Polycysteuze nierziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Polycysteuze nierziekte (PKD), of om het zijn volledige naam te geven, autosomaal dominante polycystische nierziekte (AD-PKD), is een erfelijke ziekte bij katten die abnormale cysten (met vloeistof gevulde zakken) veroorzaakt in de nieren van een kat.

Deze cysten zijn vanaf de geboorte aanwezig bij getroffen katten, maar in eerste instantie zijn ze zo klein dat ze geen probleem veroorzaken. Na verloop van tijd (meestal enkele jaren) groeien de cysten echter in zowel grootte als aantal, waardoor schade aan het gezonde weefsel van de nieren ontstaat. Dit beïnvloedt de nierfunctie en kan uiteindelijk leiden tot onomkeerbaar nierfalen.

De snelheid waarmee de ziekte vordert is zeer variabel, waarbij veel katten geen symptomen vertonen tot hun oudere jaren, of helemaal niet. In andere gevallen kan het echter veel sneller vorderen en zelfs jonge katten kunnen tekenen van ernstige nierziekte vertonen.

Wat zijn de symptomen van polycysteuze nierziekte bij katten?

De cysten in de nieren veroorzaken geen symptomen totdat ze groot genoeg zijn om schade aan het nierweefsel te veroorzaken, wat van invloed is op hoe de nieren functioneren. De gemiddelde leeftijd waarop dit begint te gebeuren is 7 jaar, maar het kan variëren van ongeveer 3 tot 10 jaar oud.

Zodra de functie van de nieren is aangetast, zijn de tekenen die we zien hetzelfde als chronische nierziekte bij katten. Het is niet mogelijk om PKD als onderliggende oorzaak te identificeren zonder verdere tests uit te voeren.

Klinische symptomen van nierziekte bij katten zijn onder meer:

Wat zijn de oorzaken polycysteuze nierziekte bij katten?

Polycysteuze nierziekte een erfelijke ziekte die veel voorkomt bij Perzische katten en sommige andere rassen.

Polycystische nierziekte is een erfelijke – of genetische – ziekte bij katten, wat betekent dat het door hun ouders aan hen wordt doorgegeven.  Er wordt gedacht dat het de meest voorkomende erfelijke ziekte is die we bij katten zien, waarbij ongeveer 6% van alle katten wordt getroffen.

Het wordt echter het vaakst gezien bij Perzische katten en aanverwante rassen, waarbij sommige studies hebben aangetoond dat bijna de helft van alle Perzische katten aan de aandoening lijdt.

Andere rassen die vaak worden getroffen, zijn de exotische korthaarkatten, Britse korthaarkatten en in mindere mate Ragdolls, Rex-rassen, Himalayanen en Birmanen.

Onderzoek heeft het gemuteerde gen geïdentificeerd waarvan we denken dat het verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de ziekte, PKD1 genaamd. Ongeveer 90% van de katten die dit gemuteerde gen dragen, zal binnen hun leven niercysten hebben.

Een DNA-test is beschikbaar voor katten en kittens die kunnen controleren op het gemuteerde PKD1-gen met behulp van een bloedmonster of wangswab.

Katten die zijn getest en negatief zijn bevonden voor het gen zijn te vinden op het AD-PKD Negatief Register, waardoor fokkers en toekomstige nieuwe eigenaren de status van de ouders van potentiële nieuwe kittens kunnen controleren. Sinds genetische tests beschikbaar zijn, is de incidentie van PKD bij katten gedaald.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een kitten van een ras dat vaak lijdt aan PKD (zoals een Perzisch kitten), is het belangrijk om te controleren of ze niet het gemuteerde PKD1-gen dragen. Uw dierenarts kan genetische testen met u bespreken.

Hoe diagnosticeer je polycystische nierziekte bij katten?

Als u zich zorgen maakt dat uw kat een polycysteuze nierziekte heeft, is de eerste stap om hem naar uw dierenarts te brengen.

Uw dierenarts zal een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren, inclusief het voelen van de grootte en vorm van de nieren van uw kat om te controleren op afwijkingen. Ze zullen ook een grondige geschiedenis vergen, inclusief vragen naar het drinken, de eetlust en het urineren van uw kat.

De volgende stap is meestal uitgebreid bloedonderzoek om de nierfunctie van uw kat te beoordelen, in het bijzonder ureum- en creatininespiegels. Bloedonderzoek zal ook controleren op secundaire effecten van nierziekte, zoals bloedarmoede. Uw dierenarts moet ook naar een monster van de urine van uw kat kijken om te controleren op bacteriën, eiwitten en witte bloedcellen en om te beoordelen of de urine goed geconcentreerd is.

Om PKD echter te identificeren als de oorzaak van een nierprobleem, moet uw dierenarts beeldvorming uitvoeren. Dit is meestal een echografie van de nieren van uw kat om te zoeken naar de karakteristieke niercysten die worden aangetroffen in PKD.

Hoe behandel je polycystische nierziekte bij katten?

Katten met de diagnose polycystische nierziekte moeten een speciaal nierondersteunend dieet eten.

Helaas is er geen specifieke behandeling voor polycysteuze nierziekte bij katten. Naarmate getroffen katten ouder worden, zullen de cysten in grootte en aantal toenemen. Momenteel is er geen behandeling beschikbaar om dit proces te stoppen of te vertragen.

De behandeling is hetzelfde als voor chronische nierziekte bij katten. Een van de meest effectieve behandelingen voor het ondersteunen van cats met nierziekte is een speciaal recept dieet dat de beste balans van fosfor, eiwit en zout heeft om hun nierfunctie te ondersteunen.

Afhankelijk van de resultaten van verdere tests, kan uw dierenarts ook medicijnen aanbevelen om de absorptie van fosfor uit het dieet te verminderen, kalium aan te vullen en mogelijk tabletten om de bloeddruk van uw kat te verlagen als deze hoog is.

Naarmate de ziekte vordert, kan palliatieve zorg, zoals vloeistoftherapie of anti-misselijkheidsmedicatie, uw kat echt helpen om zich zo goed mogelijk te voelen.

De snelheid waarmee PKD vordert is zeer variabel bij katten. Helaas zal de ziekte bij katten die zeer zwaar getroffen zijn, uiteindelijk overgaan tot nierfalen. Uw dierenarts kan u ondersteunen bij het beoordelen van de kwaliteit van leven van uw kat en weten wanneer euthanasie de vriendelijkste beslissing kan zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe lang leven katten met polycystische nierziekte?

Omdat polycystische nierziekte een erfelijke aandoening is, worden katten geboren met kleine cysten die al in hun nieren aanwezig zijn. De snelheid waarmee deze cysten groeien en problemen beginnen te veroorzaken, is echter zeer variabel.

De gemiddelde leeftijd van het begin van de symptomen is ongeveer 7 jaar, maar het kan variëren van ongeveer 3 tot 10 jaar. Sommige katten met zeer kleine cysten die langzaam groeien, vertonen mogelijk nooit tekenen van ziekte tijdens hun leven.

Net zoals de leeftijd waarop we voor het eerst tekenen van PKD zien variabel is, is de progressie van de ziekte vanaf dit punt variabel. Sommige katten met een langzame progressie kunnen vele jaren na de diagnose leven, vooral met de juiste behandeling. In andere gevallen kan het zeer snel vorderen (slechts enkele weken tot maanden na de diagnose).

Zodra uw kat is gediagnosticeerd, zal uw dierenarts een passende behandeling en regelmatige controle van zijn nierfunctie aanbevelen.

Is polycystische nierziekte behandelbaar bij katten?

Er is geen specifieke behandeling voor polycystische nierziekte bij katten en helaas kunnen we niet voorkomen dat de ziekte vordert.

We behandelen de nierschade veroorzaakt door de cysten echter op dezelfde manier als chronische nierziekte bij katten. De steunpilaar van deze behandeling is een speciaal nierdieet, dat de beste balans van natrium, fosfor en eiwitten biedt om de nieren te helpen functioneren. Sommige katten kunnen ook baat hebben bij medicijnen om hun bloeddruk te verlagen (als deze hoog is), de hoeveelheid fosfaat die ze uit hun voedsel opnemen te verminderen en hun kaliumspiegels aan te vullen.

Later in de ziekte kunnen palliatieve behandelingen zoals vloeistoftherapie, anti-misselijkheidsmedicatie en eetlustopwekkende middelen allemaal helpen een goede kwaliteit van leven te behouden.

Al deze behandelingen zullen uw kat helpen om zo lang mogelijk zo goed mogelijk te blijven, maar er zijn geen behandelingen die polycystische nierziekte kunnen genezen of de progressie ervan kunnen voorkomen.

Wat zijn de symptomen van polycystische nierziekte bij katten?

De symptomen van polycystische nierziekte bij katten zijn niet specifiek voor PKD (die meestal wordt gediagnosticeerd door cysten in de nieren te zien met behulp van echografie), maar zijn hetzelfde als chronische nierziekte.

Katten met een chronische nierziekte zullen vaak meer drinken, meer plassen, afvallen en kunnen een slechte eetlust en energieniveaus hebben. Ze kunnen ook last hebben van braken en diarree.

Wat zijn de oorzaken polycystische nierziekte bij katten?

Polycystische nierziekte is een erfelijke (genetische) ziekte bij katten veroorzaakt door een mutatie in het PKD1-gen. Er zijn nu genetische tests voor zowel fokouders als kittens die kunnen identificeren of ze dit gen dragen. Sinds genetische tests beschikbaar zijn gekomen, is het aantal katten met PKD afgenomen.

Als u overweegt een kitten te kopen van een kattenras dat vaak wordt beïnvloed door PKD (zoals Perzische katten), is het belangrijk om erachter te komen of de ouders zijn getest. Uw dierenarts kan u helpen om meer te weten te komen over DNA-testen.