Rabiësvaccins voor katten: Een complete gids (Vet Answer)


Vaccins zijn een belangrijke manier om bij te dragen aan de medische verzorging van uw kat, zodat ze nog vele jaren gezond blijven. Naast een jaarlijks of tweejaarlijks lichamelijk onderzoek bij de dierenarts, moet ook de behoefte aan vaccins jaarlijks worden beoordeeld.

Vaccins bestaan uit kern- en niet-kernvaccins, afhankelijk van de levensstijl van een kat – bijvoorbeeld of een kat een binnen- of buitenkat is, hoe vaak ze in een cattery verblijven – evenals hun leeftijd en andere risicofactoren.

Rabiësvaccins passen in beide categorieën, afhankelijk van waar u en uw kat wonen. In sommige geografische locaties worden ze beschouwd als een kernvaccin – dat wil zeggen, ze zijn vereist door lokale of staatswetten. In andere landen, waar het rabiësvirus niet voorkomt, worden deze vaccins helemaal niet gebruikt bij huisdieren en worden ze daarom niet beschouwd als kernvaccin. Als deze katten echter overzee reizen naar landen met rabiës, dan moeten zij hun rabiësvaccin krijgen, vaak met een zeer specifieke tijdslijn met betrekking tot wanneer zij reizen.

Het hondsdolheidsvirus is een ziekte die zelden voorkomt, maar bekend staat als zeer ernstig en uniform dodelijk. Hondsdolheid wordt opgelopen door een beet van een besmet dier. Het duurt maar kort voordat een dier aan de ziekte bezwijkt. Omdat het rabiësvirus van dieren op mensen kan worden overgedragen, wordt het beschouwd als een “zoönose”. Rabiës komt zelden voor, maar is dodelijk voor mens en dier. Daarom is vaccinatie van uw huisdier tegen hondsdolheid zeer te verkiezen boven het alternatief.

Lees verder voor meer informatie over het rabiësvirus, de ziekte, het vaccin, en wat uw kat nodig heeft om deze dodelijke ziekte te voorkomen.

kat poot verdeler

Wat is het hondsdolheidsvirus?

Het hondsdolheidsvirus leeft traditioneel in dieren in het wild of in het bos. Het komt alleen voor in bepaalde landen; en sommige eilandlanden, zoals Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk worden beschouwd als rabiësvrij. Dit maakt het importeren van dieren in deze landen uit landen waar rabiës voorkomt een beetje lastig voor eigenaren van huisdieren.

Het virus verplaatst zich door de zenuwen van besmette dieren, waardoor de typische symptomen van het zenuwstelsel ontstaan die bij de infectie te zien zijn.

Hoe werken rabiësvaccins?

Dierenarts in dierenkliniek geeft injectie aan kat
Image Credit: Tom Wang, Shutterstock

Er zijn twee hoofdvormen van rabiësvaccins voor katten: gedode vaccins en vectorvaccins. Gedode vaccins bevatten inactief genetisch materiaal dat het oorspronkelijke virus niet kan reproduceren, maar het immuunsysteem toch in staat stelt de ziekteverwekker te herkennen. Vectoren of recombinante vaccins zijn een nieuwere vorm van rabiësvaccins waarbij geen hulpstoffen worden gebruikt om het immuunsysteem te activeren. De veronderstelling is dat deze vaccins zonder hulpstoffen minder ernstige (maar zeldzame) bijwerkingen veroorzaken dan de traditionele vaccins.

Na ontvangst van een vaccin herkent het lichaam het vreemde materiaal in het vaccin en produceert het een immuunreactie. Deze reactie duurt ongeveer 7-14 dagen om een piekrespons te bereiken. Voor besmettelijke ziekten waar katten niet routinematig mee te maken krijgen, zoals hondsdolheid, worden vaccins na één enkele dosis als effectief beschouwd. Het lichaam produceert antilichamen die beschikbaar zijn om het virus in de toekomst te herkennen, en geheugencellen die het virus leren kennen en worden aangespoord om in de toekomst op korte termijn antilichamen tegen het virus te produceren.

Wat veroorzaakt hondsdolheid bij katten?

Hondsdolheid bij katten wordt veroorzaakt wanneer een kat wordt gebeten door een besmet dier, zoals een wasbeer, stinkdier of vleermuis. Bepaalde dragers van hondsdolheid komen vaker voor in bepaalde gebieden van de wereld. Na de beet verplaatst het virus zich langzaam via de zenuwen, totdat het het zenuwstelsel infecteert en uiteindelijk de dood veroorzaakt. Helaas bestaat er voor katten geen behandeling als ze eenmaal met hondsdolheid zijn besmet.

Wat zijn de symptomen van hondsdolheid bij katten?

kat kwijlen
Image Credit: Ling_Chen, Shutterstock

Symptomen van het rabiësvirus zijn zeer gevarieerd en kunnen omvatten:

  • Kwijlen
  • Bijten
  • Water fobie
  • Aanvallen
  • Gebrek aan eetlust
  • Lethargie
  • Verbergen of andere gedragsveranderingen
  • Gewichtsverlies

Omdat het hondsdolheidsvirus dodelijk is en overdraagbaar op mensen, is het noodzakelijk dat u onmiddellijk contact opneemt met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat is blootgesteld aan of tekenen vertoont van hondsdolheid.

Reizen met een kat: hoe past het hondsdolheidsvaccin hierin?

Rabiësvaccins zijn vereist voor veel verschillende reisgebieden, en soms binnen een bepaalde periode voorafgaand aan de reis, of voorafgaand aan de afgifte van een gezondheidscertificaat voor reizen. Zorg ervoor dat u de vereisten kent die specifiek zijn voor uw reisbestemming.

garenbalverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is een typisch vaccinatieschema tegen hondsdolheid?

Rabiësvaccins worden doorgaans om de 1-3 jaar gegeven, afhankelijk van het vaccin. De meeste zijn goedgekeurd voor katten vanaf 12 weken oud.

Dierenarts geeft injectie aan kat
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Heeft mijn binnenkat een rabiësvaccinatie nodig?

Binnenkatten zijn niet vrijgesteld van rabiës, en veel gebieden eisen dat katten worden gevaccineerd, ongeacht of ze binnen of buiten leven. Hoe dan ook, het is een goed idee dat uw kat op enig moment in zijn leven is ingeënt tegen hondsdolheid.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van het rabiësvaccin?

Veel voorkomende bijwerkingen van vaccins bij katten zijn lethargie, gevolgd door braken en/of diarree. Katten ontwikkelen zelden anafylaxie (levensbedreigende allergische reacties op vaccins), gezichtszwelling of netelroos, zoals veel andere diersoorten dat wel kunnen ontwikkelen. Laat het uw dierenarts weten als uw kat een reactie op een vaccin ondervindt, want dit kan de manier veranderen waarop ze in de toekomst gevaccineerd moeten worden.

Vaccins kunnen echter ook zeldzame maar ernstige bijwerkingen hebben. Een van de meer ernstige bijwerkingen, vooral bij katten, heet vaccin-geassocieerd fibrosarcoom – een soort kanker die ontstaat uit de cellen die de bindweefsellaag onder de huid vormen. Er zijn sterke aanwijzingen dat een combinatie van genetica en bepaalde vaccins heeft geleid tot het ontstaan van deze kankers bij katten. Veel van deze vaccins worden nu anders gemaakt, zodat ze geen hulpstoffen bevatten. Bovendien worden de meeste vaccins bij katten nu op specifieke plaatsen in het lichaam toegediend. Op die manier kan, als een van deze kankers zich voordoet, het vaccin worden geïdentificeerd dat mogelijk een rol heeft gespeeld.

verdeler-kattenklauw1

Conclusie

Hondsdolheid is een ernstige, dodelijke ziekte bij zowel katten als mensen. Daarom moeten vaccins niet lichtvaardig worden opgevat. Elke gezonde kat die het risico loopt aan de ziekte te worden blootgesteld, moet de juiste rabiësvaccins krijgen, zoals bepaald door de dierenarts.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock