen ontspannen en kalmeren. Hoewel het normaal is voor katten om zichzelf (en u) te likken, gaan sommige zelfs zo ver dat ze zichzelf dunner wordende haren en kale plekken bezorgen.

Daarom, terwijl uw Main Coon u misschien likt voor een dosis troost, moet u op uw hoede zijn als het gepaard gaat met een gespannen houding.

Als u vermoedt dat de neiging tot likken van uw kat wordt veroorzaakt door stress, probeer dan de bron aan te wijzen en deze te verlichten of weg te nemen.

Als uw Maine Coon in een huishouden met meerdere katten leeft, observeer dan zijn relatie met andere katten om te zien of er problemen zijn. Als het veroorzaakt wordt door verlatingsangst, vraag dan de vermiste persoon om naar huis te bellen via een luidspreker om met je Maine Coon te praten, hoe gek dat ook klinkt!

U kunt ook meer speeltijd of zelfs knuffeltijd in de dagelijkse routine van uw kat inlassen als hij van dergelijke interacties houdt.

Maine Coons staan erom bekend dat ze graag met water spelen, dus waarom zou u geen badkuip vullen? Houd er ook rekening mee dat Maine Coons ruimte nodig hebben om te kunnen bewegen, dus u kunt kattenbomen, torens en zitstokken neerzetten om hun speelruimte uit te breiden.

Als al het andere faalt, kunt u een dierenarts om advies vragen en eventueel anti-angstmedicijnen voor uw kat verkrijgen. Hetzelfde geldt als de likneigingen plotseling verschenen, omdat het een symptoom kan zijn van onderliggende medische problemen, zoals hyperthyreoïdie.

5. HET PROBEERT U TE TROOSTEN

Ja, je Maine Coon likt je misschien om een vredige toestand te bereiken, maar denk niet dat deze katten egoïstische wezens zijn. Het is ook mogelijk dat uw harige vriend, in feite, probeert om uw spanning ook te bevrijden! Onthoud dat Maine Coons uiterst intelligent zijn – zo intelligent dat deze zachtaardige reuzen zelfs getraind kunnen worden!

Zulke slimme katten zijn vaak afgestemd op uw stemmingen nadat ze vertrouwd zijn geraakt met uw persoonlijkheid en uw routines.

Sommige Maine Coons begroeten hun baasje enthousiast bij de deur als ze thuiskomen. Het is niet ver gezocht om te geloven dat deze gevoelige katten doorhebben wanneer je ziek of angstig bent, en dan proberen te helpen door je te likken.

Immers, als likken hen troost, zou het jou ook moeten troosten, toch?

Sommige Maine Coons doen dat zelfs expres als ze voelen dat hun mens zich niet goed voelt. Dit laat zien hoe ongelooflijk intelligent Maine Coons zijn. Lees dit artikel om meer te weten te komen over hun intelligentie.

6. HIJ IS TE VROEG GESPEEND

De laatste reden waarom je Maine Coon je zou kunnen likken is dat hij te vroeg werd gespeend voor hij acht weken oud was. Samen met overmatig zuigen op dekens en kussens, is dit een van de reacties die voortijdig gespeende katten vertonen, zelfs later op volwassen leeftijd.

Als uw Maine Coon nog een kitten is dat melk nodig heeft, zorg er dan voor dat hij melk krijgt van een zogende kat of van een vervangende voeding, totdat hij klaar is om te worden geïntroduceerd op kittenvoeding.

Probeer een kitten niet te vroeg te spenen, omdat de katachtige dan een groter risico loopt op ziektes en groeistoornissen. Als uw Maine Coon al volwassen is, wel, dan is zijn infantiele likgedrag een gewoonte die u kunt proberen te veranderen.

HOE STOP IK MIJN MAINE COON MET MIJ TE LIKKEN?

Misschien wilt u dat uw kat stopt met u te likken omdat u walgt van de openlijke (en overdreven natte) uiting van liefde van uw Maine Coon. Of misschien doen de weerhaakjes op de tong van uw kat pijn aan uw huid. Hoe dan ook, er zijn verschillende manieren waarop u kunt proberen het te stoppen.

Observeer uw kat zodat u van tevoren kunt zien wanneer hij op het punt staat u te likken. Als zijn houding het begin van een likpartij aankondigt, leidt hem dan af met een interactief speeltje.

Een speelsessie zal het zelfvertrouwen van de kat vergroten en is een fantastisch alternatief voor een likbeurt. (Tip: Een Maine Coon houdt van apporteren met kleine balletjes of speeltjes.) U kunt ook een acceptabel voorwerp tussen u en uw Maine Coon in leggen om aan te likken.

Je kunt de katachtige ook ontmoedigen door hem een onschuldig beetje water te geven of door hem in een andere kamer te zetten om te laten zien dat je niet gelikt wilt worden. Omdat het slimme wezens zijn, zal je Maine Coon de hint uiteindelijk wel begrijpen!

Het belangrijkste voor u is om geduldig te zijn en uw kat niet bang te maken door te schreeuwen of hem weg te duwen. U zult de speciale band intact moeten houden om een gezonde oplossing voor het likprobleem te kunnen formuleren. Het allerbeste!