Moet mijn kat ’s nachts bij mij slapen?

Opkrullen met een knuffelkat klinkt als een pittoreske manier om de nacht door te brengen. Uw kat aanmoedigen om elke nacht in uw bed te slapen, is echter misschien geen eenvoudige beslissing.

Er is veel om over na te denken voordat je de lakens gaat delen met een dier dat al dan niet je tenen onder de dekens aanvalt.

Een pittige katachtige kan het wiebelen van je voeten een riskante beweging maken, en je kunt wakker worden met poten op je gezicht, maar elke kattenmens zal je vertellen dat er een lange lijst met voordelen is om regelmatig met een kat te slapen.

Als je bereid bent om af en toe een sluipaanval wekker of de geluiden van koekjes maken tot diep in de nacht te accepteren, kun je je algehele band met je kat verbeteren en zowel je dag beginnen als eindigen met een door katten veroorzaakte glimlach.

Als u niet zeker weet of u ’s nachts met uw kat moet slapen, overweeg dan deze mogelijke voordelen.

Maximale ontspanning

Als je bedenkt dat een recente studie heeft aangetoond dat bijna 50% van de eigenaren van gezelschapsdieren meer van hun dieren houdt dan van hun menselijke partners, is het gemakkelijk om te zien hoe slapen met een kat een persoon een volledig ontspannen gevoel geeft. Deze ongemakkelijke waarheid kan een beetje jaloezie veroorzaken, maar katten kunnen het niet helpen dat hun loutere aanwezigheid bewezen is om stress te verminderen en de hartslag te verlagen.

Deze donzige liefdes van ons leven zeuren nooit over de afwas in de gootsteen of vragen naar een onbetaalde rekening. In plaats daarvan wiegt hun zachte vacht en ritmisch spinnen ons in een staat van aangenaam uitstel. Talloze studies hebben aangetoond dat het aaien van een kat de cortisolspiegel kan verlagen en een persoon onmiddellijk meer ontspannen kan laten voelen.

Beter slapen

Door jezelf te laten afglijden in ontspanning voordat je in slaap valt, bereid je jezelf voor op een betere nachtrust. Het is zo gemakkelijk om in bed te klimmen met je gedachten nog steeds aan het bijkomen over de gebeurtenissen van de dag.

Je denkt na over de problemen die je onopgelost hebt gelaten en herbeleeft de ongemakkelijke momenten die je liever vergeet. Maar wanneer je met je kat slaapt, helpt hun geruststellende aanwezigheid je hersenen te vertragen.

Terwijl je hartslag kalmeert en je geest verschuift naar het gevoel van vacht onder je vingers, sta je jezelf die essentiële momenten van vrede toe. Naar bed gaan als je gestrest of angstig bent, kan leiden tot rusteloze slaap en zelfs slechte dromen. Maar door met je kat te slapen, knik je met een heldere geest en een ontspannen lichaam in slaap.

Verbeterde gezondheid

We hebben de neiging om slaap te verminderen, maar er zijn weinig dingen belangrijker dan dagelijks goede rust te krijgen. Er zijn aanwijzingen dat hoe beter je slaapt, hoe beter je gezondheid. Dr. Kenneth Wright, Jr. van de Universiteit van Colorado benadrukte het belang van slaap in verband met de algehele gezondheid in een interview met News in Health.

Hij zei: “Er zijn bepaalde reparatieprocessen die meestal, of het meest effectief, tijdens de slaap in het lichaam plaatsvinden. Als je niet genoeg slaap krijgt, worden die processen verstoord.” Kwaliteitsslaap is vaak een van de eerste dingen die we opofferen als het leven druk wordt, maar die gewoonte kan schadelijk zijn voor de algehele gezondheid. In plaats daarvan kunnen mensen met huisdieren prioriteit geven aan een goede nachtrust door met een geliefde kat te slapen.

Natuurlijk, als crepusculaire wezens, zal niet elke kat bereid zijn om je volledige acht uur te bunkeren. Maar als je een katachtige vriend hebt die bereid is om je rustig gezelschap te houden terwijl je snooze, kunnen ze de sleutel zijn tot het behoud van een goede gezondheid.

Veiligheid voorop

Als mensvriendelijke roofdieren hebben katten een paar instincten die hen uitstekend in staat stellen om alarm te slaan wanneer het gevaar nabij is. Honden krijgen meestal alle eer voor hun beschermende aard, maar het hebben van een kat in je kamer kan net zo effectief zijn. Katten kunnen veel hogere tonen horen dan mensen en zelfs honden. Hun grote oren kunnen geluiden oppikken die je niet zou opmerken, zelfs als je wakker was.

Hun ogen zijn ook beter uitgerust om verdachte bewegingen te herkennen in omgevingen met weinig licht. Hun pupillen breiden zich breder uit dan het oog van een mens om meer licht binnen te laten, en het hogere aantal staafjes in hun netvlies geeft hen de mogelijkheid om met ongeveer een zesde de hoeveelheid licht te zien die een persoon nodig zou hebben.

Deze biologische voordelen worden goed benut wanneer het huis donker is en je probeert te slapen. U kunt goed slapen in de wetenschap dat als er iets gebeurt, uw kat klaar is om alarm te slaan.

Een sterkere band

Als je een sterke band met je kat wilt hebben, is het belangrijk om samen tijd door te brengen. De minuten die je besteedt aan het trekken van een verenstokje zijn essentieel, maar onderschat de kracht van een goede knuffel niet. Door gezellig met je kat om te gaan in een rustige, rustige omgeving, laat je je huisdier zien dat jij hun veilige plek bent.

Je kunt zowel comfort vinden in rustig gezelschap als verbinding maken metn een dieper, emotioneel niveau. De meeste mensen die met hun katten slapen, zijn het erover eens dat de tijd die ze besteden aan knuffelen hun algehele band verbetert.

Verzwaarde deken

Als je je kat in je bed laat slapen, accepteer je het feit dat ze kunnen besluiten dat je buik, benen of zelfs hoofd comfortabeler zijn dan je matras. Sommige katten slapen liever aan het voeteneinde van het bed en zijn dichtbij genoeg voor comfort, maar raken hun sluimerende mens niet echt aan. Maar anderen lijken meer op klittenband en ze staan erop om in de buurt te blijven.

Als je een van deze aanhankelijke katten hebt, overweeg dan de voordelen van het laten van die bontbal zijn gang. Mensen geven veel geld uit aan verzwaarde dekens om hen te helpen beter te slapen. Het hebben van een kat kan echter net zo goed zijn.

Verzwaarde dekens zijn populair omdat ze je kunnen helpen sneller in slaap te vallen, dieper te slapen en dingen als angst en zelfs rusteloze benen syndroom te bestrijden. Het goede nieuws voor kattenmensen is dat een tabby van 10 pond net zo effectief kan zijn.

Bestrijd eenzaamheid

We weten allemaal dat het hebben van huisdieren eenzaamheid kan helpen voorkomen. Anekdotisch bewijs laat ons dit elke dag zien, maar nu dringen zelfs wetenschappers er bij mensen op aan om katten te adopteren als een manier om isolatie en eenzaamheid te bestrijden.

Onderzoekers gesponsord door de All-Party Parliamentary Group on Cats meldden in 2020 dat het bezitten van een kat een krachtige manier is om de geestelijke gezondheid te ondersteunen. Katten helpen mensen die worstelen met gevoelens van wanhoop en eenzaamheid. Je kat ’s nachts toegang geven tot je kamer is een geweldige herinnering dat je niet alleen bent.

Kies je gevechten

Ten slotte is slapen met je kat soms de gemakkelijkste manier om je leven te vereenvoudigen. Sommige katten hebben een hekel aan gesloten deuren. Zij zien die barrières als oneerlijke beperkingen op hun grondgebied. Als je niet de hele nacht naar je kat wilt luisteren die miauwt, huilt en krabt aan de deur, kan het laten slapen in je bed de weg van de minste weerstand zijn.

Je zou een hond waarschijnlijk kunnen trainen om in een bench of een hondenmand op de grond te slapen, maar katten reageren meestal niet zo snel op het feit dat ze worden verteld wat ze moeten doen. Zelfs als ze niet de hele nacht bij je blijven, zal het geven van je kat de vrijheid om te kiezen waar ze willen slapen een lange weg gaan om je kat gelukkig te houden. Je zult ook een sterk gevoel van voldoening voelen wanneer ze besluiten dat ze liever aan je zijde staan dan ergens anders in huis.

Meer om te overwegen

Als je van je kat houdt en het gevoel hebt dat jullie allebei baat hebben bij een gedeelde slaapruimte, ben je niet de enige. Maar voordat je je te comfortabel voelt, zijn er een paar andere situaties om te overwegen. Als u astma of allergieën heeft, kan slapen met een kat die symptomen mogelijk verergeren.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat niet elke kat blij zal zijn om de hele nacht slaperig en vredig te loungen. Sommige katten zullen opstaan om door het donkere huis te patrouilleren of bezwijken aan de middernachtzoomies. Ten slotte is het geen goed idee om met je kat te slapen als je een bed deelt met een baby of peuter.

Talloze mensen slapen liever met hun katten en ze worden goed uitgerust wakker met schattige harige gezichten. Als je overweegt om je kat in bed te laten, geef hem dan een kans!