Moet ik mijn kat in bad doen?

De kwestie van baden kan een lastige zijn voor katteneigenaren, omdat de meeste katten niet van water houden en meestal geen bad nodig hebben. Toch zijn er momenten waarop een katteneigenaar iets extra’s moet doen om zijn kat schoon te houden.

Moet ik mijn kat in bad doen? Je kat in bad doen is niet verplicht zoals bij honden. Katten kunnen zichzelf meestal goed schoonhouden en sommige hebben misschien nooit een bad nodig. Sommige oudere katten en kittens hebben echter verzorging nodig en er zijn momenten dat uw kat zo vies is dat u hem in bad moet doen.

Lees verder voor meer advies over wanneer en hoe je je kat in bad moet doen.

Hoe katten schoon blijven?

Katten zijn niet zoals andere huisdieren in die zin dat ze hun ruwe tong kunnen gebruiken om hun vacht schoon te houden. Iedereen die er ooit een heeft gehad weet dat ze veel tijd kwijt zijn aan verzorging. Sommige katten kunnen hun hele leven zonder bad.

Katachtigen staan bekend om hun afkeer van water. Ze kunnen zwemmen, maar houden er niet van hoe hun natte vacht aanvoelt. Het maakt hen zwaarder en het extra gewicht maakt hen trager en kwetsbaarder voor roofdieren.

Plus, de meeste katten houden van drogere klimaten in plaats van vochtige.

Lees: Bengaalse Kat Persoonlijkheid: Alles wat je moet weten

Katten die een bad nodig hebben

Sommige katten kunnen meer dan andere of op verschillende tijdstippen een bad nodig hebben vanwege ontstane situaties. Hier zijn een paar voorbeelden.

Ouder wordende katten

Oudere katten doen het soms niet altijd goed om zichzelf te verzorgen. Ze kunnen artritis of andere gezondheidsproblemen hebben waardoor ze zich niet meer zo goed kunnen verzorgen als vroeger.

Voor deze kittens kan een warm bad de gewrichten verlichten en de massage met shampoo kan goed aanvoelen. Het zal ook hun geur verbeteren, hun hygiëne op peil houden en het voorkomen van vlooien en andere beestjes verminderen.

Lees: Zijn Bengaalse katten sociaal?

Kittens

Kittens zullen ook wat verzorging nodig hebben van hun mensen. Dit geldt vooral voor jonge kittens die te vroeg van hun moeder zijn gescheiden, omdat ze nog niet weten hoe ze zichzelf moeten verzorgen.

Kittens kunnen vies worden bij het spelen en verkennen en lijken vatbaarder voor vlooien en andere beestjes. Hen wassen zal dat verminderen.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Smerige Katten

Katten kunnen in bepaalde seizoenen ook bedekt zijn met stuifmeel en je zult ze moeten baden om te voorkomen dat ze alle stuifmeel in je huis brengen.

Hoe vaak een kat in bad doen?

De National Cat Groomers Association adviseert om katten om de 4 tot 6 weken te baden, maar de meeste dierenartsen raden aan om het van geval tot geval te bekijken. De meeste katten hoeven niet op een badschema.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

Wetenswaardigheden over het baden van katten

Informatie die katteneigenaren moeten weten voordat ze hun kat in bad doen, kan het verschil maken.

Begin jong

De meeste kattendeskundigen suggereren dat het baden van je kitten een goed idee is, omdat het ze laat wennen aan baden. Dan zijn ze er comfortabeler mee, mocht je ze als volwassen kat in bad moeten doen.

Gebruik de juiste zeep

Je kunt geen mensenshampoo gebruiken op een kat. Er zitten chemicaliën in die shampoos die giftig zijn voor katten. Koop een kattenshampoo die speciaal is afgestemd op de individuele behoeften van uw katachtige.

Gebruik een vriend

Iemand laten helpen bij het badderen van de kat kan helpen uw katachtige rustig te houden tijdens het proces. Een vriend of familielid die de kat vertrouwt kan helpen voorkomen dat hij probeert te ontsnappen of een badkamerchaos veroorzaakt.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

FAQs

Hoe kan ik een kat veilig baden?

Katten begrijpen dat het vasthouden van de rugkrab de nek is voor hun eigen veiligheid. Zo heeft hun moeder hen in veiligheid gebracht. Begin dus met wassen bij de nek met een zachte massage methode en ga dan naar de staart toe. Gebruik een washandje om het gezicht te wassen en zorg ervoor dat er geen zeep in zijn ogen komt.

Hoe voorkom ik dat ik gekrabd word tijdens het baden van mijn kat?

De gemakkelijkste oplossing is om de nagels van je kat te knippen voordat je hem in bad doet. Zorg ervoor dat u het vertrouwen van uw kat wint voordat u hem in bad doet. U kunt beginnen met een washandje in plaats van een volledig bad.

Hebben alle katten een hekel aan water?

Het is niet dat katten water haten. Het is gewoon dat ze niet graag nat worden. Velen zitten graag bij een vijver of beek en kijken naar dingen als insecten, kikkers, kikkervisjes en vissen in het water. Sommige proberen er zelfs een paar op te pakken met hun poten in het water.

Werken de kattendoekjes?

Reinigingsdoekjes voor katten helpen bij het baden van uw kat zonder hem nat te maken. Ze verminderen ook het verharen, verwijderen huidschilfers en hydrateren de huid. Ze helpen ook bij spotreiniging als uw kat in iets kleverigs terechtkomt of uitwerpselen in zijn vacht heeft zitten van de kattenbak.

Kan ik reinigingsdoekjes voor katten gebruiken in plaats van een bad?

Ja, kattenpoetsdoekjes kunnen een vervanging zijn voor een bad. U hoeft alleen maar met een doekje over uw kat te wrijven van kop tot staart. Zorg ervoor dat u een nieuw doekje gebruikt van het doekje dat veel vuil of vacht verzamelt.

Wat heb ik nodig om mijn kat in bad te doen?

Je hebt een kattenborstel nodig, een washandje, en standaard schoonmaakmiddelen voor katten die je verkiest, zoals schuimshampoo, kattenshampoo, kattenbaddoekjes, azijn en water, Dawn afwasmiddel, of Johnson’s babyshampoo.

Misschien moet u verschillende producten testen om te zien welke het beste werkt voor uw kat. Sommige katten kunnen huidirritaties hebben waar sommige shampoos en badproducten last van kunnen hebben.

Waarom rent mijn kat door het huis na een bad?

Katten zullen altijd rondrennen en springen op en van meubels na een bad. Ze proberen zich zo snel mogelijk af te drogen door het water overal overheen te wrijven.

Hoe droog je een kat af na een bad?

Neem een grote handdoek en wikkel je kat erin. Wrijf je kat krachtig met de handdoek om hem zo snel mogelijk af te drogen.

Lees: Worden katten ouder als honden?