Auto-immuunziekten bij katten

Mei is Lupus Awareness Month, dus we kijken naar auto-immuunziekten bij katten. Auto-immuunziekten, zoals lupus bij katten, presenteren zich vaak met gevarieerde of zelfs vage symptomen, waardoor ze moeilijk te diagnosticeren kunnen zijn. Gelukkig zijn auto-immuunziekten bij katten over het algemeen zeldzaam.

Wat zijn auto-immuunziekten?

Een auto-immuunziekte ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte gezonde cellen, weefsels en organen aanvalt. Veel voorkomende auto-immuunziekten bij de mens zijn reumatoïde artritis, diabetes type 1, lupus, coeliakie en multiple sclerose.

Medische onderzoekers speculeren dat genetica, dieet, infecties en blootstelling aan chemicaliën auto-immuunziekten kunnen veroorzaken, maar de oorzaak van deze ziekten is grotendeels onbekend.

Welke auto-immuunziekten komen voor bij katten?

Hoewel auto-immuunziekten bij katten zeldzaam zijn, kunnen ze ook ondergediagnosticeerd zijn. Hiervan zullen katten meestal worden gediagnosticeerd met auto-immuun huidziekten of systemische lupus erythematosus (SLE), ook bekend als lupus bij katten.

Wat is lupus bij katten?

Systemische lupus bij katten is het gevolg van abnormale regulatie van het immuunsysteem. In dit geval vormt het immuunsysteem van de kat antilichamen tegen weefsels in het lichaam en valt het de eigen cellen van het lichaam aan.

Gelukkig is lupus bij katten zeldzaam. De ziekte kan erfelijk zijn, omdat Siamese, Perzische en Perzische kruisen vaker worden gediagnosticeerd.

Tekenen en symptomen van auto-immuunziekten bij katten

Zoals eerder vermeld, kunnen de symptomen van auto-immuunziekten bij katten misleidend zijn en gemakkelijk verkeerd te diagnosticeren. Met betrekking tot lupus bij katten legt Catherine Barnette, DVM, uit dat ongeveer 60% van de getroffen katten huidlaesies, zoals zweren, zweren, korstjes of gewoon roodheid. Deze verschijnen meestal op het gezicht, oren of poten, maar kunnen elders op het lichaam verschijnen.

Naast huidlaesies kunnen katten met auto-immuunziekten de volgende tekenen vertonen:

  • Lethargie
  • Verminderde eetlust
  • Koorts (vooral als het resistent is tegen antibiotica)
  • Verschuivende been kreupelheid
  • Gezwollen of pijnlijke gewrichten
  • Stijfheid
  • Haaruitval

Diagnose en behandeling

Een dierenarts zal een verscheidenheid aan tests om een auto-immuunziekte bij uw kat te diagnosticeren. Deze kunnen een volledig lichamelijk onderzoek omvatten, huidbiopten waar symptomen aanwezig zijn, een volledig bloedbeeld (CBC) om het celgetal en de orgaanfunctie te controleren, en een antinucleaire antilichaamtest (ANA) om de aanwezigheid van antilichamen te beoordelen.

Als uw dierenarts vaststelt dat uw kat lupus of een andere auto-immuunziekte heeft, zal de behandeling waarschijnlijk immunosuppressie met corticosteroïden zoals prednisolon. De dierenarts kan aanvullende medicijnen en een specifiek dieet voorschrijven, afhankelijk van het aangetaste lichaamssysteem (en) van uw kat.

U wilt er zeker van zijn dat uw kat veel rust en leeft in een omgeving met minimale stress. Je kat moet ook blijf binnen en uit direct zonlicht, wat de symptomen van huidlaesies kan verergeren. Praat op lange termijn met uw dierenarts over de vraag of uw kat moet doorgaan met standaardvaccinaties.

Prognose

Indien vroeg behandeld, kunnen auto-immuunziekten zoals lupus bij katten vaak op korte termijn worden gecontroleerd. Helaas komt terugval vaak voor en kunnen de omstandigheden vrij plotseling verslechteren. Levenslange immunosuppressieve behandeling zal waarschijnlijk nodig zijn, wat ook bijwerkingen kan hebben bij een kat. U moet de symptomen van uw kat nauwlettend in de gaten houden en consistent contact hebben met uw dierenarts.

Kun je auto-immuunziekten bij katten voorkomen?

Omdat auto-immuunziekten bij katten, waaronder lupus bij katten, een erfelijke component kunnen hebben, moet u ervoor zorgen dat u sterilisatie en castratie—zelfs als uw kat geen “risicovol” ras is.