Mijn kat at knoflookbrood! Dit is wat u moet doen (antwoord van de dierenarts)

Knoflook, hoewel verantwoordelijk voor het heerlijk laten smaken van zoveel van ons voedsel, is zeer giftig voor katten. Wat moet je doen als je kat wat knoflookbrood heeft gegeten? Knoflook en andere alliumgroenten zoals uien, prei, bieslook en sjalotten zijn giftig voor katten. Afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid kunnen de symptomen binnen enkele uren of een paar dagen verschijnen. Als een kleine hoeveelheid wordt ingenomen, kan dit bloedarmoede veroorzaken, grotere hoeveelheden kunnen volledig orgaanfalen veroorzaken en de dood tot gevolg hebben.

Als u denkt dat uw kat knoflookbrood in welke vorm dan ook heeft gegeten, Verwijder eerst al het resterende voedsel, zodat ze er geen toegang toe hebben en niet meer kunnen consumeren. Vervolgens moet u ze onmiddellijk naar uw dierenarts brengen—in dit scenario is snelle actie vereist. Uw dierenarts zal braken kunnen veroorzaken om te proberen knoflook uit het lichaam van uw kat te verwijderen. Dit kan alleen binnen een bepaald tijdsbestek, dus je moet ze daar zo snel mogelijk krijgen.

3 kat face divider

Mijn kat at knoflookbrood, wat moet ik doen?

1. Voorkom dat ze meer eten

Zorg ervoor dat de rest van het knoflookbrood is verwijderd en dat uw kat er geen toegang meer toe heeft.

thematische pauze

2. Bel onmiddellijk uw dierenarts

Bel uw dierenarts om hen te vertellen wat er is gebeurd. Probeer zoveel mogelijk informatie op te nemen. Uw dierenarts kan u vragen stellen zoals:

 • Hoeveel knoflookbrood heeft je kat gegeten?
 • Hoe lang geleden werd het knoflookbrood gegeten?
 • Hoeveel weegt je kat/welk ras is hij?
 • Vertoont uw kat tekenen van ziekte?
 • Heeft uw kat momenteel gezondheidsproblemen?
man pratend aan de telefoon
Afbeelding Credit: Mimzy, Pixabay
thematische pauze

3. Breng uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts

Uw dierenarts zal u adviseren om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Probeer thuis geen braken op te wekken. Reis zo snel en veilig mogelijk naar uw dierenarts. Houd te allen tijde toezicht op uw kat en laat hem niet alleen.

U kunt ook de Pet Poison Helpline of het ASPCA Animal Poison Control Centre bellen. Zij kunnen u advies geven over de inname van giftige stoffen voor uw kat. Ze zijn een uiterst nuttige bron, maar het wordt altijd aanbevolen om in eerste instantie contact op te nemen met uw dierenarts. Deze gifhulplijnen geven goed advies, maar ze kunnen uw kat niet behandelen.

garen kogelverdeler

Wat zijn de gevaren van katten die knoflookbrood eten?

Alle vormen van knoflook, rauw of gekookt, zijn giftig voor uw kat. Uw kat mag nooit enige vorm van knoflook eten, inclusief teentjes knoflook, gedroogde knoflook of knoflookzout, gehakte knoflook, bevroren knoflook of kant-en-klare voedselproducten met knoflook in de ingrediënten. Knoflook bevat een stof genaamd natrium n-propyl thiosulfaat. Dit is een giftige stof die schade veroorzaakt aan de rode bloedcellen van uw kat, waardoor ze scheuren.

Dit kan leiden tot hemolytische anemie, wat een levensbedreigende aandoening is. Als het onbehandeld blijft, zullen de organen van uw kat verstoken blijven van zuurstof, en dit resulteert uiteindelijk in orgaanfalen en de dood.

Een Siamese kat die wordt onderzocht door een dierenarts in de kliniek
Afbeelding credit: Sergey Nivens, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van knoflooktoxiciteit bij katten?

Symptomen van knoflooktoxiciteit bij katten kunnen variëren, afhankelijk van hoeveel knoflook werd ingenomen, hoe geconcentreerd de knoflook was en de individuele tolerantie van uw kat voor gifstoffen. Symptomen kunnen snel verschijnen binnen een uur, of tot 4 dagen na blootstelling.

Tekenen zijn onder meer:

 • Verminderde eetlust
 • Lethargie
 • Vermoeidheid
 • Braken
 • Diarree
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Verhoogde ademhalingsfrequentie
 • Verhoogde hartslag
 • Rode of bruine urine
 • Bleek tandvlees
 • Instorting

Zelfs als u uw kat geen knoflookbrood hebt zien eten, maar ze hebben er mogelijk toegang toe gehad en ze vertonen een van deze symptomen, bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

verdeler-catclaw1

Wat zijn de oorzaken van knoflooktoxiciteit bij katten?

Knoflooktoxiciteit wordt veroorzaakt door de inname van elk product dat knoflook bevat. De hoeveelheid knoflook die nodig is om uw kat te vergiftigen, varieert afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand, grootte en het ras van uw kat. Meestal kan slechts één teentje knoflook voldoende zijn om uw kat te vergiftigen. Honden zijn ook gevoelig voor knoflookvergiftiging, maar niet zoveel als katten.

Wat gaat uw dierenarts doen?

Wanneer u bij uw dierenarts aankomt, zij zal een volledige geschiedenis nodig hebben om precies te bepalen wat er is gebeurd. De diagnose van knoflooktoxiciteit wordt gesteld op basis van klinische symptomen, geschiedenis en onderzoek van een bloedmonster van uw kat onder de microscoop. Zichtbare veranderingen worden microscopisch waargenomen wanneer natrium n-propylthiosulfaat (de giftige verbinding in knoflook) structurele schade aan de wanden van de rode bloedcellen veroorzaakt.

Uw dierenarts moet in staat zijn om Heinz-lichamen onder de microscoop te identificeren, wat aangeeft dat hemolytische anemie is opgetreden. De diagnose wordt gesteld op basis van de aanwezigheid van deze Heinz-lichamen en de klinische geschiedenis. Er zijn andere oorzaken en knoflooktoxiciteit waar Heinz-lichamen worden gezien, dus het is belangrijk om uw dierenarts altijd zoveel mogelijk informatie te geven over wat er met uw kat is gebeurd.

Wanneer u met uw kat aankomt, zal uw dierenarts uw kat beoordelen om te bepalen of ze ondersteunende zorg nodig hebben, zoals intraveneuze vloeistoftherapie of zuurstofsuppletie. In extreem ernstige gevallen kan uw kat een bloedtransfusie nodig hebben als te veel van zijn rode bloedcellen zijn vernietigd.

De behandeling hangt af van wanneer het knoflookbrood werd gegeten. Als het knoflookbrood binnen 2 uur is ingenomen, zal uw dierenarts proberen braken op te wekken. Dit is om te proberen de knoflook uit de maag van uw kat te verwijderen die nog niet is begonnen te worden verteerd. Dit zal mogelijk voorkomen dat de hemolyse van rode bloedcellen plaatsvindt. Uw dierenarts kan ook maagspoeling proberen die in wezen de inhoud van de maag wegspoelt. Dit wordt ook gedaan om zoveel mogelijk van de knoflook te verwijderen.

Een andere optie is om je kat actieve kool te geven. Dit absorbeert gifstoffen, zodat ze niet in de bloedbaan van uw kat terechtkomen en de rode bloedcellen beginnen aan te tasten.

een kat in een dierenkliniek die door een arts wordt onderzocht
Afbeelding credit: Libre, Shutterstock

De prognose voor knoflooktoxiciteit bij katten

Als slechts kleine hoeveelheden knoflook zijn ingenomen, is de prognose meestal goed, op voorwaarde dat de kat snel veterinaire aandacht krijgt. Katten in deze situatie herstellen meestal goed zonder complicaties op lange termijn. Katten die grote hoeveelheden hebben geconsumeerd, hebben een veel slechtere prognose. Afhankelijk van de ernst van de hemolytische anemie, kunnen er complicaties op lange termijn zijn en kan het soms fataal zijn.

Hoeveel knoflook is giftig voor katten?

Knoflook is zeer krachtig, dus zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot toxiciteit. Er wordt aangenomen dat minder dan één klein teentje knoflook voldoende kan zijn om toxische effecten te veroorzaken bij een kat van gemiddelde grootte. In navolging van deze lijnen kan een halve theelepel gehakte knoflook of 1/8e van een theelepel knoflookpoeder toxiciteit veroorzaken. Het is erg moeilijk om de exacte hoeveelheid knoflook in knoflookbrood en andere voedingsmiddelen te kwantificeren, dus als u denkt dat uw kat een van de producten heeft gegeten, bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

De algemene gezondheidstoestand van uw kat heeft ook invloed op zijn vermogen om ermee om te gaan. Katten met onderliggende gezondheidsproblemen zullen moeite hebben om het hoofd te bieden, evenals katten met een schone gezondheidsrekening. Van sommige rassen wordt gedacht dat ze gevoeliger zijn voor de effecten van knoflooktoxiciteit dan andere.

Hoe knoflooktoxiciteit bij katten te voorkomen

Katten zijn van nature nieuwsgierige wezens. Het is erg belangrijk om op de hoogte te zijn van voedselproducten in uw huis die knoflook bevatten en ervoor te zorgen dat uw kat er geen toegang toe heeft. Knoflookbrood komt vaak in gekreukelde wikkels, wat opwindend is voor katten en ze zullen worden verleid om ermee te spelen. Het is het beste om al het knoflookhoudende voedsel weg te bewaren in laden of kasten waar uw kat geen toegang toe heeft. Als je kookt met knoflookproducten, houd je kat dan uit de kamer, zodat ze geen gelegenheid hebben om stukjes van het voedsel te proeven.

Laat nooit voedsel weg dat knoflook bevat, bijvoorbeeld knoflookbrood dat afkoelt nadat het uit de oven is gehaald. Katten zijn erg behendig en de meesten zullen gemakkelijk op tafels en oppervlakken springen!

kat die thuis bij de deur zit
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Als uw kat knoflookbrood heeft gegeten, moet de eerste aanloophaven uw dierenarts zijn. Uw kat heeft misschien maar een kleine hoeveelheid ingenomen, maar er kunnen nog steeds dramatische effecten zijn, dus wees altijd voorzichtig als het gaat om knoflookbevattend voedsel en uw kat.

Meestal herstellen katten goed als slechts kleine hoeveelheden worden gegeten en er geen langdurige effecten zijn. Wanneer echter grote hoeveelheden worden ingenomen, treedt ernstige knoflooktoxiciteit op, en dit kan fataal zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Waldemar, Unsplash