Netvliesloslating bij katten: oorzaken, tekenen en zorg (antwoord op dierenarts)

Als eigenaar van een huisdier kan het overweldigend zijn om uw kat de diagnose netvliesloslating te geven. Het kan snel gebeuren, met weinig (of geen) waarschuwingssignalen, en de gevolgen – het verzorgen van een mogelijk blinde of slechtziende kat – kunnen drastisch zijn. Gelukkig, als netvliesloslating vroeg genoeg wordt gevangen, kan het gezichtsvermogen worden hersteld, wat betekent dat uw kat weer kan zien, en dit kan heel snel gebeuren! Maar om dit te laten gebeuren, is het belangrijk dat u weet waar u op moet letten en dat u snel veterinaire aandacht zoekt.

Dit artikel zal netvliesloslating in meer detail onderzoeken: wat het betekent, hoe het gebeurt en waar te gaan bij het omgaan met deze lastige kattenziekte.

Klik om verder te gaan:

kattengezichtsverdeler 2

Wat is netvliesloslating bij katten?

Om dit te begrijpen, moeten we een beetje weten over het netvlies. Het netvlies is een dunne filmachtige laag cellen die op een speciale plek helemaal achterin het oog zit. Het bestaat uit “lichtgevoelige cellen” – cellen die licht uit de omgeving ontvangen en doorgeven aan de hersenen. De hersenen interpreteren vervolgens dit licht, waardoor katten (en mensen) kunnen zien.

Netvliesloslating treedt op wanneer deze laag cellen afbladdert van de achterkant van het oog. De loslating kan “gedeeltelijk” zijn, wat betekent dat slechts een deel van het netvlies is losgemaakt, of “vol”, wat betekent dat het hele netvlies is losgemaakt en vrij zweeft in de achterkamer van het oog. Netvliesloslating kan één oog of beide ogen beïnvloeden.

Als het netvlies gedeeltelijk is losgemaakt of als slechts één oog is aangetast, zal uw kat hoogstwaarschijnlijk slecht of verminderd zicht hebben (maar nog steeds in staat zijn om te zien). Als beide netvliezen volledig los zijn, zal uw kat volledig blind zijn.

oogarts onderzoekt het kattenoog met behulp van een oftalmoscoop
Afbeelding Credit: Lebedko Inna, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van netvliesloslating bij katten?

De meeste katteneigenaren merken eerst tekenen op die verband houden met het feit dat hun kat blind is. Tekenen van blindheid zijn onder meer:

 • Botsen tegen objecten in de thuisomgeving
 • Verwijde pupillen – grote zwarte cirkels die het uiterlijk niet lijken te veranderen
 • Verandering in temperament of gedrag
 • Meer vocaliseren of miauwen
 • Doelloos rondlopen
 • Bloeding (bloed) in het oog

De meeste katten zijn ouder wanneer ze worden gediagnosticeerd met netvliesloslating, hoewel jonge katten met een reeds bestaande ziekte of trauma aan het oog ook kunnen worden aangetast.

Wat zijn de oorzaken van netvliesloslating bij katten?

In grote lijnen zullen dierenartsen proberen te ontcijferen of de netvliesloslating van uw kat wordt veroorzaakt door “lokale” problemen of “systemische” problemen, en de twee zijn heel verschillend:

Netvliesloslating – Lokale ziekte

Dit verwijst naar “ooggerelateerde” oorzaken van netvliesloslating. Over het algemeen wordt slechts één oog aangetast en het is alleen het oog, niet de rest van het lichaam. Oorzaken van lokale netvliesloslating zijn onder meer:

 • Tumoren langs de visuele route naar de hersenen
 • Schade aan het oog en de zenuwen door trauma (bijvoorbeeld een val of verkeersongeval)
 • Cataract (veranderingen in de lens van het oog)
 • Ontstekingsaandoeningen, waaronder auto-immuunziekten
 • Infecties met virussen of protozoa

Netvliesloslating – Systemische ziekte

Dit komt waarschijnlijk vaker voor en veroorzaakt meestal netvliesloslating in beide ogen. De belangrijkste systemische ziekte die netvliesloslating veroorzaakt, is hoge bloeddruk of “hypertensie”. Hoge bloeddruk bij katten kan verband houden met nier- of schildklieraandoeningen, maar het kan ook vanzelf optreden, zonder onderliggende ziekte. Maar hoe veroorzaakt hoge bloeddruk netvliesloslating en verlies van het gezichtsvermogen?

Ten eerste verandert het de druk in het oog, wat ertoe leidt dat het netvlies afbladdert van de achterkant van het oog, zoals we beschreven. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat kleine bloedvaten in het oog en het netvlies scheuren en bloeden, waardoor het voor de kat nog moeilijker wordt om te zien.

Kan netvliesloslating worden behandeld?

Dit hangt af van een paar factoren en uw dierenarts kan u door de opties leiden.

Netvliesloslating veroorzaakt door hoge bloeddruk kan worden behandeld met bloeddrukmedicijnen. Soms (vooral als het vroeg wordt gediagnosticeerd, vóór volledige loslating), kan het netvlies zich opnieuw hechten en krijgen katten het gezichtsvermogen terug. Er is echter geen garantie dat dit zal gebeuren. Als er een onderliggende nier- of schildklieraandoening is, moeten deze ook worden behandeld.

Helaas is voor de meeste “lokale” oorzaken van netvliesloslating niet mogelijk om opnieuw aan te hechten en blijft uw kat blind aan één of beide ogen. TreaHet aanbrengen van auto-immuunziekten of infectieziekten is meestal mogelijk en zeker aan te raden, maar nogmaals, er is geen garantie dat er opnieuw aanhechting van het netvlies zal optreden. Verwijzing naar een gespecialiseerde oogarts (oogdierenarts) geeft u het beste idee over de prognose van uw kat die het gezichtsvermogen terugkrijgt.

Vrouw reinigt de ogen van een kat
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een blinde kat?

Op dit punt is er goed nieuws – de meeste blinde katten leven een vol en gelukkig leven! Ze zullen een beetje extra zorg van je nodig hebben, evenals een paar weken van wennen aan blind zijn. Veel eigenaren zijn echter zeer aangenaam verrast door hoe goed hun katten het doen zonder zicht. Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste dingen die u moet doen en waar u aan moet denken bij het verzorgen van een blinde kat:


 • Houd uw kat binnen en zorg ervoor dat alle buitenruimtes goed omheind zijn (“kattenbestendig”).

 • Praat rustig met je kat als je dichterbij komt, zodat hij of zij niet schrikt.

 • Zorg ervoor dat alles thuis hetzelfde blijft. Blinde katten doen het heel goed met vertrouwdheid en routine, dus zorg ervoor dat bedden, kattenbakken, voerbakken en waterbakken altijd op dezelfde plek staan.

 • Probeer je kat van hoge oppervlakken te houden, omdat ze kunnen vallen.

 • In eerste instantie is het het beste voor blinde katten om alleen te lopen. Hierdoor kunnen ze zich sneller aanpassen aan het blind zijn (door te voelen, te horen en te ruiken) dan wanneer ze zouden worden rondgedragen.

Dit is slechts een korte lijst en natuurlijk zal elke kat en elke thuisomgeving anders zijn. Het helpt om de zorg voor een blinde kat te bespreken met een dierenarts, of met iemand anders die voor een blinde kat heeft gezorgd.

half blinde kat op de grond
Afbeelding credit: NOPPHARAT7824, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe diagnosticeren dierenartsen netvliesloslating?

Een losgemaakt netvlies kan meestal worden gevisualiseerd door dierenartsen met een speciaal instrument dat een oftalmoscoop wordt genoemd. Met dit instrument kan de achterkant van het oog, waar het netvlies zit, worden gezien. Als een dierenarts netvliesloslating ziet, willen ze misschien een paar andere tests uitvoeren:

Door de resultaten van deze tests te combineren, krijgt uw dierenarts een idee van welke behandeling nodig is om het beste resultaat voor uw kat te krijgen.

Ik verhuis naar een nieuw huis – Zal mijn blinde kat in orde zijn?

Ja, het komt goed met je kat, maar het is een grote verandering voor een blinde kat. Ze zullen extra aandacht nodig hebben, evenals een andere “aanpassingsperiode”. We raden u aan uw verhuizing met een dierenarts te bespreken om ervoor te zorgen dat deze zo stressvrij mogelijk is voor u en uw kat.

Zijn er waarschuwingssignalen voor netvliesloslating?

Vaker wel dan niet geven katten niet veel waarschuwingssignalen voordat hun netvlies loskomt. Maar er zijn een paar uitzonderingen:

 • Ongewoon rood uiterlijk voor een of beide ogen
 • Ongebruikelijke bewegingen of terughoudendheid om zoveel te bewegen als normaal
 • Veranderingen in eetlust en/of dorst
 • Veranderingen in toiletgewoonten
 • Veranderingen in gedrag of stemming

De meeste van deze symptomen zijn niet specifiek voor vroege netvliesloslating en kunnen worden veroorzaakt door een aantal andere ziekten. Om deze reden, als u merkt dat uw kat een beetje “uit kleur” of “uit karakter” is, is het het beste om ze door een dierenarts te laten zien.

kattenpootverdeler

Conclusie

Netvliesloslating bij katten is moeilijk te beheren. Het horen van het nieuws dat je kat nu blind is, kan opzienbarend zijn. Gelukkig is het diagnosticeren van netvliesloslating relatief eenvoudig en sommige katten zullen op natuurlijke wijze hun netvlies opnieuw bevestigen en wat zicht herstellen zodra het onderliggende probleem is behandeld.

Als dit niet mogelijk is, passen de meeste blinde katten zich aan en gedijen ze in hun thuisomgeving – een echt bewijs van hun intelligentie!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Mary Swift, Shutterstock