Kan een kat kanker ruiken? – Het indrukwekkende antwoord!

De meeste dagen dat je het nieuws aanzet, hoor je een geweldig dierenverhaal. Of het nu gaat over een held van de politie K9, een hond die zijn familie redde of een kat die een kind beschermde waar hij van houdt, we voelen ons allemaal een beetje duizelig van binnen wanneer deze verhalen worden uitgezonden. Dit zijn echter niet de enige verhalen die we horen. Verhalen over honden die ziekten in het menselijk lichaam kunnen opsnuiven, worden al eeuwenlang verteld. Het is zelfs onderzocht. Maar hoe zit het met katten? Kunnen katten dezelfde wonderbaarlijke dingen doen als honden? Kan een kat kanker ruiken?

Helaas is er geen hard bewijs om te bepalen of een kat kanker kan ruiken, maar er zijn mensen die zeggen dat ze het potentieel hebben om het te doen. Laten we eens dieper kijken naar katten en of hun geweldige neuzen kunnen worden gebruikt als hun hondentegenhangers.

3 katten gezichtsverdeler

Verhalen over katten die kanker detecteren

Er zijn geen formele studies gedaan om te bepalen of katten kanker kunnen ruiken. Wat we wel hebben, zijn verhalen verteld door katteneigenaren die beweren dat hun katten hun leven hebben gered door problemen op te snuiven. Een van die gevallen komt van een vrouw in Tennessee. Volgens het verhaal had ze een vreemde blauwe plek op haar borst. Om de een of andere reden besteedde haar kat speciale aandacht aan dat gebied. De kat zou er zelfs op springen alsof hij haar ergens op probeerde te attenderen. Toen ze merkte hoe haar kat reageerde op de blauwe plek, bezocht de vrouw haar arts en ontdekte al snel dat ze borstkanker had. Deze vrouw, een liefhebbende eigenaar van een huisdier, schrijft haar kat toe aan haar vroege detectie en vermogen om de ziekte te verslaan.

Een ander bekend verhaal is dat van een man uit Alberta, Canada. Zijn katachtige vriend begon speciale aandacht te besteden aan zijn linkerkant. Naarmate de tijd verstreek, begon de kat aan de zijde van de man te poten. Uiteindelijk zocht de man medische hulp en ontdekte dat zijn kat gelijk had. Helaas leed de man aan een tumor in zijn long ter grootte van een frisdrankblikje. De eigenaar van de kat voelde de zintuigen van de kat en vooral zijn klauwen waren wat hem ertoe bracht om in de eerste plaats naar de dokter te gaan voor tests.

kat ruikende vrouwenkin
Afbeelding Credit: Koldunov Alexey, Shutterstock

Is het mogelijk voor katten om kanker te ruiken?

Zonder solide onderzoek naar het onderwerp, is de beste manier om te bepalen of katten mogelijk kanker kunnen detecteren, rekening te houden met hun neus. We weten allemaal dat honden superieure neuzen hebben. Ze worden gebruikt om vermiste mensen te vinden, bommen op te snuiven en zijn getest met het detecteren van ziekten met hun neus. Katten hebben misschien niet de snuffelkracht die honden hebben, maar ze zijn er veel beter in dan mensen. Katten gebruiken meer dan 200 miljoen geursensoren om hen te helpen prooien, voedsel en gevaar op te snuiven. Mensen hebben er 5 miljoen en daarom is het reukvermogen van onze kat 14 keer groter dan dat van ons.

Het grootste verschil tussen katten en honden is echter hun vermogen om te onderscheiden wat ze ruiken. Een geurreceptor die bekend staat als V1R wordt gecrediteerd voor het toestaan van zoogdieren om de ene geur van de andere te scheiden die ze hebben ervaren. Mensen hebben slechts één van deze eiwitten. Onze hondenvrienden hebben er negen en onze afstandelijke katten hebben 30 V1R-eiwitten in hun neus. Er werd een studie uitgevoerd die deze informatie gebruikte om te beweren dat katten een gevoeliger reukvermogen hebben dan honden, wat betekent dat katten kunnen worden gebruikt in detectie- en reddingssituaties.

katteneigenaar praat met zijn huisdier
Afbeelding Credit: Kadres, Pixabay

De ontrainbare katachtige

Nu we ons hebben gerealiseerd dat katten de hulpmiddelen hebben, namelijk hun neus, om kanker of andere soorten bedreigingen te ruiken, waarom testen onderzoekers katten en hun reukvermogen niet hetzelfde als bij honden? Het antwoord is simpel. De meeste mensen hebben het gevoel dat katten niet trainbaar en minder betrouwbaar zijn als het gaat om dit soort situaties in vergelijking met honden. We weten allemaal hoe moeilijk het is om een kat te motiveren om te doen wat we willen, maar betekent dit dat ze volledig ontrainbaar zijn? Nee, dat doet het niet. Dat is een mythe die katten al een tijdje omringt.

Voedsel is de belangrijkste manier waarop een kat gemotiveerd kan worden. Door een doos met lekkernijen tevoorschijn te halen en deze te schudden, kan uw kat overal in huis rennen. Het is ook een geweldige manier om je kat naar binnen te laten komen als hij buiten is geweest om te verkennen. Stel je de mogelijkheden voor als je echte smakelijke traktaties voor je kat gebruikt. Gekookte kip, tonijn of wat een kat ook leuk vindt, kan hen motiveren en helpen met training. Katten genieten ook van spelen en socialiseren als beloning. Ze zijn misschien het moeilijkere huisdier om te verleiden tot training, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is.

kat die een kattentraktatie of kattenvoer met de hand krijgt
Afbeelding Credit: Jakub Zak, Shutterstock

Zou het ruiken van kanker juist zijn?

Nauwkeurigheid is een ander probleem bij het bespreken van katten die cance ruikenr. Hoewel een kat een betere kans heeft om geuren te onderscheiden dan een hond, hebben beide dieren de neiging om tijd nodig te hebben om zich aan te passen aan geuren in hun leven. Honden en katten leren de geur van hun baasje door er steeds weer aan te ruiken. Hetzelfde geldt voor hun speelgoed. Het is hoe honden worden getraind om bommen te vinden.

Wanneer kanker zich in het lichaam bevindt, gebeuren er veranderingen in de cellen. Cellen worden aangevallen, ze sterven, enzovoort. Er wordt aangenomen dat een kat of hond de geur van de persoon van tevoren moet kennen om te kunnen bepalen of er iets aan de binnenkant verandert. Misschien is dit de reden waarom onderzoekers geen haast hebben om katten als kankerdetectoren te gebruiken, maar eigenaren hebben het gevoel dat hun katten hen hebben gered vanwege hun reactie wanneer er iets is veranderd met hun gezondheid.

kat rust met eigenaar op bank thuis
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Als uw kat plotseling begint te poten of krabben aan een bepaald deel van uw lichaam, kan dit dan betekenen dat er iets mis is? Er is geen duidelijk antwoord op die vraag. Het is aan u om te beslissen hoe anders uw kat zich gedraagt en of u denkt dat het een reden tot bezorgdheid is. Ja, katten hebben de middelen om kanker op te sporen, maar zonder meer onderzoek zal de kracht die onze kleine katachtigen hebben in onze huizen blijven en niet in onze ziekenhuizen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: MariyaL, Shutterstock