Oorkanker bij katten: oorzaken, tekenen en zorg (Vet Antwoord)

Oorkanker komt relatief vaak voor bij katten. Twee hoofdtypen tumoren beïnvloeden de oren van een kat. Dit zijn gehoorgangtumoren en huidkankertumoren. Gehoorgangtumoren worden meestal gevonden in het buitenste gebied van het oor en de uitwendige gehoorgang. Ze zijn ook te zien in het binnen- of middenoor, maar ze zijn veel zeldzamer op deze locatie. Huidkankertumoren worden genoemd plaveiselcelcarcinomen. Ze zijn te vinden op en rond de pinna van de oren.

Oorkanker bij katten kan aanzienlijk ongemak en pijn veroorzaken en sommige hebben het vermogen om zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden en kunnen verwoestende effecten hebben. Vroege diagnose en het starten van de behandeling zijn van vitaal belang voor een goede prognose.

Klik hieronder om vooruit te springen:

3 kat face divider

Wat is oorkanker bij katten?

Oorkanker kan zich presenteren als gehoorgangtumoren of huidtumoren.

Gehoorgangtumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Kwaadaardige tumoren hebben het potentieel om zich te verspreiden naar andere gebieden in het lichaam, terwijl goedaardige tumoren zich niet verspreiden. De tumoren zijn groepen abnormaal groeiende cellen die afkomstig zijn van een specifiek deel van het oor.

Dit kan het volgende omvatten:

 • Huid
 • Klieren van de huid
 • Bindweefsel
 • Beenderen
 • Spieren

Gehoorgangtumoren worden vaker aangetroffen in de uitwendige gehoorgang in tegenstelling tot het binnen- of middenoor. Veel voorkomende externe gehoorgangtumoren zijn:

 • Adenocarcinomen
 • Cerumineuze klier adenomen
 • Inflammatoire poliepen
 • Talgklier adenomen
 • Plaveiselcelcarcinomen
 • Papillomen

Huidtumoren op de oren van een kat zijn meestal plaveiselcelcarcinomen. Plaveiselcelcarcinoom is een invasieve en kwaadaardige tumor die voorkomt in een van de lagen van de huid. Heel vaak worden dit soort tumoren gezien bij katten met witte of bleke vachten die veel tijd in de zon doorbrengen. De tumor begint als een rode schurftige vlek, normaal gesproken op de toppen van de oren. De huid kan zweren en geïnfecteerd raken en geleidelijk in omvang toenemen.

De prognose kan zeer goed zijn als deze vroeg wordt geïdentificeerd en behandeld, maar als deze niet wordt behandeld, omdat het een zeer kwaadaardige tumor is, kan de prognose ernstig zijn.

dierenarts onderzoekt de oren van een kat met een otoscoop
Afbeelding credit: Try_my_best, Shutterstock

kattenpootverdeler

Wat zijn de tekenen van oorkanker bij katten?

Tekenen dat uw hond gehoorgangtumoren kan hebben, zijn onder meer een massa die aanwezig is – de massa kan variëren in grootte en kleur. Goedaardige massa’s kunnen klein blijven en geen schade aan de omliggende weefsels veroorzaken. Kwaadaardige massa’s kunnen snel groeien, bloeden en zweren worden. Ze raken vaak besmet. Beide soorten massa’s kunnen groeien om de gehoorgang volledig af te sluiten. Het kan al dan niet mogelijk zijn om de massa zichtbaar te zien, afhankelijk van de locatie.

Klinische symptomen die eigenaren thuis kunnen opmerken, zijn onder meer:

 • Roodheid van oren
 • Krabben aan oren en omgeving
 • Pijn bij het aanraken van oren
 • Stinkende afscheiding inclusief was, pus en bloed
 • Hoofdschudden
 • Auditief hematoom (bloedstolsel tussen oorkraakbeen)
 • Hoofd kantelen
 • Cirkelen
 • Nystagmus (flikkerende ogen)
 • Verlies van evenwicht
 • Gehoorverlies
 • Syndroom van Horner (een aandoening die de zenuwen in het gezicht aantast)

De tekenen op de tweede helft van de bovenstaande lijst worden meestal gezien als er een tumor aanwezig is in het midden- of binnenoor.

Tekenen van huidtumoren op de oren van een kat kunnen beginnen te lijken op een snee of een schaafwond of een wond van een gevecht. Vroege detectie en initialisatie van de behandeling zijn cruciaal voor een goede prognose. Daarom is het belangrijk dat als u laesies op de oren van uw kat ziet, u zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts maakt.

Tekenen van huidtumoren op de oren van katten worden meestal gevonden op de uiteinden van hun oren en omvatten:

 • Roodheid op de uiteinden van de oren
 • Verhoogde gebieden
 • Haaruitval
 • Korstjes/korstige zweren
 • Zweren die vaak bloeden
 • Huidinfectie
 • Vieze geur
 • Misvorming van het oor
 • Misvormingen van het oor
 • Laesies kunnen zich verspreiden naar het gezicht en de omliggende gebieden

kattenpootverdeler

Wat zijn de oorzaken van oorkanker bij katten?

Er zijn veel verschillende oorzaken van gehoorgangtumoren. Meestal is het een combinatie van verschillende risicofactoren. Veel van deze zijn genetisch en een aanleg kan worden geërfd. Sommige zullen milieuvriendelijk zijn en gerelateerd aan het dieet of de levensstijl van de kat. Er is momenteel geen genEtische component geïdentificeerd die direct oorkanaaltumoren veroorzaakt, maar factoren zoals chronische ontsteking in de oren kunnen bijdragen. Dit wordt verondersteld te zijn omdat wanneer de gehoorgang ontstoken is, oorsmeerklieren dikkere afscheidingen produceren die kankercellen kunnen stimuleren om te worden geproduceerd. Daarnaast kunnen chronische inflammatoire veranderingen leiden tot hyperplasie, die zich ontwikkelt tot dysplasie en uiteindelijk eindigt in neoplasie.

Sommige rassen lijken vaker gehoorgangtumoren te ervaren dan andere en dit kan zijn omdat ze genetisch vatbaar zijn voor bepaalde aandoeningen in de gehoorgang, zoals ontsteking van de gehoorgang en oorinfecties. Katten die last hebben van herhaalde oorinfecties met bacteriën, gisten of mijten lijken meer vatbaar te zijn voor het ontwikkelen van oortumoren.

De oorzaken van oorhuidkanker bij katten zijn iets eenvoudiger. Meestal is overmatige blootstelling aan zonlicht de oorzaak. Witte katten of katten van een lichtere kleur lopen een hoger risico. Net als katten met dunne vachten of alopecia (vachtverlies) op hun oren. Haarloze katten zoals Sphynx-katten lopen ook een verhoogd risico. Van katten die overmatig overgroomen of likken, wordt gedacht dat ze ook een hoger risico lopen omdat de huid beschadigd is.

Reu herstelt van oorkankeroperatie
Afbeelding credit: Dragoncello, Shutterstock

kattenpootverdeler

Diagnose van oorkanker bij katten

Gehoorgangtumoren kunnen moeilijk te diagnosticeren zijn, afhankelijk van hun locatie. Andere factoren zoals de toestand van het slijmvlies van de gehoorgang hebben ook invloed op de diagnose. Als er bijvoorbeeld een ernstige ontsteking of infectie aanwezig is, kan dit mogelijk het zicht verduisteren of de tumor bedekken.

Wanneer een massa is geïdentificeerd, als het toegankelijk en veilig is om dit te doen, zal uw dierenarts proberen een monster te nemen. Dit wordt gedaan door een fijne naaldaspiratiebiopsie (waarbij een monster wordt genomen met een naald en spuit) of door weefselbiopsie waarbij een groter deel van de massa chirurgisch wordt verwijderd. Dit is allemaal een stuk lastiger als de tumor diep in de gehoorgang zit.

Als de tumor als kwaadaardig wordt beschouwd, wordt meestal verdere beeldvorming uitgevoerd. Dit kunnen röntgenfoto’s, echografieën, CT’s of MRI’s zijn. De resultaten van de beeldvorming zullen worden gebruikt om te beoordelen hoe lokaal invasief de tumor is en ook om te beoordelen of er aanwijzingen zijn voor verspreiding door het lichaam. Dit heet stadiëring van de tumor. Dit stelt uw dierenarts vervolgens in staat om indien nodig een operatie te plannen.

Oorhuidkanker wordt gediagnosticeerd op basis van klinische geschiedenis, klinische symptomen en monsters genomen van aanwezige laesies. Meestal zullen er zweren of ulceratieve laesies zijn die kunnen worden bemonsterd. Dit gebeurt met behulp van fijne naaldbiopsie of volledige weefselbiopsie. Echografie van lokale lymfeklieren kan worden uitgevoerd en röntgenfoto’s van de borstkas worden gemaakt om te bevestigen of gemetastaseerde ziekte aanwezig is. Het komt minder vaak voor om CT of MRI te gebruiken om huidoortumoren te diagnosticeren.

Hoe zorg ik voor een kat met oorkanker?

Behandeling voor gehoorgangtumoren omvat grotendeels chirurgische excisie. Als de tumor goedaardig is en alles is verwijderd, is de prognose goed. Als de tumor kwaadaardig is, kan het een grotere uitdaging zijn omdat de tumor in staat is om veel verschillende gebieden en weefsellagen te infiltreren. Een optie is om een totale gehoorgangablatie en bulla-osteotomie uit te voeren. Dit betekent dat alle buiten- en binnenoorgang en de trommelvliesbulla volledig worden verwijderd. Voor sommige tumoren is het niet mogelijk om ze allemaal met schone marges te verwijderen. In deze gevallen is radiotherapie een optie. Voor grotere inoperabele tumoren kan dit worden gebruikt om de groei te belemmeren en mogelijk enige pijnverlichting te bieden.

Behandeling voor huidoortumoren hangt grotendeels af van hoe ernstig de laesies zijn en of ze zich naar andere delen van het lichaam hebben verspreid. Eenmaal geïdentificeerd, kunnen sommige kleine laesies worden verwijderd door cryochirurgie, wat het proces van bevriezing is. De andere optie is om ze operatief te verwijderen. Vanwege de agressieve aard van de tumoren worden vaak ook delen van de pinnae en de gehoorgang verwijderd. Dit is om ervoor te zorgen dat alle laesie wordt verwijderd. Desondanks verschijnen plaveiselcelcarcinomen vaak weer op dezelfde plaats. Na de operatie moet zorgvuldig toezicht op het gebied worden gehouden.

De meeste katten herstellen goed van de operatie en passen zich zeer snel aan. Als uw kat geen goede kandidaat is voor een operatie, is de derde optie chemotherapie. Dit is meestal niet zo effectief als chirurgische verwijdering en wordt gedaan door een gespecialiseerde oncoloog.

witte kat met geamputeerd oor die buiten loopt
Image Credit: thka, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen

Hoe lang zal een kat leven met oorkanker?

De levensverwachting van een kat met oorkanker zal grotendeels afhangen van de ernst van de klinische symptomen, het tumortype en de beschikbare behandelingsopties. In één onderzoek was de mediane overlevingstijd van katten die met een operatie werden behandeld 168 dagen versus 85 dagen voor degenen die palliatief werden behandeld.

Katten met neurologische symptomen hebben een slechtere prognose. Katten die tekenen van gemetastaseerde ziekte vertonen, hebben weer een slechtere prognose.

Hoe weet ik of mijn kat oorkanker heeft?

Het kan moeilijk zijn om te zien of uw kat oorkanker heeft, afhankelijk van de locatie en de ernst van de aanwezige kanker. Veel voorkomende tekenen die eigenaren thuis opmerken, zijn korstjes of zweren op de huid, roodheid van de oren, pijnlijke oren bij aanraking, stinkende afscheiding (bloed, pus of overtollig oorsmeer uit oren), hoofdschudden, krabbende oren en neurologische symptomen.

Zijn kattenoortumoren pijnlijk?

Oortumoren bij katten kunnen erg pijnlijk zijn. Veel voorkomende klinische symptomen zijn ontsteking en jeuk, die beide pijn kunnen veroorzaken, vooral als de kat krabt totdat ze zichzelf beschadigen. Als de tumor een grote ruimte inneemt en op andere structuren drukt, kan dit ook immense pijn veroorzaken.

kattenpootverdeler

Conclusie

Oorkanker bij katten is een veel voorkomend probleem in de klinische praktijk. Het kan de uitwendige gehoorgang, het midden- en binnenoor en de pinnae van het oor beïnvloeden. De tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn.

Een van de meest voorkomende in de gehoorgang is het adenocarcinoom van de cerumineuze klier, terwijl plaveiselcelcarcinoom het meest voorkomt op de pinnae. Vroege diagnose en snelle behandeling zijn van het grootste belang voor de succesvolle oplossing en prognose.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Milles Studio Shutterstock