Moet ik mijn kat bedekken met zonnebrandcrème als ik naar buiten ga? Wat u moet weten!

Het klinkt misschien een beetje gek om zonnebrandcrème op een kat aan te brengen, maar katten die tijd buitenshuis doorbrengen, kunnen baat hebben bij zonnebrandcrème. Sommige katten lopen een hoger risico op zonnebrand en moeten altijd enige bescherming hebben. Over het algemeen moeten buitenkatten en haarloze rassen een vorm van bescherming tegen de zon hebben. Loopt uw kat het risico op zonnebrand of zelfs huidkanker? Welk type zonnebrandcrème moet je gebruiken en hoe breng je het aan? Blijf lezen voor meer informatie.

3 katten gezichtsverdeler

Kunnen katten zonnebrand krijgen?

Alle katten lopen het risico op zonnebrand, zelfs katten met dik of lang haar. Sommige katten lopen echter een hoger risico. Katten met weinig tot geen haar of haar dat kort en zeer licht van kleur is, moeten worden gecontroleerd op zonnebrand en voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen wanneer dat nodig is. Als u een huisdier in de buitenlucht heeft of een huisdier dat u vergezelt op wandelingen en soortgelijke recreatieve activiteiten, kan hun dierenarts suggesties doen om ze veilig te houden.

Als je kat een haarloos ras is zoals een Sphynx of een voornamelijk haarloos ras zoals een Lykoi, hebben ze extra bescherming tegen de zon nodig. Omdat ze net zo zullen genieten van de warmte van het zonnen als andere katten, moet je misschien hun blootstelling aan de zon controleren, zelfs als ze binnen zijn, zoals wanneer ze op een vensterbank liggen.

sphynx kat liggend op de arm van de bank op een zonneplek
Afbeelding Credit: Erin Agius, Unsplash

Hoe zit het met huidkanker?

Net als mensen met een hoger risico op huidkanker met een hoge blootstelling aan UVA en UVB, kunnen katten ook kanker ontwikkelen. Soortgelijke voorzorgsmaatregelen kunnen ook helpen dit risico te verminderen, zoals het gebruik van zonnebrandcrème. De meest effectieve zonnebrandmiddelen zijn breedspectrum en de SPF-sterkte moet relatief zijn ten opzichte van de blootstelling.

Als uw kat bijvoorbeeld elke dag buiten is, kan het gebruik van een SPF 15 of hoger product het risico op het ontwikkelen van huidkanker aanzienlijk verminderen. Als ze een dag met je aan het meer doorbrengen, hebben ze misschien een krachtiger product nodig terwijl ze in de zon zijn. De regels voor het kiezen van het type en de sterkte lijken erg op die voor mensen.

Is zonnebrandcrème giftig voor katten?

Hoewel sommige dingen die u moet overwegen bij het kiezen van een zonnebrandcrème voor uw kat hetzelfde zullen zijn als het kiezen van een voor uzelf, moet u ervoor zorgen dat het product niet giftig is. Verschillende veel voorkomende ingrediënten voor zonnebrandcrème zijn giftig voor katten en moeten ten koste van alles worden vermeden. De meest voorkomende is zinkoxide.

Als u ooit vragen heeft over een product en of het veilig is om te gebruiken, kan een snel telefoontje naar uw dierenarts u de geruststelling geven die u nodig hebt. Ze kunnen er misschien ook een voorstellen als u hulp nodig heeft bij het bepalen welke zonnebrandcrème het beste is voor uw huisdier.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

kattenpootverdeler3 tips voor het aanbrengen van zonnebrandcrème op katten

De meeste korthaarrassen hebben alleen zonnebrandcrème nodig die op hun oren en boven hun neus wordt aangebracht. Degenen met lichte kleuren kunnen baat hebben bij een lichtgewicht applicatie op hun buik of lies om hun huid te beschermen als ze zelf willen zonnen. Haarloze en meestal haarloze rassen kunnen echter overal zonnebrandcrème nodig hebben.


  • Begin met kleine gebieden: Als u moet beginnen met het aanbrengen van zonnebrandcrème, doe het dan rustig aan. Zelfs als u het product op slechts één oor tegelijk hoeft te gebruiken, kan het uw kat helpen wennen aan het gevoel van zonnebrandcrème op zijn huid en het applicatieproces. Naarmate ze zich aanpassen, wordt het gemakkelijker om het product op meer gebieden zonder problemen aan te brengen.

  • Breng een dunne laag aan: Een beetje gaat een lange weg met zonnebrandcrème. Te veel aanbrengen kan huidirritatie veroorzaken. Het kan ook voorkomen dat het allemaal goed in de huid trekt, waardoor ze er wat van kunnen aflikken en ziek worden. Het kan enige oefening vergen om het effectief toe te passen.

  • Leid ze af: Het is handig om ze afgeleid te houden tijdens het aanbrengen van zonnebrandcrème en voor een korte tijd nadat het is geabsorbeerd. Het hebben van een partner met u maakt dit veel beter beheersbaar! Traktaties en speelgoed zijn altijd een veilige gok, vooral omdat ze het proces zullen associëren met iets leuks.
kat die een kattentraktatie of kattenvoer met de hand krijgt
Afbeelding Credit: Jakub Zak, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Zonnebrandcrème voor katten kan helpen hun huid te beschermen tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen die zonnebrand kunnen veroorzaken en ook hun risico op het ontwikkelen van huidkanker kunnen verhogen naarmate ze ouder worden. Buitenkatten en haarloze rassen moeten een vorm van bescherming tegen de zon hebben. Ga op zoek naar een katveilige zonnebrandcrème of praat met de dierenarts van uw huisdier over het beste product voor hen. Dan kunt u er zeker van zijn dat ze kunnen genieten van het buitenleven of de warmte van de zon zonder angst voor zonnebrand.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: steph foto’s, Shutterstock