Moet ik mijn kat besproeien met water? 6 redenen waarom je dat niet zou moeten doen

Veel huishoudens gebruiken een spuitfles om huisdieren af te schrikken van ondeugend gedrag. Hoewel het op dit moment werkt en je kat er zeker van zal weerhouden om gedrag te doen dat je niet leuk vindt, is het niet de beste discipline. Niet alleen is het besproeien van je kat met water ongemakkelijk en wreed, maar het is ook niet effectief.

Lees verder om zes redenen te leren waarom je een spuitfles niet als straf moet gebruiken en om effectievere alternatieven te vinden om goed gedrag te bevorderen.

cat + lijnverdeler

De 6 redenen waarom je je kat niet met water moet besproeien

1. Het is ongemakkelijk

Het besproeien van uw huisdier met water is uiterst ongemakkelijk voor haar. Hoewel je misschien niet denkt dat een paar waterdruppeltjes zo ongemakkelijk kunnen zijn, kan het zeker zo aanvoelen voor je kat. De tactiele en olfactorische zintuigen van een kat zijn veel gevoeliger dan die van mensen, dus wat je voelt wanneer je met water wordt besprenkeld, zal heel anders aanvoelen dan je kat.

thematische pauze

2. Het kan op lange termijn negatieve effecten hebben op je relatie

Je kat begrijpt niet waarom je haar met water besproeit, dus elke keer dat je je toevlucht neemt om te proberen haar “slechte” gedrag te corrigeren, zet je je relatie onder druk. Ze kan je gaan vrezen en wantrouwen, waardoor de mooie band die je in je tijd samen hebt gecreëerd, wordt verbroken.

waterspuitfles
Afbeelding Credit: Squirrel_photos, Pixabay
thematische pauze

3. Het is niet effectief

Als je je kat met water besproeit elke keer dat ze iets doet dat je niet goedkeurt, kan ze de onaangename ervaring van besproeid worden met je gaan associëren, niet haar acties.

Bovendien, hoe graag je ook zou willen denken dat je kat een engel is als je niet thuis bent, de kans is groot dat ze niet goed opstaat als ze alleen is. Je zult er niet zijn om haar te spuiten als ze stout is, dus de straf wordt niet elke keer versterkt als ze het slechte gedrag doet.

thematische pauze

4. Het is stressverwekkend

Bespoten worden met water is niet alleen ongemakkelijk voor je kat, maar het kan er ook voor zorgen dat haar stressniveau stijgt. Wanneer hij gestrest is, kan uw huisdier eerder het ondeugende gedrag vertonen dat u probeert te corrigeren en kan het zelfs verder slecht gedrag zoals urine spuiten bevorderen.

bange Britse blauwpuntkat die zich onder het bed verstopt
Image Credit: Zossia, Shutterstock
thematische pauze

5. Het is verwarrend

Wanneer je je kat met water besproeit, ga je ervan uit dat je kat weet dat ze iets verkeerd doet, maar dat doet ze eigenlijk niet. Denk na over waarom je haar in de eerste plaats straft: omdat ze iets doet dat je als “slecht” beschouwt. Maar haar ‘wangedrag’ kan gewoon zijn dat ze op een natuurlijke manier reageert op iets in haar omgeving.

Bijvoorbeeld als iets haar bang maakt en ze sist als reactie. Je zult haar spuiten om te sissen, maar dat weet ze niet. Ze denkt dat je haar disciplineert omdat ze bang is. Haar besproeien als ze al bang is, versterkt haar angst, wat ernstige psychologische gevolgen kan hebben.

thematische pauze

6. Het kan een afkeer van water veroorzaken

Het spritzen van je kat kan ervoor zorgen dat ze een afkeer van water ontwikkelt. Onverwachte spritzes uit een fles kunnen haar bang maken om haar rug naar je toe te keren en kunnen haar zelfs bang maken voor haar eigen water. Het is voor sommige katten al moeilijk om aan hun hydratatiebehoeften te voldoen, dus eventuele angst voor water zal zeker niet gezond zijn voor je kat.

Bengaalse kat die water in de kom speelt
Image Credit: kalyanby, Shutterstock

garen kogelverdeler

Op welke andere manieren kan ik mijn kat disciplineren?

Nu je weet dat het niet de bedoeling is dat je je kat met water besproeit om haar te disciplineren, wat kun je dan doen als je kat stout is? Het effectief disciplineren van uw huisdier kan vallen en opstaan vergen, omdat elke kat verschilt van de volgende. Men kan positief reageren op één stijl van gedragscorrectie, terwijl anderen het volledig zullen afwijzen. Laten we eens kijken naar enkele beproefde en echte disciplinetechnieken die je kunt proberen.

Versterk goed gedrag

Katten en de meeste andere huisdieren leren niet van straf, of het nu fysiek of verbaal is. Prijs ze in plaats daarvan en geef ze een traktatie als je ziet dat ze goed gedrag vertonen. Wanneer je kat bijvoorbeeld van het krabben van je bank naar haar krabpaal gaat, vertel haar dan wat een goed meisje ze is en geef haar een hoogwaardige traktatie. Je moet de beloning aanbieden tijdens de daad van positief gedrag, zodat je kat de verbinding in haar hersenen kan maken.

Redislecht gedrag corrigeren

De aandacht van je kat richten op iets anders terwijl ze iets doet wat ze niet zou moeten zijn, is een geweldige manier om goed gedrag te versterken. Als je haar bijvoorbeeld betrapt op het krabben aan je bank, verwijder haar dan fysiek uit het gebied en leg haar op haar krabpaal.

Jonge vrouw die haar kat op het bed uitscheldt
Afbeelding credit: Rommel Canlas, Shutterstock

Gebruik katveilige afschrikmiddelen

Kattenveilige afschrikmiddelen zijn een ander geweldig alternatief voor traditionele discipline. Er zijn veel verschillende soorten die er zijn, afhankelijk van uw behoeften.

Bepaalde geuren zullen katten afstoten. Als je kat altijd je kamerplanten eet, doe dan citroen- of sinaasappelschillen in het vuil om haar weg te houden.

Als uw buitenkat in uw tuin komt, investeer dan in bewegingsgestuurde sproeiers om haar weg te jagen of plastic matten met flexibele plastic spikes om graven te voorkomen.

Begrijp de redenering achter kattengedrag

Begrijp dat veel van het “slechte” gedrag van je kat komt omdat ze probeert te voldoen aan een biologische behoefte. Katten moeten bijvoorbeeld krabben. Ze hebben krabpalen nodig om aan die behoefte te voldoen; anders zullen ze zich tot je meubels wenden. Ze kunnen op je aanrecht en kasten springen omdat ze zich vervelen en omgevingsverrijking nodig hebben om verveling op afstand te houden.

Als je eenmaal weet waarom je kat het zogenaamde slechte gedrag vertoont, kun je je omgeving aanpassen om beter aan hun behoeften te voldoen.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Je kat besprenkelen met water is geen versterking; Het is straf. Er zijn veel andere manieren om je huisdier te disciplineren die geen ongemak veroorzaken of je relatie schaden. Geef je huisdier manieren om haar behoeften te uiten, beloon haar voor haar goede gedrag en kijk hoe het ongepaste gedrag verdwijnt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Halk-44, Shutterstock