Is mijn kat met constipatie een noodgeval? (Vet antwoord)

Niemand houdt ervan om geconstipeerd te zijn, vooral niet onze katachtige vrienden die een comfortabele carrière maken op welke manier dan ook. In tegenstelling tot een hond die ongezien in een tuin kan poepen, weten we meestal of een kat stopt met poepen (als ze binnen zijn met een kattenbak tenminste), dus als je merkt dat je kat is gestopt met poepen, wat moet je dan doen?

Gelukkig, meestal, Dit is geen noodgeval, hoewel ze wel door een dierenarts moeten worden gezien. Hoe groot dit is, hangt af van de oorzaak, hoe lang het al gebeurt en of ze alleen tekenen van constipatie of iets anders vertonen. Dit is wat u moet weten over geconstipeerde katten.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Tekenen van constipatie bij katten

Het oude gevoel geldt net zo goed voor katten als voor ons. Iedereen poept. Wanneer een kat stopt met poepen, begint het zich vrij snel van binnen op te bouwen. Vroege tekenen zullen meestal slechts een daling van de eetlust zijn en misschien uitstapjes naar de kattenbak, maar poep komt er niet uit.

Naarmate het vordert, kan een kat volledig van het voedsel afgaan en zelfs beginnen te braken. Je merkt misschien dat ze zich inspannen om in de kattenbak te poepen, zelfs schreeuwen, terwijl ze niets of nauwelijks iets eruit halen. Verbergen, kokhalzen, agressief worden en een gespannen, pijnlijke buik hebben zijn allemaal tekenen die zich kunnen ontwikkelen als constipatie aanhoudt.

kat buiten de kattenbak
Afbeelding credit: Jennifer McCallum, Shutterstock

Oorzaken van constipatie bij katten

De darmen zijn constant in beweging, knijpen en laten los om dingen langzaam door de pijp te bewegen. Dit wordt peristaltiek genoemd. Een kat die verstopt is, kan dit doen omdat de poep niet wil bewegen of omdat deze beweging in de darmen is vastgelopen.

In de meeste gevallen zal een geconstipeerde kat harde, te droge ontlasting hebben die moeilijk te passeren is. Als ze er wel uit komen, is het keihard en kleiner dan normaal. Uitdroging is hier een klassieke oorzaak van. Dit kan worden veroorzaakt door leeftijd, nierziekte, hyperthyreoïdie of andere dingen.

Voor katten die de ontlasting niet kunnen verplaatsen omdat de darmen het niet kunnen bijhouden, zijn gifstoffen, dieetveranderingen, pancreatitis, inflammatoire darmaandoeningen en megacolon veel voorkomende boosdoeners. Dit is meestal de gevaarlijkste vorm van constipatie, hoewel je waarschijnlijk niet kunt zien waar je thuis mee te maken hebt.

Wat te doen als uw kat geconstipeerd is

Geconstipeerde katten hebben water nodig, al het water dat ze kunnen krijgen. Hoe beter gehydrateerd ze zijn, hoe beter ze dingen kunnen verplaatsen. Het voeren van natvoer is een geweldige plek om thuis te beginnen. Er is ook een vrij verkrijgbaar hydratatiesupplement, Purina Pro Plan Hydra Care, dat zijn heerlijke jusachtige pakketten die een kat in nood aanzienlijk helpen hydrateren.

Sommige katten hebben mogelijk ontlastingsverzachters nodig. Hoewel Miralax een vrij verkrijgbare optie is, moet dit zorgvuldig worden gedoseerd door een dierenarts. Er zijn ook effectievere receptalternatieven die een betere keuze kunnen zijn.

In sommige gevallen kan directe hydratatie via vloeistoffen die regelmatig onder de huid worden toegediend de beste route zijn. Een dierenarts kan hierbij helpen.

Ten slotte wordt constipatie in bijna alle gevallen door iets veroorzaakt. Zodra u merkt dat uw kat geconstipeerd is, zelfs als hij thuis wordt behandeld, moet u contact opnemen met een dierenarts voor een afspraak, zodat zij kunnen achterhalen waarom het gebeurt. Als het te lang duurt om in te grijpen, heeft uw kat mogelijk een klysma nodig om de geblokkeerde ontlasting op te ruimen, wat niet leuk is voor alle betrokkenen.

kat drinkwater uit fontein
Afbeelding credit: Daria Kulkova, Shutterstock

Waarom een geconstipeerde kat een noodgeval kan zijn

Constipatie vroeg gevangen met weinig tot geen tekenen van ziekte is geen noodgeval. Katten die zo verstopt zijn dat ze van het voedsel af zijn, moeten echter snel door een dierenarts worden gezien voor verzorging. Katten zijn in veel opzichten speciaal van andere dieren, maar hun vermogen om een aandoening te krijgen die hepatische lipidose wordt genoemd, is een van hun minder geweldige eigenaardigheden. Als een kat een dag niet eet, zullen ze leverschade beginnen te ontwikkelen door hoe ze de vetten in hun lichaam mobiliseren voor energie. Wanneer dit blijft gebeuren, wordt het een noodsituatie.

Als je denkt dat je een verstopte kat laat in het proces vangt die zich verbergt, heel weinig eet, pijnlijk lijkt of overgeeft, moeten ze binnen een dag naar een dierenarts.

Als uw kat een gele huid of tandvlees lijkt te hebben, meestal het best te zien in zijn oorpinnas (de oorflappen), bindvlies of tandvlees, dan is het een noodgeval. Die kat moet onmiddellijk naar een dierenarts omdat de aandoening fataal kan zijn.

3 kat face divider

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet een kat poepen?

Een kat moet minstens één keer per dag poepen. Als ze twee tot drie dagen niet poepen of heel weinig ontlasting doorgeven, betekent dit dat ze geconstipeerd zijn.

kat die kattenbak gebruikt
Afbeelding credit: jamesjoong, Shutterstock

Kun je een kat masseren om hem te helpen poepen?

Hoewel dit misschien rustgevend klinkt, is een verstopte kattenbuik meestal ongemakkelijk en het wordt niet aanbevolen om daar rond te drukken. In plaats daarvan bevordert het opstaan om te spelen en te bewegen voor lichaamsbeweging de darmmotiliteit (dingen in beweging krijgen) en zal het hen helpen om te poepen als ze in staat zijn.

Kan ik thuis een klysma uitvoeren voor een geconstipeerde kat?

Dit is zeer aan te raden. De meeste klysmakits in de winkel hebben niet de juiste maat voor katten, zelfs sommige babyvariaties, en de klysma-oplossing is vaak giftig voor katten. Katten moeten in de meeste gevallen ook worden verdoofd voor klysma’s voor ieders veiligheid, dus breng ze altijd naar een dierenkliniek als je denkt dat ze een klysma nodig hebben.

Helpt olijfolie mijn kat poepen?

Grote doses vetten, zoals bij het geven van oliën, kunnen buikproblemen veroorzaken bij katten. Hoewel dit soms in een mum van tijd kan werken, kan het hen ook zieker maken, dus het is het beste om dit over te slaan en in plaats daarvan een echt laxeermiddel te geven, zoals aanbevolen door een dierenarts.

Hoe kan ik obstipatie bij mijn kat voorkomen?

Het behandelen van de onderliggende oorzaak van constipatie is belangrijk. Daarnaast kunnen vezelrijke diëten helpen om ze regelmatig te houden, net als het toevoegen van vezels aan hun normale dieet met dingen als pompoenpuree. Probiotica zijn ook vaak nuttig.

kattenpootverdeler

Conclusie

Geconstipeerde katten zijn meestal ongemakkelijk en hebben hulp nodig, maar gelukkig is dit zelden een noodgeval, vooral als ze vroeg worden gevangen. Zodra u zich realiseert dat uw kat een extra dag zonder poepen is gegaan, is het het beste om contact op te nemen met uw dierenarts om te controleren wat er aan de hand is. Ze kunnen wat bloed-, urine- en of fecale tests uitvoeren, röntgenfoto’s maken en de behandeling starten. Sommige katten hebben een behandeling voor een korte periode nodig en anderen hebben chronische aandoeningen die een levenslange behandeling nodig hebben.

Als een kat in een kattenbak gaat en zich inspant, zorg er dan altijd voor dat je bevestigt of het poep of plas is, ze gaan niet door, want in tegenstelling tot constipatie is een kat die niet kan plassen altijd een noodgeval.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Uryupina Nadezhda, Shutterstock