5 redenen waarom mijn kat me bewaakt als ik plas


Alle katten vertonen een soort raar gedrag, nou ja, raar voor ons tenminste!

Ik ben dit tegengekomen, en veel van mijn vrienden deden dat ook; Onze katten lijken ons te bewaken tijdens het plassen.

Ik kan zeggen dat dit best raar en zelfs grappig is; Je schattige kleine kitten die tegenover je zit en naar je kijkt op een van die momenten die zeker privé moeten zijn.

Waar gaat dit over? Maak je geen zorgen, er zijn vijf goede verklaringen waarom je kat dit gedrag zou vertonen.

Laten we naar elk van hen kijken, evenals naar mogelijke oplossingen voor deze grappige gewoonte.

1. Hun genegenheid tonen

De kat bewaakt de vrouw in de badkamer terwijl ze plast

Sommige mensen zouden kunnen zeggen dat katten niet geneigd zijn om dicht bij mensen te groeien. Ze denken dat katachtigen onafhankelijk en zelfvoorzienend zijn.

Ik ben het daar absoluut niet mee eens, en ik geloof dat alle kattenouders het hierover met mij eens zijn. Je kat weet hoeveel je van haar houdt en hoeveel je om haar geeft, en ze heeft zeker dezelfde hoeveelheid liefde voor jou!

Ze tonen deze liefde misschien niet op een aantal gebruikelijke manieren, dus ze kunnen een aantal ongewone gedragingen vertonen – zoals je bewaken terwijl je plast!

Ja, je kat die je naar de badkamer volgt en daar blijft totdat je klaar bent, kan haar manier zijn om genegenheid voor je te tonen.

Waarom doen katachtigen dit? Nou, je gaat naar de badkamer, sluit de deur en dan verdwijn je voor een tijdje.

Dit maakt je kat nieuwsgierig en zelfs nerveus. Ze wil er zeker van zijn dat alles goed is, dus misschien gaat ze gewoon met je mee.

Een rare manier om liefde te tonen, maar we zijn gewend dat onze kittens in veel situaties vreemd zijn, toch?

Hoe op te lossen?

Zodra je kat dit gedrag voor de eerste keer vertoont, moet je de deur sluiten en haar afleiden van het bewaken van jou terwijl je in de badkamer bent.

We zijn allemaal blij om te weten dat onze kittens van ons houden, maar het is belangrijk om grenzen te stellen en je eigen privacy te behouden, althans tot op zekere hoogte.

Ik weet zeker dat niemand gezelschap wil hebben tijdens het gebruik van het toilet!

2. De badkamer leuk vinden

Uw badkamer Misschien is het zelfs een leuke plek voor je kat om tijd door te brengen.

Katachtigen houden van bewegend water en daarom zullen velen van hen plezier beleven aan het spelen rond kranen. Ook zijn de badkamers meestal warm en hebben ze een wastafel en een bad die geweldige plekken zijn voor uw kitten om zich in te nestelen!

Bovendien, als je daar bent – dit is alles wat je kat nodig heeft; een fijne, warme plek om een dutje te doen of te spelen, en om tijd door te brengen met haar favoriete persoon.

Hoe op te lossen?

Hier zou het een goed idee zijn om uw kat zich op zijn gemak te laten voelen in een andere kamer in uw huis.

U kunt bijvoorbeeld proberen de voer- en waterbakken van uw kat in de wasruimte te plaatsen. Afwachten hoe ze reageert. Je kunt ook proberen een deken, kussen en wat van haar speelgoed in deze kamer te leggen.

Doe je best om je badkamer minder aantrekkelijk te maken voor je kitten!

3. Het gebied veilig houden

Een Perzische kat speelt met een bal

We weten allemaal hoe territoriaal katten kunnen zijn. Velen van hen zullen een gebied in huis kiezen en het als hun eigen gebied markeren. Volgens Claude Beata [1], doen ze dit door hun gezichtsferomonen te laten en door hun gezicht erop te wrijven.

Als de kattenbak van uw kat zich in de badkamer bevindt, is dit ook een mogelijke reden waarom ze dit gebied als haar territorium markeert.

Misschien heeft je kat de badkamer gemarkeerd als haar gebied – dit is de reden waarom ze je bewaakt terwijl je plast.

Als ze kon praten, zou ze je waarschijnlijk vertellen om nooit de deur van deze kamer in je huis te sluiten, omdat dit haar territorium is!

Hoe op te lossen?

Je moet proberen je territoriale kat af te leiden.

Wanneer ze naar de badkamer begint te bewegen, geef haar dan wat speelgoed of begin haar te knuffelen. Laat haar niet eens in deze kamer komen!

Omgaan met territoriale katten kan lastig zijn, dus je moet je best doen om dit gedrag in de kiem te smoren.

4. Aandacht zoeken

Uw kitten kan zich ook gewoon vervelen en aandacht van u zoeken.

Misschien heb je het de laatste tijd te druk gehad en heb je niet veel tijd met haar doorgebracht. Ze mist je speeltijd en zoekt wat nieuwe activiteiten.

Dit klinkt misschien onschuldig, maar veel katten zullen ook destructief gedrag vertonen, zoals krassen op de muur.

Het is niet goed voor katten om zich te vervelen; Ze hebben zowel mentale als fysieke stimulatie nodig om gelukkig te zijn, ESvooral die katachtigen die zeer energiek en actief zijn.

Hoe op te lossen?

Zorg ervoor dat je kat zich niet verveelt; Breng zoveel mogelijk tijd met haar door, voorzie haar van interactief speelgoed, maar ook van leuke kattenbomen en krabpalen.

Als ze genoeg geprikkeld wordt, zal ze minder snel aandachtzoekend gedrag vertonen.

5. Wil niet van je gescheiden worden

Katten lopen door de badkamer terwijl de vrouw op een kopje zit

Je kat die je bewaakt terwijl je plast, kan ook betekenen dat ze niet van je gescheiden wil worden.

Zo schattig, toch? Nou, het zou kunnen, voor de eerste paar keer, maar als dit een gewoonte wordt voor uw kitten, heeft u misschien een probleem.

Dit betekent waarschijnlijk dat je kat bang of angstig is en dat ze zich geen moment veilig voelt om bij je weg te zijn.

VCA Dierenziekenhuizen geeft aan hoeveel verschillende triggers angst kunnen veroorzaken bij katten, zoals nieuwe situaties in hun leven, andere dieren, interactie met mensen buiten hun familie, enz.

Als uw kat tekenen van ernstige verlatingsangst vertoont en niet in staat is om alleen te zijn, zelfs niet voor een korte periode, is het tijd om uw dierenarts te raadplegen.

Hoe op te lossen?

Je moet proberen erachter te komen wat je kat zo bang maakt. Zelfs dingen die er grappig uitzien voor ons kunnen een angsttrigger zijn voor katachtigen, zoals de ballonnen.

Als je niet het geluk hebt om dit probleem alleen op te lossen, U moet uw dierenarts om advies vragen over hoe je de angst van je kat kunt behandelen.

Conclusie

Je kat die je bewaakt als je plast, lijkt misschien zijn charmante manier om genegenheid te tonen. Ja, voor het eerst, maar als dit iets voor de lange termijn wordt, heb je nooit enige privacy!

Je moet dus proberen dit gedrag te ontmoedigen. Om dit te doen, moet u eerst bepalen wat de verklaring is achter de behoefte van uw kat om u te beschermen in uw privémomenten.

Als u twijfelt of dit te maken kan hebben met de gezondheid van uw kat, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts.

Ik wens je veel succes en hoop dat je snel je eigen tijd in de badkamer hebt, zonder dat je kat naar je kijkt en wacht tot je klaar bent!

Verwijzingen:
[1] Beata, C., 2005. Territorialiteit, socialiteit. Het gedrag van de kat bijwerken. Verslag van het 30e Wereldcongres. World Small Animal Veterinary Association, 11-14 mei 2005, Mexico City, DOI, Geraadpleegd op 17 mei 2023.