Waarom pellen de poten van mijn kat? (Dierenarts Antwoord)

Het kan gemakkelijk zijn om de poten van je kat over het hoofd te zien, vooral als hij of zij het niet leuk vindt dat je dat gebied aanraakt. De poten van katten fungeren echter als hun handen en voeten, dus ze dienen een aantal belangrijke functies. Rennen, springen, klimmen, voelen, speelgoed vastpakken – al deze activiteiten zijn afhankelijk van het gezond zijn van de poten! Bovendien zijn de poten een vrij gebruikelijke plek voor katten om pijn of ongemak te ervaren, omdat ze ze zo vaak gebruiken in het dagelijks leven.

Katten kunnen om meerdere redenen het pellen van de poten ervaren. Als je de poten van je kat hebt bekeken en ze hebt zien schilferen, kan het de moeite waard zijn om door een expert te worden gecontroleerd. Dit artikel onderzoekt hoe u de poten van uw kat kunt onderzoeken, de tekenen dat ze afbladderen en enkele van de meest voorkomende oorzaken van het pellen van poten.

divider-catclaw1

Hoe naar de poten van uw kat te kijken

Het is de moeite waard om de poten van uw kat één keer per week te controleren, of als u merkt dat uw kat tekenen van ongemak vertoont, zoals hinken of overmatig likken aan de poten. Het eerste waar u zeker van moet zijn, is dat u de poten controleert in een omgeving waar uw kat kalm en comfortabel is. Een gestreste kat zal meer gestrest raken wanneer zijn poten worden gehanteerd, vooral als dit niet iets is waaraan ze gewend zijn.

Het tweede ding om op te merken is dat katten met pijn in hun poten je misschien niet goed laten kijken – soms is het gewoon te pijnlijk en het aanraken van de regio zal de pijn erger maken! Dit is zeker niet jouw schuld, maar het is wel een goed teken dat je contact opneemt met een dierenarts.

Om de poten van je kat te inspecteren, probeer hem of haar te laten liggen, hoewel staan prima kan werken. Houd met één hand het been van uw kat een paar centimeter boven de poot (het “pols” of “enkel” -gebied) om het been te stabiliseren. Kijk met je andere hand naar de vacht en nagels over de poot en deel wat vacht om ook de huid te controleren. Het is belangrijk om de voet naar boven te draaien om eronder te onderzoeken – dit is waar de voetzolen zijn. Herhaal dit vervolgens voor de andere drie poten. Als uw kat gestrest raakt na het kijken naar de eerste poot (wat vaak gebeurt), kan het de moeite waard zijn om hem een pauze te geven en de andere poten gedurende de dag te controleren.

kat die zijn poot likt
Afbeelding Credit: TeamK, Pixabay

Tekenen dat de poot schilfert

Dit lijkt misschien redelijk vanzelfsprekend, omdat de meeste mensen op een gegeven moment een schilferende huid hebben gezien. Maar het kan iets minder voor de hand liggend zijn bij katten. Tekenen dat de poot mogelijk schilfert of ongezond is, zijn onder meer:

  • Schilferige huid
  • Schilferige of broze nagels
  • Schilfering van de huid op de pads
  • Ontstoken, boos uitziende huid
  • Sijpelend uit de huid

Vergeet niet om altijd te controleren:


  • De huid onder de vacht

  • Alle nagels, inclusief de “dauwklauw” hoog op de voorpoten

  • De voetzolen aan de onderkant van de voet – dit zijn de zachte, verhoogde delen van de voet die worden gebruikt voor demping tijdens het lopen (evenals andere dingen)

Wat betekent het als de pad schilfert?

Het opmerken van een peeling voetzol is niet per se een reden om je zorgen te maken. Hieronder staan zes veel voorkomende oorzaken van een peeling pad:

Letsel

Dierenartsen kunnen dit “trauma” of “weke delen letsel” noemen. Wat het echt betekent, is dat je kat een ongeluk heeft gehad – ze kunnen ergens op zijn geland, hun poot ergens in hebben gevangen of door een andere kat zijn gekrabd. Wanneer de huidbarrière gewond is, kan deze schilferen terwijl het probeert te genezen. Infectie door een wond kan er ook voor zorgen dat sommige huid los of schilferig lijkt. Katten met een blessure zullen vaak pijnlijk zijn, en zelfs als ze niet mank lopen, zullen ze vocaliseren wanneer het gebied wordt aangeraakt. Katten zijn echter meesters in het verbergen van hun pijn, dus dit is niet altijd het geval.

gewonde poot van een kat
Afbeelding Credit: Phatara, Shutterstock

Branden

Dit komt vaker voor bij katten die tijd buitenshuis doorbrengen, en het kan worden veroorzaakt door over een heet metalen dak of een hete asfaltweg te rennen. Het zullen meestal de voetzolen aan de onderkant van de poot zijn die worden verbrand (omdat deze in contact komen met het hete oppervlak) en het kan verschijnen als een rode, schilferende huid of een cirkelvormige “blaarvormige” huid. Meestal worden alle voeten tot op zekere hoogte verbrand. Vaak zullen deze brandwonden met de tijd beter worden, maar het is de moeite waard om ze goed in de gaten te houden en ze met koud water te baden.

Allergie

Als we denken aan allergieën bij mensen, denken we vaak aan hooikoorts. Allergieën bij katten hebben echter veel meer kans op een jeukende huid dan hooikoorts. Er zijn een paar soorten allergieën bij katten, maar ze kunnen allemaal jeuk veroorzaken en de poten zijn een vrij vaak aangetaste plek. Allergieën kunnen omgevingsfactoren (gras en pollen), voedselgerelateerd of veroorzaakt worden door vlooien (vlooienallergie dermatitis).

Maar hoe veroorzaakt een allergie schilfering van de poten? De allergische reactie van het lichaam op gras, voedsel of vlooien veroorzaakt ontstekingen. Dit betekent dat de huid heet en jeukend is en niet perfect gezond. Als gevolg hiervan zullen katten de poten vaak vaker likken of verzorgen, wat het geheel eigenlijk erger maakt, inclusief het pellen.

Infectie

De meest voorkomende infectie die schilfering van de huid op de poten veroorzaakt, is ringworm, hoewel sommige mijten ook een schilferende huid kunnen veroorzaken. In tegenstelling tot zijn naam is ringworm eigenlijk geen worm, maar een soort schimmel. Ringworm komt vaker voor bij jonge katten en zorgt ervoor dat plekken van de vacht hun vacht verliezen en schilferig worden. Als u zich zorgen maakt dat uw kat ringworm heeft, kunt u het beste een consult met uw dierenarts regelen.  Uw dierenarts zal in staat zijn om ringworm te onderscheiden van andere oorzaken van peeling en u te adviseren over de beste behandelingskuur.

Auto-immuun ziekte

De belangrijkste auto-immuunziekte die peeling van de pads bij katten veroorzaakt, is pemphigus foliaceus |. Gelukkig zijn deze en soortgelijke ziekten zeer zeldzaam bij katten. Meestal zijn het niet alleen de betrokken poten, maar ook andere delen van het lichaam – oogleden, lippen en neusgaten, bijvoorbeeld. Hoewel het er in het begin misschien uitziet als een schilferende huid, wordt het vrij snel een zeer abnormale, korstige huid. Deze auto-immuunziekten vereisen een diagnose door een dierenarts.

Gedragsgerelateerde

Sommige katten zullen het pootgebied overbezorgen als ze gestrest of angstig zijn. Constant likken kan leiden tot haarverlies en een droge, schilferende huid. Als er andere tekenen zijn dat uw kat angstig is, zoals vocaliseren, grillig gedrag of de neiging om zich te verbergen, is het de moeite waard om met een dierenarts of dierengedragsdeskundige te praten om stressniveaus te verminderen. Je kat voorzien van speelgoed, sociale tijd, veilige ruimtes in huis en een regelmatige voedingsroutine zijn allemaal goede uitgangspunten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen om een aantal redenen het afpellen van de poten ervaren, wat betekent dat het altijd een goed idee is om het pootgebied regelmatig te controleren. Buitenkatten kunnen meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van brandwonden, verwondingen of infecties van de poot. Sommige aandoeningen die het afpellen van de poot veroorzaken, kunnen thuis worden beheerd en andere kunnen het beste worden beheerd met de hulp van een dierenarts, dus aarzel nooit om contact op te nemen met een dierenkliniek als u zich zorgen maakt of niet zeker bent.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: JabaWeba, Shutterstock