Congestief hartfalen bij katten: door dierenarts beoordeelde feiten en wanneer te euthanaseren

Het zijn van een kattenouder komt met veel ups en een paar ongelukkige downs. We doen ons best om voor onze katten te zorgen, zodat ze lang en gezond kunnen leven, maar gezondheidsproblemen kunnen omhoog kruipen wanneer we ze het minst verwachten.

Congestief hartfalen heeft de neiging om oudere katten vaker te treffen dan jongere katten. Jonge katten zijn echter ook gevoelig voor bepaalde hartproblemen. De beslissing om te euthanaseren komt neer op de huidige kwaliteit van leven van uw kat en of ze pijn hebben.

Hier geven we u meer informatie over congestief hartfalen, inclusief eventuele waarschuwingssignalen om op te letten. We nemen u ook mee wanneer het misschien tijd is om uw huisdier te euthanaseren.

3 kat face divider

Hoe het hart van een kat werkt

Het hart van een kat heeft vier kamers: de twee bovenste zijn de boezems (meervoud van atrium) en de onderste zijn de ventrikels. Het hart heeft ook een linkerkant en een rechterkant, die elk een atrium en een ventrikel hebben.

De rechterkant van het hart van de kat pompt bloed in de longen, waar zuurstof aan het bloed wordt toegevoegd, en de linkerkant pompt het bloed naar het hele lichaam. Dit bloed vervoert zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamsweefsels en afvalproducten, met name koolstofdioxide, worden verwijderd.

Dit uitgeputte bloed wordt vervolgens teruggegeven aan het rechteratrium van het hart en het proces begint helemaal opnieuw.

Een rode langharige tabbykat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Afbeelding credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Wat is congestief hartfalen?

Congestief hartfalen (CHF) treedt op wanneer het hart van een kat niet langer in staat is om voldoende bloed naar andere delen van hun lichaam te pompen.

Om te beginnen kan het lichaam misschien compenseren, maar naarmate de hartaandoening vordert, worden deze compensatiemechanismen overweldigd. Vloeistof begint een back-up te maken in de longen en veroorzaakt congestie van de longen, en dat is wanneer wat we kennen als CHF begint.

Wat zijn de oorzaken congestief hartfalen?

Er zijn verschillende oorzaken van CHF, maar de meest voorkomende is hypertrofische cardiomyopathie. Dit is wanneer de hartspier verdikt raakt tot het punt dat het niet normaal kan functioneren en de hartkamers niet in staat zijn om zich goed met bloed te vullen.

Bepaalde kattenrassen hebben een genetische aanleg voor hypertrofische cardiomyopathie, vooral Perzen, Maine Coons, Ragdolls en sommige Amerikaanse kortharen. Het kan echter voorkomen bij bijna elk kattenras van elke leeftijd en geslacht, hoewel het meestal wordt aangetroffen bij katten van middelbare leeftijd tot senior.

Andere voorwaarden die kunnen leiden tot CHF zijn:

 • Bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen)
 • Bloedstolsels in het hart
 • Defecten van de hartwanden
 • Vloeistof in de zak rond het hart
 • Hartritme afwijkingen
 • Hartklepblokkades of -tekortkomingen
 • Hartwormziekte
 • Hoge bloeddruk
 • Hyperthyreoïdie
 • Tumoren

verdeler-catclaw1

Wat zijn de tekenen van congestief hartfalen?

Helaas zijn de vroege tekenen van CHF niet altijd gemakkelijk te detecteren, vooral omdat katten zich kunnen verstoppen als ze ziek zijn of pijn hebben. CHF kan soms in een laat stadium zijn voordat je je ervan bewust bent dat er iets mis is.

Een veel voorkomend teken is dat uw kat moeite heeft met ademhalen als gevolg van vochtophoping in of rond zijn longen. Katten met hartaandoeningen lopen helaas ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van stolsels. Deze stolsels kunnen de bloedtoevoer naar de achterpoten blokkeren, waardoor plotselinge pijn en moeite met lopen op een of beide achterpoten ontstaat. Dit is een zeer ernstige aandoening. Andere tekenen kunnen zijn:

 • Snelle ademhaling
 • Moeite met ademhalen, hijgen of ademhalen met een open mond
 • Blauw of grijs tandvlees en tong
 • Lethargie (lage energie)
 • Afname van de eetlust
 • Rusteloosheid (moeite met liggen en slapen)
 • Gewichtsverlies (soms met een gezwollen buik van vocht)
 • Moeilijkheid of onvermogen om te oefenen
 • Instorting
 • Hoesten, katten kunnen hoesten met CHF, maar het is een minder vaak voorkomend teken

Omdat veel katten geen tekenen van hartaandoeningen vertonen totdat het zeer ernstig is, als u zich zorgen maakt of een van deze symptomen opmerkt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

dierenarts helpt kat ademen
Afbeelding credit: Kzenon, Shutterstock

Diagnose van congestief hartfalen

De dierenarts begint met een lichamelijk onderzoek, waarbij met een stethoscoop naar het hart en de borst van uw kat wordt geluisterd. Hierna zal de dierenarts verschillende tests uitvoeren, waaronder de volgendeNg:

 • Röntgenfoto’s van de borst (controle van de longen, bloedvaten en het hart)
 • Elektrocardiogram (controle van de elektrische stromen in de hartspier)
 • Echocardiogram (echografie om het hart te controleren)
 • Urineonderzoek en bloedonderzoek
 • Bloeddruk test

Als uw kat in nood is op het moment van de afspraak (moeite om te ademen), zal uw dierenarts meestal proberen hem te stabiliseren voordat hij verdere tests uitvoert. Dit is meestal door ze te voorzien van zuurstof en vaak te behandelen met een diureticum om te proberen overtollige vloeistoffen te verwijderen.

Behandeling voor congestief hartfalen

Als de CHF wordt veroorzaakt door een gezondheidstoestand, zoals hyperthyreoïdie, zal de dierenarts de onderliggende aandoening behandelen, wat het hartprobleem kan helpen. Als de CHF aangeboren is (de kat wordt geboren met een hartafwijking), kan deze mogelijk worden gerepareerd door middel van een operatie.

Hypertrofische cardiomyopathie en CHF zijn progressief en niet te genezen. Toch zijn er behandelingsopties die uw kat comfortabeler kunnen maken en hun levensduur kunnen verlengen.

Uw dierenarts zal medicijnen voorschrijven om te helpen bij het verbeteren van de hartfunctie en het verminderen van vochtophoping. Mogelijk moet u het dieet van uw kat veranderen en moet hij regelmatig door uw dierenarts worden gecontroleerd. Het behandelplan kan in de loop van de tijd veranderen naarmate de aandoening vordert.

Het is ook essentieel om uw kat kalm te houden en ze moeten overbelasting en stress zoveel mogelijk vermijden tijdens de duur van deze ziekte.

Nebelung kat in dierenkliniek
Image Credit: Juice Flair, Shutterstock

De toekomstige prognose van een kat met congestief hartfalen

CHF kan niet worden genezen, hoewel de voortgang ervan tot op zekere hoogte kan worden vertraagd met levenslange medicatie. De levensverwachting varieert aanzienlijk, maar de trieste waarheid is dat zodra een kat is gediagnosticeerd met CHF, de gemiddelde tijd die de kat nog heeft zes tot 18 maanden is.

Hoe lang een kat leeft, hangt af van de ernst van de ziekte en hoe goed de aandoening wordt beheerd. Samenwerken met uw dierenarts om de juiste mix van medicijnen samen te stellen is essentieel om uw kat zich comfortabeler te laten voelen en langer bij u te blijven.

verdeler-catclaw1

Wanneer het tijd is om afscheid te nemen

Beslissen om je kat te euthanaseren is een hartverscheurende stap die sommige katteneigenaren moeten maken. Het komt allemaal neer op de huidige kwaliteit van leven van uw kat en of hij pijn heeft.

Er kan soms een plotselinge verslechtering van de toestand van uw kat optreden als gevolg van bloedstolsels of ritmeafwijkingen.

Als uw kat door u en uw dierenarts in de gaten wordt gehouden en u geeft hem de juiste medicatie, maar hij lijkt het nog steeds moeilijk te hebben, dan is het misschien tijd om afscheid te nemen.

Wanneer CHF voldoende gevorderd is, zullen de meeste katten in nood leven, moeite hebben met ademhalen en niet in staat zijn om van het leven te genieten. Dat is het laatste wat je wilt dat je kat ervaart. Zodra uw kat meer slechte dagen dan goede dagen heeft, niet in staat is om te genieten van de dingen die hij vroeger deed en moeite heeft met ademhalen, praat dan met uw dierenarts over uw opties.

kat die in de armen van de eigenaar slaapt
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Hoewel CHF niet altijd kan worden voorkomen, hoe eerder hartaandoeningen zoals hypertrofische cardiomyopathie worden gediagnosticeerd, hoe beter de prognose; Het kan extra jaren toevoegen aan het leven van uw kat. Niemand kent uw kat beter dan u, dus het belang van praten met uw dierenarts op het moment dat u ziet dat uw kat zich anders gedraagt, kan niet genoeg worden benadrukt.

Euthanasie is pijnloos en hoewel je je kat zo mist, is het soms de vriendelijkste en meest liefdevolle beslissing die je kunt nemen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit; Uryupina Nadezjda, Shutterstock