Mondzweren bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Dit artikel is bedoeld om de details van mondzweren bij katten uit te leggen, met een eenvoudige, duidelijke uitleg over mondzweren voor eigenaren van gezelschapsdieren van wie de katten kunnen worden beïnvloed en die meer willen weten over wat er gebeurt.

Wat zijn mondzweren bij katten?

Een zweer is een open zweer veroorzaakt door een breuk in de huid of het slijmvlies die niet geneest. Zweren kunnen binnen of buiten het lichaam verschijnen. In de mond betekent dit een breuk in het slijmvlies dat de mondholte bekleedt.

Een kat met mondzweren heeft pijnlijke gebieden in de mondholte. Mondzweren zijn ook bekend als zweren in de mond of orale zweren. Zweren lijken rauw en rood, en ze kunnen worden gezien als duidelijke tekorten in het gladde slijmvlies dat de binnenkant van de lippen, het tandvlees, de tong, het harde gehemelte en andere structuren bedekt.

Mondzweren worden vaak gezien als onderdeel van een algemene ziekte die bekend staat als feline stomatitis, wat ontsteking van de mondholte betekent, met gelijktijdige gingivitis (ontsteking van het tandvlees) en / of gingivostomatitis (ontsteking van de mondholte en tandvlees). Dit type parodontitis is vaak gekoppeld aan immuungebaseerde aandoeningen en tandheelkundige aandoeningen. Mondzweren worden gezien als specifieke laesies in een mondholte, die over het algemeen ontstoken is.

Wat zijn de symptomen van mondzweren bij katten?

Mondzweren zijn pijnlijk en dit verklaart veel van de klinische symptomen die worden gezien bij een kat met mondzweren.

 • Vocalisatie (bijv. Miauwen, joggen) wanneer de mond wordt geopend
 • Weigering om te eten, ondanks dat je naar de voerbak gaat alsof je honger hebt
 • Verlies van eetlust
 • Eten van één kant van de mond, of voedsel laten vallen tijdens het eten
 • Gewichtsverlies
 • Poten aan de mond
 • Slechte adem (halitose)
 • Kwijlen (overmatige speekselvloed, technisch “ptyalisme” genoemd)
 • Slechte vachtconditie (katten stoppen met zelfverzorging vanwege pijn in de mond)
 • Rood en/of gezwollen tandvlees
 • Niezen wordt soms gezien, als de aandoening is gekoppeld aan een virale infectie

Wat veroorzaakt zweren in de mond van een kat?

Mondzweren kunnen door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder virale infecties, bacteriële infecties en diabetes.

Mondzweren kunnen worden veroorzaakt door alles wat resulteert in ontsteking van het slijmvlies van de mond. Veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Virale infecties zoals feline calicivirus en in mindere mate, feline herpes virus (dit zijn beide kattengriepvirussen), evenals feline immunodeficiëntie virus en feline leukemie virus
 • Bacteriële infecties
 • Fysieke irriterende stoffen, zoals haarballen of vreemde voorwerpen
 • Andere ziekten (tumoren, zoals plaveiselcelcarcinoom)
 • Allergische reacties op voedingsmiddelen en andere stoffen, wat leidt tot orale versies van aandoeningen op basis van het immuunsysteem, zoals eosinofiel granuloom
 • Systemische ziekten (bijv. nierfalen, diabetes mellitus)

Hoe vaak komen mondzweren voor?

Mondzweren komen veel voor bij katten van alle leeftijden.

Diagnose van mondzweren

Als u vermoedt dat uw kat mondzweren heeft, moet u deze meenemen naar uw dierenarts die zal proberen de onderliggende oorzaak van de mondzweren te bepalen, zodat de juiste behandeling kan worden gegeven.

Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van de toestand van uw kat en de algemene gezondheid van uw huisdier bespreken, op zoek naar aanwijzingen over waarom de zweren zich hebben ontwikkeld, en in het bijzonder om meer te weten te komen over alles wat de zweren rechtstreeks kan veroorzaken.

Dit omvat het vragen naar de vaccinatiestatus van uw huisdier, voedingsgeschiedenis (inclusief eventuele supplementen), parasietbestrijding (bijvoorbeeld het controleren op vlooien als een routinematig onderdeel van een gezondheidscheck) en contact met andere katten.

Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren, op zoek naar mondzweren, evenals eventuele redenen waarom ze zich ontwikkelen. Dit omvat een nauwkeurige inspectie van de mond, inclusief het tandvlees, de tong en alle tanden van uw kat, inclusief premolaren en kiezen, evenals een algemeen onderzoek.

Routine bloedonderzoek en urineonderzoek

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (volledig bloedbeeld met beoordeling van bloedcellen) en biochemische profielen. Bij mondzweren zijn er meestal niet veel afwijkingen, maar het is nog steeds belangrijk om te controleren.

Systemische ziekte die kan bijdragen aan mondzweren zal worden uitgesloten (zoals leverziekte, nierziekte, diabetes, enz.) omdat de bloedparameters die deze delen van het lichaam weerspiegelen meestal normaal zijn individkat dat de gezondheid van je kat over het algemeen goed is.

Urineonderzoek zal worden uitgevoerd zoals bij veel andere zieke katten, als onderdeel van een algemeen onderzoek als een routinematig onderdeel van goede diergeneeskunde.

Gespecialiseerde bloedonderzoeken

Uw dierenarts kan specifieke bloedtesten aanbevelen voor sommige virale infecties, zoals het feline leukemievirus (FeLV) en het feline immunodeficiëntievirus (FIV), omdat deze kunnen worden gekoppeld aan de onderliggende oorzaak van mondzweren en er aanzienlijke implicaties zijn als uw kat positief is voor een van deze.

Andere tests

 • Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kunnen van de schedel worden genomen om te controleren op diepere aspecten van tandheelkundige aandoeningen.
 • In complexe of langdurige gevallen kan een biopsie worden genomen van de zwerende gebieden. Dit is de enige definitieve manier om een diagnose van bepaalde specifieke oorzaken van mondzweren (bijv. Tumoren) te bevestigen.

Uw dierenarts zal u adviseren over welke gedetailleerde onderzoeken nodig zijn.

Hoe behandel je mondzweren bij katten?

Om ontstekingen in de mond te voorkomen, kan uw dierenarts aanbevelen om een thuisroutine voor tandheelkundige zorg te starten.

Over het algemeen is het doel om de onderliggende oorzaak te identificeren en te behandelen.

 • Pijnmedicatie kan worden gegeven om ongemak te verlichten.
 • Zacht voedsel kan worden aanbevolen om eten minder pijnlijk te maken.
 • Antimicrobiële therapie kan worden voorgeschreven als bacteriële infectie bijdraagt aan het probleem.
 • Corticosteroïden kunnen worden gegeven om orale ontsteking te verminderen.
 • Gebitsreiniging komt aan bod. Opbouw van tandsteen is vaak gekoppeld aan ontstekingen in de mond, en een goed tandheelkundig zorgregime thuis, inclusief tandenpoetsen, is een belangrijk onderdeel van mondhygiëne.
 • Getroffen katten hebben vaak maanden of jaren een doorlopende behandeling nodig.
 • Specifieke behandeling kan ook worden gegeven voor de onderliggende oorzaak als dit kan worden geïdentificeerd.
 • Sommige oorzaken kunnen al zijn verwijderd en de patiënt hoeft alleen maar te worden gestabiliseerd (bijvoorbeeld inname van irriterende stoffen).
 • Andere ziekten zoals tumoren kunnen chirurgische interventie vereisen.

Monitoring en prognose

Uw dierenarts zal u adviseren over welke nazorg nodig is, maar over het algemeen is het monitoren van uw huisdier de belangrijkste manier om te bevestigen dat er een volledig herstel aan de gang is.

De prognose voor de meeste gevallen van mondzweren is redelijk.

Conclusie

Mondzweren zijn een veel voorkomende en pijnlijke aandoening bij katten, maar zodra de oorzaak van het probleem is geïdentificeerd, is vaak een effectieve behandeling beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duren mondzweren bij een kat?

Mondzweren verdwijnen niet vanzelf en ze kunnen maanden of jaren problemen blijven veroorzaken als ze niet effectief worden behandeld. Ze zijn pijnlijk en daarom is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een snelle behandeling.

Hoe kan ik de mondzweer van mijn kat thuis behandelen?

Er zijn geen eenvoudige huismiddeltjes voor mondzweren bij katten. U moet professionele hulp zoeken bij een dierenarts. Het helpt wel om een goed thuis tandheelkundig zorgregime te hebben, met tandenpoetsen, en zacht voedsel helpt ook. Maar deze zijn op zichzelf niet genoeg om zweren in de mond te behandelen.

Hoe verschilt een mondzweer bij een kat van een menselijke mondzweer?

De meest voorkomende oorzaak van menselijke mondzweren is letsel (bijvoorbeeld per ongeluk bijten in de binnenkant van uw wang). In de meeste gevallen zijn menselijke mondzweren onschadelijk en verdwijnen ze vanzelf binnen 10 tot 14 dagen zonder dat behandeling nodig is. Dit gebeurt niet bij katten. Mensen lijden ook aan een ander specifiek probleem, afteuze ulcera, terugkerende zweren zonder bekende oorzaak die ongeveer 20% van de bevolking treffen. Katten krijgen deze niet.

Wat zijn de symptomen van zweren in de mond van een kat?

Mondzweren zijn pijnlijk en dit verklaart veel van de tekenen die katten zien, waaronder inappetentie, kwijlen, poten in de mond en gewichtsverlies.

Wat kan ik voor mijn kat doen als hij een mondzweer heeft?

Mondzweren bij katten worden niet vanzelf beter, dus u moet uw kat naar uw dierenarts brengen, zodat de bron van het probleem kan worden geïdentificeerd en het probleem op de juiste manier kan worden behandeld.

Wanneer moet ik mijn kat naar de dierenarts brengen voor mondzweren?

Zweren zijn pijnlijk, dus als uw kat zweren in de mond heeft, moeten ze zo snel mogelijk naar de dierenarts worden gebracht.