Moet ik mijn kat blootstellen aan zonlicht om gezond te blijven?

Je hebt waarschijnlijk meer dan een paar verhalen gelezen over het belang van het krijgen van voldoende vitamine D, “de zon” vitamine. Het speelt een cruciale rol in de spier- en botontwikkeling, functies van het zenuwstelsel en de gezondheid van het immuunsysteem voor mensen. Maar moeten huiskatten meedoen aan deze gezondheidstrend en naar buiten gaan om wat stralen te vangen? Het antwoord is nee.

Katten synthetiseren eigenlijk geen vitamine D als gevolg van blootstelling aan de zon. Kitties krijgen hun vitamine D voornamelijk via voedsel, en het is opgenomen in alle kattenvoer met een verklaring van de American Association of Feed Control Officials (AAFCO) over de voedingswaarde. Hoewel katten de zon niet nodig hebben om vitamine D aan te maken, houden de meesten echt van een goed dutje in de middagzon.

cat + lijnverdeler

Hebben katten vitamine D nodig?

Absoluut. Vitamine D beïnvloedt verschillende systemen bij katten. Het is nodig voor fosfor- en calciumregulatie. Het versterkt ook de botten van katten, voedt de spieren en ondersteunt de functie van het zenuwstelsel. Veel ziekten bij mensen met vitamine D-tekorten kunnen ook worden gezien bij katten, waaronder fragiele botten.

Calico maine coon kat buiten zittend
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Wat is de beste manier om aan de vitamine D-behoeften van mijn kat te voldoen?

Het hangt ervan af wat je je kat te eten geeft! Het voeren van uw huisdier met een hoogwaardig commercieel dieet maakt het ongelooflijk gemakkelijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende van de juiste voedingsstoffen krijgen, waaronder vitamine D. Huisdieren die hoogwaardig commercieel kattenvoer eten met een AAFCO-verklaring van voedingstoereikendheid krijgen bijna altijd voldoende vitamine D via hun dieet. Met commerciële voedingsmiddelen is er meestal geen reden om je zorgen te maken over het verstrekken van extra vitamine D-suppletie.

Katten die zelfgemaakt voedsel eten, hebben mogelijk vitamine D-suppletie nodig, afhankelijk van wat er in de formuleringen zit die ze krijgen. Kitties die volledig vertrouwen op zelfgemaakte opties om aan hun voedingsbehoeften te voldoen, hebben vaak supplementen nodig om een paar voedingslacunes op te vullen. Katten zijn obligate carnivoren en krijgen vooral voedingsstoffen via dierlijke eiwitten.

En ze hebben ook zeer specifieke behoeften aan aminozuren zoals taurine en mineralen zoals calcium. Als u geïnteresseerd bent in het thuis maken van het voedsel van uw kat, overweeg dan om een kattenvoedingsdeskundige te raadplegen die u kan helpen bij het ontwerpen van een voedingsrijk dieet dat u thuis kunt maken.

Wat gebeurt er als mijn kat te veel vitamine D krijgt

Vitamine D kan zelfs dodelijk zijn voor katten als het in voldoende hoeveelheden wordt geconsumeerd. Vitamine D-toxiciteit treedt vaak op wanneer katten menselijke voedingssupplementen krijgen, te veel vitamine D-verrijkt huisdiervoer consumeren of supplementen krijgen naast hun reguliere commerciële dieet.

Kat gluurt naar buiten
Afbeelding Credit: vicran, Pixabay

Hoe beïnvloedt vitamine D-insufficiëntie mensen?

Mensen met onvoldoende vitamine D voelen zich vaak mentaal en fysiek uitgeput. Niet genoeg van de voedingsstof kan vermoeidheid en aandoeningen zoals verzwakte botten en depressie veroorzaken. Spierkrampen en botpijn komen ook vaak voor. Vitamine D is beschikbaar voor mensen door suppletie, voedsel en blootstelling aan de zon.

Zijn binnenkatten gezond?

Absoluut, maar veel hangt af van de vraag of binnenkatten voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen. Als algemene regel geldt dat binnenkatten langer leven dan buitenkitten. Huisdieren binnenshuis hebben de neiging om ongeveer 15-17 jaar te leven, terwijl de levensverwachting voor de gemiddelde buitenkat tussen de 2 en 5 jaar valt.

Niet-gecastreerde mannelijke buitenkatten krijgen vaak ruzie met andere katachtigen terwijl ze hun territorium verdedigen. En woordenwisselingen tussen buitenkatten en wilde beestjes zoals wasberen komen relatief vaak voor. Katten die rondzwerven zijn ook zeer kwetsbaar om te worden aangereden door een auto tijdens het oversteken van de straat. En ze komen vaak in contact met niet-gevaccineerde dieren en parasieten, waardoor hun risico op het ontwikkelen van ziekten zoals kattenleukemie en hondenziekte toeneemt.

Binnenkatten kunnen hun oefening niet krijgen door in de buitenlucht te sluipen, maar ze hebben nog steeds fysieke stimulatie en plezier nodig. En het is mogelijk om binnenkatten te voorzien van veel entertainment en beweging. Speeltijd is van vitaal belang als het gaat om het gelukkig houden van binnenkatten. Regelmatige speelsessies brengen je kat in beweging, waardoor hij kan rennen, springen, stalken en springen met overgave. En ze zijn ook een geweldige manier om een band met je kat op te bouwen.

Zitstokken, kattenbomen en verhoogde plaatsen bieden huisdieren mogelijkheden om te klimmen en actief te zijn. Krabpalen bieden katten geschikte plekken om los te laten met hun klauwen, en interactief speelgoed en voedselpuzzels leveren plezier en een dosis mentale stimulatie op!

Als u echt wilt dat uw kat veilig van het buitenleven kan genieten, kunt u altijd train ze om aan de lijn te lopen. De meeste katten kunnen getraind worden om aangelijnd te lopen met een beetje geduld en een paar traktaties. Investeer in een goed passend harnas als u van plan bent om uw kat mee naar buiten te nemen voor begeleide wandelingen. Harnassen verdelen de druk over het lichaam van uw kat en de riem sluit meestal aan tussen de schouders, waardoor het een veiligere optie is als uw kat vast komt te zitten of begint te trekken.

gember kat die naar het raam kijkt
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten hebben technisch gezien geen zonlicht nodig om te overleven, en ze hebben het niet nodig om vitamine D te synthetiseren zoals mensen. Hoogwaardig commercieel kattenvoer bevat alle vitaminen en mineralen die de meeste katten nodig hebben om gezond te zijn. U hoeft zich meestal geen zorgen te maken of uw huisdier voldoende voedingsstoffen krijgt als hij een goed commercieel dieet eet.

Hoewel het prima is om uw kat binnen te houden, is het van cruciaal belang om lichaamsbeweging en veel interactief speelgoed te bieden om uw huisdier betrokken en actief te houden. En als je kat nog steeds af en toe naar buiten wil, overweeg dan om hem te trainen om aan de lijn te lopen, zodat je zijn avonturen kunt begeleiden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Jenny Margarette, Shutterstock