Hangende kattenoren: tekenen, oorzaken en wat te doen (Antwoord van de dierenarts)

Wist je dat er, in tegenstelling tot honden, maar één kattenras is met oren die niet volledig rechtop staan? Dat klopt, en dat zijn Scottish Folds. Omdat alle katten consistente oorposities hebben, kan het opzienbarend zijn om het oor van een kat gevouwen, hangend of afgeplat te zien. We kunnen je alles leren over hoe een hangend kattenoor eruit kan zien, waarom dat kan gebeuren en wat je eraan kunt doen.

Klik hieronder om vooruit te springen:

3 kat face divider

Wat zijn hangende oren bij katten?

De pinna van het oor, het uitwendige, dunne deel van het oor buiten het kanaal dat uit de schedel steekt, wordt in een abnormale positie neergelaten.

Soms is het oor vanzelf naar beneden gezakt, of misschien heeft de kat het oor om verschillende redenen in een strakkere, vlakke positie gespannen. Aangezien Scottish Folds de enige katten zijn waarvan de oorpinnapositie niet rechtop staat, zou dit voor elke andere kat, als je de pinna lager ziet dan normaal, een hangend oor zijn.

Wat zijn de tekenen van hangende oren bij katten?

U kunt de volgende symptomen zien die verband houden met een of beide oren van uw kat:

 • Slappe, gevouwen oor pinna
 • Gespannen, afgeplatte oorpinna
 • Gezwollen oor pinna
 • Hoofdschudden
 • Krabben aan het oor(en)
 • Vuile gehoorgangen
 • Haaruitval op de pinna
 • Korstjes, krassen of schilferende huid van de oorschelp
 • Rode, ontstoken oorschelpen
 • Oorspin is pijnlijk om aan te raken
 • Geur of afscheiding uit het oor
 • Knobbels of bultjes op de oorschelp of in de gehoorgang
 • Een lui oog, hangende mond of hangende snorharen aan dezelfde kant als het hangende oor
 • Doofheid
dierenarts controleert kattenoor
Afbeelding credit: Milles Studio Shutterstock

kattenpootverdeler

Wat zijn de oorzaken van hangende oren bij katten?

Otitis Externa

Otitis externa betekent een infectie van de uitwendige gehoorgang. Deze kunnen pijnlijk of jeukend zijn en kunnen leiden tot een slappe oorpinna of uw kat die zijn oor bewaakt of spant vanwege het ongemak. Bacteriën of gisten kunnen deze infecties veroorzaken en de onderliggende reden voor oorinfecties bij katten is vaak allergieën.

Auditief hematoom

Auditieve hematomen zijn gezwollen oorspinnetjes vol bloed (niet dat je uitwendige bloedingen zult zien!). Dit wordt veroorzaakt door trauma, meestal door krabben, hoofdschudden of vechten. Het trauma zorgt ervoor dat bloedvaten in de oorpinna scheuren en het gebied zal aan de binnenkant een zak met bloed vormen. Deze kunnen pijnlijk aanvoelen en het gewicht van de gezwollen pinna zal ervoor zorgen dat deze naar voren hangt.

Parasieten

De meest voorkomende oorparasiet van katten zijn oormijt. Deze zijn meestal erg jeukend en kunnen er snel voor zorgen dat een oor wordt gekrabd, een hematoom vormt, geïnfecteerd raakt en vaak met tussenpozen afgeplat of hangend wordt gezien. Een andere parasiet van katten die oorhangen kan veroorzaken, is Toxoplasmose, wat in extreme gevallen kan leiden tot de dood en verlies van de oorpinna.

kitten met oormijt
Afbeelding credit: Todorean-Gabriel, Shutterstock

Bevriezing

De uiteinden van de oren van een kat zijn erg dun en hebben vaak weinig haar. Deze plek is bijzonder gevoelig voor bevriezing, waarbij het eerste teken van schade of dood van de oortip hangend kan zijn.

Vasculitis

Vasculitis betekent ontsteking van bloedvaten. Er zijn veel manieren waarop dit kan gebeuren, maar omdat de bloedvaten van de oren zo klein zijn, is het een plek waar ontsteking van de bloedvaten schade kan veroorzaken die het oor laat hangen als gevolg van een gebrek aan bloedstroom.

Ringworm

Deze schimmelinfectie komt vooral veel voor bij asielkatten en kan oren haarloos, jeukend en rustend in abnormale posities achterlaten.

Kanker

Tumoren van de oorschelp of zelfs de gehoorgang kunnen leiden tot hangen of verzwaren van het oor, en afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor, kan dit het eerste teken zijn van een probleem dat u opmerkt.

Verlamming van de aangezichtszenuw

Dit kan om verschillende redenen gebeuren, waaronder trauma, maar schade aan de zenuwen die naar het oor lopen, kan het laten hangen in plaats van rechtop. Je zou meestal ook een hangende of slappe houding opmerken naar andere delen van hun gezicht in dit gebied, zoals de huid, het oog, het derde ooglid, snorharen en / of mond aan dezelfde kant van het gezicht. Eén kant moet worden beïnvloed in plaats van beide.

Vreemd lichaam

Als er iets vast komt te zitten in het oor of het kanaal van uw kat, zullen ze vrijwel zeker een hangend oor hebben. Ook dit kan pijnlijk zijn en je kunt het vastzittende objec al dan niet zient. Veel voorkomende boosdoeners zijn grasluifels/vossenstaarten.

dierenarts onderzoekt de oren van een kat met een otoscoop
Afbeelding credit: Try_my_best, Shutterstock

kattenpootverdeler

Hoe zorg ik voor een kat met hangende oren?

De zorg voor een hangend oor hangt volledig af van wat ervoor heeft gezorgd dat het is gaan hangen. Het eerste dat u wilt doen, is uw dierenarts bellen om hen te laten weten wat er met uw kat aan de hand is. Wanneer ze ze onderzoeken, zullen ze proberen de oorzaak te beperken, zodat ze ze kunnen behandelen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende tests die ze mogelijk moeten uitvoeren om te weten hoe ze voor het hangende oor van uw kat moeten zorgen:

 • Oorcytologie—het bekijken van een afgeveegd monster uit het oor onder een microscoop om te screenen op infecties
 • Huidschrapen—het controleren van huidcellen die van het oppervlak van het oor zijn gekrast en op een dia onder een microscoop op parasieten zijn geplaatst
 • Otoscopisch onderzoek—een scoop gebruiken om in de gehoorgang te kijken
 • Cultuur—monsters in staat te stellen bacteriën of ringwormen te laten groeien voor identificatie
 • BloedonderzoekSommige aandoeningen worden beter geïdentificeerd door naar het bloed van een kat te kijken in plaats van naar het oor zelf
 • Biopsie—het verwijderen van een klein stukje van het oor (of ander weefsel) om te testen op bepaalde ziekten of aandoeningen
 • Chirurgie—het is mogelijk dat het niet mogelijk is om een specifieke groei op een oor te diagnosticeren totdat het tijdens een operatie wordt verwijderd en naar het laboratorium wordt gestuurd voor identificatie

In de meeste gevallen kan het oor na de behandeling weer normaal worden. Mogelijk moet u oordruppels of crèmes aanbrengen of orale medicijnen geven om thuis voor hun oor te zorgen. In de meeste gevallen worden deze medicijnen voor een bepaalde periode gegeven, maar het is mogelijk dat ze een levenslange behandeling nodig hebben. Hoewel de meeste katten ze haten, is het waarschijnlijk dat uw kat in een e-halsband naar huis wordt gestuurd om het oor te beschermen. Je wilt hun oren schoon en ongestoord houden om te helpen bij genezing.

dierenarts controleert kattenoor
Afbeelding tegoed: bmf-foto.de, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Veelgestelde vragen

Moet je hangende oren bij katten behandelen?

Omdat de oren van katten altijd hangen omdat er iets mis is (tenzij ze een Scottish Fold zijn), moeten ze worden behandeld; Anders wordt het probleem alleen maar erger. In het ergste geval kan het probleem zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam, of de toppen van hun oren kunnen er zelfs af vallen!

Zijn hangende oren bij katten besmettelijk?

Sommige, maar niet alle, oorzaken van hangende oren bij katten zijn besmettelijk. Oormijt en ringworm zijn beide zeer besmettelijk tussen katten, en ringworm kan zich ook verspreiden naar mensen, daarom is het het beste om uw kat rechtstreeks naar de dierenarts te brengen als u een hangend oor opmerkt.

oranje kat met korstig oor door ringwormschimmel
Afbeelding credit: Ameena Matcha, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Als de oren van een kat hangen, betekent dit bijna altijd dat er iets mis is. Probeer dit niet vanuit huis te behandelen; Neem in plaats daarvan contact op met uw dierenarts, zodat zij kunnen achterhalen waarom het hangen is gebeurd, dan zullen zij een plan maken om te helpen. Het is gebruikelijk dat u medicijnen krijgt om uw kat thuis te geven, en hoewel de behandeling meestal slechts een paar weken duurt, kan uw kat tot zijn hele leven behandeling nodig hebben, afhankelijk van het onderliggende probleem.

Sommige oorzaken van oorhangen bij katten zijn ongemakkelijk, maar andere merkt uw kat misschien helemaal niet op. Een snelle behandeling is de beste manier om ze te helpen, dus twijfel niet aan jezelf als je denkt dat het oor van je kat er net een beetje naast zit!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: pohanka.photo, Shutterstock