Eten katten stress? Hebben ze comfortfood? – Het fascinerende antwoord!

We kunnen zeker troost putten uit sommige voedingsmiddelen, zoals ’s avonds laat ijs, mac en kaas, of een hete kom chili. Maar kunnen onze katten ook stress-eten zoals wij? Of hunkeren naar specifiek voedsel? Nou, het is geen leugen. Onze kitties houden van eten.

Maar is het echt hetzelfde? Het antwoord is vrij eenvoudig: katten die graag te veel eten, zijn over het algemeen verdrietig of ongelukkig, maar ze hebben niet noodzakelijkerwijs specifiek comfortvoedsel buiten hun normale kattenvoer. Laten we hun mentale toestand onderzoeken en wat we kunnen doen om dit te verbeteren voor onze katachtige metgezellen.

divider-catclaw1Katten + Comfort Food

Mensen eten soms eetbuien of overgeven zich aan voedsel als een copingmechanisme om met dagelijkse stress om te gaan. Je kunt meer in de chipszakken kruipen tijdens specifieke periodes van hoge stress of genieten van andere zoete en hartige voedingsmiddelen.

Als uw kat zichzelf lijkt te gorzen of zich te veel overgeeft aan voedsel zelf, kan dit wijzen op een problematische mentale toestand. Vaak kunnen katten ongelukkig zijn, wat leidt tot veel gedragsproblemen en vreemd gedrag.

Siamese kat die droogvoer uit een kom eet
Afbeelding Credit: catinrocket, Shutterstock

Verveling

Te veel eten betekent niet noodzakelijkerwijs dat je kat helemaal ongelukkig is. Het zou een “vervelingsreactie” kunnen zijn. Onze katten hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig; als ze niet het juiste trainingsregime krijgen, doen ze het misschien niet zo goed.

Als u merkt dat uw kat vaak de voerbak bezoekt en dutjes doet, kan dit betekenen dat ze gewoon wat opwinding nodig hebben. Meestal verhoogt het hebben van meerdere katten echt de ante als het gaat om lichaamsbeweging.

Als katten speelkameraadjes van dezelfde soort hebben, zijn ze meestal veel socialer, vooral met elkaar. Maar als je een enkele kat hebt of een kat die niet noodzakelijkerwijs bij de anderen past, merk je misschien dat dit probleem een beetje prominenter in hen is.

Dit is helemaal te verwachten. Maar we smeken u ten zeerste om naar verschillende wegen van entertainment te kijken.

Depressie en angst

Depressie en angst gaan hand in hand voor zowel mensen als onze harige tegenhangers. Andere symptomen gaan hiermee gepaard, maar het is meestal vrij gemakkelijk te vertellen.

Hoewel de werkelijke diagnose afkomstig is van een erkende dierenarts, kunt u bij u thuis naar de tekenen zoeken. Katten met depressie en angst hebben de neiging om lusteloos, antisociaal en neurotisch te zijn. Katten kunnen een sterk pak hebben in een van deze categorieën. Sommige katten die depressief zijn, kunnen bijvoorbeeld meer tekenen van laks gedrag vertonen.

Angstige katten kunnen echter extreem nerveus en soms zelfs agressief zijn. Als de kat lijdt aan angst of depressie, kan dit ervoor zorgen dat ze oververhit raken door nervositeit of gebrek aan.

Uiteindelijk is hier een uitputtende lijst van begeleidende tekenen dat uw kat kan worden beïnvloed door een of beide van deze kwalen. Volgens de ASPCA kunnen katten niet alleen vergelijkbare symptomen ontwikkelen als mensen, ze kunnen ook verplicht gedrag vertonen.

Tekenen van depressie en angst zijn onder meer:


 • Gebrek aan eetlust

 • Vaak slapen

 • Lethargie

 • Geen aandacht zoeken

 • Ingetrokken handelen

 • Verlies van interesse in spel

 • Gebrek aan verzorging

 • Slechte vachtkwaliteit

 • Overeten

 • Neurotische acties

 • Agressie

Depressie kan uit meerdere bronnen komen, maar soms kan het een direct teken van eenzaamheid zijn. Als uw kat de enige kat in huis is, hunkert hij misschien naar gezelschap van zijn eigen soort.

Soms zijn er bepaalde dingen die mensen gewoon niet kunnen bieden. Dus als je denkt dat je kat misschien het gezelschap van andere katten mist, is het misschien tijd om af te breken en je plaatselijke asiel te bezoeken voor een nieuw speelkameraadje.

Meestal zullen extra symptomen zich absoluut manifesteren in een of andere vorm. Na het lezen van deze lijst, als u zich zorgen maakt over uw mogelijk niet kunnen hebben van een van deze ziekten, moet u met uw dierenarts praten over behandelingsopties.

Uw dierenarts kan suggesties hebben zoals veranderingen in het milieu of het dieet. In extreme gevallen is medicatie ook een optie om problematische symptomatische displays te kalmeren.

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay

Gorging

Gorging komt bij sommige katten vrij vaak voor – en het is niet hetzelfde als stress eten. Meestal leren katten al heel vroeg in het leven te gorgelen, zoals in kittentijd wanneer ze strijden om voedsel.

Gorging kan om voor de hand liggende redenen problematisch zijn. Het kan leiden tot gewichtstoename en het veel minder waarschijnlijk maken voorr uw andere katten om voldoende voeding te krijgen. Als u denkt dat uw kat concurreert om voedsel, merkt u misschien dat ze de voerbak bewaken en soms zelfs agressief kunnen handelen tegenover andere katten in huis als ze in de buurt komen.

Als ze de enige kat in huis zijn, moet je misschien dagelijks de porties meten om ervoor te zorgen dat ze slechts een bepaalde hoeveelheid voedsel krijgen. Je kunt ook investeren in slow feeders die je kat tussen de happen door even naar adem laten happen. Je kunt slow feeders vinden op sites zoals Chewy.

Sommige katten maken gewoon gebruik van de food bowl

Als je je katten gratis voedt, is het niet ongehoord dat ze gewoon opportunistische eters zijn. Ze kunnen de verleiding gewoon niet weerstaan als er voedsel voor hen ligt. Ze moeten het allemaal opeten. Als je een kat hebt die dol is op de voerbak, moet je misschien hun porties rantsoeneren om te voorkomen dat ze aankomen.

Zelfs als je kat heel snel eet, als er geen begeleidende tekenen zijn om je te laten denken dat iets sinisters zou kunnen zijn, kan het gewoon zijn dat ze een vraatzuchtige eetlust hebben. Ongeacht uw gedachten, is het altijd het beste om gedrag met uw dierenarts te bespreken dat u mogelijk zorgen baart.

Als uw dierenarts denkt dat het nodig is, kunnen ze aanvullende tests uitvoeren om er zeker van te zijn dat er niets anders aan de hand is en het systeem van uw kat. Uw dierenarts kan u altijd helpen de juiste manier van handelen te nemen om uw katachtigen gelukkig en gezond te houden.

divider-catclaw1Conclusie

Stel dat je je zorgen maakt dat je kat stress eet. In dat geval kunt u tot de kern van het probleem komen door omgevingsfactoren en andere potentiële triggers te identificeren die aan dit gedrag kunnen bijdragen. Kortom, katten kunnen absoluut stress eten als reactie op milieu- of algemene gezondheidsgebeurtenissen.

Het zou helpen als u eventuele gezondheidsproblemen altijd bij uw dierenarts aan de orde stelt, zodat zij de juiste maatregelen kunnen nemen om uw kat de nodige zorg te geven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Elayne Massaini, Shutterstock