Wanneer heeft mijn kat vaccins nodig? Kattenvaccinatieschema uitgelegd (Antwoord van de dierenarts)


Een van de beste manieren om een kat gezond te houden is ervoor te zorgen dat ze de medische zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit betekent dat ze, naast een jaarlijks of tweejaarlijks lichamelijk onderzoek bij de dierenarts, ook jaarlijks hun behoefte aan vaccins moeten laten beoordelen.

Vaccins kunnen bestaan uit kern- en niet-kernvaccins, afhankelijk van de levensstijl van de kat (d.w.z. binnen vs. buiten, hoe vaak ze in een cattery verblijven, enz.), leeftijd en andere risicofactoren. Kernvaccins zijn ontworpen om te beschermen tegen besmettelijke ziekten die ofwel levensbedreigend zijn ofwel vaak voorkomen bij de meerderheid van de katten. Ze omvatten het feline parvovirus (ook wel feline distemper genoemd), feline calicivirus (ook wel rhinotracheïtis genoemd), feline herpes, feline leukemie virus, en mogelijk hondsdolheid, afhankelijk van waar de kat woont.

Vaccins zijn ontworpen om steriele of gedeeltelijke immuniteit tegen deze ziekten te beschermen, zodat katten geen ernstige ziekten ontwikkelen als gevolg van blootstelling aan deze virussen. De timing van vaccins kan een beetje ingewikkeld zijn, omdat zoveel afhangt van een individuele kat. De eerste serie vaccins voor kittens is waarschijnlijk het eenvoudigst, met vaccins die om de 3-4 weken worden gegeven. totdat ze een bepaalde leeftijd bereiken. Voor volwassenen worden de vaccins om de 1-3 jaar gegeven, afhankelijk van wat het vaccin is, en wat voor levensstijl de volwassen kat heeft.

Lees verder voor meer informatie over hoe vaccinatieschema’s en timing worden bepaald bij katten, zodat je weet wat je kunt verwachten.

kat poot verdeler

Hoe werken vaccins?

Om te begrijpen hoe vaccinatieschema’s bij katten worden getimed, moet je eerst begrijpen hoe vaccins werken, en wat kernvaccins versus niet-kernvaccins zijn.

Sommige vaccins bevatten inactief DNA of RNA van een ziekteverwekker, zoals een virus of bacterie; deze worden “gedode” vaccins genoemd. Sommige vaccins bevatten minder pathogene vormen van het normale virus of de normale bacterie; deze worden “gemodificeerde levende” vaccins genoemd. Sommige vaccins bevatten slechts een klein deel van een virus of bacterie, ingevoegd in een organisme, een plasmide genaamd, dat dit deel van het virus of de bacterie versterkt; zodra een dier gevaccineerd is, worden deze vaccins “gevectoriseerd” of “recombinant” genoemd.

Gemodificeerde levende en gedode vaccins behoren tot de oorspronkelijke en meer traditionele vaccins, terwijl gevectoriseerde vaccins een meer recente wetenschappelijke ontwikkeling zijn. Elk heeft mogelijke voor- en nadelen.

Na ontvangst van een vaccin herkent het lichaam het vreemde materiaal in het vaccin en produceert het een immuunrespons. Deze reactie duurt ongeveer 7-14 dagen om een piekreactie te bereiken. Deels is dit de reden waarom vaccins 3-4 weken na elkaar worden toegediend – om deze reactie mogelijk te maken en het immuunsysteem te laten bezinken, voordat het opnieuw wordt uitgedaagd met een ander vaccin.

Sommige vaccins tegen infectieziekten die katten niet vaak tegenkomen, zoals hondsdolheid, worden al na één dosis effectief geacht. Vaccins gemaakt om ziekten te bestrijden die katten doen routinematig tegenkomen of gemaakt om antilichamen te bestrijden die katten van hun moeder kunnen hebben gekregen, vereisen over het algemeen minimaal twee doses (soms meer), afhankelijk van de leeftijd van de katten.

Hoe werkt een primair vaccin? Hoe vaak hebben kittens vaccins nodig?

Kitten Vaccin
Image Credit: Maria Sbytova, Shutterestock

Kittens ontvangen hun eerste vaccins in wat een “primaire vaccinkuur” wordt genoemd. Dit omvat vaccins die over het algemeen beginnen rond de leeftijd van 8 weken, en elke 3-4 weken doorgaan tot ze 16 weken of ouder zijn.

De reden hiervoor is dat, rond de leeftijd van 16 weken, antilichamen die hun moeder (poes) had tegen verschillende ziekteverwekkers, over het algemeen dalen tot niveaus die laag genoeg zijn om niet te interfereren met de vaccins. Anders kunnen vaccins die vóór die tijd worden gegeven onwerkzaam zijn als ze antilichamen van hun moeder hebben, die reageren voordat hun eigen immuunsysteem zijn eigen antilichamen kan aanmaken.

Dit betekent dat de meeste kittens een eerste vaccin krijgen, en daarna 1-2 boosters tot ze 16 weken of ouder zijn. Na 16 weken hebben de meeste kittens dan 1 jaar later hun volgende vaccin nodig.

Leeftijden voor een typische primaire vaccinatiekuur voor kittens:


  • 8 weken

  • 12 weken

  • 16 weken

Primaire vaccins bij kittens omvatten hun kernvaccins, feline leukemie, en mogelijk rabiës, afhankelijk van waar ze leven, en hun levensstijl risicofactoren. Rabiësvaccins kunnen niet aan kittens worden gegeven tot ze minstens 12 weken oud zijn.

Wat is het schema voor volwassen kattenvaccins?

Volwassen katten vallen in twee categorieën wat betreft de planning van hun vaccins.

Volwassen katten die nog nooit gevaccineerd zijn, of geen bekende geschiedenis van vaccins hebben (bijv. buiten gevonden als volwassen zwerfkat), krijgen over het algemeen een primair vaccin, en vervolgens een enkele booster 3-4 weken later. De reden voor deze booster is dat een enkel vaccin tegen herpes, calicivirus en panleukopenie mogelijk niet volledig effectief is. Een tweede vaccin biedt dus wat meer bescherming. Rabiës daarentegen geeft goede resultaten na een enkel vaccin, zodat een primair vaccin voldoende wordt geacht.

Volwassen katten die als kitten hun primaire kuur kregen, krijgen over het algemeen jaarlijks of driejaarlijks een boosters, afhankelijk van het vaccin, hoeveel tijd ze buiten of met andere katten doorbrengen, en hun leeftijd.

Zijn er gevallen waarin een vaccinatieschema voor katten kan veranderen?

een kat die zich ziek voelt en lijkt over te geven
Image Credit: chie hidaka, Shutterstock

Er zijn bepaalde gevallen waarin een kat kan gaan voor vaccins, maar kan worden geacht niet gezond genoeg om een te ontvangen. Ook kan het te vroeg zijn voor een vaccin. Een dierenarts kan ervoor kiezen de vaccinatie van een kat uit te stellen om de volgende redenen:

  • Gewichtsverlies
  • Niet eten
  • Urineweginfectie
  • infectie van de bovenste luchtwegen
  • Braken
  • Diarree
  • Te snel van laatste vaccinatie

garenbalverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van een vaccin?

Vaccins kunnen, zoals elk medicijn, mogelijke bijwerkingen hebben. Een van de meer bekende bijwerkingen, vooral bij katten, heet een vaccin-geassocieerd fibrosarcoom.

Fibrosarcomen zijn kankers die ontstaan uit de cellen die de bindweefsellaag onder de huid vormen. Er zijn sterke aanwijzingen dat een combinatie van genetica en bepaalde vaccins en vaccinadditieven kan leiden tot het ontstaan van deze kankers bij katten. Veel van deze vaccins worden nu op een andere manier gemaakt, zodat ze geen hulpstoffen bevatten, en de meeste vaccins bij katten worden nu ook gegeven op specifieke plaatsen van het lichaam, zodat als een van deze kankers zich voordoet, bekend is welk vaccin een rol kan hebben gespeeld.

De meest voorkomende bijwerking van vaccins bij katten is lethargie, gevolgd door braken of diarree. Katten ontwikkelen zelden anafylaxie, of levensbedreigende allergische reacties op vaccins, gezichtszwelling of netelroos – zoals bij veel andere diersoorten. Als uw kat reageert op een vaccin, meld dit dan aan uw dierenarts, want dit kan de manier van vaccineren in de toekomst veranderen.

Dierenarts in dierenkliniek geeft injectie aan kat
Image Credit: Tom Wang, Shutterstock

Hoe worden vaccins gegeven?

De meeste vaccins voor katten zijn injecties die onder de huid worden gegeven. Vaccins hebben meestal een volume van ongeveer 1 ml. Er zijn ook andere vormen van vaccins, waaronder neusdruppels, en transdermale vaccins, maar die komen zelden voor.

Mijn kat is te laat voor het vaccin. Verandert dat het schema?

Het antwoord is: dat hangt ervan af. Als uw kat minder dan een week te laat is voor een jaarlijkse booster, is dat meestal geen probleem. Als uw kat meer dan een week of twee te laat is voor zijn primaire booster, kan dat betekenen dat hij een extra boostervaccin nodig heeft.

Ik voer zwerfkatten. Hebben ze vaccins nodig?

In het ideale geval wel. U kunt contact opnemen met plaatselijke kattenreddingsgroepen alsof u helpt bij de verzorging van een kolonie, en zij kunnen u helpen bij het vinden van een manier om deze katten te vaccineren.

Is mijn kat te oud voor vaccins?

Over het algemeen vinden dierenartsen katten niet langer “te oud” voor de meeste dingen, en wel om vele redenen! Er zijn veel gezonde, gelukkige 20-jarige katten die bij de dierenarts komen en die zeker niet blij zouden zijn als ze zouden horen dat ze “te oud” zijn! Soms hebben oudere katten de immuniteit van vaccins veel harder nodig dan volwassen katten. Bespreek met uw dierenarts welke risicofactoren er bestaan voor uw oudere kat – zoals de tijd die buiten wordt doorgebracht, het verblijf in de buurt van andere katten en honden, en eventuele medische aandoeningen van uw kat – om te bepalen welke vaccins hij of zij nodig heeft, en hoe vaak.

kat + scheidingslijn

Conclusie

Vaccinatie bij katten is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ernstige ziekten en het gezond houden van onze harige vrienden. Vaccinaties maken deel uit van een levenslang gezondheidsplan voor uw kat, niet alleen iets wat gedaan wordt als ze kitten zijn.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Ilike, Shutterstock