Mogen katten druiven of rozijnen eten?

Het is Nationale Rozijnendag. Love ‘em or hate ‘em, het valt niet te ontkennen dat gedeeltelijk gedroogde druiven een geweldige bron van vezels en vitamines (met mate) voor mensen zijn. Dus hoewel druiven en rozijnen een acceptabele snack voor ons zijn, hoe zit het dan met de andere familieleden in het huis? Kunnen katten druiven of rozijnen eten? Nee, ontdek waarom.

Oranje tabby kat naast snijplank met brood, druiven en gelei - kunnen katten druiven eten?
Foto door Anna Tello op Unsplash

Mogen katten druiven eten?

Helaas zijn druiven erg giftig voor katten. In feite kunnen katten lijden acuut nierfalen 12 tot 24 uur na het eten van druiven. Wetenschappers weten niet zeker waarom druiven onze huisdieren op deze manier beïnvloeden.

Hier zijn tekenen om op te letten als uw kat druiven heeft ingenomen:

 • Braken (meestal binnen 12 uur na inname)
 • Lethargie
 • Diarree
 • Uitdroging tot overmatig drinken
 • Verminderde eetlust
 • Buikpijn
 • Verminderd tot verhoogd urineren

Als u vermoedt dat uw kat druiven heeft gegeten, bel uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center op (888) 426-4435 voor advies.

Ten slotte kunnen druiven een verstikkingsgevaar vormen bij katten. Houd ze bij twijfel buiten het bereik van je huisdieren!

Rozijnen verspreid over een wit oppervlak - kunnen katten rozijnen eten?
Foto door Erda Estremera op Unsplash

Mogen katten rozijnen eten?

Rozijnen zijn ook giftig voor katten. Het innemen van rozijnen (of de vergelijkbare krenten) kan leiden tot dezelfde symptomen en medische noodsituaties bij katten als het eten van druiven. Houd dit in gedachten als het gaat om gewone met rozijnen doordrenkte voedingsmiddelen, zoals mueslirepen, ontbijtgranen en desserts.

Het goede nieuws: katten zijn meestal niet geïnteresseerd in druiven of rozijnen

Katten zijn niet alleen notoir kieskeurig over hun voedselkeuzes, ze hebben ook een genetische mutatie die voorkomt dat ze zoetheid proeven. Gelukkig betekent dit dat je kat veel eerder druiven en rozijnen negeert dan eet!

Het huisdier waar je je zorgen over moet maken? Honden

We weten dat honden veel meer “open-minded” zijn over het consumeren van menselijk voedsel dan katten. Dit betekent helaas dat honden meer kans hebben om in de problemen te komen door het eten van giftig voedsel. En druiven en rozijnen zijn als giftig voor honden (zo niet meer) zoals ze zijn voor katten. Zorg ervoor dat u dit fruit buiten het bereik van honden houdt en zorg ervoor dat u ze niet per ongeluk op de grond laat vallen. Honden die druiven of rozijnen eten, kunnen dezelfde symptomen ervaren die hierboven zijn beschreven. Als je je hond een druif of rozijn ziet eten, nogmaals, bel uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center op (888) 426-4435 voor advies.

Moeten katten alle vruchten vermijden?

Druiven en rozijnen zijn de belangrijkste vruchten die je nodig hebt om je kat niet te geven. Katten vermijden over het algemeen citrusvruchten en sappen (citroen, limoen en sinaasappel), die ook braken en diarree kunnen veroorzaken. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat katten veel interesse hebben in fruit, zijn er een paar die als veilig en zelfs gezond voor katten worden beschouwd.

In feite is pompoen een vrucht die je misschien wilt aanmoedigen je kat te eten. Waarom? Pompoen biedt vezels, vocht en andere voedingsstoffen die uw kat nodig heeft.

Andere vruchten die u kunt overwegen om met mate aan uw kat te serveren, zijn onder meer:

 • Bananen
 • Geschilde appels (geen zaden)
 • Bosbessen
 • Komkommer
 • Meloen/watermeloen (geen zaden)
 • Avocado (geen schil of pit)

Voor een romige traktatie voor je kat, meng je het fruit met een klein beetje gewone, magere yoghurt.

Dus, kunnen katten druiven eten? En kunnen katten rozijnen eten? Nu weet je dat het antwoord op beide vragen is LOL Lees meer over menselijk voedsel dat veilig is (en niet is) voor katten.