Plotseling optredende (septische) artritis bij katten: tekenen en zorggids (dierenartsantwoord)

Artritis is een aandoening waarbij een of meer gewrichten worden geïnterrumpeerd. Deze naam komt van de Griekse woorden, “Arthron” (voeg) en “Het is” (ontsteking). Er zijn veel oorzaken van artritis bij katten en bacteriële, virale en schimmelinfecties veroorzaken septische artritis.

Katten die lijden aan septische artritis vertonen meestal pijnlijke en warme gewrichten, kreupelheid, koorts, verlies van eetlust en lethargie. Om ervoor te zorgen dat uw kat zijn mobiliteit behoudt, moet u een tijdige diagnose krijgen en ervoor zorgen dat uw huisdier alle nodige zorg krijgt. Als septische artritis onbehandeld blijft, kan het migreren naar organen en leiden tot bloedvergiftiging (sepsis), die fataal kan zijn.

Blijf lezen om erachter te komen wat septische artritis is bij katten, de oorzaken en klinische symptomen, en hoe u uw kat kunt helpen als ze aan deze aandoening lijden.

garen kogelverdeler

Wat is septische artritis bij katten?

Septische artritis vertegenwoordigt de ontsteking en infectie van een of meer gewrichten en hun synoviale (gewrichts) vloeistof. Het wordt veroorzaakt door pathogene organismen, zoals bacteriën, virussen of schimmels, die op verschillende manieren de gewrichten van katten binnendringen. Deze aandoening veroorzaakt de vernietiging van het gewrichtskraakbeen, dat zal variëren afhankelijk van de virulentie van de ziektekiemen die in het gewricht aanwezig zijn.

De behandeling van septische artritis omvat het bepalen van het type betrokken micro-organisme en de gevoeligheid voor antibiotica. Antibiotica worden meestal gegeven voor lange periodes. Als de artritis wordt veroorzaakt door schimmels, zal de dierenarts antischimmelmedicatie aan uw kat voorschrijven. Om te helpen met de pijn en ontsteking van uw kat, zal uw dierenarts ook ontstekingsremmende medicatie voorschrijven, samen met de hoofdbehandeling. Ook kan fysiotherapie nodig zijn voor uw kat om zijn mobiliteit volledig te herwinnen en de genezing te versnellen.

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de vloeistof uit de geïnfecteerde gewrichten van de kat af te voeren.

achterpoten van oudere kat met artritis
Image Credit: Roman Chekhovskoi, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van septische artritis bij katten?

Infectie van de gewrichten kan worden veroorzaakt door sepsis (via de bloedbaan) of door de directe penetratie van ziektekiemen in het gewricht in gevallen van trauma of beten. In andere gevallen kan septische artritis postoperatief optreden, wanneer de chirurgische site supergeïnfecteerd raakt.

Septische artritis bij katten wordt voornamelijk veroorzaakt door bacteriën van het geslacht Pasteurella, die vaak worden aangetroffen in de keel (orofarynx) van katten en honden. Andere pathogenen die septische artritis kunnen veroorzaken zijn:

 • Stafylokokken
 • Streptokokken
 • Bacteroides spp.
 • Coliforme bacteriën
 • Propionibacterium spp.
 • Fusobacterium spp.
 • Peptostreptokokken
 • Cryptococcus
 • Feline calicivirus
 • Mycoplasma
 • Leishmania
 • Blastomyces
 • Coccidioides

In zeer zeldzame gevallen kan septische artritis worden veroorzaakt door verschillende soorten teken die door teken overgedragen ziekten bij katten overbrengen, zoals:

 • Rocky Mountain spotted fever (veroorzaakt door Rickettsia spp.)
 • Ehrlichiose (veroorzaakt door Ehrlichia spp.)

Katten die lijden aan diabetes, huisdieren met een zwak immuunsysteem of katten die een behandeling ondergaan met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zijn meer vatbaar om ziek te worden.

Wat zijn de tekenen van septische artritis bij katten?

Septische artritis bij katten heeft een plotseling begin, in tegenstelling tot degeneratieve artritis. De meest voorkomende klinische symptomen zijn:

 1. Pijnlijke en ontstoken gewrichten
 2. Gewrichten die warm aanvoelen
 3. Kreupelheid
 4. Stijve gewrichten
 5. Lethargie
 6. Malaise
 7. Gebrek aan eetlust
 8. Koorts en depressie (gevorderde gevallen)

Wanneer de primaire infectie op gewrichtsniveau is gelokaliseerd, kan deze naar de organen migreren en bloedvergiftiging veroorzaken als deze niet wordt behandeld.

Kat met artritis
Afbeelding credit: Todorean Gabriel, Shutterstock

Hoe zorg je voor een kat met septische artritis

Wanneer septische artritis snel wordt gediagnosticeerd (24-48 uur), is antibiotica / antischimmeltherapie in de meeste gevallen effectief. Volg daarom het advies en de aanwijzingen van uw dierenarts met betrekking tot de medicatie van uw kat. U moet ook de bewegingen van uw kat beperken totdat deze door de dierenarts zijn vrijgegeven.

Om de pijn en ontsteking van uw kat te verminderen, plaatst u koude kompressen of ijspakken over het pijnlijke gebied, afgewisseld met warmtepakketten. Leg nooit ijs of warmtepakken rechtstreeks op de huid van uw kat omdat u risico op het veroorzaken van brandwonden. Bedek ze met een handdoek om een barrière te creëren.

Wanneer de behandeling wordt uitgesteld, kan uw kat gewrichtsdegeneratie en permanente schade ervaren. Ook kan in sommige gevallen de infectie terugkeren en kan uw kat bloedvergiftiging ontwikkelen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Septische artritis vertegenwoordigt de infectie van een of meer gewrichten veroorzaakt door bacteriën (voornamelijk), virussen of schimmels. Deze aandoening heeft een plotseling begin en de klinische symptomen omvatten pijn en ontsteking op gewrichtsniveau, kreupelheid, warme gewrichten, lethargie, koorts en gebrek aan eetlust. Als uw kat een van deze symptomen vertoont, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor diagnose en behandeling. Om uw kat te helpen sneller over dit probleem heen te komen, volgt u de instructies en behandeling van de dierenarts. Als uw kat pijn heeft, breng dan koude kompressen aan, afgewisseld met warme kompressen over de pijnlijke gewrichten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: C. Freshour, Shutterstock