Pancreatitis bij katten: Symptomen, Zorg, & Behandeling


Pancreatitis is de medische term voor een ontsteking van de alvleesklier – een orgaan dat bepaalde hormonen produceert, zoals insuline, en spijsverteringsenzymen om het lichaam te helpen voedsel op te nemen.

Elke diersoort kan pancreatitis ontwikkelen, wat over het algemeen wordt beschouwd als een zeer pijnlijke ervaring, volgens mensen die de aandoening hebben gehad. Katten hebben een unieke aanleg om pancreatitis te ontwikkelen, vanwege enkele unieke verschillen in hoe hun alvleesklier aansluit op de rest van hun maag-darmkanaal. Het is nuttig te weten dat de aandoening beheersbaar is met medicijnen, hoewel ze kan terugkeren.

Lees verder voor meer informatie over pancreatitis bij katten.

3 kat gezicht verdeler

Wat is pancreatitis?

De alvleesklier bij katten bevindt zich in de buikholte, tussen de maag en de dunne darm, en heeft een iets andere anatomie dan de meeste andere diersoorten. In plaats van twee afzonderlijke kanalen die de geproduceerde enzymen en stoffen het orgaan laten verlaten, is er meestal maar één, waardoor katten zeer vatbaar zijn voor verstoppingen of problemen met het kanaal.

De alvleesklier heeft twee basisfuncties: het produceren van hormonen en het helpen verteren van voedsel. De hormonen die door de alvleesklier worden gemaakt zijn glucagon en insuline, die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. De alvleesklier maakt ook spijsverteringsenzymen die vet, eiwit en koolhydraten helpen afbreken.

Omdat sommige van deze stoffen nogal irriterend zijn, kunnen ontstekingen en ongemak ontstaan als de alvleesklier beschadigd raakt, of als het kanaal verstopt raakt en deze stoffen in het omringende weefsel terechtkomen. Dit is wat pancreatitis veroorzaakt.

Hetzelfde pancreaskanaal dat verstopt kan raken, dient ook om de alvleesklier te verbinden met zowel de dunne darm als de galblaas. Daarom kan, in het geval van een kanaalverstopping, de ontsteking in de alvleesklier zich ook verplaatsen naar de galblaas van de kat, afhankelijk van waar de verstopping zich voordoet.

Omdat de lever ook kleine kanaaltjes deelt met deze twee organen, kan ook deze ontsteking ontwikkelen als de alvleesklier of de galblaas problemen hebben. Dit is een unieke aandoening bij katten die “triaditis” wordt genoemd.

liggende kat
Image Credit: Pixabay

Wat zijn de oorzaken van pancreatitis bij katten?

Oorzaken van pancreatitis bij katten kunnen hun oorsprong vinden in elk van de drie volgende organen: lever, galblaas en alvleesklier. Virale of bacteriële infecties, abcessen, parasieten, kanker of galstenen kunnen allemaal leiden tot pancreatitis.

Katten kunnen ook iets krijgen dat fatty liver syndrome wordt genoemd, wanneer hun lever grotendeels stopt met werken, wat ook een rol kan spelen bij pancreatitis. Diabetes, inflammatoire darmziekten, en kleincellig lymfoom zijn allemaal relatief veel voorkomende kattenziekten die gevolgen hebben voor weefsels in de regio, waaronder de alvleesklier. Deze kunnen dus ook een rol spelen bij pancreatitis.

Trauma, zoals een val of aangereden worden door een voertuig, kan ook pancreatitis veroorzaken, evenals het innemen van iets giftigs.

In tegenstelling tot honden, waar het eten van te vet voedsel (of te veel vet voedsel) een grote rol lijkt te spelen bij het ontstaan van pancreatitis, lijkt dieet momenteel geen rol te spelen bij het ontstaan van pancreatitis bij katten. In veel gevallen van pancreatitis bij katten wordt de oorzaak nooit vastgesteld, en wordt de aandoening gewoon aangepakt door de klinische symptomen te behandelen totdat de kat zich beter voelt.

dikke kat
Image Credit: Andreas Almstedt, Pixabay

Waar zijn de tekenen van pancreatitis bij katten?

Tekenen van pancreatitis bij katten kunnen sterk variëren. Vaak zullen de klinische symptomen betrekking hebben op het maagdarmkanaal, omdat pancreatitis dit deel van het lichaam vrij sterk beïnvloedt. Wanneer dit gebeurt, kun je zien:

 • Verminderde of geen eetlust
 • Verminderde of geen dorst
 • Braken van voedsel of gal of vloeistof
 • Meer slapen
 • Koorts
 • Verbergen of andere gedragsveranderingen
 • Buikpijn, zoals liggen in ongemakkelijke posities, of niet opgepakt willen worden
 • Gewichtsverlies
 • Geel worden van tandvlees en ogen
 • Uitdroging
 • Haaruitval of een slechte vacht
 • Gebrek aan verzorging
 • Diarree
 • Witte of vettige ontlasting
Kattenbraken
Image Credit: Tunatura, Shutterstock

Wat zijn de potentiële gevaren van pancreatitis bij katten?

De gevaren van pancreatitis zijn zorgwekkend, vooral als ze onbehandeld blijven. Indien onbehandeld, kunnen katten stoppen met eten, en ondervoeding ontwikkelen, of voedingstekorten.

Als soort hebben katten een unieke aandoening genaamd “Vetlever Syndroom”, dat zich kan ontwikkelen als een kat zeer korte tijd niet eet. Hun lever slaat dan dicht, wat een intensieve behandeling en ziekenhuisopname vereist.

Andere gevaren zijn het risico van diabetes, als de alvleesklier wordt aangetast door de ontsteking, en niet in staat is voldoende insuline te produceren. Littekenweefsel van de ontsteking kan, als het lang genoeg aanhoudt, ook leiden tot permanente aantasting van de alvleesklierfunctie. Dit kan levenslange diabetes betekenen, of problemen met het verteren van voedsel.

Amerikaanse korthaar kat eet thuis
Image Credit: Apicha Bas, Shutterstock

verdeler-kateklauw1

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat kan ik thuis doen om een kat met vermoedelijke pancreatitis te helpen?

Neem eerst contact op met uw dierenarts. Vaak willen ze uw kat binnen een dag of twee zien. Eenmaal thuis, zorg ervoor dat uw kat alle voorgeschreven medicijnen krijgt, en houd hun gedrag goed in de gaten als de diagnose pancreatitis is gesteld. Let op hun eten en drinken, en zorg ervoor dat ze de kattenbak gebruiken. Als uw kat achteruit lijkt te gaan, is het tijd om uw dierenarts weer te bellen.

Zijn er voedingsmiddelen die vermeden moeten worden om pancreatitis te voorkomen of te helpen?

Anders dan bij honden lijken er momenteel geen voedingsmiddelen te zijn die pancreatitis bij katten veroorzaken of helpen bij het ontstaan ervan. Er zijn echter voorgeschreven diëten die een dierenarts kan voorschrijven als een kat alvleesklierontsteking heeft, die gemakkelijker te verteren zijn dan de gebruikelijke voeding, of die als wat lichter worden beschouwd.

maine coon kat eten
Image Credit: Lita Keire, Shutterstock

Is pancreatitis besmettelijk?

Nee, één kat met alvleesklierontsteking hoeft geen reden tot zorg te zijn voor andere katten die hetzelfde ontwikkelen. Ze kunnen de kattenbak, voedsel- en waterbakjes delen, en elkaar normaal verzorgen.

Kan mijn kat naar buiten als hij pancreatitis heeft?

Als uw kat naar buiten wil, is het waarschijnlijk goed dat ze dat doen. Het is echter over het algemeen gemakkelijker om uw kat in de gaten te houden als ze zich niet goed voelen als ze binnen worden gehouden.

Hoe wordt de diagnose pancreatitis gesteld?

Hoewel klinisch onderzoek en de medische voorgeschiedenis aanleiding kunnen geven tot bezorgdheid over pancreatitis, is bloedonderzoek, en soms een echo, doorslaggevender om vast te stellen of een kat aan pancreatitis lijdt.

Bloedonderzoek kan bestaan uit het tellen van rode en witte bloedcellen, de bloedsuikerspiegel, leverenzymen, B-vitaminen en een pancreasenzym. Echografie omvat een scan van de buik, om te zoeken naar visuele veranderingen in de alvleesklier en de omliggende organen die kunnen wijzen op een ontsteking.

Soms worden als onderdeel van dit proces naaldenbiopten aanbevolen, om te zoeken naar infecties of andere afwijkingen.

kat onderzocht door dierenartsen
Image Credit: Kzenon, Shutterstock

Welke behandelingen zijn er voor katten met pancreatitis?

Behandelingen kunnen bestaan uit medicijnen tegen misselijkheid, eetlustopwekkers en ontstekingsremmers, om er maar een paar te noemen.

kattenpoot verdeler

Conclusie

Pancreatitis bij katten kan variëren van mild tot ernstig. Als u vermoedt dat uw kat deze aandoening heeft, is het eerste wat u moet doen uw dierenarts bellen en uitleggen wat u ziet. Vaak zal uw dierenarts een onderzoek willen doen, en dan overgaan tot diagnostiek om de volgende beste stappen te bepalen, gebaseerd op hoe ernstig de aandoening is. Gelukkig kunnen veel katten met pancreatitis thuis worden behandeld, en zullen ze vaak herstellen met behulp van hun behandeling.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Ermolaev Alexander, Shutterstock