Nierfalen bij katten: door dierenarts beoordeelde feiten en wanneer te euthanaseren

De meesten van ons zouden willen dat onze huisdieren voor altijd konden leven, maar helaas dromen we de onmogelijke droom. Hoewel geen enkele eigenaar van een huisdier afscheid wil nemen van zijn dier, zullen velen moeten beslissen wanneer ze een huisdier moeten euthanaseren. Deze beslissing is nooit gemakkelijk, maar het kan vooral moeilijk zijn als uw kat lijdt aan een gezondheidstoestand die jarenlang kan aanhouden, zoals chronische nierziekte.

Hoewel ik uit ervaring heb ontdekt, na drie huisdieren te hebben geëuthanaseerd en twee decennia als dierenartsverpleegkundige te hebben gewerkt, dat er niet één goed antwoord is op de vraag wanneer te euthanaseren, zijn er manieren om de oplossing duidelijker te maken. In dit artikel zal ik enkele specifieke manieren bespreken om u te helpen beslissen wanneer u een kat met nierfalen moet euthanaseren, inclusief een systeem om u te helpen de kwaliteit van leven van uw kat te evalueren.

kattenpootverdeler

Wat is nierfalen?

Het begrijpen van nierziekte bij katten is een belangrijk onderdeel van de beslissing wanneer te euthanaseren, dus ik zal een korte schets geven van de basispathologie van nierfalen. In wezen is nierfalen het eindstadium van een proces dat weken tot jaren kan duren. Nierziekte is een van de meest voorkomende medische aandoeningen bij oudere katten. Het treedt op wanneer de nieren, waarvan de normale functie is om de afvalproducten van normale lichaamsfuncties uit het bloed te filteren, beginnen te haperen.

Als de nieren stoppen met het effectief filteren van het bloed, hopen de achtergelaten afvalstoffen zich op in het lichaam. Uiteindelijk beginnen ze andere lichaamssystemen te beïnvloeden en vergiftigen ze de kat van binnenuit. U zult waarschijnlijk merken dat uw kat vaker begint te drinken en te plassen, samen met andere tekenen zoals braken, gewichtsverlies en verminderde eetlust.

Afhankelijk van hoe erg de nieren zijn aangetast en hoe ze reageren op de behandeling, kunnen katten met een chronische nierziekte soms nog jaren na de eerste diagnose leven. In de meeste gevallen stoppen de organen uiteindelijk met werken en zal de kat nierfalen hebben.

Op dit moment is het slechts een kwestie van tijd voordat je voor een moeilijke beslissing komt te staan. Enkele fysieke tekenen die u kunt opmerken, zijn onder meer:

  • Geen eetlust
  • Overmatig drinken en plassen
  • Helemaal niet plassen
  • Vocaliseren
  • Veranderde mentale toestand (bijv. teruggetrokken, depressief, saai of verward)
  • Zweren in de mond of kwijlen
  • Moeite met lopen of zich verplaatsen

Zodra deze verschijnen, moet u overwegen of het tijd is om te euthanaseren, en we zullen het in de volgende sectie hebben over enkele manieren om dat te beslissen.

Acuut (plotseling) nierfalen wordt meestal gezien na de inname van een toxine (zoals ethyleenglycol, ook bekend als antivries), met ernstige uitdroging of secundair aan een urineweginfectie of obstructie. In de gevallen van toxine-geïnduceerd nierfalen is de schade aan de organen vaak onomkeerbaar en moet de beslissing om te euthanaseren mogelijk vrij plotseling worden genomen, terwijl nierschade door infectie, obstructie of uitdroging vaak kan worden gecorrigeerd met agressieve vloeistoftherapie en medische behandeling. De klinische symptomen van acuut nierfalen zijn vaak vergelijkbaar met die van chronische ziekten, maar treden op binnen een periode van dagen of zelfs uren (zoals bij antivriestoxiciteit).

Zwart-witte kat die buiten plast
Image Credit: nanniezwawa, Shutterstock

Wanneer een kat met nierfalen te euthanaseren

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag en niemand kan voor u beslissen. Ik stel echter voor om twee primaire zorgen te overwegen bij het maken van uw keuze: uw beschikbare middelen en de kwaliteit van leven van uw kat.

Beschikbare bronnen

Zoals hierboven vermeld, kunnen katten met een chronische nierziekte jarenlang overleven met de behandeling. Zelfs als ze eenmaal nierfalen hebben, kan een agressieve behandeling het leven van uw kat nog verder verlengen. Deze behandelingen kunnen echter een tol eisen van uw financiën, tijd en emoties.

Bij het nemen van beslissingen over behandeling en euthanasie is het belangrijk, hoe moeilijk ook, om rekening te houden met de middelen die je beschikbaar hebt.

Hoeveel geld kunt u zich veroorloven om uit te geven aan dierenartsrekeningen?  De behandeling van nierfalen kan ziekenhuisopname met intraveneuze (IV) vloeistoffen, medicijnen en soms (hoewel zelden) bloedtransfusies of sondevoeding omvatten.

Het behandelen van een kat met nierfalen kan duur zijn, maar het kan ook stressvol en tijdrovend zijn. Zien hoe je kat zieker wordt en niet weet wanneer het tijd is om afscheid te nemen, kan een tol eisen van je emotionele middelen.

Nebelung kat in dierenkliniek
Image Credit: Juice Flair, Shutterstock

De kwaliteit van leven van uw kat

Zelfs als je onbeperkte middelen hebt, is de kwaliteit van je kate zou de belangrijkste indicator moeten zijn van wanneer het tijd is om te euthanaseren. Bepalen wanneer de kwaliteit van leven het point of no return bereikt, zal voor elke kat en elke persoon anders zijn. Vraag jezelf op zijn eenvoudigst af of je kat meer goede dagen heeft dan slechte; levend of louter bestaand

Lijkt je kat nog steeds relatief gelukkig, geïnteresseerd in interactie met je, eten en comfortabel? Als dat zo is, ervaart uw huisdier mogelijk niet de ernstigste gevolgen van de ziekte. Sommige eigenaren vertrouwen uitsluitend op hun kennis van het gedrag en de persoonlijkheid van hun huisdier om te beoordelen hoe ze zich voelen.

Als u de voorkeur geeft aan een meer “datagestuurde” manier om de status van uw kat te bepalen, zijn er verschillende levenskwaliteitsschalen voor huisdieren beschikbaar (klik hier voor een voorbeeld). In wezen vragen deze schalen u om het dagelijks leven van uw kat te rangschikken op een schaal van 1-10. Is uw kat bijvoorbeeld pijnvrij, schoon, eet nog steeds, reageert en kan zelfstandig bewegen?

Als de cijfers meer dan de helft van het mogelijke totaal bedragen, zullen de meeste weegschalen de kwaliteit van leven van uw kat als acceptabel beschouwen. Zodra ze lager dan de helft vallen, is het waarschijnlijk tijd om met uw dierenarts over euthanasie te praten.

Gember Kat en vrouw in bed met laptop
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock

Kunt u uw kat met nierfalen op natuurlijke wijze laten sterven?

Omdat de keuze om te euthanaseren zo moeilijk is, zouden velen van ons liever hebben dat onze katten vredig in hun slaap overlijden. In sommige gevallen kan dat gebeuren, maar sommige “natuurlijke” sterfgevallen kunnen verontrustend zijn om te ervaren. Misschien vind je de mentale tol van wachten en je afvragen of je de juiste keuze maakt moeilijk.

Bovendien wilt u niet dat uw kat pijn heeft, simpelweg omdat u niet kunt beslissen of u hem wilt euthanaseren. Nierziekte kan pijnlijk zijn, vooral als uw kat zweertjes in de mond ontwikkelt. Vraag uw dierenarts naar pijnbestrijdingsopties als u nog steeds niet klaar bent om te euthanaseren. Soms verlengen we door hun leven te verlengen we alleen maar hun lijden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Wanneer u beslist wanneer u een kat met nierfalen wilt euthanaseren, moet u rekening houden met de kwaliteit van leven van uw huisdier, samen met de financiële, emotionele en tijdsbronnen die u beschikbaar hebt om de zorg voort te zetten. Uw dierenarts en hun personeel kunnen u helpen bij het nemen van deze moeilijke beslissing, maar de uiteindelijke keuze zal uiteindelijk aan u zijn.

Elke situatie is anders; Helaas zal het niet altijd gemakkelijk zijn om te herkennen wanneer de tijd rijp is om afscheid te nemen. Ik kan ook uit ervaring zeggen dat zelfs als je weet dat euthanasie de juiste keuze is, je waarschijnlijk nog steeds twijfelt aan jezelf als je het eenmaal hebt gemaakt. Deze gevoelens zijn normaal en er zijn ondersteuningsbronnen voor het verlies van huisdieren beschikbaar om u te helpen er doorheen te navigeren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Potlood geval, Shutterstock