Kunnen katten salmonella krijgen?

Salmonella is een soort bacterie die het darmkanaal aantast. Mensen lopen salmonella-infecties meestal op door besmet water of voedsel. Maar hoe zit het met onze huisdieren? Kunnen katten salmonella krijgen? Ontdek waarom katten kunnen salmonella krijgen, evenals de belangrijkste redenen waarom ze kunnen worden blootgesteld aan de bacteriën. Ontdek hoe je het kunt voorkomen!

Dus, kunnen katten salmonella krijgen?

Ja, katten kunnen salmonella en de daaruit voortvloeiende bacteriële ziekte krijgen – salmonellose genaamd – net als wij. Kittens en katten met een zwak immuunsysteem hebben meer kans om tekenen van de ziekte te vertonen.

Katten kunnen ook drager zijn van salmonella zonder ziekteverschijnselen te vertonen, terwijl ze de bacteriën in hun ontlasting afstoten.

huisdierschildpad in twee handen - kunnen katten salmonella van schildpadden?

Top 3 redenen voor salmonella bij katten

1. Rauw vlees

Katten kunnen salmonella krijgen door het consumeren van rauw vlees. Dit is een zeer reële mogelijkheid, omdat sommige huisdierouders geloven in het voeren van katten met een rauw vleesdieet. Voorstanders zeggen dat het het “biologisch geschikte dieet” voor katten is, omdat het nauw aansluit op wat een kat in het wild zou eten. Hoewel katten inderdaad obligate carnivoren zijn, kunnen ook zij ziek worden van rauw vlees dat niet goed is bereid of ontsmet. Naast salmonella kunnen katten gevaarlijke bacteriën en parasieten oplopen van rauw vlees zoals E.coli, listeria, campylobacter en toxoplasmose.

2. Schildpadden en andere reptielen als huisdier

Heb je een schildpad in huis? Helaas lopen u en uw gezinsleden (tweebenig en vierbenig) het risico op blootstelling aan salmonella. Schildpadden dragen vaak salmonella op hun buitenste huid en schaal, die zich bij contact naar mensen kan verspreiden en daardoor andere oppervlakken in uw huis kan besmetten. Andere reptielen zoals baardagamen, gekko’s en slangen zijn ook veel voorkomende dragers van de bacterie. Zorg ervoor dat u uw handen grondig wast na het hanteren van reptielen als huisdier.

3. Dieren in het wild en het buitenleven

Buitenkatten, of katten die een deel van de tijd buiten mogen, lopen meer risico om salmonella op te lopen vanwege hun blootstelling aan dieren in het wild. Katten zijn beruchte jagers van vogels en knaagdieren – beide dierpopulaties die salmonellabacteriën en andere ziekten kunnen dragen. Niet alleen kunnen katten salmonella krijgen van het eten van geïnfecteerde prooien, ze kunnen het ook oppikken na het drinken uit besmette buitenwaterbronnen.

Symptomen van salmonellavergiftiging bij katten

Salmonellose bij katten zal er ongeveer hetzelfde uitzien als bij mensen. Als uw kat ziek wordt van salmonella, kunt u de volgende tekenen zien:

 • Braken
 • Diarree
 • Slijm of bloed in ontlasting
 • Koorts
 • Verlies van eetlust
 • Lethargie
 • Gewichtsverlies
 • Dehydratie
 • Gezwollen lymfeklieren

Als u deze symptomen bij uw kat opmerkt, vooral als een van hen ernstig is, wilt u uw kat door een dierenarts laten onderzoeken. Onbehandeld kan salmonellose leiden tot gastro-enteritis of bloedvergiftiging bij katten.

De meeste katten zullen herstellen van salmonella met poliklinische behandeling, inclusief antimicrobiële medicatie en tijdelijke beperking van de voedselinname. In ernstige gevallen kan het nodig zijn dat uw kat vloeistoffen en elektrolyten in de kliniek, een tijdelijke voedingssonde of zelfs bloed- of plasmatransfusies nodig heeft.

Zwarte kat buiten op het gras naast een vogel - kunnen katten salmonella krijgen van rauw vlees of dieren in het wild?

Katten kunnen geven jij salmonellavergiftiging – en vice versa

Salmonellose is een zoönotische ziekte, in die zin dat het kan worden doorgegeven tussen dieren en mensen. Zelfs als uw kat geen symptomen van salmonella-infectie vertoont, kan hij de bacteriën in zijn ontlasting uitscheiden.

Tips om salmonella bij katten te voorkomen:

 • Voer je kat geen rauw of onvoldoende verhit vlees.
 • Houd je kat binnen.
 • Als u reptielen als huisdier heeft, was dan altijd uw handen na het hanteren. Laat reptielen niet ver van hun kooi rondlopen en zorg ervoor dat je alle oppervlakken die ze aanraken desinfecteert.
 • Als je meerdere katten in huis hebt, zorg er dan voor dat je alle gedeelde kattenbakken, voerbakken en waterbakken grondig schoonmaakt om verspreiding van infecties te voorkomen.

Tips om uw eigen blootstelling aan salmonella van katten te voorkomen:

 • Was je handen na het schoonmaken van de kattenbak.
 • Desinfecteer kattenbakken, voedsel- en waterbakken en andere oppervlakken waarmee een besmet huisdier in contact is gekomen.
 • Draag handschoenen tijdens het tuinieren. (Zelfs als je kat niet naar buiten gaat, kunnen er buurtkatten zijn die je tuin graag als kattenbak gebruiken.)

Dus, kan cats krijgen salmonella? Nu weet je dat katten salmonella kunnen krijgen en dat het kan worden doorgegeven aan jou en je familieleden. Gebruik deze tips om salmonella bij katten te voorkomen of te herkennen, zodat u uw kat gezond en uw gezin veilig kunt houden!